Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Joker (2019)


paradoksalkedi

Öne çıkan mesajlar

Spoilersız uzun yazacağım izlemeyen gönül rahatlığıyla okuyabilir.

Film muazzam. Çizgi roman filmlerine atıp tutarım çoğu zaman, böyle " ha bak bu olmuş ya aslında " dediğim bir tek Nolanın serisi vardı ama bu filmi izledikten sonra " işte böyle olmalıydı " dedim ?

Jokerin origin hikayesini çok bilmem; geçmiş dönemlerde de nasıl anlattılar hatırlamıyorum (en azından benim için hatırlanacak değerde değillerdi), etrafta bir sürü killing joke vb. hikayesinden bahsediliyor. Kimyasal kazana düşmüş de kafayı yemiş de filan... Çizgi roman ve filmleri çocuksu bir dile sahip olmak zorundaysa eyvallah da altı dolu bir hikaye yaratmak için çok basit kalıyor.

Nolan bir nebze o kısmı toparladı derken The Joker filmi olması gerektiği gibi bir dram hikayesiyle ekmeksiz götürülecek seviyeye ulaştırmış.

Uzun zamandır dikkatimin dağılmadan baştan sonuna kadar bu kadar pür dikkat film izlediğimi hatırlamıyorum. Bir an olsun bağı koparmadı ki bu kurgunun harika yazıldığını gösteriyor.

Yönetmenin oyuncu yönetimi ve sahne kurgulaması harika fakat görsel olarak akılda kalıcı enstantaneler yakalayabildiğini düşünmüyorum bu arada. Hatta kendisi bir çok filmden esinlenmeyi bırak neredeyse aynı diyalogları yazmaya cesaret edecek kadar kolaj yaptığı görülüyor, bu pek iyi bir şey değil. Fakat karakteri bu bağlamda kusursuzlaştırmış olması ise baya önemli.

Jokerin belki dünya medyası için çok önemli olmayan fakat Amerikan tarihinde önemli yer edinmiş John Wayne Gacy adlı palyaço katilin portresinden esinlenilmiş olması (pogo bar sahnesinde çaktım köfteyi) cesaret gerektiren bir hamle olmalı. O dönemki toplumsal travmayı düşününce benzer etkiyi film sayesinde hatıraları canlandırarak tekrar yaşatma durumu olası. ABD'deki film hakkında yapılan tepkilerin bir kaç haftadır neden bu kadar popüler olduğunu da anlamış oldum ziyadesiyle.

Yönetmen cesur davranmış evet, bunda ana karakterin her ne kadar film içerisinde siyasi olmadığını savunsa da anlatım dilinin sosyolojik travma yaşayan bir toplumun ezilenlere karşı aşırı duyarsız oluşu en önemli etkenlerden biri. Bir çeşit manifesto olmuş, ( talk show sahnesinde de niro'nun söylemi ) artık bu yönetmenin mi yoksa hayalindeki Jokerin manifestosu mu orasını bilemem.

Her halükarda fazla vicdancı buldum burayı. Bu da teatral havayı arşa çıkarmış. İşte asıl kısımda burda başlıyor.

Walking finix çizilen bu tabloyu öyle okumuş, yalayıp yutup perdeye aktarmış ki; filmin adı The Joker değil hüsnü çoban olsa sinema tarihi hüsnü çoban gibi bir karakter kazanır ve yıllarca konuşurdu. Keza Taxi Driver filmindeki Travis Bickle böyle bir karakter. 

Finix'i gerçekten ayrı bir şekilde ele almak lazım. Filme x puan versen adamı düşününce bir +5 falan koyası geliyor insanın. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Joker karakterinin kavuğu finixe devredilerek çok iyi iş yapılmış ki şahsi düşünceme göre Heath Ledger'dan daha dişe dokunur bir Joker performansı izledim. (biliyorum linç etmek için sırada bir çok kişi olacak)

Filmin standalone olması makul bir düşünce çünkü bu düzenekteki bir film DC evrenindeki diğer filmleri resmetmeyi inanılmaz zorlaştıracaktır. Ya tamamiyle sıfırdan 10-15 senelik bir franchise'ın girizgahı olacak ya da böyle kalacak.

