Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Romanya Vatandaşlığı


mokoko

Öne çıkan mesajlar

daha önceden hatırladığım kadarıyla burada vardı birileri zamanında romanya'da, bulgaristan'da doğmuş ve sonradan göç etmiş anane - dedeleri üzerinden bu ülkelerden vatandaşlık alanlar.

Benim de ananem romanya-tutrakan doğumlu ve tr kimliğinde de bu bilgi yazıyor. romanya konsolosluğu ile konuştuğumuzda bizi www.abpasaportu.com internet sitesine sahip olan adamlara yönlendirdiler ama bu işlerde acayip dolandırıcılıklar döndüğünü duyduğum için hiç güven vermedi bu internet sitesi doğal olarak. yine de heriflerle bir konuşacağım bakıyım neymiş olayları göreyim diye. şu anda arabistan'da olduğum için varsa parasını vereyim benim yerime dosya vs bulma işlerini yapsınlar istiyorum açıkçası ilk seçenek olarak. kimseye güvenme mutlaka kendin yap deniyorsa farklı bir yol arayacağım tabi.

bunun dışında özellikle romanya'dan bu şekilde vatandaşlık almış olan yada almaya çalışıp belgesini vs bulamayan varsa kullandıkları şirketi yada kendileri yaptılarsa süreçlerini öğrenmek istiyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Biz Bulgaristan için bir avukatla konuşmuştuk ama kendisi işlerin internette bahsedildiği kadar kolay olmadığını, oradan göç eden kişinin vatandaşlık alabilmesi için Bulgaristan'a gidip gelmesi gerektiğini, sürecin 5 yıla yakın sürebildiğini falan söylemişti. Ayrıca Türkiye'nin yanı sıra vatandaşlığa başvurulacak ülkede de evrak takibi yapmak / yaptırmak gerekiyor.

Unutmadan, en başta Romanya'nın bu şekilde vatandaşlık verip vermediğini araştır derim. Mesela bir dedem de yunan göçmeni, hatta 20 küsür yıl orada yaşamış göç etmeden ama Türkiye - Yunanistan arasındaki mübadele anlaşması gereği vatandaşlığa başvurma şansımız dahi yok.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Romanya veriyor, o kesin ama ben de güvenilir firma bakıyorum aslında bu iş için. Bilen varsa ben de girerim bu işe.

Bendeki tek sıkıntı Anneannemin doğum yeri Romanya yazıyor nüfusta, tam il-ilçe belli değil. Aileden aldığım bilgiyle Köstence tarafında olduğunu öğrendim ama arşivleri falan açtırmak gerekiyormuş. O yüzden tıkandım birazcık. Adam gibi bu işi yapan bir yer varsa konuşmak isterim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Holy abi ben bugun abpasaportu.com sitesindeki telefonu arayip bilgi aldim biraz. Site isminden falan fakelik akiyo ve beni killandiran bisi oldu bu ama telefondaki kadin genel olarak net cevaplar verdi ve sureci guzel anlatti. Ayrica levent tarafinda ofisleri varmis onumuzdeki hafta bi gidicem yuz yuze gorusme icin.

 

Surec 1 - 1,5 sene civari suruyormus genel olarak. Benim ananemin dogum tarihi 1934 ve bu yakin bir tarih olarak gectigi icin kadin dogum belgesinin rahatca bulunabilecegini soyledi. Tabi belli olmaz bu isler. Bizimkiler su anda bulgar topragi olan tutrakandan gocmusler. O yuzden buradaki arsivlerin merkeze yollandigini dusunuyoruz. Bu da isimizi kolaylarstirabilirmis. 

80 yas ustune vatandaslik isleri bedava

18 yasina kadar olan kisiler icin 850 euro

18+ icin 1250 euro kisi basi

anlasma yapilinca bir sozlesme yapiliyormus ve asagida yazacagim kisimlar tam olarak sozlemede yer alan seylermis. Sozlesmenin bir kopyasini istedim draft olarak incelemek istedigimi soyledim yollicaklar. Avukat bi kuzenim var ona baktiricam nedir diyr

Odeme planini da anlatti:

ilk once 875 euro on odeme yapiliyormus. Sonra bir zaman sonra kalan ucretin %70i ve vatandaslik alindiginda da %30u vericekmisiz. 

Eger olurda surec devam etmez ve dogum belgesi bulunamaz yada bir yerde tikanirsa o zamana kadar odenen paradan 250 euro kesip iade ediyorlarmis. 

Tabi bunlar hep kadinin bana telefonda anlattiklari. Sozlesmeyi incelemek ve adamlarla bir yuzyuze gorusecegim neymis bunlar diye. 

