Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pseudo History / Pseudo Science Topigi..


Sotto

Öne çıkan mesajlar

Biraz eglence amacli, biraz da ilginc seylerin paylisimi adina benim gibi bu tarz seyleri sevenler icin bir topik acayim dedim.
Internette her ne kadar tonla abzurd sey de olsa yine de bazi teorilerin veya kaynaklarin en azindan inandiriciligi veya tutarliligi nispeten daha fazla oluyor. Dedigim gibi cok ciddiye almayalim, ama fantastik bilimkurgu niyetine konusalim istiyorum. Meraklilari vardir eminim. Abzurd ve sacma seyler elbette olacak.

Aslinda ilk paylasmak istedigim konu pseudo science degil direk hard science. Hic takip eden oldu mu bilmiyorum ama son birkac yilda Gunes Sistemi'nde bir baska gezegenin olma ihtimali ciddi ciddi konusulmaya baslandi. Konusulma derken youtube videolari degil kastim, direk NASA'nin kendisi tarafindan...

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6964

4 Ekim 2017'de yayinlanan makale ilginc: NASA'nin gercekten su ana kadar kesfedilememis bir Planet Nine olasiligindan ciddi ciddi bahsediyor, hatta bazi paragraflar oldukca ilginc..

One of its most dedicated trackers, in fact, says it is now harder to imagine our solar system without a Planet Nine than with one.

"There are now five different lines of observational evidence pointing to the existence of Planet Nine," said Konstantin Batygin, a planetary astrophysicist at Caltech in Pasadena, California, whose team may be closing in. "If you were to remove this explanation and imagine Planet Nine does not exist, then you generate more problems than you solve. All of a sudden, you have five different puzzles, and you must come up with five different theories to explain them."


Okumaya deger. Hatta son bir iki gun icerisinde cikan haberlere gore yeni kesfedilen bir gokcisminin yorungesinin su ana kadar gezegen yorungelerinden cok farkli olmasi. Habere gore dwarf planet niteliginde olabilecek objenin yorungesinin bir baska massive planet tarafindan degistirilmis olabilecegi olasiligi. Ninth planet ve Kuiper Belt Objects uzerinden donuyor konu.

https://www.sciencealert.com/one-space-rocks-crazy-orbit-points-to-new-planet-nine

Tabii insanin ister istemez ancient astronauts'a baglayasi geliyor bunu ama gezegenin - eger varsa- Gunes'e Neptun'den 20 kat daha uzak yasam olmayan gezegen olma olasiligi tabii ki daha yuksek..

Her ne kadar History Channel ancient astronauts'un suyunu cikarmis da olsa, yine internette gordugum en kaliteli anlatimli videolarin oldugu kanal Universe Inside You oldu. https://www.youtube.com/channel/UCOnnmKlDZltHAqJLz-XIpGA

Aralarinda en ilginc olanlarindan biri ise aslinda bayadir var olan Piramitlerin Electrical Plant olma teorisi. Her ne kadar asiri sacma da gelse benim gibi yillardir bu kadar zahmet sirf iki Pharaoh'u gommek icin yapilmamistir heralde gibi dusunenler icin baya ilginc geldi. Dedigim gibi merakliysaniz tavsiye ederim bir bakin video'ya. Bununla ilgili ciddi kitaplar da varmis hatta bilim adamlari tarafindan yazilan ama tabii dedigim gibi topigin ne oldugunu unutmayalim :)

https://www.youtube.com/watch?v=Ko-ZboCzR64

Burada ilginc olan Great Pyramid'in 2011 de robot yardimiyla kesfedilen Queens Chamber odasindaki ayrintilar.

Daha tonla sey var tabii ama varsa size ilginc gelen seyler konusalim...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Planet X yada diğer adıyla Nibiru. 3600 yılda, güneş çevresindeki dönüşünü tamamlıyor. Sümer yazıtlarında yer alan gezegen, aynı zamanda marstaki atmosferi yok edip, yaşamı bitirmiştir. Nasa daha yeni yeni, evet olabilir böyle bişi demeye başlamıştır. Denildiği gibi 3600 yılda bir güneş çevresinde dolaşıp, var olan hayatı emcüklüyor mu bilinmez.

