Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sıklaşan migren


pontipati

Öne çıkan mesajlar

Selam, yakın arkadaşımda migren var ve migren ağrıları çok sıklaşmaya başladı. Hemen her gün, gün içinde genelde de akşama doğru başı ağrımaya başlıyor. Doktora gittiğinde MR çekilip geri geliyor. Çok canımı sıkıyor bu durum.

Haftaiçi sabah 7 gibi kalkıyor okula gidiyor. Akşam da 1-2 gibi yatıyor. Ağrılar o kadar artmaya başladı ki ağlıyor bazen...

Ne yapılabilir, neye dikkat etmek lazım mesela?

Çok teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fazla koku, isik, sesten kendini sakinsin, yediklerine dikkat etsin, bazi insanlarin migrenini alerji gibi belli yemekler tetikleyebiliyor. -bunlar klasik zaten, cogu kisi biliyor-

mr cekilmenin pek manasi var mi, doktorun yapabilecegi cok bir sey var mi bilmiyorum, migrenin caresi yok diye biliyorum. bilen varsa bilgilendirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle geçmiş olsun,

her gün ve çok sık bir şekilde tekrarlayan baş ağrısının "migren" mi yoksa "küme baş ağrısı" mı olduğunun ayırt edilmesi lazım öncelikle.

yaklaşık 2004 senesinde arkadaşın beden eğitimi dersindeyken gözüme parande atmasından dolayı başıma aldığım darbeden sebeple her sene 3 dönem olmak üzere belirli aralıklarla küme baş ağrısı atakları yaşıyorum. en azından ben bu ağrıları başıma aldığım o darbeye bağlıyorum.

migren 1 den 10 a kadar ölçeklendirerek bir veya birkaç gün süren inişli çıkışlı 6-7 şiddetinde bir ağrıdır. küme baş ağrısı ise her gün aynı saatte gelen, bir gün içerisinde 1 en fazla 3 kere tekrarlayan (kendi yaşadıklarımdan söylüyorum), 4 günlük migren ağrısının tamamını 10 ölçeğinde 15'lik bir şiddet ile 15 dakika ile 1 saat arasında gözünün arkasına hiç durmadan birisinin çivi sokuyor hissiyatı gibi bir ağrıdır. adı intihar baş ağrısı olarak bile geçiyor bazı yerlerde, çünkü o anda o ağrıyı dindirebilmek için insanlar intihara kadar gidiyor.

valla yediğine içtiğine osuruğuna tükürüğüne dikkat etsin hayat şıtandartı vs vs söylemlerinin tamamı bok bi kere onu bi kalemde geçsin. bu tarz ağrı türlerinin ne kesin bir sebebi var ne çözümü var. mevsim dönüyo ağrı, canın sıkıldı ağrı, çok nefes alıp verdin ağrı, tansiyonun oynadı ağrı yani kısacası aman abi şuna dikkat et ağrıların azalır diye bir şey net bir şekilde yok. yıllardır bir numaralı örneğiyim.

eğer ki inanılmaz şiddetli bir ağrı yaşıyorsa imigran iğne veya maxalt(ilaç) veya hastane yakınsa oksijen ile ağrı atağının çabuk geçmesini sağlayabilir. insanı bir yerden sonar yıldırıyor, yılmasın dayansın ağrı kesiciye. böbreklerin ağzına sıçmadan ne kadar ağrı kesici içebilirse o kadar seri toparlar kendisini.

kusura bakmayın, hakikaten yıllardır denemediğim etmediğim başıma gelmedik iş kalmadı şu baş ağrısı konusunda, inanılmaz doluyum, kanser atlattım kemoterapi gördüm, kemodan sonraki 6 ay hiç ağrı atağı yaşamadım bir gün lan galiba düzeldi baş ağrılarım kemodan sonar dedim, dememin 2. veya 3. günü tekrardan ölümcül şiddetle ağrıyla başladı dönem.

internet üstünde yazanların yok elinizin sağ iç kısmına iğne batırın, bastırın, yok boklavat çayını inek sümüğüyle karıştırın, alayı yalan zerre uğraşmasın vaktine yazık. atak vurduğu anda kendini uyutması çok zor olur, ancak kendini uyutabilecek bişeyler yapması ve ağrı kesiciye dayanması lazım (ayran uyutuyosa kökleyecek yarım şişeyi bayılıcak gibi)

facebookta bir abiyle tanışmıştım, herif ağrıyı hissetmeye başladığı anda kafasını duşa sokup gözüne şampuan kaçırıp göz yanması ile uykusunu getirmeyi başarıyordu. o şekilde de uyutuyodu kendisini. inanılmaz şiddetli olursa eğer uykudan bile uyandırıyor tabi ayrı ama denenecek yöntem işte.

wot gibi oldu biraz kusura bakmayın ama gerçekler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hepinize ve arkadaşına geçmiş olsun, bu tarz tedavisi olmayan hastalıklar gerçekten çok sıkıntılı.

