Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kolonoskopi 101


Lord_Argos

Öne çıkan mesajlar

Evet. Yeni taze kolonoskopi'den çıktım. Devlet hastanesinde oldum. Uyutmadılar, hatta lokal anestezi bile yapmadılar. Sadece ağrı kesici + sakinleştirici yapıldı. Ama korkmayın, eğer bu anlatacaklarımı uygularsanız hiçbir acı çekmeyeceksiniz. Ayrıca, 10 dakikalık, acısız ağrısız bir işlem için uyutulmak çok anlamsız, hatta gereksiz diyebilirim.

.......

Önce başıma gelen aksiliklerden başlayacağım sonra size neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.

Aksilikler Silsilesi Kolonoskopi Hikayem

Devlet hastanesinden klasik 1 ay sonrasına randevu verdiler. İlaçları bugün yarın alırım derken son güne bıraktım. Derken reçeteyi de kaybetmişim. Birde pazar günü olduğu için açık eczanede yok. Acaba yaptırmasam mı derken sabah kahvaltı bile etmeden çıktım eczaneye. Nöbetçi eczanede solüsyon yokmuş, x-m tablet vardı ve bir adet lavman alıp eve gittim. Sonra eve gelince farkettim ki millet solüsyon içiyormuş. 3 Gün önceden diyetlere başlıyormuş, neler varmış neler. Başladım araştırmaya. Solüsyonda 0.5 gr senazid var, bir kutu x-m tablette ise tablet başına 20 mg senazid var. 4 Saat arayla 20, 20, toplam 40 tablet içtim. Baya su kıvamında çıkardı. Sonrasında da akşam 1, sabah da 2 lavman çaktım gayet tertemiz oldu.

Sadece 1 gün önceden diete başlayıp ve sadece x-m tablet alıp gitmek gibi bir çılgınlık yaptığım için son saniyeye kadar acaba girmesem mi diye tereddütteydim çünkü solüsyon içmemiştim, eğer kirli çıkarsa boşu boşun ağrı çekicektim. Sonra neyse geldik kaybedecek birşey yok dedik, girdim.

Ağrısız olması ise şöyle, eğer havayı barsaklardan çıkaramazsanız evet inanılmaz bir ağrı oluyor çünkü oradaki hava şiştikçe şişiyor ve bu tarifsiz bir acı yaratıyor ama bu havayı çıkarmayı çözebilirseniz ağrı çekmiyorsunuz. Çözümünü aşağıda anlatacağım.

Benim operasyonumda kalın bağırsak ve ince barsağan sonuna kadar gittiler ve oradan da bir parça aldılar. Total giyinmem çıkmam operasyon vs. 15 dakika sürdü. Sonrasında narkozla uyutulanlar sedyele baygın çıkarken ben gayet normal şekilde hiçbir ağrım olmadan çıktım ve kız arkadaşımla buluştum.

Şimdi gelelim acısız ağrısız kolonoskopiye.



Part 1: İşlemden Önce

*Öncelikle şeker hastasıysanız veya başka bir probleminiz varsa bu bilgiler size göre değil. Doktorunuzun tavsiyesine uyun.

**Bu bilgileri harvard üniversitesi yayınları ve bir sürü yabancı kaynaktan derlediğim bilgilerle, kendimde de bizzat deneyerek yazıyorum.

Eğer sindirim sisteminiz normalse, düzgün ve sağlıklı besleniyor (salata ve lifli gıdalar tüketiyor) ve hergün wc'ye normal şekilde çıkıyorsanız, 3 gün önceden diet yapmanıza gerek yok. 1 Gün önceden başlamanız yeterli. (benim gibi)

O gün tamamen sıvı tüketin. Yalnız arkası görülebilen sıvılar olsun. Gidip normal diyette yazan peynir, yumurta, et vs yemeyin. İyice süzülmüş, tanesiz, bardağa koyduğunuzda arkası görülebilen tavuk bulyon (tavuk suyu çorba), zeytinyağlı (yağ = enerji), ve tuzlu (sodyum) gayet ideal.

Bol su (4-6 lt), her wc'den sonra kesinlikle mümkünse şeffaf powerade için. Kaybettiğiniz potasyum ve elektrolit dengeyi sağlar. Ben ortalama 2 günde 5 tane bitirdim sanırım.

Bal. (glikojen depoları ve enerji için gerekli.)

Not: protein tozu, gainer, bebek maması, supplement hap ya da vitamin hapı (boyamayan vs varsa olabilir tabi ama tavsiye etmem) tüketmeyin. Bağırsağı boyuyor ve dışkıya sebep oluyorlar başa dönüyorsunuz.

