Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Toplaşıp Heroclix oynayalım thread


-Deno-

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

2000'li yılların başında Wizkids isimli bir firma Heroclix isminde bir oyun piyasaya sürmüştü. Forumda belki hatırlayan, oynamış olan kişiler olabilir. İlk çıktığı dönemlerde Türkiye'de özellikle çizgi roman satan dükkanlarda satılıyordu. İlk 3 - 4 seri Türkiye'de satıldı, ancak sonrasında muhtemelen çok fazla ilgi görmediği için devamı gelmedi. Ancak hali hazırda Amerika başta olmak üzere dünyada hala en çok oynanan minyatür board game'lerden biri.

Thread'i başlatmamdaki amaç, hem oyunu anlatmak hem de oynamak isteyen birileri çıkar mı forum içerisinde bunu öğrenmek. Hali hazırda bende en eski serilerden de olsa 100 - 150 tane figür var. Hemen hemen hepsi Marvel evreninden, bi 20 - 25 tane de DC var sanırım. Kimsenin ilk etapta Heroclix almasına gerek kalmadan oynayabileceği yeterli ekipman var bende.

İki tane senaryo geliyor aklıma,

1) Oyunun nasıl bir oyun olduğunu aşağıda anlatıyor olucam, ama çok fazla detayına girersem herkesin kafası karışır. Zaten ben de çok uzun süredir oynamadığım için updated kuralları yeni yeni okuyorum. İlk planım, eğer oyun forumdan birilerini sararsa ve 'Ben toplaşıp oynamaya varım abi' diyen belli sayıda adam çıkarsa, ev ortamında/cafe ortamında vs. buluşup yüz yüze bu oyunu oynamak. Oyun %90 1v1 dönen bir oyun, ancak 2v2 de oynanıyor birçok turnuvada.

2) Eğer yine yeterli sayıda insan oynamak isterse, fakat toplaşıp buluşma işine iş güçten dolayı çok sıcak bakılmazsa oyunu bir şekilde Discord üzerinden oynatabilmeyi planlıyorum. Yüz yüze buluşup oynamanın hem tadı çok başka olacaktır, hem çok daha keyifli olacaktır, ancak günümüz şartlarında mümkün olmayabiliyor bu. Discord üzerinden nasıl olur, oynatabilir miyim emin değilim, fakat bence mümkün olabilir. Aşağıda anlatıyor olucam detaylarını.

Oyunun nasıl bir oyun olduğunu ve nasıl oynandığını aşağıda elimden geldiğince özetleyerek anlatayım.

Heroclix dediğimiz şey bir minyatür figür. Birkaç örneği Marvel evreninden,





Şu ana kadar, tam sayıdan emin değilim ama, 150'nin üzerinde seri çıktı 2002'den bugüne. Her bir seri, belli bir isim ile çıkıyor ve bir universe'ün belli sayıda kahramanını içeriyor. Örneğin ilk çıkan seri olan Infinity Challenge'da 196 tane figür vardı. Bu figürler o zamanlar Rookie/Experienced/Veteran/Unique gibi ayrışıyordu. Yani aynı figürden 3 ya da 4 tane olurdu bir seride, fakat farklı level'larda olurlardı.

Çıkan seriler arasında en yaygın figür bulunan evren Marvel. DC'sinden tutun Teenage Mutant Ninja Turtles'ına kadar birçok popüler universe'den Heroclix'ler mevcut ve farklı universe'lerden Heroclix'lerden bir takım kurabiliyorsunuz.

Oyunun amacı kısaca şu; her bir Heroclix'in farklı combat stat'ları, farklı power/ability'leri var, buna karşılık gelen bir Point Value'su var. Farklı point value'lardan oluşan bir takım kuruyorsunuz ve karşınızdaki oyuncunun takımını yenmeye çalışıyorsunuz. İstenildiği taktirde zaman kısıtlaması da konulabiliyor, örneğin 1 saat sonunda kim daha çok KO yaptıysa karşı takımdan o kazanır gibi. Objective based oyunlar da dönebiliyor, bir oyuncu hayvani güçlü bir karakter alıyor (mesela Thanos - 3000 point value'su var) Diğer 2 - 3 oyuncu ekip kurup onu kesmeye çalışıyor vs.

Oyunu çok güzel anlatan, hem quick start tadında oyun atmak için, hem tüm kuralları içeren, hem power/abilityleri, team ability'leri anlatan bir sayfa var. Tüm kaynaklar İngilizce tabi.

https://wizkids.com/heroclix/gameplay/rules-format/

Bu site üzerinden okuyabilirsiniz.

