Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

oyunla film yapmak


Bone

Öne çıkan mesajlar

bir süredir düşündüğüm bir mevzu var, "oyun kullanılarak film yapmaya başlarlar mı" diye.

günümüzde mevcut olmayan şeyleri, örneğin 1920'lerde kalmış görüntüleri veya 2120 için fikirleri videoya çekip kaydedemiyoruz. bunlar için özel setler hazırlanması veya cgi efektlerle süslenmesi gerekiyor.

oyunlarda ise bu tip dünyaları yaratmak çok kolay. film kadar gerçek olmuyor elbette, bir sunilik var, ama sürekli gelişen grafiklerin de sayesinde, göze güzel gelen sahneler yaratılıyor. hatta eskiden ayrı animasyonlar halinde hazırlanan oyun cinematicleri bile, artık oyunun kendi motoru kullanılanılarak yapılmakta.

"e bu dediğin yapılıyor zaten" diyerek animasyon filmlerini örnek gösterebiliriz ama benim dediğim machinima'ya daha yakın. modern animasyon tekniklerinin ne kadar geliştiğini bilmiyorum elbette, ancak oyunlarda kullanılan motorların geldiği konum oldukça geniş işlere imkan tanıyor. cisimlerin fiziksel hareketleri, ışık ve gölgelendirme, kaplama ve efektler oyun içinde anında hesaplanıyor. kullanıcıların hazırladığı mod ve plug-in'lerle ise motorun kapasitesi hızlıca geliştirilebiliyor. buna karşın animasyon filmlerde, her şey animasyoncuların yeteneklerine kalmış durumda.

machinima ile uğraşan kişilerin hazırladığı güzel çalışmalar oluyor. bunların çoğu, oyunun sunduğu kısıtlı imkanların yaratıcı montajlanması (Medieval Weapon gibi) ile yapılan videolardan oluşuyor. bazıları WoW gibi oyunların animasyonları kullanarak ya da Half-Life gibi oyunların level editörleri kullanarak hazırlanmış kukla gösterisi ya da çizgi filmimsi videolardan oluşuyor.
SFM gibi uygulamaların gelmesi, kullanıcıların End Of The Line gibi ilginç işler yaratmasına imkan sağlıyor.

Unity'nin getirdiği yeni özellikler ile, kendilerinin yaptığı Adam filmi gibi yeni şeyler yapmak kolaylaşacak gözüküyor. ileride benzeri projeler yapılmaya devam edilirse, düşündüğüm mevzu kendi çapında yeni bir film türü ortaya çıkmasına neden olabilir bence.

Unity'nin sinematik yapma özellikleriyle ilgili video:

https://www.youtube.com/watch?v=5KSaHcsSVa4
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

katılıyorum söylediklerinin çoğuna. benim bu konuda daha da ileride fiziksel sporun yerini de oyunların alacağı yönünde düşüncelerim de var aslında ama sinema konusunda gerçekten önemli bir noktada şu anda.

kojima'nın son videosunu izleyenler zaten aslında işin çoktan bu boyutta olduğunu anlayabilir. sanırım birinin iki alan arasındaki taşı kırması gerekiyor. yapılan ilk doğru düzgün işten sonra inanılmaz yaygın hale gelecektir bu şekilde hazırlanan sinema filmleri.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 ay sonra ...
şunu görünce bu konu aklıma geldi

https://80.lv/articles/desert-moebius-unity-5-modern-art-mixed-in-one-game/

unity oyun motorunu kullanarak elle çizim yapmışçasına sahneler çıkartılabiliyor. böyle bir sahneden hem 2d animasyon film, hem de vr gözlükle izlenip karakterlerin etrafından bakılabilecek bir başka film çıkabilir kolayca.

üste Adam filmini koymamıştım, onu da koymuş olayım

https://www.youtube.com/watch?v=GXI0l3yqBrA
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 2 yıl sonra ...

"Yeşil Perde" denilen tekniği çok uzun süredir kullanıyoruz. Ancak bunun kendine has birçok problemi var. yeşil perdeden karakter üzerine düşen yansımaları düzeltmekle uğraşıyoruz. Ayrıca yeşil perde kullanılarak eklediğimiz görüntünün, karakterlerle etkileşimde bulunamıyor olması (Ray Tracing tekniğinde anlatılan mevzular) arkadaki görüntünün çok yapay bir şekilde sırıtabilmesine neden oluyor.

Ancak, yeni kullanılmaya başlanan projeksiyon tekniğinde, arkaplana diktiğimiz ekranların, bilgisayar aracılığıyla (Unreal veya Unity gibi oyun motorları) yaratılan görüntüyü göstermesi sağlanıyor. Bu sayede o görüntüden yansıyan ışıkların (yani o renkteki ışıkların) karakterin üstüne düşmesiyle daha gerçekçi sahneler yaratılmış olunuyor. Böylelikle yeşil perdenin neden olduğu kesik hatların da önüne geçiliyor. Mandalorian dizisinde bunun kullanıldığını bilmiyordum, kamera arkası görüntüleri şahaneymiş.
 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...