Ayrıca tarih içerisinde (yıl olarak tam hatırlamasam da) yer alan ilginç bir olay vardır: İnsanlar klasik evrimlerini sürdürürler. avcılık - toplayıcılık - yerleşik hayata geçme - gibi dönemleri tamamlayan insanlar, kaleler ve şatolar inşa ederler. Daha sonra ne olduğu bilinmez bir şekilde sil baştan avcılığa başlarlar. Bu olay yeterince garip değilmiş gibi, daha önce yaptıkları şeyleri bilmezler ve tekrardan keşfetmeye başlarlar.

Bu iki olayı birbirine bağlayan kişiler mevcut.

Elçiye zeval olmaz. Beni baltalamayın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Planet 9 gercekten caktirmadan geliyor. Hani 5 sene once palavra ya bu diyecegin durum belki de tum zamanlarin en buyuk astronomi kesiflerinden biri olabilir ortaya cikarsa - hele ki yorungesi Gunes Sistemi'ndeki diger gezegenler gibi cikmazsa.

Nedense artik Gunes sistemi ilgili cogu gizemin kesfedildigini dusunmeye baslamistim ozellikle Voyager olsun, Jupiter/Saturn'e gonderilen araclar olsun ama demek ki daha ortada coook bilmedigimiz olay var. Sistemde yeni bir gezegenin olma olasiliginin dusunulmesi bile acayip su an.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...
Bu konu son günlerde benim de ilgimi çekti. Aramaya inandim ve topiğin acilmis olmasi pek de sasirtmadi acikcasi, hatta ayni youtube kanalindan video falan verilmis. Cok guzel. Bu da ayni kanaldan bir baska video sümer ile ilgili.

https://youtu.be/Dfl4ZaiucpQ

Kisaca sunlari anlatiyor videoda:

Sumer mitolojisinde bu Annunakiler, (gokten gelen tanrilar) kendi gezegenlerinin atmosferinin incelmeye baslamasiyla arayisa dusmusler ve hammedisini altin madeninin olusturdugu bir bilesimin radyasyonu yansittigi ve atmosferi bir nevi recharge ettigini kesfetmisler. Bunun uzerine dunyaya gelip altin cikarmaya baslamislar. Yanlarinda madenlerde calistirmak icin getirdikleri inferior irk olan Nefilimlerin isyan etmesiyle birlikte Annunakiler, yeni bir kole irk yaratmak amaciyla kendi genleriyle maymun genlerinden insan irkini yaratmis. Insanlara, madenlerde calismalarina karsilik degerli bilgiler icatlar falan vermisler (yazi gibi tekerlek gibi) ve bu sayade tarihte ilk gelismis medeniyet olan sumer medeniyeti dogmustur.
Altinin binlerce yil boyunca ve gunumuzde en degerli maden olarak kabul edilmesi ayri bir detay bence.


Dokuzuncu gezegen dedinen Planet X de sümer mitolojisindeki Annunakilerin yasadigi soylenen Nibiru gezegeniymis. Gunesin etrafindaki yorungesini 3500 kusur yilda tamamlayan ve her yakin gecisinde cesitli felaketler getirdigine inanilan bir gezegen bu. Marsin atmosferinin yok olusunun nedenini de Nibiru'ya bagliyorlar. Mayalar da bu gezegenden haberdarlarmis ve hatta 21 Aralik 2012 tarihi Nibiru'nun dünyaya carpacagi/yakin gececegi tarih degil, gunes sistemine girdigi tarihmis.

Burada biraz bahsediyor.
https://www.bisosyo.com/mayalar-yanilmadi-21-aralik-2012-dogruydu-ve-biz-yanlis-yorumladik/

https://www.bisosyo.com/sumer-antik-misir-ve-maya-medeniyetlerinin-anunnakiler-ile-temasina-dair-tabletler-bulundu-2/
Ilgilenenler linkteki kaynaklardan veya keywordlerden devam edebilir.






Hee aynı zamanda bu tür teorilerin Project Blue Beam'in ilk asamasini destekler durumda olması da yadsınamaz durumda.

