Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Google Stadia


progamer

Öne çıkan mesajlar

Google şu an duyuruyor GDC de. Oyun Streaminge giriyorlar. Browserdan, her hangi ekrandan 4k60fps oynanabilecekmiş.

Alıntı
  • A streaming only, INSTANT Access system with controller.
  • Streams up to 4K 60fps HDR, will later add support for 8K
  • Stadia instances are 10.7 Teraflops of GPU power
  • Can click Play Now in a STADIA enabled browser and join instantly on sites like YouTube.
  • Connects using Chrome as a streaming platform across many devices.
  • Single code base enjoyed across desktop, laptop, TV, tablet, and phone.
  • Works on existing devices - Chromecast, Chrome browsers, and Chrome browsers.
  • Works with existing controllers, not just Google controller
  • Low latency platform for "everyone."

D2CZWwSX0AA62hx.jpg:large

progamer tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

new york ve los angeles pazarları için milyarlar dökmek, akıl fikir. yıllarca yazdık ama gene yazalım: ışıktan hızlı giden elektrik sinyali keşfedene veya her kasabaya server center kurana kadar dünya nüfusunun büyük çoğunluğu için latency okacak. latencyli oyun oynamaya kandırırlarsa milyonları o başka mesele.

aylık, internet aylığı, oyunlara sahip olmama, modlayamama, saklayamama, taşıyamama filan o kadar çok dezavantajı var ki bu işin. şirket dışında oyuncuya bir faydası yok yani.

ha böyle netflix gibi bütün kütüphane aylık verene bedava tarzı birşey yaparlarsa o zaman belki müşteri çekerler ama psnow filan gibi saatle, haftayla oyun kiralama filan patlar gene.

uzun kafın kısası bizim ülkemizi ilgilendirmiyor. istanbula koyarlarsa bile beni ilgilendirmiyor lol.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ekonomik ve teknik  olarak çok patoto bir fikir değil mi bu stream gaming olayı.
bizim bildiğimiz kapalı kapılar ardında çok farklı super pc ler, mükemmel ağlar mi var da herkesi serverdan oynatıcaklar.

üstüne bunu aylık subs ile yapıp oyun pazarını baltalamakta giriyor.

 

 

Flassh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Project Stream'i denedim LA'de, AC: Odyssey oynadım 1 saati aşkın süreyle ve gayet oynanabilirdi, o süre boyunca hiç sıkıntı olmadı. Delay var fakat yani PS4'te bile neredeyse aynı oranda delay var. FPS oynamadığınız sürece kabul edilebilir seviyelerde delay.

Ben görüntü kalitesini iyi bulmadım sadece. Native çalışan oyunun netliği ile stream fark ediyor haliyle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşte her lokasyona bi server merkezi lazım, ama tek seferde 100 yerine 10.000 cihaz alıp dünya çapında bakım servis anlaşması vs. imzaladığın zaman ölçek ekonomisi devreye giriyor baya azaltıyor masraflarını. Bugün path of exile yihuu koreye bile server açtık diye sevinirken google gibi bi dev sırf yazın turist geliyor diye muğlaya gidip 2. serverı kurar sam 2030da artan delayden şikayet etmeyi bırakır falan. Olmayacak işler değil.

Ben yalnızca belli sürelerle oyun kiralama olacağını da sanmıyorum, çok seçenekli bi satış modelleri olacaktır.  Ellerinin altında bi kütüphane olacak belli başlı oyunların bedava olduğu, kalanı için de atıyorum aylık ubisoft bundleıyla onun oyunlarını, yok division paketiyle sadece division 1+2yi falan firma firma oyun oyun alternatif yapılır. Aylık 99.90a full premium all access bişiler koyarlar. Bize faydası da merak ettiğimiz ama almaya değer bulmadığımız AC, RDR2 falan gibi oyunlara şöyle bi bakıp heves atmak olur. Fiyatlandırma politikası bence asıl rakipleri yani Netflixe göre şekilleneceğinden öncüllerinden daha ulaşılabilir olur diye tahmin ediyorum, sonuçta netflixin bu kadar büyümesinin arkasında ucuzluğu yatıyor.

Oyun pazarını da baltalayacağını sanmıyorum, indieler için zaten sale vs. hariç almayacak insanlara libraryde seçenek olsun diye ek royalty kapısı bunlar. Hatta "bize" hitap eden zor, derin, streamlinelanmamış vb. oyunların artmasına bile neden olur bu tür pazarlar. Olumsuz yanı Outer Worlds gibi rpgler iyice skyrime benzerken kingmakerlar falan daha bi hardcore yapılır müşteri kitlesine göre.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, pattisliborek dedi ki:

amatör eğlendirir.

millet smooth gaming için 1ms, 144hz ekranlar alıyor. o seviyelerde değil TR birçok geşimiş ülkede bile o hızlar tam yaygın değil.

cok ufak bir kesim bu

60fps olsun 59a inemiyorum diyen de ufak bir kesim. O yuzden benim gibi casual oyuncular icin sorun olmaz.

