Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tayt giyip uzayli dovenlerin sonu ne zaman gelecek


tomkat

Öne çıkan mesajlar

simdi dusundum de son zamanlarda cikan super gucsuz/kahramansiz/%80'i CGI olmayan buyuk produksiyon film olarak Dunkirk'e gitmisim. geri kalan filmlerin buyuk cogunlugu devasa butceli, (her ne kadar ozenle hazirlanmis olsa da) cgi dolu icerik olarak bombos filmler.

tamam, cerezlik izlemelik fast food filmler her zaman olur, izlenilir ama bunlarin "main course"'a donusmesi baya can sikici olmaya basladi.

ayrica karsinda amerikan bayrakli tayt giyip, uzayli canavarlara ucan tekmeyle giren herifler olunca immersion da 2 saniyede bitiyor. yani adam cikip da kaptan endonezya vs yuzbasi cemil diye film yapsa millet kiciyla guler. anlamadigim sey zamaninda battal gazi ile tasak gecenler simdi amerikan bayrakli don giyenler hakkinda theorycraft yapiyor. tamam ikisi arasinda devasa produksiyon farki var da konsept ayni ama


hadi onu da gormezden geldin diyelim, bu herifler her seferinde dunyayi kurtariyor, onla yetinmeyip galaksiyi, evreni kurtarmaya kadar gidiyolar. risk bu kadar buyuk olunca izleyici de mala baglayip, sonunda ne olacagini merak etmeden trene bakar gibi izliyor filmi

bunun en guzel ornegi nolan'in dark knight'i. konu ilginc oldugu icin yarasa ve palyaco kostumu giyen adamlari gormezden gelebiliyor izleyici. cunku antagonist'in amaci protagonist'i zivanadan cikarmak, dunyayi yok etmek degil.

bunlari da gectim, boyle filmlerin basarisi diger yapimcilari da etkiliyor ve ya boyle filmlerin kopyalari cikiyor ya da bunlari emule eden irili ufakli produksiyonlar geliyor. yani super kahraman olmasa bile ya ortada super bi guc var ya da super teknoloji, amac sehri, dunyayi, evreni, vs kurtarmak.


benim korkum bu tarz filmlerin git gide endustri demirbasi olmalari. yani adam coen kardeslere butce vermektense gidip yeni super kahraman filmine yapicak yatirimini ve A serious Man, Big Lebowski, Burn After Reading, Barton Fink gibi filmler goremeyecek olmamiz
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet çünkü yapımcılar marvel gelmeden önce coen kardeşlere basıyordu bütçeyi. :p

stüdyoların nasıl çalıştığına bakınca "para yapma" filmleri her zaman ayrı bir kategori. 40 yıldır aksiyon bu işin sabiti. taytlı çizgiroman ancak badici komandoların filan yerini almış oldu bu noktada, big lebowski'nin değil.

"aksiyon sinemasının amerikan çizgiromanları üzerine odaklanmasını istemiyorum, gözüm die hard arıyor" gibi bir yakınma makul ama "aquaman çekilmese o parayla kaç tane grand budapest hotel çekilirdi" değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

var ki guzel filmler, sendeki algida secicilik olmus. imdb den kategorisine gore filtrele bi dunya son zamanlarda cikmis akli basinda film var. hic olmadi black mirror bolumleri bile mini film kivaminda gayet basarili.


dunyada mesela yemek olarak bir tek mc donalds veya coca cola yok, ama reklami yapilan, ve onu tuketen insan hacmine baktiginda, disaridan bir uzayli gelse, vay aq, dunyada varsa yoksa mc donalds & cola var der, halbuki, azcik kesfe ciksa zeytinyagli dolmayida bulacak, gavurdag salatasinida.

pompalamasyon'un kurbani olmussun, neyin reklami fazla yapiliyorsa o demirmas olacak diye bisey yok. tuketicinin gorevi zaten underrated lara gereken degeri vermek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden de vardi evet ama artik daha cok var.

dandik senaryolu taytli filmleriyle yuzlerce milyon kaldirdigi icin herifler artik kasmiyor col fazla o yuzden eskiden lotr cikarken simdi hobbit cikiyor.

ben artik comic filmlerine gitmiyorum zaten diyaloglar bile ayni filmlerde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dün izleyecek bir şeyler ararken (en sonunda gittim Ölümlü Dünya izledim (facepalm)) aynı şeyi ben de düşündüm.

Değişen ekonomik dinamiklerle ilgili bence bu durum. Sonu başı olmayan kolay tüketilebilir serilerle daha az emek sarfederek ve seyiriciyi entellektüel anlamda daha az yorarak ekran başında tutuyorlar sürekli.

Big Lebowski iyi bir örnek mesela. Film bütçe olarak Marvel'ın herhangi bir filminin onda birine falan mal edilebilir rahatlıkla ama öncelikle adam gibi metin, senaryo vs. lazım ki bunların üretimi de CGI dolu, senaryosu son 80 yılda yayınlanmış milyon tane çizgiromandan ortaya karışık yazılan aksiyon filmlerinin üretiminden çok daha uzun sürüyor.

