Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Alerji İle Mücadele


bingildak

Öne çıkan mesajlar

ne zamandır paylaşımlık bir şeyler yazmıyorum. bu aralar çok araştırmam gereken bir konu oldu alerji konusu.

alerji konusu biliyorsunuz çok geniş bir konu. ondan ilk başta çoğunlukla hangi tür alerjiden bahsediyor olacağımı baştan dedakte edeyim.

2 ay önce evlendik, eşimin çok basit alerji sorunları vardı ama hiç üstüne düşecek kadar ciddileşmemiş hayatının bir döneminde. biz evlendikten sonra aynı evde 2 kedi ile yaşamaya başladığında işler değişti tabii. araştırdığım türler ev tozu, mite ve kedi alerjenleri kabaca ama diğer alerjiler içinde geçerli bilgi olacaktır.

alerji konusunda profesyonel kime giderseniz gidin size diyeceği ilk şey etken madde ile kişinin uzaklaştırılması. bu konuda bazı alerjilerde çok önemli olmuyor fakat söz konusu kedi oldu mu aslında çok net çözüm niteliğinde. ilk olarak bunu kabul etmek gerekiyor. bunu yapmadığın sürece 1000 tane aldığın önlemin en ufak bir yararı olmayabilir, bununla barışık olmak gerekiyor. fakat aksi de söz konusu tabii şöyle ki, benim eşimin örneğinde aslında kendisinin kediye alerjisi yok. yıllarca kediyle yaşamış ve evinde kedi olmadığı dönemlerde de alerji sorunları yaşamış. doktorumuzun bize söylediğin kişinin bünyesinin birden fazla etkene alerji geliştirip farklı etkenlerin bir araya geldiğinde farklı tepkimelere sebep olduğu.

yani, en basit haliyle özeti şu. senin ev tozuna minor alerjin var. o kadar minor ki, semptonları seni rahatsız bile etmiyor. aslında kediye karşı bir alerjin yok fakat ev tozu ile kedi bir araya geldiğinde dramatik tepkimelerle karşılaşabiliyorsun: gözlerde yanma, akıntı, burunda kaşıntı, gözlerde akıntı gibi tepkimeler yapabiliyor ve bunlar hayatı insana zindan edebiliyor.

burun alerjileri

http://www.asthma.ca/allergies/images/about/aboutimg01.jpg



bu noktada gideceğin her doktor, hiçbir test yapmadan evden kedinin gitmesi gerektiğini söyleyecektir çünkü doktorun söylemesi gereken budur.

eğer kediyi evde tutalım ama hayatımızı da zindan etmeyelim diye bir serüvene girersek sonunda hüsran bulmanın çok olası olduğu bir uğraşa bürünüyoruz.

ben genel hatlarıyla bu uğraşlarla ilgili araştırmalarımı paylaşacağım.

1. Safe Zone

1. Safe Zone

mücadelenin en önemli ve ilk adımı. alerji sorunu olan kişinin ev içerisinde safe zoneları olması gerekiyor. safe zonedan kasıt nedir? evde alerjenlerin minimalize edildiği ve mümkün olduğunca o şekilde muhafaza edildiği alanlar. bu alanların en önemlisi tahmin edeceğiniz gibi yatak odası çünkü uyurken bünyenin alerjenlerden uzaklaşması bu konuda kişiye yapılabilecek en büyük yatırım.

bu konuda türlü denenebilecek şeyler var. kedi örneğinden gidersek ilk olarak kediyi kesinlikle ve kesinlikle yatak odasına sokmamaya başlıyorsunuz. kedinin hayatında yatak odası diye bir kavram kalmıyor. bu şekilde tüylerin aktif olarak odaya girmesine engel oluyorsunuz.

ikincisi bu odanın hijyenine diğer odalardan çok daha fazla dikkat ediyorsunuz. ev temizliğini haftada veya iki haftada bir yapıyorsunuz bu odayı mümkün olduğunca sık temizliyorsunuz. odadaki tozun minimalize edilmesi en önemli konu. yüzey üstlerin, eğer var ise jaluzilerin üzerinde (inanılmaz toz toplayıp, dökerler) toz kalmaması çok büyük önem arz ediyor.

