Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mining


serjuhan

Öne çıkan mesajlar

senko said:

Komisyoncu yani
Ben sana para gonderim 100 tl
Bu da araci oldugu icin 10 tlsini alio yani?


böyle değil. bana gönderdiğin para şifrelenip gönderiliyor ve transferi aracısız sağlanıyor. bu kriptolamayı yapan ve transferi sağlayan dünya çapında miner denilen kişiler. bu problemleri çözerken de diğer yandan kripto paralardan azar azar kazanıyorlar.

sistemin espirisi medium of exchange olmaması. ama şifreleme ve para göndermenin maliyetinin üstlenilmesi lazım. bunun olması için de sistemi kuran adam demiş ki bu işi kimse beleşe yapmaz ben bir para birimi yaratayım, bu şifrelemeyi herkes ucundan tutarak yapsın herkes bu paradan komisyon kazansın.

ama komisyonu gönderilen paradan almıyor, yeni kripto para yaratılıyor. bir nevi enflasyon sistemi yani. toplam money supply'da da develüasyon olmasın diye üst bir limit var.

Valeron said:

çözüyolar falan deyince hacklemek gibi bişi mi yani ?

ekran kartı ne alaka peki ? bu böyle 6 7 kart kuruyolar falan videolarda

komisyon olayı yani pc yi açık bırakıyor,transactionları çözüyor para kazanıyor,bitcoin olarak mı kazanıyor ? sonra nasıl gerçek para oluyor bu


gpu'lar çok daha yüksek performans sağlıyor maliyetine göre bu nedenle ekran kartlarıyla yapılıyor. bir ana karta 6 ekran kartı bağlayabildiğin için daha efficient sistem bir de.

şu an bitcoin minelanamıyor artık gpu'larla ama onlarca kripto para çıktı, bunları minelıyor insanlar. bunları da dolara tl'ye vs çevirebiliyorsun direkt internet üzerinde işleyen borsalarda bayağı likit yani sistem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

genesis mining de birşeyler oluyor 13 gundur mudilerine ödeme yapmıyor. Hashratelerini göstermiyor. Kimi dedikoduya göre subattan beri block bulamıyor elindeki para bitti ödeme için ama Son çıkan dedikodu hic göz ardı edilir değil. Amerika da mahkemeye verildikleri bu mahkemenin sonucu yakında kapanacakları. Benim tahminim eger ikinci iddia veya dedikodu doğru ise crypto paraları çok kötü bir süreç bekliyor. Tam bilgili değilim tabii böyle bir şey olursa Ne olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stringray said:


ama komisyonu gönderilen paradan almıyor, yeni kripto para yaratılıyor. bir nevi enflasyon sistemi yani. toplam money supply'da da develüasyon olmasın diye üst bir limit var.


şurayla ilgili bir sorum var.
mining'in zorluğu giderek artıyor ve üst limit var , üst limite geldikten sonra mining yapanlar karlı değil diye mining yapmayı keserlerse tüm transaction'lar durmuyor mu?
sonuçta üst limite geldiği için yeni kripto para yaratamayacak?
mining yapmanın ne getirisi kalıyor o zaman ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o vakitte asic sistemleri var artık gpu'lar kar bırakmıyor bu özel sistemlerle yapılıyor sadece. asic sistemler de büyük ölçeklerde yapılınca kar ettiriyor yani eden var ama bireysel kullanıcı değil.

bitcoin birkaç yıldır bu aşamada zaten. şu an insanların gpu ile farmladıkları altcoinler yani bitcoin benzeri diğer kripto paralar. bitcoin başarılı olunca bunlar da türedi ve herkes yatırım yapmaya başladı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim demek istediğim ve anlamadığım , bitcoin üretimi belli bir noktada duracaksa mining yapanlarda kar edemedikleri için mining yapmayı durdurabilirler.
Bu da bitcoin gönderme/alma işlemlerini durduracak.(transaction onaylanmadığı için)

ya razzRaziel'in dediği gibi yeni üretmeyip gönderilen bitcoinden kesecekler o zaman. yada yeni bir yöntem mi bulacaklar?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Miners fee ekstra para. Kazılan bitcoinin üstüne elde edilen. Bitcoin kazma bir müddet sonra bitebilir kısmı doğru (ki buna da daha çoook seneler var, nasıl segwit falan ile problem çözülüyor, o gün geldiğinde o da çözülebilir) ayrıca bitse bile büyük ihtimalle o gün geldiğinde bitcoin çoooook fazla kişi tarafından kullanıldığından sadece miners fee için bile para kazanabilir bu minerlar. Şuan bile bir yerde görmüştüm miners fee ile kazandıkları para kazdıkları paradan fazlaymış.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya mithat nasil salliyorsun belli degil.
@yusema, sorunun cevabı burada.
@chrome, transfer'den komsiyon aliniyor abi, adi da TX fee iste.