Yalnız ağlayacak kadar ağrı oluyorsa daha yüksek dozda ağrı kesici yazmıyor mu doktor, öyle bir ilaç varsa araştırıp yazan doktora gidin. Doktordan doktora uygulanan tedaviye göre yaşam kalitesi çok değişebiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim agrilarim stresli donemlerde siklasiyor, kalici cozumu yok. Hatta su an otobusle uzun yol gidiyorum, otobusteki mal mavi ledler tetikledi (sikko isik kaynaklari migreni tetikleyen bir numarali etken bence), yanimda saglam agri kesici yok, 2 arvales + 1 vermidon ictim gram azalma yok agrida 6 saattir siddetlenerek artiyor.

Yalniz bazi migren tiplerinde agri baslamadan once bazi semptomlar goruluyor, haleli migren mi ne diyorlar, gecici korluk yasayan biliyorum. Benim benzer mesela, migren atagi gelmeden once ozel bir mide bulantisi basliyor, bir de birisi sanki ensemden ittiriyormus gibi hissediyorum, sonra bu semptomlar migren gecene kadar artarak devam ediyor. Eger semptomlari varsa ve erken farkederse agri kesiciyi onden almasi cok faydali olabilir. Cunku atak bir kez basladi mi hastanede bitiyor sonu.

Ben simdiye kadar uc kez cok ciddi atak gecirdim bu arada, hepsi gece uyurken uyandirdi. Kiz arkadaslm oluyorum sandi, rengim falan kirec gibi oluyor. Bir tanesinde yalnizdim, evde ne ictiysem ne yaptiysam kafami nereye vurduysam fayda etmedi (kafama yumruk atarak ve soguk su tutarak agriyan yeri uyusturmaya calistigim cok oldu). En son arabaya binip hastaneye gittim, arabayi nasil surdugumu bile bilmiyorum, hatirlamiyorum. Doktor direk yatirdi, igne, serum falan dayadilar. Ustune kustum ancak oyle rahatladim biraz.

Allah yardimcisi olsun. Bas agrisi gibi zulum yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

migren ,küme ,gerilim hepsi birbirinden beter ama bana göre en beteri gerilim tipi baş agrısı. adı agrı ama aslın da agrı da değil. böyle şakaklardan yada kafanın bir tarafından sıkıştırıyorlar. kafan bildigin alev gibi yanıyor falan ve geldimi aylarca gitmek bilmiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam, bizim ailede migren var. genetik.
babamın eskiden çok olurdu kuşburnu içerdi o rahatlattı epey.
tüpraşta teknik emniyetteydi deprem zamanı vs ondan sonra tansiyonda vs de çıkmaya başladı emekli oldu bir süre rahatladı.
şimdi yaşlandıkça daha sık çıkıyor duygusal bir şeylerden etkilendiğinde vs söylemese bile kafaya bir şey takınca direkt çıkıyor.
bu bir şekilde illa olacak ama azaltması için tavsiyem rahat edeceği bir düzen oturtsun hayatında. bu düzeni de kolay kolay bozmasın. uyku, ışık, gürültü, tatlar bile tetikleyebiliyor. en beteri bende ışık ama. beyaz otobüs ışığı, sabah metro, kitap okuyup gözleri aşırı yorduğumda.
gözleri ve uykusu en önemlisi bende dikkat ettim mi başladığını hissetiğim anda ilaç için ortamı sakin bir ortama çevirdim mi rahat atlatıyorum ama dikkat etmezsem yıpratır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öle bi ağrı kesici alayım dediğiniz şeyler migren değil genelde. ışık/ses de aşırı rahatsız etmeye başlıyorsa baş ağrısıyla beraber o zaman migren tanımına uyuyor. bir de böle süreki bi ağrı değil de iniş çıkışlı diye biliyorum. böle azalır gibi olup tekrar yükseliyor devamlı.

benim yengemde vardı mesela. migren başladığında direk çocuklara susun derdi, içeri gidip bütün perdeleri çekip uyku bandı takıp bayılırdı 8 saat sonra falan uyanırdı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dana22 said:

Dark_Soul said:

Yav bu gözlerde başlayıp(göz kapakçıklarının altından) hafiften yukarı doğru çıkan ağrı da migren mi oluyor?

Bir süredir bende böyle pis bir ağrı oluşuyor ara ara.


bilgisayari kapat..


Meslek yüzünden sabah 9 akşam 6.30 arası zorunluluktan pc karşısındayım. Eve gidince pc'yi açmamaya çalışıyorum hafta içleri ama yetmiyor demek ki. Gözlük çare olur mu acaba , doktora bir sorayım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...