üçüncü konu odadaki nem/kuruluk oranı. bu konuda çok bilimsel yazılar bulamadım ama sorun yaşayan kişilerin bu konuda bir çok paylaşımı mevcut - ne kadarı doğrudur bilinmez. odadaki aşırı nemlilik veya kuruluk alerji semptonlarının çok daha ağır yaşanmasına sebep olduğuna dair paylaşımlar yaygın. odanın olması gereken ideal nem oranı 45-50% arasında bir yerde. örnek olarak bizim yatak odası yazın 70% nem oranını görüyordu. bu durumda klimanın nem fonksiyonunu çalıştırıp odayı kurutuyorduk. kurulukta ise odanın nem oranını arttırmak için basit cihazlar mevcut. benim kullandığım, http://www.hepsiburada.com/loobex-ultrasonic-602-uzaktan-kumandali-soguk-buhar-makinasi-p-AILETDRMH-602 örnek olarak. bu tarz bir cihaz bakarken su kapasitesine, ses oranlarına ve panel ışıklarına dikkat edin. geceleri açık bırakmak isteyeceksiniz. suyu zırt pırt bitmemeli, sesli olmamalı ve panel ışıkları kapanmalı - geceleri pavyon haline getirmemeli odayı.

bu noktadan sonra daha ileri alerji önlemleri başlıyor. bütün doktorların önerdiği en önemli şeylerden biri özel yatak örtüleri. bu örtüler yatakta oluşan akarlara (mite özellikle) karşı ciddi oranda azalmaya sebep oluyor ve kişinin uykusu sırasında daha rahat bir uyku çekmesine yardımcı oluyor. bu ürünler için çok fazla alternatif var. deneyimli ve bu işe odaklanan markalardan almak bence daha güvenli bir seçenek. aşağı yukarı 300-400 TL civarında yatak-çarşaf-yastık örtüleri alınabilir, daha ucuz alternatifleri var tabii ki. ben yerli olarak bu markadan aldım http://fullcarepremium.com/ araştırdığım kadarıyla 30 yılı aşkındır bu tür özel tekstik üretimleri yapıyorlar, fullcarepremium da branding'i işte.

yukarıda unuttuğum için araya sıkıştırayım, evin hiçbir yerinde halı vs. olmaması gerektiğini söylemeye gerek duymuyorum :) yatak odası KESİNLİKLE olmaması gereken alanlardan biri.

daha derine indiğimizde, yatak odasında klima kullanıyorsanız klima bakımını yıllık yaptırdığınızdan emin olmanız ve filtrelerini sık sık temizlemeniz gerekiyor. filtreler direkt olarak tozu biriktiriyor ve odaya geri salıyor. tam bir toz dispanserine dönüşebiliyor klima. kişilerin "bu klimalar beni mahvediyor" şikayetlerinin çoğunun altında klimalarının filtrelerinde biriken bu pisliklerin odaya dağılması yer alıyor.

önlemleri biraz daha ileri götürmek isterseniz yatağa giydiğiniz kıyafetler ile ev içinde giydiğiniz kıyafetleri ayrıştırabilirsiniz. çok ufak detaylar olsa da özellikle kedi konusunda çok önemli bir konu. sen odayı kediden izole etmeye çalışırken, kediyi sevip üzerine yapışan tüyü yatağına getirdikten sonra bütün o önlemlerin bir anlamı kalmıyor düşmanı yatağa getirmiş oluyorsun.

son olarak daha masraflı olarak hava temizleyicileri var ama onu başka bir detay olarak paylaşayacağım.



