Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayarlı Tomografi


Murray

Öne çıkan mesajlar

said:
Some experts project that in the future, between three and five percent of all cancers would result from medical imaging.


https://en.wikipedia.org/wiki/CT_scan#Adverse_effects

https://www.nytimes.com/2014/01/31/opinion/we-are-giving-ourselves-cancer.html?nl=opinion&emc=edit_ty_20140131&_r=0

sakatmis.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

MRI ve CT farklı amaçlar için aslinda

Birisi yumuşak doku için mantıklı iken diğeri sert dokularda..

Bir CT kesit sayısı ve boyuna göre radyasyona maruz bırakıyor

Mesela tüm batın falan olursa oldukça fazla olabilir..
Yani röntgenin zararı neyse, onun bir kaç on misli kadar.

Kemikle ilgili bir sıkıntı olabileceğini düşündüğü için CT istemiş olabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kemiğe vurmuyor ağrım aslında. Aslında ağrı bile değil yani tam tarif edemiyorum ama mesela hassasiyet var sol alt kısımda. Kabızlık vs yok ama dışkıda sümüksü bazı şeyler var diyince doktor biraz düşündü.

Tüm batın BT bu arada, bilemedim. Yani en azından kan değerlerinde veya ultrasonda bir ipucu yakalanmaz mıydı BT'lik bir durum olsa? Neyse sağlık olsun ne diyelim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır abi dahiliye'ye gittim. Dedim ağrım var, ilaç vermiştiniz bağırsak düzenleyici kullandım geçmedi. Tamam o zaman dedi, idrar testi + bt + ultrason aynı anda verdi. Bu bana doğru gelmiyor nedense. Kan testlerinde hiçbir şey yok. Ultrason ve idrar testinde de yamuk çıkmadı. En azından hasta radyasyon yemesin ama bi bakalım diye MR çektirmesi gerekmez mi bana? Direk tomografiye sokması doğru mu? 5 dk dinledi, dinlemedi zaten. Devlet hastanesi bu arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-ct-scans-cause-cancer

Özele git veya doktor tanıdığına sor için rahat etmediyse. Ama karın bağırsak bölgesi için sanırım CT scan tercih ediliyor genelde. Mri sırasında o bölge ister istemez oynuyor çünkü nefes alıp verirken ve kötü etkileyebiliyormuş sonucu falan. Bir de mri pek hoş bişi diil ya. 30 dakka duruyorsun mal gibi, az biraz hareket etsen gg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Başka bir doktora gidebilirsin adam gibi muayene etmediyse ama ilk önce ağrını/rahatsızlığını tarif etme konusunda biraz daha kendini geliştir derim lakin pek bir şey antlaşılmıyor.
Doktora iyi feedback verilmediğinde teşhis koyması oldukça zorlaşıyor(gerçi kötü doktorsa hastanın dediğini de dinlemeyebilir). Testlerde bir şey gözükmüyorsa ve senin tarifinden de bir şeye benzetemediyse daha çok test yazmıştır.

CT'yi de yazmışken çektir, şehirde yaşayana nefes almak da kanser riski sonuçta.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bir de dışkıda sıkıntı varsa dışkı testi yaptırabilirsin, kan falan varsa çok koyu renkte çıkar mesela veya gastrolojiye de gidebilirsin direk dahiliye yerine. Gastrolojinin testi-muaynesi 1 gün hazırlıktan sonra hemen bayıltıp kolonoskopi-endoskopiyle bitiyor. Bir yaştan sonra zaten yaptırmak gerekiyor düzenli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...