Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

BÖRÜ


Tim

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
niye çöpte, al
Feamer said:

çok spoiler olmasın az olsun,

kaya, kardeşini gece kulübü baskınında kaybeden yakışıklı zengin bebesi, bu durum travması ile akademiye yazılmasını hazmedemeyen ebeveynleri tarafından sıkıştırılır ve terapi alır, oradaki diyalogdan bir kesit:


kaya:size sen diyebilir miyim?
psikolog:tabi
kaya:eskiden olsa senin gibi güzel bir kadınla birlikte olmak için çabalardım.gezerdik, tozardık.şu pasif agresif halinle seni sabaha kadar sikerdim.
.....
kaya:n'oldu?sikme kısmına mı takıldın?




çok vurucu diziymiş kardeş. gerçekten çok orijinal. çok gerçekçi ayakları yere basan karakterler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
https://eksisozluk.com/entry/75748789
said:
5. bölümdeki efsanevi sorgu sahnesi youtube'da yayınlanmış ve alper çağlar tarafından da analizi yapılmış olan türk televizyon tarihindeki en iyi yapım. alıntılıyorum.

--- spoiler ---
--- spoiler ---

link

alper çağlar analizi: bu sahnenin önemi bizler için büyüktü. yazarken finale yaklaştıkça bir çok karakter dinamiğinin, ve "yay"ının (yani karakterin öykünün başından sonra değişimi) belirtilmesi gerekiyordu. hem konuk oyuncumuz jeff burrell, hem de 3 kritik karakter kemal, turan ve asena'nın ruh hallerini yansıtmamız lazımdı.

şimdi biraz dobra detaya girelim. hakiki takipçilerim merak eder. kemal neyi temsil ediyor? kemal zekayı temsil ediyor. soğuk, analitik, bazen acımasız bir zeka. peki ya turan? turan içgüdüyü temsil ediyor. katıksız tutku ve his. bazen bu his yüzünden yanlış yapan ama gönlü iyi yerde türkleri. peki ya asena? asena neyi temsil ediyor. asena duygusal idealistleri temsil ediyor. ne olursa olsun doğruyu yapmak isteyen, bazen hepimizi kıl eden sınıfın ineği tipler vardır ya, onları.

bu üçlü seri boyunca birbiriyle çatıştı. alegorik olarak incelerseniz, kemal ve asena'nın ilişkisi zeka ve duygunun. turan ve kemal, içgüdü ve zeka. asena ve turan, duygu ve içgüdü vs.

bu sahnenin tüm amacı, üç öğe bir araya gelmeden ülkenin yüzyüze olduğu bu büyük ve kudretli tehlikeyi alt edemeyecekleri.

o yüzden idealist asena ideallerini bir an boşveriyor. o yüzden zeka küpü kemal, turan'laşıp adamın ağzına sıçmaya karar veriyor. o yüzden serseri mermi turan bir an bilge tonyukuk gibi dininin, kini olduğunu itiraf ediyor.

robert mckee bu sahneyi izlemez ama, eski senaryo öğretmenimin bu anlatılanları ülkenin o dönemde geçirdiği gerçekler ışığında incelemesi durumunda en azından 'helal' diyeceğini tahmin ediyorum.

oyuncular da bu sahnede gerçekten kusursuz iş çıkardılar. ahu'nun inatçı ama kırgın bakışları (dağılmış suratı, kini, ama hala doğruyu yapmak istemesi), emir'in ne kadar boktan bir hayatı olduğunu itirafı, murat arkın'ın sahne boyunca hollywood çatlatması. elbette jeff'in gözlerindeki kertenkele bakışıyla harika oyununu unutmayalım.

çoğu zaman senaryo içeriğini konuşmayı sevmem. ama bu sıkıştırılmış dramatik sekansta, börü gibi psikoloji ile de alakalı bir serinin hayranlarının, en detaylı şekilde analizi hakettiğini düşündüm.

bölümün yönetmeni cem özüduru, yazılı içerik ve hisle alakalı kusursuz bir iş çıkarmış. kendim sahneyi yönetsem çok az farklı karar verirdim. adamın dostum olmasından öte, karakterleri de enfes şekilde tahlil ettiğinin kanıtı bu. yönetmeninden, ışıkçısına, bu sahnedeki herkesle gurur duyuyorum. bir yapımcı olarak daha iyisini istemezdim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Murat Arkin'in Ingilizcesi baya iyiymis. Sorgu sahnesinin guzel tek yani da bu. Onun disinda diyaloglar oldukca yapay geldi. Ozellikle sinirli elemanin kadina fisildayarak konusmasi falan. Bariz televizyon diyaloglari. Yakaladiklari yabanci eleman da cizgifilm kotusu gibi.

Murat Arkin daha cok Ingilizce'de soyleyeni karizma gosteren ve birbiri ile tutarliligi olmayan cumleler soyluyor gibi. Ilk "Ben adamin icini okurum, nasil zarar verecegimi cok iyi bilirim" gibisinden birsey soyluyor sonra da ustune basa basa "fiziksel zarardan bahsetmiyorum" diyor. Sonra da "Insan eli muazzam bir eserdir 27 kemik vardir" gibi Hollywood'a asina bir neslin niyetini anlamakta hic sikinti cekmeyecegi bir cumle sarf ediyor. Cok da oyle psikolojik birsey yapmiyor adama fiziksel hasar kismina gecmeden once. Yabanci elemanin oldukca klise bir bicimde "you wouldn't dare" demesi de Hollywood'a alisik bizler icin aslinda dare edileceginin habercisi oluyor.

Bir de birbirinden bagimsiz olaylar gercek zamanli degil teker teker oluyormus gibi geliyor bazen. Ornegin sorguyu izleyen kisilerin diyaloglari esnasinda sorgu devam etmiyormus, sahne sorguya donunce kaldigi yerden devam ediyormus hissi olusuyor. Yabanci eleman sahnenin sonunda White Walkerlar hepinizi kesecek seklinde tehditler savururken de iceri girmeye calisanlar seyircinin dikkatini dagitmamak adina daha az caba gosteriyorlar vs.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bitirdim, baya keyifle izledim. Eleştrilecek çok yönü var, göze batan kısımlar, color correctionın fazla 90'lar mavisi olması, çok hollywood dizisi havası vb. bi ton şey şimdi saymaya üşendim. Fakat tüm bunlara rağmen standartların baya üstünde olması bakımından takdire şayan.
Güzel de bitti. Zaten başından beri sonunda nereye bağlayacakları çok belli olmasına rağmen sırıtmadı diyebilirim. Çıkacak film sinemada iyi gişe yapar muhtemelen.
Soran olmuş ben tüm bölümleri zamundadan şeyettim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 7 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...