Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Taş fırın ve pizza


Bone

Öne çıkan mesajlar

Taş fırın, çok eski bir pişirme yöntemi. Ama günümüzde bile eti, hamuru, sebzeyi en lezzetli pişiren yöntem aynı zamanda. Taş fırına sahip lokantalarda pizza veya lahmacun yemesi çok keyifli oluyor o yüzden.

Ancak evin bahçesine taş fırın yapma imkanımız olmuyor hepimizin. Veya evin içine tandır / taş fırın koymak.

Modern yaşantıda benzeri bir etkiyi nasıl sağlarız diye bakındım da şunları gördüm.

Eğer bahçeniz varsa en iyisi Roccbox'muş. İster propan tüpüyle, ister odun aleviyle kullanım sunuyor. Çok fazla yer kaplamıyor, şık tasarımı var ve üstü izole edilerek iyice sağlamlaştırılmış.

Biraz daha küçük fırın olarak Städler Made var. Bizim ev sobalarına benziyor, ama iddiası en az profesyonel bir pizza dükkanı kadar iyi pizza yapabiliyor olmamız.

Ironate diye bir tava var. Elektrikli ocaklarda ve hatta kamp ateşinde kullanılabileceğini söylüyor. Tavanın altını kapak gibi de kullanıp içindeki malzemeleri çepeçevre pişiriyormuş.

Bunlar tabii Türkiye'de satılmıyor, Türkiye'ye gönderilir mi bakmadım. Türkiye için Redmond RMC-M90E Çok Amaçlı Pişirici var, pizza da yaptığını iddia ediyor.
Ancak bu tip cihazların ne kadar efektif olduğunu bilmiyorum. Breville'in de Pizza Maker'ı varmış mesela, o da iyi pizza pişirdiğini iddia ediyor. Ama taş fırınların içinin 450 derecenin üstünde olduğunu düşünürsek, bu küçük cihazların tost makinesinden öte bir faydası olacağını sanmıyorum.

Hiçbir cihaz almadan evdeki fırınla taş fırın benzeri pişirmek için bir metod gördüm. Fırının iki katına pizza taşı yerleştiriyoruz, bu sayede ikisinin arasında taş fırına benzer bir ortam yaratıyormuş. Tabii, broiler'ı (grill özelliği diyordum buna ama tam adı broiler imiş) açsak bile ısı en fazla 300 dereceye kadar çıktığından, ve alev ile pişirmediğimizden, gerçek taş fırın kadar iyi olmayacaktır.

Yine de bu metodu denemek istedim. iki tane pizza taşı sipariş ettim. Geldiğinde bakacağım ne kadar etkili oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

redmondda pizza yaptim ben, fena degildi de evdeki normal firinlar bile daha iyi pizza icin, multicookerlari ele direk.

ek olarak baya kucuk yapabiliyorsun tabi multicookerda.

evde pizza yapmayi ben de cok seviyorum ama mutfek fena kirleniyor, hamur yogur et o kadar ugrasinin uzerine bi de temizlik bitiriyoe adami.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de şuraya bir itiraf sıkıştırayım derail gibi olacak ama kusura bakma. hem belki birazdan başlayacak en iyi pizzayı ben yerim kavgası için en alt eşiği oluştururum.

combo menü yemeyi çok seviyorum ya. her zaman değil ama arada canım çekiyor baya. hatta favori yerlerim falan var. ksk'de fil pizza, aksoy'da pizza pizzeria. mayonezi , acı sosu da basıyorum. yanında da ayran. yazarken canım çekti.

bu arada en iyi pizzayı da ben yerim aynı zamanda. 6 ay italyada falan yaşadım. gerçekten pizza yiyeceksem venedik express. uzak olmasa narlıdere'de peperino.

saygılar herkese.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cambazct said:

Hayır neden her şeyi evin içine sokmaya çalışıyoruz onu anlamadım, gidin dışarıda güzel yapan yerde yiyin, gidemiyor musunuz? Sipariş verin.


dışarıdakilerden daha ucuza yapabiliyorsun.
bir pizza yiyecem diye 30 lira verecem derken, o paraya 4-5 tane pizzayı kendin yapabiliyorsun.

gerçekten güzel yapan yer bulmak zor, tek tek lokantaları deniyeceksin de, tam kıvamını yapan yeri bulacaksın felan. dışarıya fazla çıkmayı seven birisi değilsen çok aramak gerekebiliyor.

evde ne koyacağını nasıl hazırlayacağını sen seçebiliyorsun. güzel bir tarif bulduğunda evde her zaman iyi yiyebileceğini biliyorsun. dışarıda rastgele bir yere gittiğinde güzel yapacakları kesin olmuyor.

bi de en önemlisi, yemek yapmak sanat gibi bir şey ya. sırf hobi maksatlı bile evde yemek yapmak keyifli oluyor :D
sürekli yeni şeyler öğreniyorsun, farklı şeyler deneyebiliyorsun, ve ağız tadına düşkün biriysen, neyi sevip neyi sevmediğini deneyerek görme imkanın oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tas firinin olayi yuksek isiyi kaybetmemesi. Evdeki firinda kapagi acip pizzayi koyunca sicaklikta bi dusus oluyor ister istemez. Onun icin pizza tasi falan kullaniliyor iste, gec isinip gec sogudugu icin daha iyi muhafaza ediyor sicakligini.

Bir de firin ici nem olayi da onemli. Pisirmeye atmadan once ufak bi kap su ya da fisfisla firini nemlendirmek ise yarayabiliyor benzer etkiyi elde etmek icin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...