Derler ki: "Step One requires the breakdown of all archaeological knowledge. This will apparently be accomplished by faking earthquakes at precise locations around the planet. Fake "new discoveries" at these locations "will finally explain to all people the error of all fundamental religious doctrines", specifically Christian and Muslim doctrines.
This makes some degree of sense — if you want to usurp a current way of thinking you need to completely destroy it before putting forward your own.

https://rationalwiki.org/wiki/Project_Blue_Beam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ancient astronauts kavramını ortaya atan adamı unutuyorsunuz erich von daniken üstad. adam tee 1960 larda yazdigi kitaplarda piri reisin haritalarından,piramitlere,inkalardan mayalara meksikada bulunan garip bir kurenin icindeki pedallara basan kabartmalardan japonyada bulunan astronot heykelcige arada 2500 km olan iki yerdeki yildizlara ve ordan gelen tanrılara tapinmalarinin tıpa tıp aynı olmasına kadar çok guzel ayrıntılı bilgi mevcut
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ancient aliens = ancient astronauts.

Aynen von Daniken bu isin ustadi. Zecheria Sitchin vardi bir de begenmistim kitaplarini.

Tabii cok ciddi skepticism ile yaklasmak lazim. O pedala basan Maya tabletinin daha sonra Maya traditioninda yaygin olarak kullanilan World Tree sembolu oldugu ortaya cikmisti sanirim.

Yine Sumer translationlari cok saglikli degil ancient astronautscularin ama burada kim neyi ne kadar dogru soyluyor bilmek imkansiz yorum katildiktan sonra.

Ha bunca seye ragmen niye ben hala ilginc buluyorum/inaniyorum. Aslinda belki de tarihsel - evrimle ilgili bircok okudugumuz seyde ki bazilari birbirleriyle de celisiyor - ara primat gecislerinde bosluklar oldugu tahmin ediliyor - veya bu gecisin hizlanmis olmasinin nedenleri tam bilinmiyor gibi gorunuyor. Ortaya bir anda cikan Akkadian, Sumer gibi Mezopotamya toplumlarinin ilerlemesi goz onunde bulunduruluyor. Yani ortada milyonlarca yillik yavas olusan bir evrim var ve bir yerde bu isin el degmiscesine hizlandigini iddaa ediyor bir nevi ancient astronauts.

Ucuk tabii ki ama Ademle Havvadan daha ucuk degil heralde. Ha tabi is donup dolasip e o zaman uzayliyi kim yarattiya geliyor ki o loop bitmez.

Butun bunlarin disinda su Planet nine olayi onumuzdeki 5-10 yilda ilginc seylere gebe olacak gibi. Bakalim. Ama o kadar ucuk seyden su piramitlerin power plant oldugu video baya ilgimi cekti mesela.
Nedense bana hep iki uc firavunu gommek icin boyle ihtisamli yapilarin yapilmis olmasi cidden mantiksiz gelmistir, ki yakin zamanda bile daha once bilinmemis odalar vs kesfedildi bu piramitlerde. Herseyleri de tam bilinmiyor anladigim kadariyla.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Madem yazı vs. gibi teknolojileri verdiler, neden dünyanın çeşitli noktalarında yazı farklı zamanlarda farklı şekillerde gelişmiş, hatta bazı toplumlarda hiç gelişmemiş.

Aslına bakarsanız bu topic biraz geyik topic olmuş. Gerçek pseudo science istiyorsak bakmamız gerekenler sosyoloji, psikoloji gibi bilimler aslında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dil tabii ki farkli olacak. Bugun kulaktan kulaga oyununu oynasak ilkokuldaki gibi 10 kisiyle bile ilk soyledigimiz kelime son kisiden cikarken 50 tane farkli varyasyona ugruyor. Basit bir ornek yani.

Farkli yerlerde gelisimin farkli sekilde olmasi cok normal o yuzden. Onemli olan common elementler neler var onlari bulabilmek. Dedigim gibi bunlari yaparken ancient aliens isin suyunu cok cikartmisti aslinda bu kadar uzun tutmasalar, sacma sapan islere girmeseler bakin boyle bir teori var sunlar da bizim bulgularimiz ama skeptic yaklasin deseler daha saglikli olurdu.

Iste buradaki sikinti gerek Sumer dili olsun gerek diger diller, kimin neyi nasil cevirdigini bilemiyorsun. Internette de tonla seyin proofu/debunki var kendi kafasina gore. Elbette ne kadar cok isin icine girersen o kadar incosistent olmasi durumu da var fakat evrimde de hersey cuk cuk oturmus degil anladigim kadariyla. Ben mesela eskiden Homo Sapiens'in Homo Erectus ve diger Neandarthallardan sonra gelen egemen primat oldugunu dusunurdum/bilirdim (belki de benim cahilligimdi) halbuki bu uc insan irkinin aslinda ayni zamanda farkli bolgelerde yasamis olmasindan bahsediyor son zamanlarda oldukca populer olan Sapiens kitabi. Elbette daha sonra Sapiens egemen oluyor ama overlap durumu var.