İşin tüketici kısmındaysa işler daha karışık. Günümüz toplumu üretmeyi, düşünmeyi, tepki göstermeyi pek sevmiyor. Düşüncelerini uzun süreli olarak bir yere odaklayamıyor. "Halk" herhangi bir entellektüel açlık çekmiyor. Dolayısıyla derdi bir şeyler anlatmak/sanat vb. olan filmler üreticinin para kazandığı gerçek kitle olan "halk"a hitap etmiyor ve bir 15-20 sene öncesi gibi izlenmiyor bu tarz filmler. Belki izlenirler bilmiyorum ama en azından eskisi kadar "beklenmedikleri" açık.

Son iki paragrafı arz/talep dengesi bağlamında değerlendirirsek ortaya çıkan şey Black Panther oluyor özetle. Black Panther örneğini de özellikle verdim, çünkü toplumun beklentilerini ve bunların karşılanma şekillerini özetliyor bence.

Halk kisvesi altında vasatın yüceltilmesi ve yozlaşmış globalleşme devam ettikçe geri kalan her şey gibi sinema sektörü de daha kötüye gidecek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o filmlerin mantar gibi cogalmasinin bir sebebi, CGI teknolojisinin, ve onu bake etmenin, yani ham goruntunun islenmesinin giderek ucuzlamasi, ve tekrar kullanilabilmesi.

pixar'in osuruk gibi film cikarmasinin sebeplerinden bitanesi, karakterlerin ve mekan tasarimlarinin, ayni oyunlarda oldugu gibi tekrardan kullanilabilir olmasi.

yani dis studyoda gereken cekim miktari %20 ediyorsa, %80 CGI uzerinde 20m2 lik oda icinde tutuyor.

transformers taki bir robot 8 sene once modellenmisse, biraz daha makyajlayip, tum anismasyonlari ile birlikte tekrar kullanabiliyor olman. ona ne para vermen gerek, ne yaslanma sorunu var, neredeyse hicbir etige bagli kalmadan istedigin kadar oynatabilirsin.

e cast de zaten 30 kisi varsa bunlarin 20 tanesi CGI ise zaten, bende catir catir cikaririm film, zkimsonik bir dunyayi kurtaran adam senaryosu da caktin mi bitti gitti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dogru diyosunuz da ben ve benim gibi casual izleyiciler (yani dur gidiyim, filtreleme yapiyim da en antin kuntin indie filmi bulup izliyim diycek kadar sinema kurdu olmayanlar) icin durum boyle maalesef.

yani benim kisisel top 10'de 3 tane nolan filmi var, biri inception yani

casual, yari bilincli izleyici icin durum boyle bana gore
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir dedektif filmine gidince cinayetin çözülmesini beklersin sonunda.Türün esprisi bu. Klişe olmak kötü olmak anlamına gelmez.
Süper kahraman filmlerinde de kahramanın günü kurtarmasını beklemek işin doğasında var. Eleştirine o yönden katılmıyorum.

Fakat onun dışında marvel filmleri çok yer tutmaya başladı, o ivme de hayırlı değil. O zaman Cuaron kafasındaki film için bütçeyi Netflix'den alabiliyor sadece, seyirci de sinemada izlemek yerine Netflix'den izliyor filmi. Hem yetersiz bir deneyim yaşıyor, hem de sinema salonu işletenin potansiyeli görmesini engelliyor.
Coen'lerin son işi de Netflix. David Fincher'ın son işi de Netflix. Bu şimdi hoş görünüyor ama Netflix tekelleştikçe farklı filmlere bütçe ayırma isteği de azalacaktır gibime geliyor. O zaman biz netflix ne isterse onu izleyebileceğiz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

big lebowski - 1998

highest grossing movies of 1998

Saving Private Ryan (1998) ...
Armageddon (1998) ...
There's Something About Mary (1998) ...
A Bug's Life (1998) ...
The Waterboy (1998) ...
Doctor Dolittle (1998) ...
Rush Hour (1998) ...
Deep Impact (1998)
Godzilla (1998)
89- big lebowski

evet super hero filmleri gelmeden önce coen bros zirvedeymiş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

youtube da su 15 dakikalik youtuberlar elenip gidince aralarindan, cidden 60 dakikalik, indie, senaryosu guzel filmler cikmaya baslayacak.

nasil netflix yutmaya basladiyda hollywood'u youtube'da ki indie akimi da buyuk olasilikda guzel darbe vuracak onlara.

hatta biraz arayinca cok guzel kisa filmler fln var, bir 3 sene icinde daha uzun metrajli bagimsiz filmler bekliyorum.

mesela su her ne kadar woow dedirtmese de, her gecen gun katlanarak daha uzun ve daha baglayici ornekleri cikacaktir.