Bunlar haricinde birşey yiyip içmeyin.

Bu üç gıda da çoğunlukla ince bağırsakta emildiği için kalın bağısağınız tertemiz olacak ve sizi halsiz bırakmayacaktır.

Ardından sabah 1, akşam 1 solüsyon (her solüsyon farklı içme prosüdürüne sahip, nasıl içeceğinizi okumadan içmeyin) içtiğinizde barsaklarınız cillop gibi olacaktır. Hatta aslında akşam 5-6 gibi 1 tane 250 ml solüsyon içseniz o bile yeter. Benim tavsiyem x-m 250 ml solüsyon. Benim gibi yokluktan x-m tablet ile kendinize acı çektirmeyin. (40 tane hap yutmak nedir...)

Ertesi gün, yani işlem günü kritik gün. Bugünde ortalam 4 litre sıvı almayı ihmal etmeyin. İşleme 3 saat kala da bir adet lavman çakın cila niyetine ohh mis. Bu dakikadan sonra sıvı almayı bırakın.



Part 2: İşlem Sırasında

Dananın kuyruğunun koptuğu yere geldik. Acı duymak istemiyor ve eve hiçbirşey olmamış gibi gitmek istiyorsanız bu talimata uyun.

Olay ufku, hortumun verdiği havanın bağırsakları şişirmesi. Normalde bu havayı bir hemşire karnınıza bastırarak çıkarmaya çalışıyor. Ama o ne kadarda bastırsa, sen o havayı içinden itip çıkarmadığın sürece o hava içinde kalacak, şişecek ve şiştikçe dayanılmaz bir ağrı yapacak. Ağrı ise gerçekten tarifsiz, hatta acı diyebilirim. Birçok insan çığlık atıyor, hatta kaçıp giden var. Ama korkmayın, taktiği basit.

Osurun arkadaşlar. Evet yanlış duymadınız, bir elinizle karnınıza bastırıp sürekli osurun. Ortalama 10 dakika boyunca aralıksız osuracaksınız. Hatta bir süre sonra doya doya osurmaya başladığınız için zevk alacaksınız çünkü hayatınızda hiç bu kadar uzun süre osurduğunuzu hatırlamayacaksınız. Osurmayı bıraktığınız an ise bittiğiniz andır. Osurmayı "asla" bırakmayın.

Bu talimatlara uyarsanız, kolonoskopiyi çok rahat ve acısız bir şekilde atlatmış olacaksınız. Şimdiden geçmiş olsun, saygı ve sevgilerimle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kolonoskopinin bayıltılmadan yapılanını bilmiyordum.
4 kere gastroskopi oldum. Reflü var bende. İlk gastroskopi olurken kingpin tipli bir adam vardı sırada bekliyen. Yanında karısı minyon bişi adam karısını göbeğine alıp gidebilir öyle bi oran vardı aralarında. Adam girdi odaya odadan çığlıklar... Adam bi çıktı karısı koluna girmese düşücek. O adam bildiğin erimiş enerjisini emmişler sanki. Dedim bu adama böyle olduysa ben öldüm. Meğer kolonoskopi odasına girmiş o. Kolonoskopi olmuş. 4 kere gastroskopi oldum bayılttırmadım kendimi hatta damardan sakinleştirici bile vermediler ilk seferinde. Sadece boğaza sprey sıktılar. Ama kolonoskopide bayılttırın abi kendinizi harbiden zor. Yada bu tuto yu uygulayın :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her türlü anestezide alerji vb. ölüme kadar giden komplikasyonlar olabiliyor, özellikle büyük ameliyatlarda ama ameliyat değil yani bu ve yapılan da öyle ağır bir genel anestezi de değil. 15-20 dk uyutuyorlar sadece, 30 dk'da kendine gelip kalkıp gidiyorsun. Çektiğin acıya değmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kolonoskopi ve endoskopide çekeceğiniz acı işlemi yapanın ustalığı ile alakalı. Ben kolonoskopiyi Üniversite hastanesinde yaptırdım, uyutulmadım uyuşturuldum. Sadece bir noktada ağrı hissettim o da tahminimce bağırsağımda ülser çıktı o noktada. Onun dışında gaz ağrısı oluyor onu da osurarak atıyorsun. Ama endoskopide çok canımı yaktılar, devlet hastanesinde de endoskopi oldum orada canımı yakmadılar ama neredeyse boğuyorlardı nefes boruma baskı yaptıklarından. Benim canım tatlı diyorsanız araştırın, hangi uzman daha az ağrıyla yapıyorsa işlemi ona yaptırın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...