Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

5.1/7.1 Kulaklık


Bone

Öne çıkan mesajlar

Lath'ın dediği programı indirdim baya iyiymiş.

gsx++ yaparak film izlerken kendimi 80'lerin sonundaki sinema salonlarında film izliyormuş gibi hissediyorum.

cmss_game tam modern döneme hitap ediyor, hoparlörlere verdiği etki de diğerlerine göre daha doyurucu hissettiriyor. zengin bir ses var.

razer_fix'e baktığımda sanki stereo dinliyormuş gibi hissettim. razer surround bu kadar kötüyse, boşa vakit kaybetmişim onla.

çok fazla opsiyon var programda, lath'a güvenip cmss_game'de bırakıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

razer
logitech
bu segmentde ikisinden de iyi olan Corsair Void Pro var.


bu üçünden de iyi olan ise

artics pro wireless. hem hi-fi hem gaming diye piyasada. wifi den hi-fi olmaz kalıbını deldik falan diyorlardı.

2 paket yedek pil, envayi çeşit kablo kendi amfisi falan ne buldularsa koymuşlar pakete.
350eyro o ayrı konu tabii
https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-pro-wireless
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 ay sonra ...
şu program cidden şahane bir şey, kullanın kulandırtın.
en çok dh++ sevdim ben.



LathspeLL said:

Hazır konu açılmışken son dönemde test ettiğim bir sistemi anlatayım.

PUBG stereo ses çıkışına sahip diye biliyordum ve stereo seste ciddi sıkıntılar var. Ses açıları yanlış genel olarak, anlayamıyorsun tam kaynağını.

Bunu nasıl geliştiririm/düzeltirim derken öğrendim ki pubg speaker kaynağına göre ses yolluyor. Yani 7+1 destekliyormuş.

Araştırırken bir sisteme ulaştım. Piyasadaki bütün Surround sound teknolojilerini emule eden bir software sistemi buldum. Voicemeeter kurup, bunu 7.1 setup olarak configure edip, HeSuVi diye bir program ile surround sound ekletebiliyorsun. Hemen kurdum sistemi. Listeden ister Dolby Atmos seçiyorsun, ister Creative CMSS, ister Sennheiser GSX... Efsane bir olay.


Using audio processing objects (APOs) in Windows is possible since Vista. Those provide customizable, software-based digital signal processing (DSP). A freeware called Equalizer APO makes use of that infrastructure and allows to real-time-convolve 7.1 input sounds down to binaural stereo audio for headphones. This tool works nearly without using any CPU power, latency free and the kind of convolution you want to use is customizable. Available are impulse response that were recorded with activated...

Dolby Atmos Headphone
CMSS-3D
SBX Pro Studio Surround (also found in BlasterX Acoustic Engine & THX TruStudio Pro)
Dolby Headphone
Sennheiser GSX Binaural 7.1
DTS Headphone: X
Windows Sonic Headphone
Dolby Home Theater v4 Headphone Surround Virtualizer
Razer Surround
Out Of Your Head
Flux HEar V3
OpenAL HRTF
and many more!




Pubg'de denedim ve BAM, surround sound emrime amade. 360 derece sesleri ayrıştırabiliyorum. Hoparlör pozisyonlarının derecelerini değiştirebiliyorum. Surround Sound'un getirdiği anlamsız reverb'ü kapatabiliyorum. Böylelikle stereo kaynaklarını normal dinleyebiliyorum falan filan. Azıcık farkedilebilir bir delay var ama rahatsız etmiyor. İsterseniz normal headphone'a geçip kapayabiliyorsunuz.

Diyeceğim şudur ki; Cidden tek bir ekosisteme para yatırmaktansa bu software solution'ınını deneyebilirsiniz.

https://sourceforge.net/p/hesuvi/wiki/Help/#installation

Burda Voicemeeter'lı ve Voicemeeter'sız yükleme adımları var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...

Hesuvi gerçekten güzel bir program. 7.1 gerçekten çalışıyor mu anladığımı söyleyemem (Control Panel'de Speaker Setup'la bakınca 7.1 aktif gözüküyor), ya kullandığım şeylerde surround desteği yok, ya da program o açıdan zayıf.

Ancak HRIR ayarını cmss_rx+ seçerek kullandığım için, PC'de dinlediğim müzikler ve izlediğim YouTube videolarında çok doygun ve güçlü bir ses alıyorum, bundan geriye dönebileceğimi sanmıyorum.

