Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Murat Bardakçı'nın Atatürk ile ilgili sözleri


Bone

Öne çıkan mesajlar

Konu şu:
https://www.youtube.com/watch?v=ADYQhBw0VYM

Yayın boyunca Pelin Çift Atatürk'ü kötüleyip Osmanlı'ya taş koydurmama telaşıyla bir şeyler konuşuyor. Murat Bardakçı kadının ne yapmaya çalıştığını farkediyor mu farketmiyor mu bilmiyorum ama bu oyunun bir parçası oluyor.

Ancak bir yer beni çok rahatsız ediyor.

37:35'de başlıyor dediğim kısım.

Diyor ki "Atatürk'ün sesi kasten kalınlaştırılmış, sırf Atatürk'ü olduğundan büyük göstermek için böyle yapmışlar, yaptıkları Atatürk'e hakarettir".

Dedim allah allah bu ne böyle? İlk başta ciddi ciddi kalınlaştırdılarsa ayıp etmişler diye düşündüm.

Ama YouTube'da aradığım zaman karşıma şu video çıktı:

https://www.youtube.com/watch?v=zmFLlmMFAQ4

(daha kalitelisini göremedim, belki MSGSÜ'de bulunmuş olanlarda vardır)

Ses uzmanı değilim, Sinemayla ilgili bir bölümden de mezun değilim. Ama bu işlere bir şekilde bulaşmış birisi olarak, bu videolarda tuhaf bir şey görmedim.
Bir çok kişinin farkedebileceği gibi, o dönemlerin video/ses kayıtları, belirli bir ölçüde hızlandırılmış olur, ve normal bir insanın yapamayacağı hızlarda hareketler farkederiz.
Eh, bu da insanların sesini bir nebze ince yapar. Restorasyon sırasında hızları normal seviyeye çektiğimizde de, "ses kalınlaşmış" olur.

Ama özellikle ve kasten bir "kalınlaştırma" müdahalesi felan yok ortada.

Buna rağmen Pelin Çift'e malzeme yaratmış, Atatürkçü kesime "yani daha mı çok seveceksin, daha çok mu minnet duyacaksın" gibi dalga geçme fırsatı yaratmış.
Murat Bardakçı'ya bu da yetmiyor, "Atatürk'e hakarettir bu" diye devam ediyor.

Açıkçası ben özellikle son yıllarda kabartılan "Osmanlı güzellemesi ve Türkiye kötülemesi" ideolojisinden nefret ediyorum. Bunu sergileyen insanlardan da bıktım yoruldum.

Pelin Çift'in sanki öyle değilmiş gibi davranıp alttan alttan verdiği mesajı çok iyi anlıyorum. "Paranoyak davranıyorsun" diyen olursa, bu bahsettiğim yere kadar konuşmaları bir takip etsin. "Osmanlı'yı kötüleyenlere" yönelik ithamlarda bulunuyor ve "Osmanlı da bizim soyumuzdur, kim niye hakaret eder" gibi şekilde koruma yoluna gidiyor. Atatürk'ün eleştirilmesini istemeyen kişiler üstünden de sürekli bir agresif tutum sergiliyor.

Murat Bardakçı gibi tarihçilerin (her ne kadar kendisine tarihçi denmesine kızsa da) Osmanlı Tarihi'ni çok araştırdığı için Osmanlı'ya bir sempati duyduğunu görebiliyorum. Ama Pelin Çift gibi kişilerin derdinin Osmanlı'ya saygı duyulmasından ziyade Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik karalamalar yapmaya çalıştığının da farkında olması ve buna karşı da malzeme sunmaması gerekiyor.

Sürekli "belgelerle konuşulması gerekiliyor" diyen bir adamın, bu kadar bariz bir yanlış yapması, ve bunun üstünden de Atatürkçü aşağılaması yapması gerçekten büyük bir hata olmuş.
Ağzından çıkanın bilimsel bilgi gibi yayılan birisinin, bu denli büyük hurafe uydurmasına kızdım.

Evet, bir ses dalgasını hızlandırırsak incelir, yavaşlatırsak kalınlaştırır. Bunu bilmek için müzisyen veya ses uzmanı felan olmaya gerek yok, lise fiziğinde Dalgalar dersini görmüş birisi bile farkında olacaktır. Bunu tutup da "kasten Atatürk'ü yüceltmeye çalışıyorlar" gibi sunmak ve insanlara hakaret etmek de büyük bir ayıp.

Kendisine ulaşmak istedim, ama gazeteci olmasına rağmen e-mail adresi bile bulunmuyor. İstanbul'da olmayınca gidip ofisinde ziyaret etme şansım da yok. Bilmiyorum belki aranızda bir iletişimi olan felan biriniz vardır da söylersiniz belki adama.

"Bone offf ya derdini ikeyim senin ya buna wot yazılır mı yaağ" diye trip atmaya çalışan olursa da "oki" diyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 kez okudum ne demek istediğini anlamadım.

Evet sesi kasten kalınlaştırılmışsa büyük ayıptır.
Yok adam öyle zannettiyse yanılmıştır. Ortada Murat Bardakçının Atatürke karşı kötü bir tutumunu göremedim.