Ama tabii ki konuyu acarken pseudo diye actik. Sadece ancient aliens degil piramitlerden tutun da solar systemdeki henuz kesfedilememis seylere kadar takip olsun diye. Isin icine fantastik seyleri de katarak tabii ki.

Ha tabii ki bu konuda olm ne kolpaliyonuz sunun asil cevirisi bu veya bu budur filan gibi guzel kaynaklarla da gelecekler varsa guzel olur. Hem tarih, hem evrim vs gibi konularda da fikir alisverisi olmus olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ama iste sapiens ve cagdaslari arasinda dilin, yazinin gelismemis olmasini da henuz kortekslerinin ince hareket yapabilecek olgunluga erismemis olmasina bagliyorlar kabaca..

motor homunculus denilen beyin bolgelerinin sinir kapsamasi izdusumu -kabaca- seklinde eller parmaklar dil ve dudaklar onemli yer kaplar..beyinde de bu bolgeler incelikli hareketler icin daha fazla noronla donatilmistir..yani kabaca kortex in de olgunlasmasi zaman almis denebilir..ha sumer oncesinde yazi yada lisan vardir belki ama arkeolojik olarak dayanikli versiyonlar onlarda oldugu icin ihale onlara kalmis durumda..yani bitki uzerine eserler ortaya koymus kucuk insan gruplari da mevcuttur belki ama gunumuze gelebilmis degiller ..

o overleaplar vs de tamamen olayin bilimsel ilerlemesinden oturu..bilimde kesin dogrular yoktur teoriler vardir aksi ispat edilene kadar dogru kabul edilebilir..su anki atip tuttugumuz bilgiler de 3 gun sonra tamamen anlamsiz kalabilir..arkeoloji birsey buluyor bunu bizim asla yapamayacagimiz sekilde cesitli altsiniflari ile inceliyorlar..sosyal arkeoloji deneysel arkeoloji blabla bircok cesitleri var..diyorlar ki soyle bir alet bulduk bunu sunla yapmislar..demekki sunu kulllanabilmisler o zaman belki de su sekilde gelismis olabilirler gibi..varsayimlar..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sumerlerin cikis noktasi tabii sadece yazi dil degil, bircok alanda muthis jump yapmis olmalari. Iste aynen dedigin gibi bu aradaki gelisim cok iyi document edilemediginden bu ziplamanin nasil olustugundan cikiyor butun olay. Daha genel olarak Mezopotamya diyelim, hatta Misir...

Yoksa elbette ufak topluluklar var, Gobeklitepe 10 bin yillik vs.

Sumer Misirdan eski diye biliyorum ben ama Sphinx 10 bin yillik diyen var 30 bin yillik diyen var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

jump olarak algilanmasinin sebebi dokumentasyon..adamlar acik acik yazmis herseylerini..ve digerlerinden farkli olarak materyalleri bugune kadar ulasabilmis..ucundan yasitlari misirlilar papirus? kullanmis ama butun yazitlar gitmis..yine zamandas olarak hint uzakdogu kulturu var deniyor onlarda da bazi tas yazitlar vimanalar vs..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sotto said:

Sumerlerin cikis noktasi tabii sadece yazi dil degil, bircok alanda muthis jump yapmis olmalari. Iste aynen dedigin gibi bu aradaki gelisim cok iyi document edilemediginden bu ziplamanin nasil olustugundan cikiyor butun olay. Daha genel olarak Mezopotamya diyelim, hatta Misir...

Yoksa elbette ufak topluluklar var, Gobeklitepe 10 bin yillik vs.

Sumer Misirdan eski diye biliyorum ben ama Sphinx 10 bin yillik diyen var 30 bin yillik diyen var.


bu dediğine de bayağı karşı görüş var. Bu tür ilerlemeler jump ile olmaz diye. Mantıklı da geliyor bana, ama sümerlerde hiç sümer öncesini anlatan bir yazı bulunamamış.
Benim merak ettiğim sümer sonrası devletler sümerlilere dair bişiler yazmışken, sümerlilerin niye kendilerinden öncesi grup/devlet'lere dair bişi yazmadıkları
veya yazdılar ama kayboldu veya daha bulamadık.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...