Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ritalin


masa

Öne çıkan mesajlar

sostizm said:

Oğlum 2.5 yıl kullandıktan sonra bırakınca ÇOK FENA withdrawal krizler yaşadık. Üstelik tam da doktorun dediği gibi azalta azalta yavaş yavaş bıraktığımız halde. Ciddi bağımlılık yarattığını aklınızdan çıkartmayın lütfen.

Krizler sonrası her şey çok güzel oldu ama, kaybılan iştah döndü, uykular düzenlendi. Sabahın 5'inde salonda TV izlerken bulmuyorum oğlumu artık mesela. Umarım bir daha dönmek zorunda kalmayız ritaline.


cocuk koko bagimlisi olmus. erken yasta degil daha ileriki yillarda univ sinavinda filan kullandirin derim.

isterseniz bir ara tavsiyeler yazabilirim adhd cekenlere.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çocuk psikiyatristi olarak yazmam da fayda var

Hem kuramsal bilgilere hem de kendi pratik bilgime göre, çocuk veya erişkinde metilfenidatın ağızdan kullanımda bağımlılığı ihtimali yok sayılacak kadar azdır. Fakat bireysel farklar nedeniyle bazı bünyelerde tahmin edilenden daha şiddetli yan etkiler görülebilir. Her zaman dr'un kontrolünde olun. Bıraktıktan sonra bile eğer yoksunluk veya çekilme belirtileri olduğunu düşünüyorsanız dr'a danışın.

Metilfenidatı ağzı yolu dışında kullanmayın, oraya buraya sarmayın, sürmeyin. Ritalin kafa yapma, uyku açma ilacı değildir. Sonra çok üzlürsünüz.

DEHB toplumun %5'inde görülen hafif derecede iş / okulda işlev bozukluğundan, adli suça karışmaya kadar ciddi olumsuz sonuçları olan bir rahatsızlıktır. Şüphe varsa derhal destek alınmalı, erişkin dönemine kadar çok komplike olan bir bozukluktur. Yaramazlıkla karıştırılmamalı tanı kesinlikle uzman tarafından konulmalı. Konulduktan tüm tedavi ve müdahale süreci uzman kontrolünde birlikte karar verilmeli.

Yine bu olumsuz sonuçlar arasında madde kullanım bozukluğu da mevcut. Genellikle bozukluk dopaminerjik ve noradrenerjik sistemdeki yetersizliklerden oluşuyor. En yaygını sigaranın dopamin salgılayıcı etkisi nedeniyle erişkinlik dönemine kadar DEHB'li bireyler kendini tedavi etmek amacıyla sigara bağımlılığına açık hale geliyorlar. Daha kötüsü ise amfetamin, kokain vb. uyarıcı bağımlılıkları. O yüzden "doğal" dediğiniz neyse onu da kullanmayın.

Beyinin biyolojisi temelinde tedavi, iyileşme ve süreçle ilgili olarak:
Bu bozuklukta görülen olgulardan birisi de bireyin akranlarına göre beynind maturasyonunun ortalama 3 yıl gecikmesidir. Bir kişi DEHB'li olsun olmasın dürtü kontrolünün gelişmesi ve dikkatinin keskinleşebilmesi ergenliğin son dönemlerine doğru gelişmektedir. Yani 8 yaş çok erken bir yaş dürtü kontrolü için. Daha önce DEHB tanısı almış bir çocuğun ilaç kullanmasa bile ergenlik boyunca takiplerde olması faydalıdır.
Bazı DEHB'li bireylerde gerçekten ergenlikten sonra beyin gelişimiyle birlikte semptomlar tümden ortadan kalkmaktayken, bazılarında ise hala doktor kontrolü erişkinlikte devam etmekte.
Ayrıca uzun süreli takiplerde, tedavi almış bireylerin almamışlara kıyasla semptomlarda daha fazla azalma olduğu gözlenmiştir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...