Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vefat, yeni ev, öyle işte


Soimyr

Öne çıkan mesajlar

başın sağolsun.

benim en gıcık olduğum şey mezarlıkta çalışanların senin elinden bahşiş kapışmaları ya. nasıl bir kafa abi o anlamıyorum. yani tamam eve ekmek götüreceksin de, adam anasını/babasını kaybetmiş, sen gelmiş "abi ben para alamadım abi" diye sayıklaya sayıklaya 500 metre boyunca adamın yanında yürüyorsun, adam zaten deli gibi üzgün, üstüne zaten dağıtmış 300-500 lira 2 dakika önce...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şehir olarak Ankara'dayım. Bilkent'e ulaşım açısından tercihen ya Tunalı ve civarı yada Bahçeli/Emek tarafında olmam lazım. Şimdi ki evimiz zaten Tunalı civarında, buralardan biraz uzaklaşmak istiyorum, ondan Bahçeli/Emek tarafına bakıyorum. Gelir olarakta 4k+, kimi zaman 7k ya ulaşabiliyorum aylıkta çevirmenlik/ödev yazımı olunca, düzenli delir değil, güvenemiyorum kiraya, ama günün sonunda herkes kendi evine çıksın denildi (hoş ben 3 senedir anneme destek olayım diye onunlayım) bir şekilde bir şey ayarlanacak. En kötü ihtimal kirayı karşılamak için part-time bir işe girerim, normal gelirim faturalara, şuna, buna, geri kalanlar + birikime gider, bakacağım. Muhtemelen bu konuda (hiç kira da yaşamadığım için) ayrıca nelere dikkat etmek lazım öğrenmem lazım

Hani veraset intikali vs. ile haftaya uğraşacağım, işin legal boyutu ile ilgili bir şeyler haftaya yazarımda, bu hafta beni katil etmeye iten olaylardan bir kaç enstantene yazayım.

1. Mezarlık: Ankara'da ya Karşıyaka gibi, afedersiniz, boktan bir yere razı oluyorsunuz, yada, Cebeci için daire parası (240 bin duyduğumuz en makul rakamdı), yada Gölbaşı için "ikametgah, yüklü bir bağış üstüne 30bin" gerek idi. En sonunda Mamak'ta Ortaköy mezarlığı diye yeni bir mezar bulduk, babamda Elmadağ'ı severdi, tüm ufuk gözüküyor, ağaçlandırma vs. yapılmış, bir 15-20 yıla daha da güzel olur, Elmadağ manzarası da güzel, niye olmasın dedik. Aradık, dediler "yeni defin ise 600-800 arası", annemiz yanındaki yeri isteyince onu sorduk "o 4000" dediler. Yolunacak kaz gibi hissetmeme rağmen tamam dedik, el mahkum. Nezaketen namaz vs kılındı camide (ailecek ve genel sosyal çevre olarak çok alakamız yok din ile yalan söylemeyeyim) gittik mezara, parayı nakit alıyoruz. Kim yanında cenaze için 5000+ (kürekçi vs. parasını da saydım) taşır ki? Nakit istediklerini ne daha önce telefonda, nede önceki gün bakmaya geldiğimizde söylememeleri cabası. Hani bir şekilde hallettik ama... Neyse...

2. Hacı-Hoca takımı: Şimdi, kürekçi vs her bir kimseye para vermenin, ve insanların o parayı böyle insanın elinden kaparcasına almasının ne kadar boktan olduğundan benim dışımda sizlerde bahsetmişsiniz. Çarşamba ben yıkayacağım, keza elaleme güvenmiyorum. Gasilhane'ye caminin işammıyla girdik, kıyafetleri çıkartırken yüz-göz yapmalar, iç çamaşırı çıkartılırken "öğk" demeler. Dayanamadım hocayı gasilhaneden siktir git diye kovdum. Daha öncede yapmışlığım var, kefen'i hazırlarken geri girersin dedim, kalsa geberteceğim çünkü. Annemle en son konuşmalarından biri banyo yapmak istiyorum, pisim, rahatsız oluyorum, ama hava soğuk, yapamıyorum demekmiş babamın. o yüzden uzun uzun, olabildiğince sıcak yıkadım. Eyvallah. Çıktık. Nezaketen para işleriyle aileden daha uzak insanlar ilgileniyormuş. Eniştem saolsun ilgileniyor, dizi oyuncusu. 200 uzatmış, dizi oyuncusu ya, hiç bir bok yapmayıp dışarıda beklemesine, sadece kefene yardımcı olmasına rağmen, daha fazla para istemiş falan. Ben o noktada zıvanadan çıktım, insanlar beni tuttu, neyse.