Osmanlı sempatisi olduğunu da düşünmüyorum kaç tane kitabını okudum, değişik bi adam garip garip takıntıları var da, osmanlı sempatizanlığı yok. Belki son hanedanlık üyelerini yakınen tanıyor olması dolayısıyla öyle gelmiştir sana.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım demek istediği "Atatürk'ün sesini kalınlaştırmışlar" önermesini tutup Murat Bardakçı'nın o kadının programında TRT'de söylemiş olması, üstelik bu önermenin yukarıda anlattığı gibi yanlış olması. İlla tarihte liderlerin fanatikleri ve bu fanatizmi abartmaları olmuştur ama tutup da bir programda bunun üstüne "yok boyunu uzatıyorlar şöyle yapıyorlar" diye söylenmek bence baya bir saçmalık. E fanatikleri var yaparlar normaldir yüceltmek istiyorlar işte. Bence de saçma ama bunu TRT'de program yapıp konuşmanın amacı nedir üstüne yanlış bilgi vererek lol.

edit:

@senko
Yok baya bu video başka ses kalınlaştırma olayı yok çünkü. Sadece bir üniversite içerisinde bir proje olarak yapılan ve 5 kişinin bildiği bir düzenlemeyse bahsetmez ondan oturup burada sanırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi anladım da
ne bileyim öyle çok takılıncak bişi değil. adam o programda biton önemli konuyu anlattı, biton bilgi verdi.
Sesini kalınlaştırılmış zannetmiş, yanılmış. (dediğinize göre)

sen adamdan alabileceğin yararlı şeylere bak, takılma bunlara.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşte onda da şöyle bir yere geliyor konu,

5 yıl önce bile olsa tamam evet pek önemsiz. Bone'un demeye çalıştığı ya da benim anladığım ülkenin şu durumunda biraz daha dikkat edilmesi gereken konular. Geldiğimiz noktada osmanlı pohpohlaması, mustafa kemal ve arkadaşlarının yerilmeye çalışılması, lozandan bir hezimet olarak bahsedilme falan bu bayadır yürütülüyor (gerçi tam tersi yöne kaydı gene akp emin değilim lol).

Buna en güzel verebileceğim bir örnek mesela teyit.org'un bir paylaşımı. Mesela "benim sözlerim ileride bilim ile çelişirse bilmi seçin" sözünün mustafa kemale ait olmadığı biliniyor, daha doğrusu onun söylediği yönünde bir bilgi yok. ama az çok tarihini okumuş bir insan, mustafa kemalin de bu görüşte olduğunu çok rahat söyleyebilir değil mi?

doğru bilgiye ulaşmak adına bu sözü söyledi mi söylemedimi tabii ki tartışılabilir.

fakat teyit.org'un yaptığı şey, bu sözü elon musk anıtkabir ziyaretinden sonra paylaştığında hemen "bu söz mustafa kemal'e ait değili!!111!!" diye paylaşım yapması.

her şeyin bir yeri bir zamanı var, en basitinden elon musk gibi birçok ülkeden birçok insanın takip ettiği önemli bir insanın mustafa kemal atatürk sözü paylaşması var. çok güzel bir şey. şimdi bu tweetin altına "MUSTAFA KEMALİN DEĞİL O SÖZ BİR KERE" diye paylaşım yapmanın mantığı nedir? hatta teyit.org'un kurucusunun eski paylaşımları da var şahsi hesabından da neyse off-topic oldu biraz.

uzattım ama demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iki insan varmış
bir kafede bir şeyler içiyorlarmış
birinin gözüne yan masadakinin çayı altlıksız kaldırarak içtiği takılmış
gidip görgüsüz müsün sen çayı altlığı ile birlikte alır sonra bardağı ağzına götürür içersin demiş
ötekisi de masada oturup atomu parçalamış
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kadın boş beleş biri işte abi, ben full seyrettim programı, aptal aptal muhabbette çok döndü, murat bardakçı da zaten konudan sapmaya troll'e gelmeye müsait biri. Belge getirmiş yok o belgeyi göstermem fln tripleri var, tarihin arka odası zamanında da vardı, bilmemne bunu bunu dedi ama adını vermem vs.

dediğim gibi adamdan alabileceğin faydalı şeylere odaklanacaksın. Gerisini boşvericeksin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pelin çifte yıllardır bu tarz programları bir şekilde kotaran biri olarak güncel trt kararı vererek kendini "cahil" statüsüne indirmiş yazık etmiş :)

ya pelin çifte para tatlı gelmiş belli, programlı yayınlar yapıyor ama türk standartlarına göre ortalama bir bilgiye sahip birisi hatta yıllardır yaptığı programlardan bir iki şey öğrenebilmiş ise ortalamanın üstüne çıkar zaten

burada extrem olan bardakçı zaten :)

ayrıca şu var, ilber o. da yok, mülkiye terbiyesi aldığı için nerede nasıl konuşulacağını biliyor adam, ama bardakçı ve celal ş. de langur lungur kiminle nerede konuştuğuna dikkat etmeden, çilingir başında akranları ile konuşur modunda takılma daha çok var, sorun ondan çıkıyor. hele koku pik yaptığı zaman iyice vites yükseltiyorlar misal,

https://www.youtube.com/watch?v=Jn_Nq2HBJDU

adam doğru söylüyor ama bu konuları anlayanlarla konuşman lazım, yoksa yorumlarda ki gibi cahil muamelesi görüyorsun :)

ilber o. olsa mırın kırın eder, alaman operet sanatçısına para takan prusya generali çizmelerini polonyalı köylüler boyarmış der, lafı geçiştirir, izleyici olan sende "aaaa yeni bir şey öğrendim ne bilgili adam" der izlerdin

bardakçı zaten örnekteki gibi yapıyor geçiyoruz :)

celal ş. olsa "efendim" diye söze yüksek perdeden girer, toplum ve kültür eleştirisini sertçe yapar sonra yine cenazesi kalkardı...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...