Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş hayatı ana başlık


Aceace

Öne çıkan mesajlar

Bunu başka bir yerde gördüm. Çok da hoşuma gitti. Belki Pati'de de tutar.

Çoğumuz iş hayatının içinde. Tabi milyon tane olay yaşıyoruz. Kimisi bir topik açmaya değmeyecek kadar küçük oluyor ama insanın birileriyle paylaşası da geliyor. Hah onları buraya toplayalım diyorum.

Mesela... Ben maalesef medya sektörü öldüğü için bir ajansta juniordan hallice bir konumda çalışıyorum. Tam olarak nedenini anlayamasam da ofistekiler tarafından acayip dışlandım.. Neyse. Bugün bir portföy yönetim grubuna sunum yapacaklar. Sizin için neler yapabiliriz tadında..

Alttaki videoyu kullanmışlar:

https://www.youtube.com/watch?v=KOvwBYGL-2A

Sunum iyi giderken karşıdakiler "Bune lan zuahaha" diye kahkaha atmışlar. Bizimkiler de bozulmuş. Görünce ben de istemsizce gülümsedim... "Burda komik olan ne?" diye sordular.

" 'Burger King yararlı çünkü içinde et var' ile aynı mantıkta yapılmış" dedim. Mal mal baktılar. Üstelemedim..

Sonradan öğrendim ki ofistekilerin İngilizceleri oldukça kötü. Reklamın içeriğini bile tam olarak anlayamamışlar.

Benim acilen farklı bir yerde iş bulmam gerekiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

- Is hayatinda takim arkadaslarinla karsilastigin celiskileri nasi cozuyorsun? Bir ornek verebilir misin?
+ ebenin nikahiyla cozuyorum. adamlari otoparka cagirip haydar ile tanistiriyorum.

bu sorudaki amac nedir olm? nasi bi copy/paste soru sorma mantigidir lan bu? her seferinde kicimdan senaryo uydurup, sanki bir sorun varmis da cozmusum gibi kaktiriyorum, ooo super davranmissin diye tav oluyolar lel. hayir ispat etmek istese edemez, anca zaman dolsun o da HR maasini alsin. bunun gibi guya behavioral diye adlandirilan, osur osur ipe diz soru cevaplari dolu piyasa.

isi yapcak adam mi ariyosunuz, hayal gucu genis endustriyel yalanci mi ariyosunuz belli degil.

ogrenmisler bir google in ise alma surecini, cayci bile ise alirken bu sorulari soracak emenuelle. cok sinirlendirdiler beni bugun cook.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşe alırken böyle sorular saçma değil. Üstün veya patron yeri geliyor saçma soru da soruyor sana mesaide, o zaman bu nasıl soru diye dalga mı geçeceksin?
Kabul bu soruyu soranlar ne sorduklarının o kadar da farkında değil. Ama zaten içerik çok az önemli.
Asıl mesele soruyu nasıl cevapladığın, kimse böyle mülakatlarda dehalar bulmayı beklemiyor. Uyumlu çalışma "arkadaşı" arıyor.

Geçen Youtube'da Morgan&Stanley'e giren bir kız, nasıl girdiğini anlatıyordu. Columbia mezunu, o ayarda üniversitelerden 400 kişi başvurmuş, 2 kişi mi ne almışlar. Mülakat öncesi gittim şirket çalışanlarıyla buluştum, kahve içtim, nasıl konuştuklarını ne cevap verdiklerini falan not aldım diyor.
Kurumsal şirket mantığını sevmememin sebeplerinden biri de bu. İş dünyasında insanlar çalıştığı insanların kendilerine benzer olmasını istiyor. Aynı tornadan çıkma olmasa da, aynı meşrepten olacaksın.

Soruya ne cevap verdiğinden çok, sana soranla benzer cevabı vermen önemli. İdeali, karşındakinin vaay çok iyi cevap, benim niye aklıma gelmedi demenin sınırlarına gelmesi.

