Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sirkette korsan yazilim problemi


pulkas

Öne çıkan mesajlar

konuyu okurken şöyle bir durum gözümde canlandı,

x firma torna vb. işleri yapan bir firma olsun. kendi işleri için kullandıkları solidworks gibi programlar her yeni sürümde orjinal olarak alındığını farz edelim ve bu firmanın işi ile alakasız olan ve sivil olarak bir insanın kullanmak isteyeceği program için photoshop diyelim.

şimdi bu durumda, adobe bu x firmasına dava açabilir mi? yani şirket üzerinden girildiğini gördükleri için işgüzarlık yapıp araya bilir bu işleri takip eden birimi ya tutarsa diye ama tornacıya ne diye ps için dava açacaksın ki, korsan fotoğraf işi yapıyor diye mi, veya ps üzerinden ne gibi ticari kazanç sağladığını kanıtlayacaksın?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFax said:

personelin kendi şahsi bilgisayarını/laptopını/telefonunu şirketin ana ağına mı bağladı?

yoksa guest ağınıza mı? Guest ağına girdiyse ve çıkış ip'si sizin guestlere verdiğiniz bir şey ise, bi ihtimal yırtarsınız sanki.

Ana ağınıza girip, yazılımı çalıştırdıysa hak iddia edemeziniz gibi geliyor.

çalıştırılan laptop'un sizin domainizdeki bir makina olup olmaması onları baglamıyor. Yazılım sizin networkten kendini şey etmiş falan filan.

Yanlış düşünüyor da olabilirim tabi.


Ne yazik ki sirket agi icinde gerceklesiyor bu durum.Misafir agda degil.

GERGE said:

Sirket avukatligi yaparak korelen ruhum adami kov, davayi ac, parayi al diyor. Maas haczine kadar gidilir yani.

Hukuki olarak ama sorumlusun. Dana guzel demis ama bos demis uzulerek bildiriyorum ki. Senin sirketinden kullanilmissa, sirkete ait olmayan birinin (mesela gelen bir musterinin) kullandigina dair kanit yoksa elinde, o program alinacak. Alinmazsa cezasi daha agir, ceza davalarina kadar gider. Mahkemeye giderse pek dinlemezler bu gelen biri kullanmis lafini zaten.

Musteri derseniz olay mahkemeye gider. Savcidan yazi gelir o musterinin bilgilerini verin diye. Veremezseniz yine sorumlusunuz, sirketinizden internete giren herkes hakkinda detayli kayit tutma yukumlulugunuz var cunku, kayit yoksa yapilan her seyden sorumlusunuz. Mahkeme yoluyla gelecek bir suru hukuk ve ceza yaptirimlari da yaninda tabii.

Avukat bulun otesi icin.


Bir avukat burosuyla calisiyoruz.Dun avukat arkadaslarin yanindaydim.Bunlar daha once bu tip bir bilisim davasini kaybettikleri icin bunu uzlasmayla cozme taraftarilar.Keza kaybedilme ihtimali cok yuksek bir dava.Bir de bu tip bilisim davalari konusunda da yetersizlikleri pacalarindan akiyordu.
Burada da avukat ve benzeri durumu yasamis olma ihtimali olan arkadaslar oldugu icin danisayim dedim.

aquila said:

ne programi lan o oyle.


Programin adini vermesen iyi olur simdi.Bu uzlasma isteyen hukuk burosu(karsi taraf yani) interneti didikliyor olabilir.

Benim sadece musterilerle iletisim icin kullandigim mail adresime de cclemisler maili.O mailide musterilerden baska bilen yok.Musterilerden de bu tip bir hareketi yapacak kimse yok.Domaine bagli mailleri tarayip bulmak falan bunlar da anlamsiz hareketler ama yapmislar heralde.Oyle tahmin ediyorum.

Ote yandan sirketin istirak konusunda kullandigimiz butun yazilimlar lisansli(isletim sistemi ofis teknik yazilimlar...)

Mevzu bahis uygulamanin da sirketin ne dunu ne bugunu ne de yariniyla hic bir alakasi yok.