Bu isi profesyonel yapiyorsan veya takintiliysan o zaman ona gore ekipman alicaksindir zaten. 

Isin teknik yapisi hicbiyerde yazmiyor simdilik ama google bu kesin ya sagla bi encoding decoding teknigi bisiler buldular ya da benzeri birsey. Mevcut teknoloji ile bu ise atlamak pek google'in yapacagi is degil.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben şunu merak ediyorum, şimdi olmasa da elbet 3 yıl, 5 yıl ya da TR gibi geri kalmış ülkeler için 8-10 yıl sonra elbet bu sistem gerçek manada sıfır gecikmeye yakın (bu kadar sıfıra yakın olmasına gerekte yok bir çok single player oyun için) sistem bir şekilde oturmuş olacak. 5G ile mi olur 8G ile mi bilemem. Ama sektörün geleceği bu belli.. Kaçış yok olacak ve çokta uzak değil.

E sonrasında pc component üreticileri ne yapacak? Yani özellikle nvidia, amd, intel gibi $$$$ lık şirketler. Engel olmazlar mı? Bunların sekteye uğraması küresel ekonomiyi bile etklileyecek büyüklükte. Bunlar ürün satamazsa ne olacak? Yani o şirketler bunu görmezden gelmiyor elbet planları tabii ki var benim burada yazmam ile "aa iyi akıl ettin" demiyorlardır ama planları nedir yani? Kendi oyun stüdyolarını kurarak, exclusive oyunları kendi platformlarında pazarlayarak mı satış yapmaya çalışacaklar.

stormeagle tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 dakika önce, axedice dedi ki:

Devler zaten server bileşeni yapmaya döner tüm piyasa bu modele geçerse ama öyle bi geçiş de zor, pcler konsollar satılmaya devam eder illa ki. Konsol pazarı belki biraz daralır ama pc pazarında o da olmaz. 

abi server bileşeni geliri nedir.. Nvidia mali tablosunda oyuncu kartları ile profesyonel kullanıma yönelik kartların payı nasıldır acaba.. uçurum muhtemelen.. Şuan pc sektörü tamamen "gaming" furyası ile ayakta duruyor zaten. Gerek cep telefonları, gerek konsollar çok geriletmişti sektörü. Işıklı gaming adı altında 3-4 yıldır sektör canlı baya. Bu streaming servisi konsolu da sekteye uğratır ayrıca. 

Konsol, pahalı pc kurmak istemeyenlere ve basit çalışma mantığı ile alternatif olarak konumlandı. Şimdi stream konsoldan da ucuz bir şekilde, konsoldan daha iyi grafiklere sahip bir konuma oturacak. O sektörde gider yani.

bu şirketler oyun stüdyolarına baskı yaparak, stream servisi için oyunlarını satmamalarını sağlamak çıkar yolu gibi görünüyor. 

stormeagle tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nvidia bir ton sektore el atti bile, oyun icin ekran karti adamlarin 6-7 sektorunden sadece bir tanesi, toplam diger sektorlere oranini bilmiyorum tabii de, admalar AI, akilli araba, healthcare, hpc gibi alanlarda calisiyorlar.

x86 islemci ureticileri desen, laptoplar icin urettikleri islemciler desktoplara gore hayli hayli fazladir zaten, ki bunlarin server tarafari da var.

Bi gumlerse desktop anakart ureticileri gumler, laptopa anakart uretmeyip sadece desktopa ureten varsa. Onlar da server tarafina kayarlar.

Isin ozu dengesini bulur piyasa bir sekilde, buyukler bi sekilde yeni sektor bulur, ufaklar baskalrina satilir vs

senko tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, Sam dedi ki:

new york ve los angeles pazarları için milyarlar dökmek, akıl fikir. yıllarca yazdık ama gene yazalım: ışıktan hızlı giden elektrik sinyali keşfedene veya her kasabaya server center kurana kadar dünya nüfusunun büyük çoğunluğu için latency okacak. l

google'ın sahibi okuyup çıldırmıştır şimdi bunu nasıl aklıma gelmedi diye. iyi ki tekrar yazdın yıllarca yazmana rağmen.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Black-ice dedi ki:

google'ın sahibi okuyup çıldırmıştır şimdi bunu nasıl aklıma gelmedi diye. iyi ki tekrar yazdın yıllarca yazmana rağmen.

postun sahibi okuyup çıldırmıştır şimdi bunu nasıl aklıma gelmedi "google'ın sahibinin aklına geldiği" diye.

google+'a ne oldu? her alana atlıyor, patladığı alanlar var. arkasında büyük para olduğu için hemen patlamaz.

donanım satıcıları mevzusu geçmiş, kullandıkları donanımı okumadınız sanırım.specs.jpg

amd özel gpu hazırlayıp satmış. sony ve google gibi şirketlere toptan satışları ayakta tutuyor gpu kısmını herhalde zaten pc pazarında bu kadar gerilemişken.