Oyun büyük bir harita üzerinde oynanılıyor. Bu haritanın basic örneği şu şekilde;



Fakat bu işe gönül veren, her hafta turnuvalarda oynayan adamların oynadığı ortam genellikle bu haritaların ciddi upgraded versiyonları. Şu şekilde görüntüler ortaya çıkıyor;







Her bir karakterin bir point value'su ve combat stats'leri var demiştik, bu nasıl bir şey onu anlatayım.

Örneğin Wolverine figürlerinden bir tanesi üzerinden gidelim,



- En solda gördüğünüz siyah base karakterlerin üzerinde durduğu platform. Kuş bakışı bu şekilde gözüküyor hemen hemen tüm Heroclix'ler. En arkadaki X logoso tahmin edebileceğiniz üzere o karakterin varsa ait olduğu takımı gösteriyor (X-Men) Oyunda kurduğunuz takımda aynı ekipten olan kahramanlar varsa, team ability'ler kullanabiliyorlar. Bir karakter aynı anda 2 takıma üye olabiliyor. Detayına girmiyorum burda.

100 diye gördüğünüz değer bu karakterin point value'su. Oyuna başlamadan rakipler bir point value'ya karar veriyor (offical puan genellikle 300) ve o point value'yu geçmeyecek şekilde bir ekip oluşturuyorsunuz. Misal, 300'lükten oynuyorsam ben biriyle ve 100 PV'lik Wolverine aldıysam takımıma, 200'lük point value kalıyor geriye takımı kurarken. İstersem 4 tane 50'lik alırım, istersem 5 tane 40'lık alırım vs.

En alt kısımda gördüğünüz ayak işareti, yumruk işareti, kalkan işareti, yıldırım işareti vs. olan kısım da bir karakterin Combat Dial'ı. Combat Dial bir karakterin tüm stat'larının olduğu, power/ability'lerinin olduğu kısım. Oyun sırasında tüm aksiyon bu dial'lar üzerinden geçiyor.

Her karakterin temel statları şunlar,

- Speed: Karakterinizin tek seferde kaç kare ilerleyebildiği haritada.

- Attack: Karakterinizin hasar verebilmesi için 2 tane d6 zar atıyorsunuz. Attığınız zarların sonucunu toplayıp attack'a ekliyorsunuz. Eğer saldırdığınız Heroclix'in defansına eşit ya da yüksek atarsanız normal şartlarda hasar verebiliyorsunuz.

- Defense: Karakterinizin saldırılara karşı ne kadar dayanıklı olduğu.

- Hasar: Eğer saldırınız başarılı olursa (bkz. attack bölümü) rakibinize kaç klik'lik hasar verdiğiniz.

- Range: Karakteriniz eğer menzilli saldırı yapabiliyorsa kaç kare ilerden saldırabildiği. Yıldırım ikonunun yanında yazar bu, 10'dan fazla da olamaz. 0 ise karakteriniz sadece melee saldırabiliyor demektir (oyunda light/heavy objeler var ve bunları belli karakterler kaldırıp atabiliyor, ayrı bir konu bu. Misal Juggernaut'ın 0 range'i vardır, ama Super Strength yeteneği olduğu için araba kaldırır 6 kare önüne atar vs.)

- Hedef sayısı: Bu da yıldırım ikonu ile gösterilir, eğer karakteriniz menzilli saldırı yapabiliyorsa aynı anda kaç kişiye saldırabildiğini gösterir. Maksimum 3 olabilir.

Klik nedir? Her bir karakterin combat stat'ları, hasar aldıkça ya da heal'landıkça değişir. Her heroclix oyuna 1. klikten başlar, ancak hasar aldıkça bu combat dial'ı döndürürsünüz (heallanırsanız da ters yöne döndürürsünüz) Her bir dial'da çoğu zaman karakterin power/ability'leri değişir, combat stat'ları değişir. Atıyorum Hulk gibi bir karakter çizgi romanlar ile accurate bir biçimde dayak yedikçe güçlenip, en sonlarda tekrar güçsüzleşirken, Cyclops gibi bir karakter her aldığı hasarda daha da güçsüzleşir. Bu demek değildir ki her bir klikte daha kötü bir karakteriniz oluyor. Mesela Spider-Man'in benim elimde olan figüründe karakterin KO olmadan önceki son dial'ında düşmüş olan stat'ları son bir kez daha yeniden yükselir, tek kliğe özgü power'lar gelir vs. GG olmadan önceki son gaza geliş falan.