2. Ev Temizliği

2. Ev Temizliği

yatak odası dışında evin bütün alanlarında temizliği ne kadar sıksa o kadar iyi. temizlikle yapmak istediğimiz aslında ev tozunun yüksek alanlarda, jaluzilerde veya normal perdelerde birikmesini azaltmak. genelde yerde olan tozdan ziyade yukarılarda kalan tozların bize ulaşması etken olabiliyor.

kitaplık, kilim, halı, perdeler, yüksek yüzeyler usual suspects. bu konuda eve temizliğe gelen yardımcılar var ise özellikle eğitim verilmesi gerekiyor. normal evde buraların çok sık temizlenmemesi kimseye zarar vermezsen, alerji söz konusu olduğunda bu durum çok ciddi etkiler yaratabiliyor.

bu konuda EN ÖNEMLİ detaylardan biri de güzel kadınlarımızın çok yapmayı sevdiği şeylerden biri, eve yardım geliyorsa onunla birlikte ev durarak onun başında durma olayı - evdeki temizliği teftiş etmek.

alerjisi olan kişi özellikle toz etkenliği söz konusuysa KESİNLİKLE temizlik sırasında evde olmamalı. ev temizliğinde ne kadar iyi cihazlar kullanırsanız kullanın eşyaların hareket ettirilmesinden bile normaldeki olanın onlarca katı toz kalkmaktadır. eğer kişi evde duracaksa maske takması gerekmektedir. bu konunun ne kadar etkili olduğunu ben kendim deneyim ettim. temizlik sonrası aynı gün perişan olmanın nedeni direkt bu. bu duruma göre evdeki temizlik gününü değiştirdik.



3. Havalandırma

3. Havalandırma

türkiyede genelde evde merkezi havalandırma sistemi olmuyor fakat amerikada falan baya yaygın biliyorsunuz. bu tarz bir sistem varsa kesinlikle hepa filtresi havalandırmaya dahil edilmeli. bu evin içindeki havanın temiz kalmasına çok yardımcı olmakta.

kendi evimizde ise, havalandırma alerji için çok önerilen bir şeydir ama temizlik gibi burada da çok dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

camları açıp da hava sirkülasyonunu aktif hale getirdiğiniz zaman X noktasında Y noktasına sürekli olarak airborne şekilde alerjenler taşınmaktadır. bu durumda alerjisi olan kişi evdeyse bu alerjenlere daha aktif olarak maruz kalıyor ve alerjinin tetiklenmesine sebep oluyor.

bu konuda en akıllıca davranış kış aylarında evde yokken evin havalandırılması ve eve geldiğinde camların kapatılması - mümkünse alerjisi olan insan eve gelmeden en az 30 dk önce.

yazın tamamen farklı bir hikaye tabii ki. evde klima sürekli çalışmıyorsa cam sürekli açık oluyor, bu konuda doktorların en yaygın önerdiği şey yılın iki aktif döneminde (mevsim geçişlerinde) alerji ilaçlarının 3 ay süreyle aktif kullanılması.



4. Elektrikli Süpürge

4. Elektrikli Süpürge

süpürge dediğiniz olay aslında en büyük kurtarıcı gibi gelirken evdeki en alerji dostu alet. temizlik yapıyorum diye bütün topladığı tozu götünden havaya geri dağıtan cihazlar. evdeki durumu daha kötü yapmak için birebir. yukarıda yazdığım gibi mümkünse alerjisi olan kişi ev temizliğinde evde olmamalı. kendi yapıyorsa maske takmalı eğer temizliği başka biri yapıyorsa - temizlik yaptığı odanın kapıları kapalı tutulmalı, tozun kalktığı alan mümkün olduğunca izole olmalı. toz hava akışıyla evin içine karışması camların kapatılmasıyla önlenmeli.

ve en önemlisi iyi cihazların kullanılması. bu cihazlar pahalı. rainbow ve dyson bu konuda en iyiler ama onlar bile tam olarak kalkan toza engel değil - en azından temizlikleri gerçek temizlik.