Oscara kesinlikle göz kırpmış Joaquin Phoenix. Verseler hem kendisi hem de izleyiciler rahatlayacak. Leo için baya bi baskı yapılmıştı da en sonunda almıştı : p 

TLDR; Senenin en etkileyici filmlerinden. Puanını hak ediyor, fırsatınız varken sinemada izleyin.

eksik gedik yazdıysam düzeltirim sonra. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bayağı iyiydi. Laf eden bok yesin.

Alıntı

Heath Ledger'dan daha dişe dokunur bir Joker performansı izledim. (biliyorum linç etmek için sırada bir çok kişi olacak)

Aslında kıyas yapmak saçma (ana karakter vs yan karakter) olarak ama oyunculuk olarak ğoakin abi 3 gömlek falan üstünde oynamış bana göre. Oscar kapar bu performanstan.

ad3m tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ledger'ın Joker'i karakter olarak da başka seviyedeydi. Phoenix abim döktürmüş, harika iş çıkarmış burada ve tahminen Oscar'ı da verirler bu hype'la birlikte ama Dark Knight hem film olarak 50 seviye falan daha üstün işti hem de o sayede kusursuza yakın karakter tasvirini daha da yüceltiyordu. 

Ledger'ın aktörlüğünün yanında o filmin sinematografisi de karakteri aklımıza kazıyordu. 

Burada da başarılı bayağı sinematografi, harika bi psikolojik gerilim yapmışlar. Türünün belki de en iyilerinden biri olacak, kabul edilecek. Taxi Driver'ın comic karakter hali gibi bir şeydi resmen. Ama hikaye akışı, geçişler vs. biraz zayıf gibiydi. Tamamen karakter gelişimi üzerine bir filmdi. Yine de 9/10 çalışır benden.

Ama Dark Knight cidden 9.8/10 falan benim gözümde. O film olarak da türü geçtim beyaz perdenin en iyilerinden biri açık ara. Batman vs. Joker olmasa çok çok daha büyük saygı görebilirdi dinazorlar tarafında bile.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 09.10.2019 at 19:15, sanssizsansli dedi ki:

olm sen de izlesene şu filmi, çok fazla yoruma maruz kalmaktan kendi fikrini oluşturamayacaksın yoksa :d

düşünce izlerim abi sinemada gidemicem sanırım. durdurup detaylara bakamazsam veya öndeki hırto instagrama girerse geriliyorum, eregorn gibi aşiretim de yok yaptırım yapalım ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

9 saat önce, goldbären dedi ki:

düşünce izlerim abi sinemada gidemicem sanırım. durdurup detaylara bakamazsam veya öndeki hırto instagrama girerse geriliyorum, eregorn gibi aşiretim de yok yaptırım yapalım ?

Gittiğim salonda herkes mısıra abandı. Zaten alıştık haşır huşur seslere de bir tane öküz nasıl becerdiyse megafonla filan yedi. Ben de takıldım mı takılıyorum bunlara

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Adamlar target izleyici kitlesini maksimum tutmak için Marvel'cılara (evet DC, biliyorum) bait atıp çizgi roman'dan isimleri almış (ki başka da bir şey almamışlar aslında, ismi Joker olmasa %90'ı gitmezdi bu filme), hem de fularlılara delirme dramasını dayamışlar.

Oscar'da çok ses getirir bu, tam onların seveceği kafada film, gerçi minority/diversity yok pek ama hala balıklama atlayacakları film olmuş.

Filmi genel olarak beğendim ben de, eleman döktürmüş rolde. Çizi roman filmi beklentisiyle gitsem beğenmeyebilirdim. Önden zaten aslında çizgi roman filmleriyle alakası olmadığını hatta "Joker" ismi dışında pek bağ olmadığını bilerek gitmem beğenmemde faydalı oldu. Ama senaryo yer yer fazla ite ite zorlama götürülmüş, göze parmak sokarcasına işaret edilmiş bence. Oscar'ın seveceği tarz zorlama.

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...