https://www.youtube.com/watch?v=wVbXRtH_adw
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tomkat said:

dogru diyosunuz da ben ve benim gibi casual izleyiciler (yani dur gidiyim, filtreleme yapiyim da en antin kuntin indie filmi bulup izliyim diycek kadar sinema kurdu olmayanlar) icin durum boyle maalesef.

yani benim kisisel top 10'de 3 tane nolan filmi var, biri inception yani

casual, yari bilincli izleyici icin durum boyle bana gore

ee derdin ne yani, izleyecek filmi araştırıp bulmaya üşeniyosun yani bu mu? lol.

böyle bi başlık açacağına bana film önerin agalar diye başlık açaydın o zaman.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yari bilincli casualum diye isabetli ve durust bir tesbitte bulunmussun. kisir bir nokta degil fakat aranmadan onune hazir film gelmesi zor. sana a24 katalogunu ac izle veya su yonetmen soyle bir liste yapti, ac izle denmez. millet sunu izliyor sen de seversin de denmez. boyle ortasinifin yok olmasi gibi bir sey durumun sdfg.

nota gore dizerek, imdb/metacritic'den falan bakarak falan tatmin edici olcude film acligini doyurabilecegini sanmiyorum. zevkine hitap eden bir youtube kanali veya websitesi olabilir.

genel tablo icin endiselenme. antin kuntin filmlerin sonu gelmediyse kimseye bir sey olmaz. her marvel gordugunde geldi tipini s....n diyecek kivama gelirsin o ayri.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

k1nJo said:

tomkat said:

dogru diyosunuz da ben ve benim gibi casual izleyiciler (yani dur gidiyim, filtreleme yapiyim da en antin kuntin indie filmi bulup izliyim diycek kadar sinema kurdu olmayanlar) icin durum boyle maalesef.

yani benim kisisel top 10'de 3 tane nolan filmi var, biri inception yani

casual, yari bilincli izleyici icin durum boyle bana gore

ee derdin ne yani, izleyecek filmi araştırıp bulmaya üşeniyosun yani bu mu? lol.

böyle bi başlık açacağına bana film önerin agalar diye başlık açaydın o zaman.


sen konuyu anlamamissin, arcane dogru anlamis

sorun izleyecek film bulamama degil, sorun son zamanlarda cikan hemen hemen her indie olmayan filmin ayni kalipta cikmasi

ben inception, interstellar, dunkirk gibi filmler gormek istiyorum, haril haril dusuk buteli indie film aramak istemiyorum, hoslanmiyorum zaten.

en son coherence ve primer'i izledim antin kuntin indie olarak, fena da degillerdi ama benim gibi yuzbinlerce casual var ve tiksindik artik hep ayni kalipta cikan dev produksiyonlardan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

big lebowski - 1998

highest grossing movies of 1998

Saving Private Ryan (1998) ...
Armageddon (1998) ...
There's Something About Mary (1998) ...
A Bug's Life (1998) ...
The Waterboy (1998) ...
Doctor Dolittle (1998) ...
Rush Hour (1998) ...
Deep Impact (1998)
Godzilla (1998)
89- big lebowski

evet super hero filmleri gelmeden önce coen bros zirvedeymiş.


sonucta 98'de lebowski gibi indie olmayan bi filmin vizyona girebilme durumu vardi ve ayrica 89. sirada olmasi basarisizlik anlamina gelmiyor

heralde super kahraman fanisin bethesda fani oldugun gibi ve hemen ad hominem'e basladin sevdigin seye elestiri gelince

ayrica badici total recall ve terminator 9000 basar su anki superhero filmlerine
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arcane said:

yari bilincli casualum diye isabetli ve durust bir tesbitte bulunmussun. kisir bir nokta degil fakat aranmadan onune hazir film gelmesi zor.


iste tek cumleyle isin ozeti bu

erisilebilir degil bizim istedigimiz filmler, arada tek tuk nolan bisey yaparsa izliyoruz iste

yadsinamaz bi cogunluk bence yari bilincli casual seyirciler, hatta bilincsiz consumer'dan sonra ikinci sirada bile olabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@tom

abi franchise film ittirilen, filmden cok hypeinin is yaptigi, fan maskeli pazarlamacilarin donemine girdik.

sana bir marvel vuracak, sonra toparlayip ayaga kalktiginda bir de disney vuracak. tam toparlayacaksin bu sefer izlerinden giden baskasi vuracak, yine sersemleyeceksin. lafim sadece cizgiroman, fantazi filmlerine degil. paralel giden, ardindan gelen baska bir sey de cikabilir yarin obur gun. fakat mainstream hic bu kadar kalitesiz kalori olmamisti.

annihilation izlemek istiyorum diyeceksin, agzina vurup avengers sekiz var onu izle diyecekler. a quiet place var mi diyeceksin son james wan filmi var, gec otur diyecekler.

bu evre ne kadar surer kestirmek imkansiz. ama seni uyuz edecekler orasi kesin. direksiyon "gelsin de ne olursa olsun" diyen sinema severlerin elinde. bir o duvara bir bu duvara vuruyorlar arabayi. fakat bir tek senin koltugunda emniyet kemeri yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...