Ben zaten 27 senede ilk defa camiiye düzgün adım atmış babam için, burada olsa ironiyi takdir ederdi falan diyorum. Hoca-hacı takımından iyice soğudum o noktada (zaten günün önceki saatlerinde ne zaman napalımı konuşmak için camiinin "kütüphane"sinde bir aile dostuyla beraberdik, orada 15 senedir hiç alakadar olmayarak doğru şeyi yapmışım dedim)

Ama sanki bu yetmezmiş gibi cenazede'ki hoca da zıvanadan çıkardı. Bu nakit vs. geyiğinden dolayı tahmin edilen defin zamanından 5 dakikamı 10 dk mi ne gerideyiz. haloldu, mezarlığın tepesinde çok güzel yer, çıktık. Başınızıza gelmiştir belki, nispeten yaygınmış çünkü, sanki ambulansla acil hasta taşıyormuşcasına hoca hadi acelede edin, hızlı vs. diyor. Ben gene makuliyet sınırlarını aşacak bir tepki vermeden enişte araya girdi, cenaze kaldırıyoruz, sakin olalım dedi. Hoca ne dese beğenirsiniz? "Yeğenim biz zaten 10 (yada 12 hatırlamıyorum) dakikadır soğukta bekliyoruz, fazlasıyla sakiniz". Ben enişteye, enişte bana baktı, benim gösteremeyeceğim bir irade örneğiyle biz sakin olalım sakin dedi. İyi ki annem, ve daha önemlisi ablam, daha arkadan geliyorlardı, bu konuşmayı sonradan bizden duydular, annem napardı bilememde, ablam muhtemelen oracıkta o hocayı oraya gömerdi. Hadi ben mezara indirdim vs neyse. Son bir dua bişiler okunacak. Normalde hocanın yanına yaklaşılırmış vs. Ama babam essi müzisyen, sanat camiasından irili-ufaklı insanlar var, zaten çevreside din kavramından uzak, alakamız yok. Hoca uzattıkça uzatıyor, eski bir müzisyen arkadaşı galiba hoca soloya girdi falan dedi, güldük, yoksa çekilecek gibi değildi. Bütün bunları yapan hocanın da benim elimden parayı aç karga gibi kapması.

Allah, eğer varsa, hacı-hoca takımından korusun hepimizi

3) İnsanlar: Abi, merak ediyor olabilirsiniz, ama inanılmaz yakın dostu değilseniz ölünün, veya ailenin "nasıl oldu?" çirkin bir soru. Lütfen bir kaybolun. Hani ilk 4-5-6-7 de bir şekil oluyor da. 179'uncuda pek öyle değil.

İnsanlar demişken, ablam ki sabır küpüdür, onu bile zıvanadan çıkardılar. Enişte'yi gören fotoğraf çektirmek için kosuyor, kürekçisidir, şusudur busudur. Ablam 2-3 defa cenazemiz var, fotoğraf çektirmesek falan dedi. Daha soran gelen gideni küfrederek kovaladı, iyide oldu. Okumuş-okumamış, zengin-fakir, x-y, insanımız çok düşüncesiz çok.

4) Bürokrasi: Şuan bakamıyorum da biriniz ölüm sonrası prosedür çok rahat demiş, katılamıyorum. Mezarlığın sadece nakit olayını söylememesi. Belediye'ye biz gidince 3 farklı yere gidiceksiniz diyip, eniştemi gönderince her şeyin telefonla hallolması. Veraset intikali için notere gittiğimizde ölüm nüfusa anca 1 haftada düşen denmesi. Babamın maaşının emekliye bağlanması gibi yurt dışında genellikle otomatik olan şeyin bizde bağ-kur, ssk, emekli sandığı x'ti, y'ydi ıvırdı zıvırdı derken 30 farklı yere gidilmesini gerektirmesi falan derken.

Bilmiyorum abi, kolay değil ya, katılamadım


Yeni yıla, ve yeni bir haftaya girerken, fizikseli bilemem de, ruhen 10 sene yaşlandım

Esasen hislerim üzerine dair de yazasım, bir kaç detay daha yazasım var ama belki biraz daha sonra, yas tutacak vaktim olduğunda eklerim.

Birde 2-3 hafta sonra her şey bitince, galiba bir benzerini Tim annesi vefat edince yapmıştı, ya oraya ilintili, ya buraya, yapılması/dikkat edilmesi gerekenler listesi ekleyeceğim.

Bu günlük eyyorlamam bu kadar ey Paticik.

Edit: Gerçek bir Wall of Text olmuş, affola.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Başın sagolsun. Cenaze işleri maalesef çok boktan. Kaybettiğin insanın üzüntüsü yetmiyor gibi imamıyla, cenaze namazıyla vs uğraşıyorsun. Yetmiyor eve taziyeye diye gelen topluluğu doyurman gerekiyor. Üstüne imam gelip "şimdi o meleklerle birlikte. Cennete layık mı degil mi onu bu dunyada yaptiklari belirleyecek." gibi şeyler soyluyor bir de ona sinirleniyorsun falan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Son bir kac yilda bende 4_5 yakin akrabalarin cenaze islemlerine katildim. Tum adimlari az cok biliyorum.

Gusulhaneden , mezarliga kadar tum islemlerde yaninizda bu islerden iyi anlayan tercihen namazinda niyazinda , din jargonuna hakim bir kac kisi olmasi sart. Diger turlu imamindan mezarlik gorevlisine , gusulhane gorevlisine kadar hepsi milleti yolma derdinde , o yetmiyor bir de azarliyor herifler arab dinini bilmiyorsunuz diye.

Dinin gercek yuzunu gorebileceginiz en iyi anlardan birisi oluyor. Bizim buyuklerde vefat ettikten sonra , Sirf milleti ugrastirmamak icin olunce yakin diye vasiyet birakicam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...