Miner dedigimiz mevzuyu basite indirgersek soyle ozetleyebiliriz;
belli hedefler dogrultusunda uygun bir hash (imza) aranması ve bulundugunda bu bilgiyi tasıyan bir block (data) yaratılmasından ibarettir

Bu block dedigimiz nane, aynı zamanda miner olmayan normal kullanıcıların kendi aralarında ki alısveris kaynaklı BTC alip gondermeleri ile ilgili verileri tasir. buna transaction - TX diyoruz.

Bir block 2 tur transaction tasiyabilir; yukarda bahsettigimiz kullanicilarin kendi aralarinda alisverislerinden kaynali normal transactionlar [TX] ve coinbase olarak adlandirilan block bulma odulunu iceren ozel bir tur transaction [CoinbaseTX].

Sonuc olarak blogu bulan miner kumesi (yani pool) ve dolayısıyla minerlar, hem bu coinbase TX'de ki odulu [block reward] hemde tasidiklari diger kullanici TX'lerinden para kazanmis olurlar [tx fees].

[Ara bilgi su anda Block / Coinbase TX reward'i 12.5 BTC ve belli periyotlarda halvening oluyor yani yarılaniyor. Suradan takip edebilirsiniz; http://www.bitcoinblockhalf.com/]

Mithat said:

Miners fee ekstra para. Kazılan bitcoinin üstüne elde edilen. Bitcoin kazma bir müddet sonra bitebilir kısmı doğru (ki buna da daha çoook seneler var, nasıl segwit falan ile problem çözülüyor, o gün geldiğinde o da çözülebilir) ayrıca bitse bile büyük ihtimalle o gün geldiğinde bitcoin çoooook fazla kişi tarafından kullanıldığından sadece miners fee için bile para kazanabilir bu minerlar.


Malum Bitcoin limited supply bir asset - yani 21 milion BTC'lik block reward bittiginde, piyasaya coinbase TX'lerle yeni BTC eklenemeyecek. Ama buna "kazma bir muddet sonra bitebilir kısmı dogru" diyemezsin cunku o noktada, kullanıcılar arası TX'lerin hala tasınıyor olması gerekecek ve bu 0 BTC reward'lı coinbase TX iceren blocklar sayesinde olacak.

Yani bitcoin mining "biterse", (ki bitemez) BTC'nin cokecegi anlamina gelir. Nedeni ise yeni block olmadıgında TX'ler tasinamayacagindan kimse kimseye BTC alip gonderemeyecektir. O yuzden hayir BTC mining bitmeyecek, 0 BTC reward'lı blockları minelayan minerlar, o noktada TX'leri tasimak icin fee alacaklar. O gune gelindiginde bu fee'lerin ne kadar olacagi piyasa sartlarina gore olusacaktir.

Ayrıca Segwit'in miningin bitmesi ile hic alakasi yok mithat, segwit block basına tasınabilen TX sayisini arttiracak. Mevcut bir blogu 1000 vagonluk bir tren olarak dusun, segwit blogu ise 2000 vagonluk bir tren olacak.

Segwit'in ilk aktive olacagi softfork (geriye uyumlu) ile yukarda anlattigim bu kapasite arttirimi geliyor. İleride ki yapılacak bir hardfork ile (yazılım guncellemesi gerektiren demek), Lightining network'e gecildiginde block icerisinde ki TX verilerinin buyuk cogunlugu (agirlikli yer tutani diyeyim) ayri bir zincire aktarilacak.

Bunu izah etmek gerekirse mevcutta blocklar bir TX'in varligini belirmekle birlikte, bu TX'in dogrulanmasi icin gereken imza verilerinide tutmakta. Segwit hardfork ve lighting network ile birlikte iste bu dogrulama verileri, main blockchain'den cikarilip ayri data-structure'da tutulacak. Boylece yeni segwit uyumlu blocklar, sadece TX'in varligi ile ilgili bilgi icerecek, bu TX'i dogrulamak isteyen client, networkden witness datayi yani dogrulama verilerini ayri olarak indirecek.

Bu sayede vagon yani tasima kapasitesi zaten arttiralan blocklara, yukledigimiz yukde azalmis olacak. Basit bir ornek vermek gerekirse artik vagonlara TX cuvallarini degil, cuvallarin barkod / etiketlerini yuklemis olacagiz.

Bu 2 gelisme ile birlikte bitcoin networkun mevcut doygunlugu ciddi anlamda cozulmus olacak ve TX'ler eskiden oldugu gıbı cok daha hizli, efektif ve daha az fee karsiliginda gerceklestirilebilinecek.

Ek olarak segwit, Lightning Network'un yolunu acıyorki bugune kadar gelen BIP'ler (bitcoin improvement proposal) arasinda en fazla devrimsel nitelige sahip olani. Su segwit bi hayirlisiyla kitlenirse, ona ayri bir baslik acariz, orada da teknik bir izahat yaparim merak edenler icin.

segwit hakkinda daha fazla teknik bilgi isteyenler icin su kaynak doyurucu: https://achow101.com/2016/04/Segwit-FUD-Clearup
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...