şöyle bir sıkıntısını gördüm programın, sitesinde "Not Recommended Anymore" dese de, kurarken VoiceMeeter Workaround yöntemiyle kurmak zorunda kalıyorum, bu da PC açılırken ek bir uygulamanın başlamasına neden oluyor. ama belki ilerde VoiceMeeter kullanma gereksinimim de olabilir...

sırf sanal ses almak için bir üst model kulaklığa para ödemeye gerek yok. bu yöntem Audio Inferface'lerle de çalışıyor mu ya da 7.1 Gerçek Çevresel Ses kulaklıklarıyla nasıl bir fark var, onu ayrıca denemek lazım sanırım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aradan zaman geçince unutmuşum konuyu resmen. Şuan direkt donanımsal olarak çözüyorum 7.1'i.

Sennheiser GSX1000 ve GSP500 kullanmaktayım. Almadan önce araştırdım baya, piyasada surround sound'u doğru yapan 2 sistemden bahsediyorlar. 1.'si GSX1000, diğeri SoundBlasterX G6. G6 diğer özellikleri dolayısıyla bir tık daha iyi olabilir.

GSX cidden 7.1 problemimi çözdü. Dokunmatik arayüz ile bir tıkla reverb ekleyebiliyorum, equalizer değiştirebiliyorum, 7.1-2.0 arasında geçiş yapabiliyorum, desktop speaker'a geçiş yapabiliyorum. Cidden iyi bir setup.

Tek sorun wireless değil ama ses kalitesi için feragat ediyorsunuz. GSP'lerden biri direkt ses kartlı sanırım, o da denenebilir.

HeSuVi'yi denemeyeli çok oldu, muhtemelen geliştirmişlerdir. Orda da software kontrolü oldukça güçlü olduğundan benzer deneyim alınır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@LathspeLL Creative son zamanlarda ilginç ürünler çıkarmış. ESS SABRE-class 9038 içeren Sound Blaster AE-9 var, XLR girişi bile koymuşlar. Sound Blaster X3 ile Super X-Fi sunmuşlar. CMSS HRTF'yi hangi modeller destekliyor, onu bulamadım, bir tek şöyle bir yazıya denk geldim: https://nomoregoatsoup.wordpress.com/2009/03/19/wtf-is-cmss/

AE-9 ve X3'te SBX'den bahsediyorlar. Hesuvi'de SBX deneyince çok zayıf ve tiz geldi. cmss_rx+'den sonra bana en uyanı gsx+ oldu, cmss_rx+'e göre biraz güçsüz gelse de, orjinal cihazın kendisinde daha başarılı bir sonuç verecektir herhalde. GSP 600 + GSX 1000 alıp denemek lazım.

edit: gerçi şimdi baktım da Sennheiser GSX 1000 Türkiye'deki mağazalarda stokta yok gözüküyor...

Bone tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

CMSS ve benzeri çözümler çok niş kaldı günümüzde, doğru dürüst destekleyen oyun kalmadı. Eskiden her oyun EAX desteğiyle filan gelirdi, o günler geride kaldı.

İyi ya da kötü konsollar ile ilerliyor oyun teknolojisi günümüzde, konsollar da TV'lerin destekledikleriyle şekilleniyor. Dolby Atmos'da gelecek.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beyler dolby atmos dediginiz positional audio diye methedilen format, filmlerde 7.1.2  9.1.4 11.1.2 vs vs her bir hoparlör konfigi için ayrı ayrı ses dosyası bulundurmak yerine tek bir ses datasından bu kanalların hesaplanması esasına dayalı bir teknoloji. Evde sinema izleenlere yeni birşey satamadıklarında daha çok kanallı amfi satmayı akıl ettiler ve sonunda tavan hoparlörleri ile birlikte bunu satıyorlar şimdi de.

Oyunlarda ses çıkaran objeler filmdeki gibi statik degil, zaten çevresel ses oyun motoru tarafından  donanımsal ya da yazılımsal olarak hesaplanıp, sizin 2 ya da 6 kanallı kulaklıgınıza uygun çevresellik efekti bindirilip gönderiliyor.

Kanmayın bu atmos işine.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stereo < Sanal surround < Gerçek surround  (DD, DD+, Atmos, DTS:X  vs vs hepsi buna dahil) 

 

 

edit: bu arada oyun için konusuyorum hala. 9dan fazla hoparlörlü sinema sistemine sahip olan kişi, filmini atmos ya da dts:x  seçerse farkını görür.

aktiftablet tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
9 saat önce, LathspeLL dedi ki:

Eğer oyun 7.1 output veriyorsa bu veriyi Dolby Atmos'da işler, diğer surround sound çözümleri de işler.

Bu tam olarak öyle değil, ama sadece anekdotsal konuşuyorum, söyleyeyim bunu da. Windows'da biliyorsunuz Windows Sonic var, Dolby'nin de kendi Dolby Atmos'u var. İkisi de stereo kulaklıklarla çalışıyor. SteelSeries Arctis 3 var bende oyun ve Netflix'deki Dolby Atmos destekli yayınlarda kullanıyorum sadece; mikrofon gerektiğinde bir de işte, bu karantina döneminde çok telekonferans gördü ?