5. Kedi Bakımı

5. Kedi Bakımı

kedinin etken olduğu durumlarda (önceden belirttiğim kediye alerjiniz olması gerekmiyor kedi yüzünden alerji deneyim etmeniz için) bakım en önemli şey.

kedi bakımı noktasında çok fazla bilgi mevcut. neyin ne kadar yararlı olduğu soru işareti çünkü bu konularda direct approach her zaman kediyi denklemden çıkartmak. ben genel hatlarıyla mantıklı bulduğum şeyleri yazayım.

kedilerin tüyünün dökülmesi kaçınılmaz bir şey fakat kedilerin tüyleri aslında alerjen değil. en yaygın kedi alerjisi dandruff üzerine, kedinin ölü derisinin mikron ebatlarındaki halleri. kedi tüyünü engellersiniz ama dandruff'u engellemeyezsiniz çünkü airborne bir şey, o kadar hafif ki toz gibi havada kalabiliyor.

alabileceğiniz ilk tedbir tüy dökümünü azaltmak çünkü tüy bunların yayılmasında araç görevi görüyor. ayrıca bana sorarsanız ciddi psikolojik etkisi de var (yerde tüy görünce kıllanmak). tüy dökümünü en iyi önleyen şey düzenli tarama. ben kedilerimi taramazdım bile öyle söyleyeyim. ilk başta haftada birden yola çıktım ve artık her gün tarıyorum. hem hayvan için hem de evdekiler için win-win durumu aslında. kediler taranmaktan çok hoşlanıyor. tüyleri sağlıklı oluyor. eve tüy yayılmıyor. hayvanın tüyleri daha güzel görünüyor falan falan. yapmamak için hiçbir neden yok aslında.

tarama konusunda ben kesinlikle furminator ürünleri öneriyorum. X fırçasına göre kat ve kat daha iyi. biraz pahalı ama bir kerelik masraf, bundan kaçınmaya gerek yok kanımca.

gündelik olarak kediyi taramaya başladıktan bir ay sonra ne kadar az tüy çıktığını fark edeceksiniz ve evde yerde tüy birikintisi diye bir şey kalmayacak. sonucunu çok somut bir şekilde görebildiğiniz bir olay.

tüy ve tüy dağılımını minimalize ettikten sonra bir sonraki adım asıl probleme odaklanmak aslında. kedinin derisi sağlıklı olursa, kedinin ölü derisinin dökülme oranı ciddi bir şekilde azalır. bu en basit yaklaşım konuya dair. kedinin deri ve tüy sağlığını etkileyen iki tane ÇOK önemli konu var. birincisi beslenme, ikincisi omega-3. bu ikisi kedinin derisinin ve tüyünün ne kadar sağlıklı olduğunu belirliyor kabaca. insanlarda olan cilt problemleri aynen kedilerde de olabiliyor. ben cilt sorunları çeken biriyim mesela, sürekli krem kullanıyorum. eğer senin kedinde bu durum varsa veya yoksa bakımla durumu iyileştirebilirsin. aslına baktığında bu bakım özel bir bakım bile sayılmaz. kedilerin iyiliği için dikkat etmemiz gereken hususlar zaten.

benim ilk aldığım çözüm gıdalar konusunda oldu. hills vb. markalar yerine orijene geçtim. orijeni bu konuda çok fazla öneren var (sağlıklı beslenme) aynı zamanda orijen kullanmaya başladım evim yandı şu an sokaktayım tarzı dramatik kötü reviewlarda mevcut. an itibariyle kediler halinden memnun.

ikinci önlem ise yukarıda bahsettiğim omega-3 takviyesi. omega-3 takviyeleri pahalı ve vermesi zor şeyler değil. büyük bir paketi 40-50 TL gibi bir rakama temin edebiliyorsun ve kedinin mamasına her gün ekliyorsun. bu kadar.