Ote yandan sirketin uzlasma icin kullandigi dil de sikintili.1 den fazla bilgisayarda korsan kullanildigi tespit edilmistir diyor.Acigi yakaladik ustune gidelim neresinden koparsak kardir kafasinda gidiyorlar simdi.O birden fazla dedikleri uzlasma safhasinda 8 den falan baslar.4 e anlasilir(Boyle yapiyorlarmis genelde)Bildigin harac keser gibi.Uygulamayi kullanmiyoruz bile.Calisma alanimiz icinde olsa zaten ben bunun lisansini simdiye kadar alirdim.Burada da kullandiklari temel hadise hukukun hep dava acan hukuk burosunun lehinde sonuc vermesi.Sizde bu isi davaya surmeyin orta yolu bulalim ne siz uzulun ne biz sizi uzelim...X(

Benim de canimi sikan nokta bu.Madem durum boyle gelin beni inceleyin.Varsa birden fazla benim bilmedigim bilgisayar koyun bunlari onume somut bir sekilde.Koyamazsaniz ben de bunlara dava acabiliyor muyum?Sonucta burada sirkete atilan bir iftira durumu cikiyor ortaya.

1 liralik tazminat davasi acayim.Kazanirsam emsal teskil eder en azindan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

Surekli boyle isci hikayeleri dinlemekten baydim sadece ve cidden en niteliksizinden 2 universite bitirmisine kadar.

“Bu kadar da olmaz mk” dedigin seylerin hepsi mumkun.


aga sermayedarlar, patronlar, ara yöneticiler falan farklı mı, yozlaşma sınıfla alakalı değil komple ülkenin hamuru böyle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Acamiyorsun, baskin yapip bilgisayari bulmalari gerekli degil. Log kayitlari yeterli. Kendi log kayitlarin olsaydi iste sorumlu degilsen sorumluluktan kurtulabilirdin ama belli ki yok. Iftira yok abi ortada, calisanin kullanmis iste. Calisanlarin kisisel bilgisayar getirmelerine izin verme, ofis bilgisayarlarinda da sadece izin verilen programlarin kurulmasini izin ver. Kanun onunde suclusun su anda, cikari yok =(

Programin ilgisiz olmasinin da hic bir onemi yok.

Karsi sirkete kizma ama, sirketin CEO'sundan, Turkiye temsilcisine kadar herkes bu sirketin calisani abi, kar kolesi. Korsan kullanildigi bilgisi tespit edilince bu konuda bir sey yapmayip da kazaren olmus, bunlarin ilgisi yok derlerse de bunu diyen adam isinden olur, hakli fesih yer. Suclu en basta senin salak calisan, sonra kapitalizm, buyuk sirket mantigi ve senin sirket ici yeterli derecede kontrol saglayamaman. Bu calisani kovunca simdi, bir daha yapan olmaz iste. Obur sirket icin de aynisi gecerli, sana iyi niyet gosterip kovulursa oradan bir adam, bir daha iyi niyet gosteren olmaz. Kurumsallik denen pislik bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamın yüklediğinden haberdarmış zaten. uyarmak yerine sil onu diyebilirdi adama. o kullanan elemandan daha çok patron suçlu bence. ki biliyormuş o programın böyle takip ettiğini de. eleman da sonuçta şirket işi için kullanmış o programı. eminim ki patronun da haberi vardı kullandığından. adamın üstüne atılacak suç yok ortada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

...
Bizzat emri kendin vermis olsan da siyirabilmen lazim. sirketi caycinin ustune yapmak gibi sdfg


Tesvik var.Var mi cayci adayi?Cayciliktan patronluga bir basari oykusu yazalim birlikte el ele. :)-D

Canimi sikan yegane konu adamin kimsenin haberi olmadan bu isi yapmis olmasi.Ben bu programi ogrenmek istiyorum dediginde kendisini uyardim.Evinde kullanirken bile internete baglama emsal olursun sesin cikmaz dedim.Sirkete de kati suretle getirme sakin diye uyardim.Sirketin calisma konusu olmadigi icin burada boyle bir seyle zaman harcamasini da istemedim.Zaten adamin ilk tepkisi de siz demistinizle baslayip traji komik devam eden cumleyle bagladi konuyu."Wireless acikti ama tarayiciyi acmadim."

