Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fenerbahçe 2018-2019 ALİ KOÇ Sezonu Genel Tartışma


Phyx

Öne çıkan mesajlar

Sınıntılı bir açıklama olmuş. Umarım diğer klüplere sıçramaz bu dalga.
Ancak hade Lig üstünde bir kadro kurdun, avrupa 2+2 cezayı bastı sana. İlk 2 sene o üst kadro ile ligde topladığın para çöp olacak. 2 Yıl sonunda zaten 400 milyon olan borcun 600 olacak FFP bir 2 yılı daha gömecek oturup kalacaksın. Ne oldu GS ile aynı yıldıza ulaştın... 2-3. Olan klüp CL ye gidip senin kazandığın paranın 2 katını kazanacak. 5. yıldan sonra bir daha ismin okunmayacak şekilde koca çınar devrilecek.

Bizim gibi 3-2 takım üzerinde dönen liglerde bu takımlardan bir tanesinin gitmesi tüm ligleri etkiliyor. Romanya liginden farkımız kalmaz takılırız kendi aramızda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi değil miydi yahu mart sonrasını göremiyoruz diyen? Birde bu sene nasılsa gidemiyoruz o zaman ceza alsakta olur yaklaşımı doğru mu gidipde o cezayı kupalara katıldığın ilk sene diye verirler mi?

Hoş paraları harcayıp bir dahaki sezon şampiyon olsan uefa sene içerisinde kontrol edip güle güle der öyle şampiyon olsan ne kadar faydası olur kimleri tatmin eder :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Darksun said:

Kendi değil miydi yahu mart sonrasını göremiyoruz diyen? Birde bu sene nasılsa gidemiyoruz o zaman ceza alsakta olur yaklaşımı doğru mu gidipde o cezayı kupalara katıldığın ilk sene diye verirler mi?


uefa cezaları halihazırda birkaç senedir avrupaya katılmayı hakettiği x yıl şeklinde veriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu adam gelirken kendi kendime; ne güzel arkadaş aklı başında, kaakterli tipler gelmeye başladı Turk futboluna. Şu adamın Aziz yıldırımın bir 40 yıl gençliği olduğunu görememişim. Üzülerek görüyorum ki fener bu adamı da davullu zurnalı göndermek zorunda kalacak ama bu sefer cidden iş işten geçmiş olacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ülke içi realiteyi kabul ettikçe aziz'e dönüşüyor zaten. önemli olan son dönem aziz'e dönüşmemesi sdjfsh

ffp'yi delip, şampiyonluk kasacağız derse mesela kulübe direkt kepenk indirmek olur. hayaller aleminde yaşıyor demektir. ben ciddi ciddi öyle düşündüğüne inanmak istemiyorum ama öyle düşünüyorsa da şaşırmam. nihayetinde aziz'in yancısı olarak yetişti resmen.

ffp'yi delsen zaten kafadan 3 sene direkt cezası var. 3 sene avrupa gelirinden yoksunluk demek direkt oynayacak bok bile bulamamak demek ya jhasdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

WOT ALERT! B)-

Ali Koc gibi ulkenin en buyuk sirketlerinin yonetimlerinden gelip teshisi gerekirse Avrupa'ya gitmeyiz ama kadro kurariz olarak sunmasi acayip vahim bir durum. Isin vizyon yonu bir yana - futbolun ekonomisini hiic anlayamamis demektir ki sikinti burada zaten...

Atla deve degil bu isin ekonomisi. Kar gutme amaci olmayan bir futbol klubunun yapacagi tek is gelir gider dengesi. Gelirlerinin ciddi bir bolumu fix (TV haklari) diger bolumu ise basari endeksli.

Alin GS en son mali tablosu: Mali Tablo

Toplam gelirlerin, 260m TRL, gecen sene 129m TRL. Buradaki farkin neredeyse tamami Sampiyonlar ligine aldigin biletten geliyor. Yani bu kadar basit bu isin denklemi. CL'ye gidersen para var, gidemezsen para filan yok. Para olmayinca da basari yok, basari olmayinca tekrar para yok. Bu kadar basit.

O yuzden birinci adim: Ne yapip yapip Avrupa'ya gidebilmek. Bunu yapabilmek icin i) iyi takim kurmak, ii) belli olculerde para harcamak, iii) basarili olmak var. Bu kisir dongu icerisinde ama yapman gereken bu isi mantikli bir sekilde yapmak. O zaman klubun birinci onceligi a) isini cok iyi yapan ve transferi bilen bir ekip yaratmak olmali b) bu transferleri basariya goturebilecek bir hoca ile calismak olmali. Eger adin Fenerbahce, GS, Besiktas ise zaten bu adimlari yaratmak icin avantajli basliyorsun ise.