Şu resimlere bakarak daha iyi anlayabilirsiniz,





- Başka bir önemli konu powers/abilities. Burası önemli ve baya detaylı, özet geçiyor olacağım. En başta verdiğim link'e tıklarsanız (Rules) alt tarafta Powers and Abilities card diye bir şey göreceksiniz. Olay bunun üzerinden dönüyor aslında.

Her karakterin combat dial'ında, Speed-Attack-Defense-Damage kısımlarında farklı farklı renkler bulunur. Bu renkler o karakterin o dial'da kullanildiği güçleri simgeler. Örneğin yukarıda koymuş olduğum Wolverine ile The Thing komşu karelerde olsun ve aralarında bir melee fight dönüyor olsun. İlk saldırıyı da Wolverine'in yapıyor olduğunu varsayalım ve iki taraf da henüz ilk kliklerinde olsun.

1) Wolverine ile oynayan adam zar atar. Diyelim ki 5-5 attı. Wolverine'in Attack'ı ilk klikte 12, üzerine zardan gelen 10 eklendi 22 etti. Thing'in defansına baktık, 19. Normal şartlarda Wolverine'in Thing'e vurması gerekiyor. Ama bakıyoruz ki Wolverine'in attack stat'inde kırmızı var. Attack'da Kırmızı power Blades/Claws/Fangs'e denk geliyor. Bakıyoruz ability card'dan bunun olayına. Bu özelliğe sahipse bir karakter, saldırısı başarılı olduysa (oldu) bir kez daha bir tane d6 atar. Gelen sonuç, asıl vereceği hasardır. Wolverine ile oynayan kişinin normalde damage'ı 3. Diyor ki ben pençeleri kullanıcam Wolverine'in, atıyor bir tane d6. Sonuç diyelim ki 6 geldi. Vereceği damage 3 yerine 6 oluyor.

Ama işin matematiği burada bitmiyor, dönüp birde damage'ı yiyecek olan Thing'e bakıyoruz. Görüyoruz ki Thing'in savunmasında gri bir renk var. Defense Gri power Invulnerability ve kendisine yapılan tüm hasarı 2 klik azaltıyor. Sonuç olarak Wolverine 6 yerine 4 damage vurmuş oluyor ve Thing'in combat dial'ını 4 klik çeviriyoruz.

Team ability'lerin burada detayına girmedim, bu fight'ta Fantastic Four'dan başka üyelerin ya da X-Men'den başka üyelerin olduğu durumda da ekstra senaryolar ortaya çıkabiliyor.

Oyunun quick start versiyonu 5 - 6 sayfa, bir çırpıda okuyup anlayabilirsiniz bu anlattıklarımdan sonra. Ancak asıl rule book 36 sayfa falan, ve kısmen oyunu oynamış/bilen birisi anlatmadan anlamanız zor.

Birçok kuralı var oyunun. Mesela map'de kafanıza göre hareket edemiyorsunuz, open area'lar olduğu gibi hindering/blocking terrain'ler de var. Line of fire çekmeniz gerekiyor range saldırı yaparken. Bir çalının içine saklanırsanız speed value'nuz değişebiliyor vs.

Uçan karakterler var map'deki hemen hiçbir şeyden etkilenmeyen, Speed'indeki ability yüzünden aşırı mobil ve uçan karakterlere yakın hareket eden (Spider-Man mesela) ya da Stealth (Wolverine) takılabilen kahramanlar var. Her Heroclix'in bir round'da kendisiyle oynandığında action token alma durumu var, yani cooldown'a giriyor bir nevi diyebiliriz. Herhangi bir şekilde bir tane daha bu token'dan alırsa (başka bir karakterin ability'si olabilir) 1 tane hasar kliği alıyor atıyorum. Ya da bir karakter combat'tan kaçmak isterse öncelikle zar atması gerekiyor kaçabilecek mi diye.

1-1 atılan zarlar critical fail, 6-6 critical success. Sonuca bakımadan fail ya da success oluyor bu durumlarda FALAAAAN FİLAN. Kısacası oyunun çok özet halini anlattım şu an.