Alıntı

Whatever the specifics, this gives an idea of what kind of power and cost the Stadia backend infrastructure is going to necessitate. Every concurrent player will require a dedicated instance, which at the scales Google hopes for means at least a couple hundred thousand of these things, increasing to millions if it takes off.

yani google'ın her yerde datacenterı var bu iş tamam ile olmuyor, bu makineleri dağıtmaları lazım her tarafa. gereken donanım ve bunu gelişen teknolojiye göre güncel tutmanın masrafı netflix vs gibi diskten okuyup düz video yollayan servislere kıyasla çok daha pahalı olur. o yüzden 2030'a muğla'ya filan gelebileceklerini pek sanmam.

lathspell'in dediği gibi streaming görsel kaliteyi etkiliyor, cp2077'yi maxda oynarım hayali biraz hayali o nedenle. 8k da yapsalar gerçek anlamda max olmayacak çünkü hepsinde ille kallavi sıkıştırma algoritması var. ben şahsen netflix'te bile bazen sorun yaşıyorum, the walk'u izlerken film 360p'de takıldı kaldı, gittik indirdik filmin ortasında yeter be deyip.

5sn'de videodan oyunu oynamaya başlama iddiası library olacak, buna sadece aylık verilerek ulaşacak hissi veriyor, araya ödeme girse 5sn olmaz o iş, lakin orada da muğlak durum. bir kere oyunlar filmlere nazaran çok daha pahalı. ve filmlerin aksine sinema gişesinden sonra "hadi stream'e satalım royalty alalım" durumu yok, oyunu servise çıktığı anda koyarsan milyonlarca kopyayı riske atıyorsun. rockstar'ın gta6'yı oraya koyması için nasıl bir bedel ödemesi lazım google'ın bir düşünün yani. google'ın yüz milyonlarca aboneye ulaşana dek kasadan sübvanse etmesi harici ben makul bir fiyatlandırma göremiyorum mantıken.

ha bu durumda da library'de hangi oyun ne kadar süreli kalacak durumu var. origin gibi kendi oyunları değil sırf içeriği, netflix gibi kendi içeriğini yapmaya çalışsa da o kendi başına kafi gelmeyecek, nintendo hariç platformunu first party ayakta tutabilen kimse yok. humble devamlı vermiş oluyor ama eski, ucuzlamış oyunları, bunlarda o da mümkün değil. şimdi oyun denen şey film değil ki, netflix "haftaya kalkıyor" yazınca oturup o akşam izleyebiliyorum filmi. diziyle kıyaslasan dizi de süresi fix birşey. oyuna başlıyorsunuz, 6 ay sonra dur geri dönüp bitireyim deyince hooop gitmiş. veya "haftaya kalkıyor" yazıyor oturup başlamıyorsunuz bitmeyecek diye.

kısacası oyun =/= film, o yüzden netflix yöntemini alıp buraya taşımaya kalkarlarsa orada sıkıntılar var. netflix bile fiyatını yükseltmek zorunda kaldı ve çözünürlük arttıkça fiyat da katlanıyor. ve o sadece düz video. bütün bu yazdıklarım dikkate alınınca stadia'nın makul bir fiyatta olma ihtimalini zayıf buluyorum. vr aletlerine de koca koca şirketler bel bağladı ama fiyatını düşüremediler bir türlü. google kırmızıda başlamayı göze almadıysa "aylık 15$ hadi hepiniz gelin" gibi bir durum olmaz.

ha bir de bizim burada akk yeni kalktı diye hemen unuttuk ama abd dahil dünyanın çoğu yerinde halen geçerli o durum. dahası bu sistem kullanıldıkça 4k günde 15 saat fortnite oynayan insanlar yaygınlaşır, o zaman bu isp'ler razı gelir mi bu işe? pek sanmıyorum. onlar da stadia pakedi filan diye yolmaya başlarlar milleti. 25 yıl önce bedava tv dizileri izlerken şimdi herşeye aylık ödüyoruz izleyebilmek için. bu gelişmelerin hepsi kullanıcı açısından ucuzlamayla sonuçlanmıyor. google da herhalde kendini amorti etsin diye bu işe girmedi yani, servis ayakta kalırsa o masraflar er-geç oyunculardan çıkacak.

Alıntı

Save your Google+ content before March 31, 2019

diye mail atmışlar şimdi. "save your stadia content before march 31, 2029"u görür gibiyim.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...