Neyse, kendi kısıtlı deneyimime göre;

  • Dolby Atmos destekleyen oyunlarda:
    • Dolby Atmos mükemmel. NPC konuşurken etrafında tur at, üst katına alt katına git sesis ne taraftan geldiğini anlayabiliyorsun.
    • Windows Sonic stereo'dan hallice. Anlayabiliyorsun ama o kadar net değil, ses de çok inceliyor, kötü geliyor.
  • Dolby Atmos desteklemeyen ama 7.1/5.1 çıkış veren oyunlarda:
    • Dolby Atmos boktan, geçin. Sesin nereden geldiğini karışmıyor ama ses dolgunluğunu kaybediyor, eksik kanallar var gibi. Kötü işte.
    • Windows Sonic, Dolby Atmos destekleyen oyunlarda Dolby Atmos'un olduğu kadar iyi değil, ama neredeyse o kadar iyi geldi bana. Sağlam ve başarılı. Tam performans alıyorsun.
  • 7.1/5.1 çıkış vermeyen oyunlarda zaten işe yaramıyorlar.

Yani yazılım desteği önemli, hangi yazılıma destek olduğu fark yaratıyor. Xbox One (ve gelecek olan Xbox Series X) ve Playstation'lar Dolby Atmos desteği ile geliyor. AAA oyunlar da yoğun bir şekilde Dolby Atmos desteğine başladı, Xbox ve Windows için de ek olarak Windows Sonic'i dikkate alırlar.

Demeye getirdiğim gerçek 7.1 almadığınız sürece soundstage'i geniş bir kulaklık alıp Dolby Atmos kullanmanız yeterli. Oyun desteklediğinde ciddi fark yaratıyor diğer sistemlere göre. Oyun desteklemiyorsa da Windows Sonic yeterli ve epey epey başarılı geldi bana. Sırf özel yazılımı var diye yüzlerce dolay vermeyin, onun yerine Dolby Atmos ve Windows Sonic ile iyi çalıştığı bilinen (Arctis serisi mesela) bir kulaklık alın geçin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Acaba yeni oyunlar, dolby firması eski kodekleri degil de artık sadece atmos'u lisansladıgı için atmos destekliyor olmasınlar?

Bunların hepsi filmler için icad edilmiş, oyunlarda sadece sesin dijital aktarımı için kullanılan kodekler. Oyunda zaten grafik nasıl 3d hesaplanıp, senin monitörünün aslında 2d olan paneline indirgeniyorsa, ses de aynı şekilde 3d bir ortamda hesaplanıp senin kulaklıgına indirgeniyor. 

13 saat önce, LathspeLL dedi ki:

Eğer oyun 7.1 output veriyorsa bu veriyi Dolby Atmos'da işler, diğer surround sound çözümleri de işler.

GSX1000'in yaptığı iş o. DAC'ı windows'a 7.1 device olarak tanımlıyor, Oyunlarda da bu setup'ı görüp 7.1 ses verme durumu varsa surround işleme yapıyor. Olay oyunun desteğine bağlı.

Oyunda -aynı gpu'nun her nesneyi senin görüş açına göre işleyip son halini vermesi gibi- her ses tek tek, o sesin kaynagı ve dinleyicinin konumuna göre işlenir, dijital aktarım arabirimi olarak dolby atmos kullanabilir.  Dolby atmos (ve rakibi dts:x) eski formatlardan farklı olarak 9un üzerinde kanal, ve tavan kanallarını destekler. Elbette kodekte de iyileştirmeler yapmışlardır belki aynı bitrate'de daha iyi ses saglıyor olabilir. Belki de yapmamışlardır. ?

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@GERGE

Dolby Atmos veya Windows Sonic'i aktive ettiğin zaman windows'a 5.1/7.1 olarak tanımlıyor ses çıkışını. Film/oyun da bunu görerek bütün kanalları kullanarak gönderiyor sesi, sonra software ile pozisyonel effect verilip virtual surround yaratılıyor. Eğer oyunda bu destek yoksa sesi 2.0 verir, Dolby yine surround yapmaya çalışır ama sonuç iyi olmaz.

@aktiftablet

Herşey tamamen oyunun kullandığı ses teknolojisine bağlı. Her oyun tek bir standartta çözmüyor ses işini.
Mesela Battlefield 5'de kulaklıklar için surround sound özelliğini in-engine açabiliyorsun. Oyun kendi pozisyonel işliyor sesleri. O yüzden eğer bu özelliği açacaksan, Dolby Atmos'u, GSX Surround'u veya hangisini kullanıyorsan kapatman gerek. Aynı şekilde Overwatch'da Dolby Atmos özelliği de böyle. Oyun içinde açarsan software veya hardware virtualization'ı kapatman gerekiyor.