Son olarak değinmek istediğim 2 konu var;

1) Benim oynadığım zamanlarda en başta dediğim gibi her karakterin Rookie/Experienced/Veteran/Unique versiyonları oluyordu. Gördüğüm kadarıyla ona son verilmiş. Artık her seride bir kahramandan tek bir tane oluyor ya da o karakterin farklı versiyonları oluyor farklı stat'larda. Örneğin, Superior Foes of Spider Man serisinde normal Spider Man oluyor, Scarlet Spider oluyor, Spider Man 2099 oluyor, Spider Woman oluyor gibi gibi.

Bununla birlikte aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere artık her karakterin bir de oyun sırasında kullandığı kartı var. Bu kart bu karakter özelindeki güçleri de anlatıyor.

Örneğin;



Görebileceğiniz üzere bu Spider-Man'in ilk 3 dial'ında speed'de beyaz bir renk var. Bu Spider-Man'in bu heroclix'i özelinde olan bir hareketi gösteriyor ve yanda görebileceğinz kartta anlatıyor (Surprise! I am under you) Aynı zamanda bakıyoruz ki hasar kısmında da bir Special'ı var belli kliklerde (Distracting Banter) Bu tip olaylar bendeki Heroclix serisinde yok, sonradan gelmiş özellikler.

Benzer mantıkta bu kartlarda eğer varsa passive ability'ler de yazıyor, passive ability'ler karakteriniz KO olana kadar kullanılabilen yetenekler. Herhangi bir klik'e bağlı değil yani.

2) Derseniz ki ya bizi sardı bu oyun, ben girerim bu işe, ama kendi Heroclix ekibimi isterim: Şu an Türkiye'de alabileceğiniz benim bildiğim kadarıyla bir yer yok. Eskiden satan firma ile konuştum, artık getirmiyorlarmış. Türkiye'de alacaksanız tek yol trade etmek ya da Gittigidiyor'da araştırmak.

Normal şartlarda bu figürler Booster Pack ya da Starter Pack'lerden, eski zamanlardaki Pokemon kartları mantığıyla çıkıyor. Booster Pack'lerden 4 ya da 6 tane figür çıkıyor random, Starter Pack'lerden daha fazla Heroclix + Map ve Map objects falan çıkıyor. Yeni çıkan bazı pack'lerde içinden ne çıkacağını da biliyorsunuz sanırım.

Şu an için bu işe girmek isterseniz en mantıklı yol Amazon, E-bay gibi sitelerden Heroclix bazlı araştırma yapıp direkt o figürü almak. Pack alma mantığına para yetişmez, hele kur kafayı yemişken. Eğer bu işe girmek isteyen biri olursa beraber sipariş verebiliriz.

-------------------------------------------------------

TLDR; Heroclix gerçekten paticik camiasının sevebileceğini düşündüğüm bir oyun. Normal şartlarda 5-6 kişi ben sevdim, oynarım buluşup derse şükela olur. Kendi aramızda tarih set ederiz, ben kuralları anlatırım, siz biraz araştırırsınız.

Yok, buluşma işi bana çok uymaz ama Discord'dan oynamaya varım derseniz de ben bir şekilde satranç mantığına getirip Dungeon Master'lık yapabilirim. Haritayı Discord üzerinden paylaşırım, her bir kareye A1 - A2, Z-7, Z-8 falan diye numara veririz. Gerçek heroclix olmaz, ama ben size takım kurdurturum tüm heroclix'lerin statları internette olduğu için. Onun üzerinden oynarız.

http://www.hcrealms.com/index.php?page=units

Yukarıdaki sitede şu ana kadar çıkan tüm seriler ve Heroclix'leri aratıp bakabilirsiniz. Hiç duymadığınız karakterler bile olduğuna eminim.

Dönüş bekliyorum, sevgiler.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi TLDR versiyonu bile uzun yazmışım, dur burda kısa yazıcam.

Farklı farklı universe'lerden envai çeşit kahramanın mini figürleri ile takım kurup, rakibi elimine etmek ya da bir objektifi yapmak üzerine bir oyun.

Her karakterin belli attack-defense-speed-damage-range gibi statsleri ve power/ability'leri var. Yeri geldiğinde üstüne maket de konulabilen büyük map'lerde oynanıyor.

https://wizkids.com/heroclix/gameplay/rules-format/

Yukarıdaki linkte 'Quick Start Rules' ile başlanabilir.

Oyunda nasıl power/ability'ler olduğunu gösteren görsele yine bu linkten ulaşılabilir.

Mümkünse yüz yüze, toplaşıp oynayalım, yok bu zor olur denilirse de Discord üzerinde ilk başta benim DM'lik yapacağım oyunlar eşliğinde oynamaya çalışabilir.

Oh be.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...