Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kahve konusu


GERGE

Öne çıkan mesajlar

Gunluk yazim bari

Sozen degirmen aldim sonunda. En sikiya alip yarim tur actim, Starbucks'in christmas blend'inden cektim, attim aeropress'in icine, ustune suyu tam 80C'ye isitabilen kettle'imdan biraz su koydum, karistirip 20 saniye bekledim, sonra tamamen doldurup hafifce karistirip 1dk daha bekledim, 20 saniye boyunca sabit kuvvetle bastirip kupaya aldim kahveyi, ustune de sicak sutu yapistirdim meh bi sey cikti ortaya lkajdhfgkas

Guya bu seneki christmas blend Sumatra bazliydi ama ayni tadi alamadim valla. Elimde 3 paket daha Starbucks kahvesi var, sonra tekrardan bi tur kafeingo doncem bakalim o nasil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kojiroh said:

Gunluk yazim bari

Sozen degirmen aldim sonunda. En sikiya alip yarim tur actim, Starbucks'in christmas blend'inden cektim, attim aeropress'in icine, ustune suyu tam 80C'ye isitabilen kettle'imdan biraz su koydum, karistirip 20 saniye bekledim, sonra tamamen doldurup hafifce karistirip 1dk daha bekledim, 20 saniye boyunca sabit kuvvetle bastirip kupaya aldim kahveyi, ustune de sicak sutu yapistirdim meh bi sey cikti ortaya lkajdhfgkas

Guya bu seneki christmas blend Sumatra bazliydi ama ayni tadi alamadim valla. Elimde 3 paket daha Starbucks kahvesi var, sonra tekrardan bi tur kafeingo doncem bakalim o nasil.


Blooming önemli min 45 saniye bekleyip sonra karıştır (gerçi neyin bloomu olacak sbx kahvesinde ayrı) sonra fullleyip tekrar karıştır ekstra beklemeden bas.
80 derece çok az bi ısı. Min 86-87 falan olsun hele öyle mega dark roast bi kahveyse 94-95 derece.

Bir de böyle dene istersen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla alali 3-5 gun oldu, sadece moka pot ayarinda kullandim simdilik memnunum dicem de cok degerli/nitelikli bi yorum olmicak bu tabi asdfg

Ama range'i baya fazla. Alet ana mekanizmasi, cevirme kolu ve haznesiyle birlikte geliyo. Mekanizmanin altinda cevirme koluyla cevrilebilen ve ayar gorevi goren kocaman bi vidayla, bu vidayi sabitlemek icin kullanilan bi somun var. Ayari yapmak icin somunu gevsetip vidayi ceviriyosun. Vidayi ne kadar sikarsan o kadar ince cekiyo. Turk kahvesinden pour over'a kadar cekebiliyo.

Soyle de bi video var

https://www.youtube.com/watch?v=7Vdi6uSC9gg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Kojiroh said:

Gunluk yazim bari

Sozen degirmen aldim sonunda. En sikiya alip yarim tur actim, Starbucks'in christmas blend'inden cektim, attim aeropress'in icine, ustune suyu tam 80C'ye isitabilen kettle'imdan biraz su koydum, karistirip 20 saniye bekledim, sonra tamamen doldurup hafifce karistirip 1dk daha bekledim, 20 saniye boyunca sabit kuvvetle bastirip kupaya aldim kahveyi, ustune de sicak sutu yapistirdim meh bi sey cikti ortaya lkajdhfgkas

Guya bu seneki christmas blend Sumatra bazliydi ama ayni tadi alamadim valla. Elimde 3 paket daha Starbucks kahvesi var, sonra tekrardan bi tur kafeingo doncem bakalim o nasil.


Blooming önemli min 45 saniye bekleyip sonra karıştır (gerçi neyin bloomu olacak sbx kahvesinde ayrı) sonra fullleyip tekrar karıştır ekstra beklemeden bas.
80 derece çok az bi ısı. Min 86-87 falan olsun hele öyle mega dark roast bi kahveyse 94-95 derece.

Bir de böyle dene istersen.

dark oldukça niye daha sıcak?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tiLi said:

Sorieno said:

Kojiroh said:

Gunluk yazim bari

Sozen degirmen aldim sonunda. En sikiya alip yarim tur actim, Starbucks'in christmas blend'inden cektim, attim aeropress'in icine, ustune suyu tam 80C'ye isitabilen kettle'imdan biraz su koydum, karistirip 20 saniye bekledim, sonra tamamen doldurup hafifce karistirip 1dk daha bekledim, 20 saniye boyunca sabit kuvvetle bastirip kupaya aldim kahveyi, ustune de sicak sutu yapistirdim meh bi sey cikti ortaya lkajdhfgkas

Guya bu seneki christmas blend Sumatra bazliydi ama ayni tadi alamadim valla. Elimde 3 paket daha Starbucks kahvesi var, sonra tekrardan bi tur kafeingo doncem bakalim o nasil.


Blooming önemli min 45 saniye bekleyip sonra karıştır (gerçi neyin bloomu olacak sbx kahvesinde ayrı) sonra fullleyip tekrar karıştır ekstra beklemeden bas.
80 derece çok az bi ısı. Min 86-87 falan olsun hele öyle mega dark roast bi kahveyse 94-95 derece.

Bir de böyle dene istersen.

dark oldukça niye daha sıcak?


Az kavrulmuş kahvelerin daha aromatik olmasının sebebi, yağ ve asit moleküllerinin hem sayıca daha fazla olması hem de bu moleküllerin ayrışıp suya karışması (extraction).

Koyu kavruldukça bu yağ ve asit molekülleri de yanıyor ya da buharlaşıyor dolaylısıyla koyu kavrulmuş kahveler aromatik olma özelliğini kaybediyor. Bulunan iki damla tat da yüksek sıcaklık olmadan ortaya çıkmıyor, çünkü çözünmüyor.

Ama koyu kavrulan kahvenin bayatlama derdi olmadığı için (kömürleşen etin bozulmaması gibi) lojistik ve depolama stratejisi gereği Starbucks hep ayı gibi kavurmak zorunda kalıyor. Yani kömür suyu içseniz de maalesef çok fark etmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Aldığım bir ısı sensörü vardı, salıyorum içine. 94°C olunca demlemeye başlıyorum, bitene kadar 92°C oluyor zaten.

Starbucks'dan asla alınmaz abi, az daha kavursa karbon içirecekler.

Coffee Sapiens'den almıştık 3 hafta önce. Çekirdek olarak ve ne şekilde içtiğimizi ve beklentimizi belirtip tavsiye ettiklerini aldık.

Starbucks'dan kat be kat daha iyiydi ama yine de 'işte bu' diyeceğimiz bir hissiyat olmadı.

Pazartesi sabah da Probador'dan deneme paketi aldık, insanlar bizi çözmeye çalışıp acı çekmesin dedik. Söylediklerine göre Pazartesi günü kavurup 1 gün beklettiler ve Salı günü kargoladılar. Çarşamba elime geçti. Akşamına değirmeni yıkayıp, rastgele bir kahve ile başladık ilk denemeye. İlk defa bir kahveden üstünde belirtilen çilek aroması ile meyve asidi tadını aldım. Kokusu gerçekten güzeldi zaten çekirdekleri öğütürken bile. Kerameti nedir en ufak bir fikrim yok.

Paketin üstüne eşim ile her içim sonrası yorumlarımızı yazıyoruz ki sonrasında 'bu nasıldı yaaa' şeklinde kalmayalım.

Bu da böyle bir anımdır :P

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...