Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

okuduklarınız aklınızda kalıyor mu


fresia

Öne çıkan mesajlar

yok yav kalite kurgunun/içeriğin alıcısı olur hep. sayfa sayısı veya saat süresi falan primer kitleyi pek etkilemez. yüzeydeki kitlelerin kararlarını daha çok belirleyici oluyor benim gördüğüm kadarıyla.

ya boş zaman aktivitelerindeki kararlar büyük etki yaratıyor. elin telefona gitmeyemeye alışacak ilk. yerine kitap/dergi vs koymak ikinci basamak. koyduktan sonra kendine ölümcül hedefler koymayıp tamamen zevk aldığın içeriği okuyacaksın. yani x kitabını okusam çok faydalı olur yerine daha önceden zevk aldığından alandan yürüyeceksin alışkanlık oturana kadar. yani gidip tolkien serisinden bir kitabını okumak kant felsefesini okumaktan daha doğru tercih senin için şu an. 3-4 kitap ard arda ertelemeden bahane bulmadan bitirecek olursan zaten güvenin ve keyfin yerine geliyor, oradan vites artırıp devam ediyorsun.
TL;DR: herşeyi bir anda bırakıp direkt kitap okumaya başlayarak oturacak bir şey değil kitap alışkanlığı, zaman vereceksin kendine.

@dasaa,abi sen ilk iş bi b12 vitaminine baktır, dip görmüş olabilirsin, o da adamı bilişsel olarak süründüren faktörlerden.
gayet güzel, birçoğumuzdan bir adım öndesin. ilgilendiğin başka bir dil varsa ona yürüyebilirsin. çünkü yeni dil öğrenme durumunda beynin farklı bölgelerini sürekli aktif ediyorsun. daha fazla nöral ağ, daha sağlam ve geniş, seneler geçtikçe.

yeni dil cezbetmiyorsa sporu veya enstürman ekleyebilirsin abi. isterse evde nabız artıracak şekilde ip atla, ister sokakta parkur yap veya koş, ister gyme git kaslan. kesinlikle etki ediyor bu :)

evde çalmalık gitar olur mızıka olur piyano/klavye olur veya başka ilgini çeken ne varsa artık.


vegana yakın beslenme veya otçul ağırlıklı beslenme falan uzun vadede geri boost veren faktörlerden biri de daha ayrıntılı konuşmak için longevity başlığına geçmek lazım sdf

bunların çoğu bir araya gelince büyük boost veriyor, zaten holistik bir süreç olduğu için tek bir parametreyi gidip fullemek tek başına bir anlamı yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oyunlar, diziler ve filmlerle beynimi çok tembelleştirdiğimi düşünüyorum.

Eskiden 3 basamaklı sayıları çarpardım kafamda, şimdi iki haneli basit toplamada hata yapıyorum.

Eskiden çok iyi bir okurdum, hem düzenli okur, hem de okuduklarımı özümserdim. Şimdi okuduğum aklımdan 30 saniye sonra uçuyor.

Diziden oyuna, oyundan filme, filmden diziye. Hafıza ve dikkat patates oldu.

Yukarıda söylenenleri de yapıyorum. Hobim var, bütün gün ingilizce konuşuyorum, haftanın 3 günü spor yapıyorum, enstruman çalıyorum ama olmuyor. 35'inde böyleysem 50'leri düşünemiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

degil ya
bu aralar benim kafama cok takildi bu olay

daha bu yaslarda salak olmak istemiom amk
bi sure oyunu diziyi minimuma indiricem, oturup kitaba duseyim biraz beyin kendine gelir belki.

hani nasil diyim, hicbi zaman zehir gibi bi cocuk fln olmadim hep avarajdim zeka olarak, su siralar avarajin bile altindayim muhtelemen
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de ayni seylerden sikinti cekiyorum. Acikcasi bunun temel sebeplerinden birinin cok fazla bilgisayar, TV tarzi oturarak ve aslinda dusunmeden yaptigimiz otomatik islere bagliyorum.

Yani ben butun gun bilgisayar basindayim mesela - Excel'de calisiyorum. Bir yerden sonra otomatige bagliyorsun tabii ne kadar demanding olursa olsun is. Bunu gunun 12 saati yapmak acikcasi cok da fazla insan dogasina uygun degil. Ne doga ile alisverisimiz var, ne bir topraga degmemiz var. Insanlar eskiden toprakla ic iceymis zorlayici fiziksel aktiviteler yapmalarina ragmen gun isigi temiz hava bunlar hep belirli enerji akimlari sagliyor. Biz ise binanin icinde ofis basinda, oradan arabaya oradan eve yine bilgisayara derken inanilmaz kapali bir ortamdayiz ve zihin oldugumuz ana cok fazla odaklanamiyor. Bugun bircok sirket mindfulness seminerleri duzenlese de ben sorunun temelinin yapilan isler oldugu kanaatindeyim.

Yoksa bugun git sor bakalim dagciya bir an bile andan uzaklasabiliyor mu. Tamamen focus, tamamen konsantre. Verdigim ornek cok ekstrem tabi de gunluk hayatta ne kadar anda olabiliyoruz temel sikintilardan biri bu. Hep bir saniye sonrasi hep bir saniye oncesi.

Bunun disinda kisisel gelisimde yararli gordugum seylerden biri hedef koymak yerine aliskanlik edinmek uzerine oldu. Aslinda bu isin puf noktasi belli hedefler koymak yerine mesela yaza kadar 3 kitap biterecegim gibi - gunde 20 sayfa okuyacagim demek. Yani herhangi bir hedefe ulasmaksizin o isi aliskanlik haline getirmek. Sevilen kitaplari okuma kismina da katiliyorum bu is ozellikle aliskanlik haline gelirse zaten kartopu gibi buyuyor. Ve bu adimlarin kucuk adimlar olmasi yeterli atiyorum 1 haftada kitap biterecegim gozumuzde buyurken gunde 20 sayfa cok da buyumeyebilir ki bu 20 bir gun bakmissin kendiliginden 50 oluvermis. Ertesi gun yine 20 olsun sorun degil. Bir kere fixlemek yeterli o aliskanligi.

Hayatta belki de bircok sey icin gecerli bu aslinda. Hedefler koyuyoruz sonra da o hedeflerin buyuklugu karsisinda motivasyonumuz cok cabuk kayboluyor. Spor yaparken de boyle degil mi. Kilo verecegim hedefi yerine gunde yarim saat herhangi bir istedigim egzersizi yapacagim daha basarili bir adim olabilir. Hedefleri tutturamiyoruz cunku cok fazla distraction var ve irademiz maalesef yillar icerisinde inanilmaz geriliyor bircok konuda.
O yuzden dedigim gibi basit aliskanliklar bence ileride hedefleri kendilinden getiriyor - bunu yaparken de cok zorlamadan sevilen seyler uzerinden giderek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...