Su surece korsan yazilim kullanarak maruz kalan bundan gelir elde sirketler cercevesinde zerre uzulmuyorum.Onlarin donlarina kadar alsinlar.Canlarina okusunlar.Heder olsunlar beter olsunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

Ise adam aldin, bicak cekti takti gotunden, bunu engelleyen bisi var mi?


evet sonuçta adam yargılanacak, diğerinde yargılanma falan da yok, sonuçta sen bu adama internet için şifreni vereceksin, getirse 3-5 laptop dışardan yüklese programları, kameraların da elbet vardır bir kör noktası. tespit de edemesen, işvereni koruyan hiç mi birşey yok bu durumlarda? ilginçmiş yok ise.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

Ama hirsiza kilit dayanmaz sonucta, icinde olan adam yapar yine. Onemli olan senin bi sekilde bundan siyirabilmen.

Bizzat emri kendin vermis olsan da siyirabilmen lazim. sirketi caycinin ustune yapmak gibi sdfg


this

bilgisayar senşnse korumak senşn sorumlulugun
network icinde aynısı gecerli
senşn networkunden biri birsey dl ederse sen aksini kanıtlayamadıkca sorumluluk senin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Yok. Kanitlasan da yok. Isveren olarak sorumlulugun var. Eger kanitlarsan bu isi yapan adamdan geri alirsin. Hayati boyunca maasina haciz koyarsin istersen, zaruri mallar disinda her seyini alirsin, epey canini yakarsin.

Simdi de pulkas bunu kanitlayabilirse calisani yakar yani. Eger tanik varsa, boyle dendi, yine de getirdi kullandi filan yapabilir de. Kavulsa bile arayan yeni isverenine verecegi referansi dusun yani?

Sirketlere o kadar koruma fazla zaten, binlerce calisani olan bir muvekkil sirket var bizim ofiste, isini dikkatli yapip, tam kayit tuttugunda hak kaybi kolay olmaz. Zaten calisan sana zarar vermek istiyorsa korsan yazilimdan cok daha kolay seyler ver. Migros calisani diyelim, kasiyer filan degil, daha ust seviye. Migros Zorlu'ya satilacak diyelim, adam bunu sizdirsa?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

belki soyle bir cozum olabilir
eger calısan kabul ederse ben sahsi isim icin yaptım sirketle alakası yok
sirkette hersey legal bak herseyin sertifikası varı kanıtlarsan sahsi olarak adama ceza keserlerse cok dahah ucuz olabilir sende calısanın cezasıı odersin felan falan
ama avukat yorumlasın tabe boktan mevzu sonucta
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Catze said:

Esh said:

Ise adam aldin, bicak cekti takti gotunden, bunu engelleyen bisi var mi?


evet sonuçta adam yargılanacak, diğerinde yargılanma falan da yok, sonuçta sen bu adama internet için şifreni vereceksin, getirse 3-5 laptop dışardan yüklese programları, kameraların da elbet vardır bir kör noktası. tespit de edemesen, işvereni koruyan hiç mi birşey yok bu durumlarda? ilginçmiş yok ise.


Yazmıştı adam, isterse çalışandan alabiliyorsun ayrıca dava açarak diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi ticaret hukuku cokmus durumda , feto meto ayagina abuk subuk isler oldu.

Ben olsam iyi bi avukat bulup onu konustururum “biz bu parayi odemeyiz, dava acarsaniz da haciz edemezsiniz hicbirseyi” tadinda.

O yuzden , “he tamam” diyip kapilarina gitmeyin anlasma icin derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nosfe said:

Esh said:

adam calistirmak abi...

1000 liraligi da ayni 10000 liraligi da. Herkes salak bu ulkede ve iscinin niteligi ne olursa olsun kafasina vura vura is yaptirman gerekiyo.


Bu hikayenin yarısının aman hukuki sorumluluk olmasın diye değiştirildiğini anlamıyosan kafasını çalışmayan sen olmayasın? 100000 liralık programı hobi olsun diye yükleyecek, iş için kullanmayacak, bir de internete nasıl bağlanacağından haberi olmayacak.


Esh haklı. Hikayenin kolpa olabilme ihtimali Eshin haklı olduğu gerçeğini değiştirmemeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...