Senko ayrica onceden romanyadan bir avukat ile bi sure ugrasip dogum belgesini bulamayip vazgecmis. O avukatin telefonunu da istedim ondan. Onunla da bir konusacagim ulasabilirsem.

 

simdilik bu kadar bende bilgiler. Varsa daha onceden bu isi yapan ugrasan dedeye yardim etsin. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşte senko ve bir takım forumdan diğer arkadaşlar güzelce dolandırıldı, o yüzden güvenilir yer bakıyorum ?

Doğum belgesini bulamayıp paraların da üstüne yattılar hatta, bence hiç konuşma bile.

Kadının anlattıkları güzelmiş, benim gidip görüşmeye vaktim olmaz muhtemelen ama tecrübelerinden yararlanırım. Sözleşme kopyasını hatta bana da iletebilirsen ben de baktırabilirim. Benim anneannenin de doğduğu dönemde Romanya toprağı olan yer şu an Bulgar toprağı. Hatta ilçesi Bulgar toprağı ama köyü Romanya toprağı falan gibi bir saçmalıklar var. Doğum belgesi bulmak zor olmaz umarım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Holy tutrakan’da dedigin gibi ananemin dogdugu donem romanya siniri icindeyken su anda bulgaristan topraklarina dahil. Genel ismi guney dobruca sanirim bu bolgenin. 

Benim umidim boyle toprak kaybi olan bi yerdeki arsivler belgelerin merkeze yda belirli bir yere yollanmis olmasi. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar;

Hala kişinin doğduğu yerde akrabası olması çok kritik ve mümkünse de o kişiler türkiyeye göç eden kişiyi tanısınlar.

Öncelikle türkiyeye geldiklerine hangi yasa ile vatandaş olduğu tespit edilir. 

Evrak alınır Romanyaya gidilir;

Eğer belli değilse ki malesef o zamanlarki nufus müdürleri kafalarına göre işlem yapmış olabiliyorlar;  Neden vatandaş oldum davası açacaksınız kendi devletinize develet size bir evrak verecek :D.

Evrak alınır Romanyaya gidlir. 

Neden akraba var mı sorusu sorduğuma gelince; akrabanın hangi nüfusa kayıtlı olduğu bulunur ve ordaki kütüğe bakılır. Malesef romanyada elektronik sistemde değil kayıtlar o yüzden eğer kütüğünüzü bilmiyorsanız çok zor bulunuyor.

Romanyaya gidince kütüğünüzün bulunduğu yerdeki yere gidip doğum kağıdınızı almanız gerekiyor. Dogum kağıdını aldıktan sonra ki bu süreç biraz uzun. Romanya da doğdunuzun kanıtı oluyor. Bu kanıtla birlikte dava açıp vatandaşlığınızı alıyorsunuz.

 

Bu özet detaylar ama süreç 1-5 yıl arası değişiyor. Davaların ve evrakların bulunması süreci. 

 

Edit: romanya 1996 da Hakların iadesi kanunu ile Kominizmden kaçanlar için vatandaşlık hakkı tanıdı bu yüzden eğer doğumunuzu kanıtlarsanız vatandaşlık veriyor.

Alfred tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 20.03.2019 at 12:02, Holy dedi ki:

Romanya veriyor, o kesin ama ben de güvenilir firma bakıyorum aslında bu iş için. Bilen varsa ben de girerim bu işe.

Bendeki tek sıkıntı Anneannemin doğum yeri Romanya yazıyor nüfusta, tam il-ilçe belli değil. Aileden aldığım bilgiyle Köstence tarafında olduğunu öğrendim ama arşivleri falan açtırmak gerekiyormuş. O yüzden tıkandım birazcık. Adam gibi bu işi yapan bir yer varsa konuşmak isterim.

Benim de anneannem sanırım Romanya köstence doğumlu, alabiliyor muyuz ya o zaman bir araştırayım 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada benim iş çok kolay oldu; ben kominizim zamanı kaçıp geldiğim için her şey vardı elimde doğum kağıdı vs. Ama daha önce gelen 45-50 li yıllardaki akrabalar zar zor aldı. Kutuk ve doğum evrakına ulaşma çok kritik bir süreç.

1947 yılı öncesi çoğu kayıt zaten Komünizme dönüş yüzünden tahrip edilip yok edilmiş durumda. Kütük bile değişmiş olabilir. Ancak en olası şekil gene kütük karıştırmak.

Not: Saçma ama romanya torun, çocuk vs... ye eğer asıl kişi hayatta değilse çoooook zor vatandaşlık veriyor.

 

 

Alfred tarafından düzenlendi
Anlatım bozukluğu :d
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...