Bu arada normal insan ilişkilerinde de karşındakini taklit edersin zamanla, hatta stratejik olarak mimiklerini taklit etme tavsiye edilir iyi iletişim için.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi bir gününü anlatsana neler yapıyorsun.

böyle o sandalyede çok oturdum biraz da bu sandalyede oturayım, azcık da şurada instada takılayım, biraz da yan ofisteki x ile sohbet edeyim, azcık da üst kattaki y ile takılayım. ohh mesai bitti.


bizim buradakiler öyle en azından. şirkete eleman almıyorlar (beceriksizler diye biz bakıyoruz elemana), oryantasyon vb. eğitim vermiyorlar biz veriyoruz, zaten bir etkinlik vb. bir şey yaptıkları yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

- New manager integration yaptım; birkaç aylık takım lideri hakkında kolektif olarak ekibinden feedback aldım; sonra onları bir araya getirip aynı feedback'i lider ile paylaştım; ortak aksiyonlar çıkardık. devamında lider ile birebir toplantı; artı o liderin lideriyle de birebir toplantı yaptım
- yurtdışından c-level biri gelecek; onun için talent, işten ayrılma, diversity falan gibi bir sürü saçma datanın 2016 - 2018 arasında nasıl ilerleme kaydettiğini çıkarttım. Yine bu kişi için, organizasyonun swot analizinin (bir kısmını) yaptım
- Israil'de yeteri kadar iş başvurusu almıyoruz; o yüzden de işe alım ekibiyle oturdum konuştum; Polonya'daki jewish community center ile iletişime geçtik (ilanlarımızı siz de yayınlar mısınız) diye. Bence güzel bir fikirdi bu arada şu olaydan ötürü)
- Ayrılan, yeni giren birkaç kişinin sağlık sigortası durumları tam olmamış (sistem düzgün işlememiş), ona müdahale ettim
- "Çalışan nasıl takdir edilir" (sdfsds) diye birkaç makale ve öneri (birkaç = 106) sorumlu olduğum takım liderleriyle paylaştım
- Bir tane yeni müdüre, yetenek yönetimi hakkında eğitim verdim


Daha var üjbej bir şey; bunlar 3 günde yaşananlar bu arada; 2 gün ofis dışında tüm gün toplantımız vardı yönetim ekibiyle.

Bugün öğleden sonram rahat, buraya girdim size özet veriyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Walla ise alirken sorularin bir kismi gereksiz sacma ve adayla tamamiyla uyumsuz Eldar. Ilandan senin sirket ici organizasyonunu hic bilmeyen birisini mulakata cagiriyorsun. Ustelik bu kisi sifir tecrubeli, yeni mezun. 5 sene sonra kendini nerede goruyorsun, ya da takim arkadasla arandaki sorunlari nasil cozuyorsun gibi sacma bir soru soruyorsun. HR in gercek HR olani, boyle sacma sapan sorular sormuyor zaten. Turkiye'de seneler oncesinde, herhalde 25 e yakin mulakata gitmisimdir. 23 u boyle sacma ve mesnetsiz sorular sordu. Anca 2 si, yeni mezun olarak bu departmanda baslarsaniz, ilerde soyle opsiyonlar olabilir bunlar sizin ilginizi cekiyor mu diye aciklama yapti. Geri kalan 23 une ben bu soruyu sordum, anca 3-4 tanesi dise dokunur cevap verebildi.

Bizim sirket yabanci, daha yatay bir organizasyon var. Burada millet patronuna cok gereksiz bir soru sordunuz, ya da onerdiginiz prosedur cok sacma (elemanin teki direk bizim mudure this is shit diye girdi departman toplantisinda, dedim noluyor emenike) diyebiliyor. Haliyle HR ligi HR a birak, sen bizim islere kanalize ol diyebiliyorsun mudurune. Karsiliginda isini tam yapman bekleniyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Anca 2 si, yeni mezun olarak bu departmanda baslarsaniz, ilerde soyle opsiyonlar olabilir bunlar sizin ilginizi cekiyor mu diye aciklama yapti. Geri kalan 23 une ben bu soruyu sordum, anca 3-4 tanesi dise dokunur cevap verebildi.


şu kısım özellikle doğru

ideal değil ama en efektif mülakat sonuçlarını veren teknik linktekine benziyor; özellikle somut cevap istiyorsun tabi; yoksa herkes götünden hayal dünyasından atar gider
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aktiftablet said:

swot analizi ne?

şu işe yaramaz karakter tesi gibi bişey vardı, o mu?


strengths, weaknesses, opportunities, and threats. Genelde sirketler kendi kapasitelerini yada sahislarin kapasitelerini olcmek icin kullaniyor. Proje yonetiminde planlama asamasinda onemli bir yeri var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...