Sony, PS5 için yeni sound engine üzerinde çalışıyor. Her setup'a göre surround sound verebilmeye çalışıyorlar. Soundbar'a göre, kulaklığa göre, 2.1 sisteme göre, 5.1 sisteme göre ayrı process edecek sesi. Bu da kendi standartlarını kuruyorlar demek işte. Ama sen optic çıkıştan dolby bağlarsan muhtemelen deaktive edecek bunu, virtualization'ı hardware'e bırakacak falan filan.

Yani herşey oyunun ne desteklediğine bakıyor.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 07.06.2020 at 18:18, GERGE dedi ki:

CMSS ve benzeri çözümler çok niş kaldı günümüzde, doğru dürüst destekleyen oyun kalmadı. Eskiden her oyun EAX desteğiyle filan gelirdi, o günler geride kaldı.

İyi ya da kötü konsollar ile ilerliyor oyun teknolojisi günümüzde, konsollar da TV'lerin destekledikleriyle şekilleniyor. Dolby Atmos'da gelecek.

destekten ziyade sese verdiği efekt beni ilgilendiriyor. oyun oynarken video izlerken felan daha keyif veriyor.

EQ felan ayarlayarak aynı efekti sağlayabiliriz belki ama ona uğraşacak enerjim veya deneyimim yok. Hesuvi gibi yöntemlere yaslanıyorum o yüzden.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 07.06.2020 at 21:49, aktiftablet dedi ki:

Stereo < Sanal surround < Gerçek surround  (DD, DD+, Atmos, DTS:X  vs vs hepsi buna dahil) 

mono < stereo < sanal surround < 5.1 hoparlör < 7.1 hoparlör < 9.1.2 hoparlör

bunu biliyoruz zaten. "9.1.2 hoparlör setiyle birebir aynı şeyi alacağız!!" diye bir amacımız da yok zaten. ama kulaklıklar için kullanılan virtual surround yazılımları arasında da fark var, ve oturup odayı hoparlör cehennemine çevirmeden de oyun içinda çevresel ses alabilmek için kullanıyoruz bu yazılımları işte.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

23 saat önce, aktiftablet dedi ki:

Siliyorum. İddialaşıyoruz gereksiz yere birimiz yanlış biliyor, siz atmos logosu görüp mutlu oldugunuz için devam edersek kavga çıkacak, o yüzden iyi eglenceler ?

yaptığımız işin "atmos logosu görüp mutlu olmak" olduğunu zannettiğin için iddialaşan bir tek sen varsın ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...

şu Hesuvi çok yararlı bir program olmuştu. Corsair HS50 ile birlikte kullanıyordum, Hesuvi'nin gsx+ modunda gayet iyi verim alıyordum.
HS50 kırıldı, eskidi, kaplamaları söküldü felan, idareten kullanıyordum ama daha fazla devam edemeyince Sennheiser GSX 1000 + Sennheiser GSP 600 kombinasyonuna geçiş yaptım.

GSP 600'ü tek başına Hesuvi ile denedim ama 7.1 ses düzgün çalışmıyor niyeyse. düzeltmek için klasik Hesuvi tekniklerini denedim, APO'yu kapa aç, Hesuvi'de Restart Audio Service, VoiceMeeter ayarlarını kurcala felan fayda etmedi. soldan çıkması gereken ses sağdan da çıkıyor, mono ses çalışıyormuş gibi.
 

GSP 600'u GSX 1000 üzerinden kullanayım dedim, Hesuvi'yi felan sildim. Hoparlör ayarlarında 7.1 aktif gibi gözükse de, ses 7.1 çıkmıyor. bir yerde hata mı yapıyorum diye defalarca ayar kurcaladım, ama ses çok feci derecede tiz ve cılız çıkıyor. Boşluk efektinin çalıştığını görüyorum ama Virtual Surround yokmuş gibi ses çıkıyor. Hoparlör kurulumu altında hoparlörleri denediğimde hepsi aynı sesi veriyor, Hesuvi'de olduğu gibi arkadan / önden ses farkı yok.

Sorun ne anlayamadım. Windows'un saçmalığı mı yoksa GSP 600'ün dandikliği mi...
Ama bu kadar kötü performans vereceğini hiç sanmıyorum. Yıllar önce Sennheiser Game Zero kullanmıştım ve o bu kadar dandik Virtual Surround sunmuyordu.

Sürekli ayar kurcalayıp Google'da arama yapıyorum da, GSP 600'da ne Hesuvi ne de GSX 1000 ile Virtual Surround elde edemediğimin yanıtını bulamadım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...