Kadroyu kurarken yapmayacagin tek is olmali o da paralari gunluk basari getirecek adamlar yerine (Drogba, Sneijder) gibi - seni mali durumda sikintiya sokmayacak, gerekirse satabilecegin, ve basariya ac futbolculara gommek. Bunu yaparken de bu isi bilen adamlarla calisacaksin.

Benim yoneticilik mantigima gore futbol kluplerinin kiralama yontemine gitmesi - belli durumlar disinda - mantikli degil. Aksine, one-off giderler her zaman duzenli giderlere tercih edilmeli (vice-versa one-off gelirler her zaman gelmeyecekmis gibi plan yapilmali, bu Avrupa demek) o yuzden bonservis verip iyi bir oyuncuya sahip olmak cogu zaman kiralama ucreti verip sahip olmadigin bir adamdan daha mantikli - bu elbette kisiye ve parasina gore degiskenlik gosterir. Ama ana mantik evi kiralama yerine ev sahibi olma uzerine kurulu olmali.

Bugun Besiktas'in 2 senedir yasadigi sikintilarin temelinde bu geliyor bana kalirsa - one off gelirlerin sik kadro degisimleri yuzunden tekrar edilememesi. O yuzden bir sene CL grubunda namaglup cikarken, ertesi sene EL grubundan cikamiyorsun. Bu iki ekstrem uc. Bunun yerine gruptan namaglup cikma, grubunda 3.4. ol, ama ertesi sene bil ki yine oradasin. Isin sirri burada yani. Yoksa gideyim bir sene CL'de ceyrek oynayayim, butun parami Drogba-Sneijder'e gomeyim, ertesi sene ise gelen gidenden 4 yiyeyim diye bir mantik zaten sacma olan. Taraftar bunu dusunmez, taraftar Real Madrid macina bakar. Sen yonetici olarak, baskan olarak bunu dusuneceksin ve uzun vadede hakli olacaksin. O gruplara kalma 1-2-3 bir bakarsin bir gun UEFA kupasi geliverir muzene. (olmasina gerek yok tabii) Bu isler boyle adim adim olur...

Isin ekonomisine donersek belli mantik icerisinde iyi bir kadro kurup, gelen parayi 30+'lik yasli adamlara gommedigin surece (bazi firsat transferleri olabilir ama cidden ihtiyacin varsa ve menajerlerin kucagina oturup 4m yillik, 2m imza parasi vermeyecek sekilde) bunu devam ettirebilirsin.

Turk kluplerinin diger hatalarindan bir ikincisi ise zamani geldigi zaman futbolcuya gule gule diyememesidir. Bugun Sneijder sirf 2 seneki performansiyla hala 3.4. senelerde 5m kilciksiz aliyordu, cikip Alanyaya 3 gol atinca woow oluyordu. Muslera yillardir 4m'a yakin para aliyor neredeyse, Galatasaray gibi bir takimin en yuksek ucretli oyuncusu kalecisi ise bu kadro muhendisliginde bir sikinti vardir. Muslera'nin atiyorum Mert Gunok uzerinden yaratacagi marjinal fark, iyi bir forvetin Eren Derdiyok uzerinden yaratacagi marjinal farktan cok daha az olacagindan, kadro muhendisligi buna gore yapilir. Atiyorum Muslera gider, X forvet alirsin. Kale mevkin 9'dan 7'ye duser, ama forvetin 5'ten 8'e cikar, kadron iyilesir. Basit bir ornek muhendislik acisindan.

Olay bunu yapabilmek zaten. Yoksa gitmeyiz len Avrupaya nolcak tarzi aciklamayi rambo okan da yapar yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya o basit bir ornek diye dedim. Genel kadro muhendisliginde bunlar oturulur uzerine dusunulur. Biri sana 8m euro veriyordur kalecin icin atiyorum, tartarsin, dersin ki bu paraya ben nerelere takviye yaparim kadronun geneli ne kadar artar.

Muslera degil X kisisi de olur bu yani. Feghouli, Belhanda iyi ornekler buna.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • tarihinde Cthulhu tarafından bu konu kilitlendi
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...