bu iki değişimden sonra ben kedi derisinde ve tüylerinde dramatik değişimler gördüm. bir kere gözle görülen dandruff tamamen yok oldu (ki kedilerimin birinde kepek gibi sürekli vardı). tüyleri çok daha sağlıklı, parlak ve daha az dökülüyor.

daha ileri önlem olarak kedileri yıkama konusu var biliyorsunuzdur. kedi yıkama olayı biraz çetrefilli bir olay. kedi nefret ediyor ve sahibi içinde çok zorlu bir işlem. kedinin kulağına su kaçmaması gerek, doğru şampuan kullanılması gerek ve sadece 4-6 haftada bir yapılması öneriliyor (en sık haliyle). bunun yerine daha pratik bir yaklaşım var bu konuda. hypoalerjik cat cleaning wipes mevcut satılıyor. pahalı da değiller. bu ıslak mendiller tamamen kediler için, onların ciltlerine uygun PH seviyesinde ve alerjenlere karşı temizleyici niteliği var. uygulaması kolay, kediler nefret etmiyor ve ucuz.



6. Hava Temizliği

6. Hava Temizliği

hava temizliği konusu bu konunun en gri bölgelerinden biri. işe yaradığına dair kanıt bulmak çok zor ama bir çok kullanıcı deneyimine ait bilgi mevcut.

niş bir market ve dünya büyüğü markalar bu konularda ciddi argeler yapıyor. sadece bu konuda expertise sahibi markalar var.

genel itibariyle hava temizliğinin önemi şu. siz alerjenleri ne kadar engellerseniz engelleyin. gerek kedi tarafında, gerek temizlik ile havada olan alerjenleri yok etmenin bir yolu yok. en lanet alerjenler zaten havada bulunanlar. bunlara karşı tek silahınız air purifier ürünler.

bu ürünlerin çalışma mantığı çok basit, koyduğunuz alanda havayı içeri çekiyor, fitrelerden geçiyor ve odaya geri veriyor. burada ne önlemi olarak kullandığınız çok önemli çünkü mikronların peşindesiniz. 0,3 mikronda 99% etkenliğe sahip olan ürünler varken 0,1 mikrona kadar etkili olan ürünlerde mevcut.

hava temizleyicisi dediğinizde 200 liraya da ürün var, 10 bin TL e de ürün var. burada hiç marka veya ürün tavsiyesinde bulunmayacağım çünkü büyük bir harcama. ben eve iyi bir şey aldım. fark ettiğim ilk konu ürünün üzerindeki "hava kirlilik oranı" nın temizlik sırasında nasıl yeşilden, kan kırmızısına döndüğü oldu. bu ürünleri kullanırken, fitre temizlerken neler yaptığını anlayabiliyorsunuz zaten. alerji veya astım gibi sorun yaşamayan insanlar için gereksiz olan bu aletler ihtiyaç durumunda hayat kalitesini kat ve kat arttırabiliyor.

cihazı alırken - hangi ölçeklerde ne kadar etkili, ses oranları, etkili olduğu alan ebatları, ne kadar sürede o alanı temizlediği, filtre değişimi yapılıp yapılmadığı, yapılıyorsa filtrelerinin ne kadar pahalı olduğu, teknik servisini kimin verdiği gibi detaylara dikkat edin.

biz evde aktif olarak nerede vakit geçiriyorsak o odada sürekli olarak çalışmasını sağlıyorum. iyi cihazlarda auto setting'i havadaki kirliliğe göre motor hızını ayarlıyor. oda temizken en düşükte neredeyse hiç enerji sarfiyatı yapmıyorken havada kirlilik var ise motoru gerekirse uçak kıvamına getirip kısa sürede temizleyebiliyor. uyuduğunuz alanda bu aletin getirisi paha biçilmez.

horlama ve uyurken nefes alma konuları genelde burun tıkanmasından kaynaklanıyor. bu konuda çok etkili olduğu paylaşılıyor. özellikle çocuklar için çok kullanılıyor.



7. Kendinin Doktoru Olmak

7.Kendinin Doktoru Olmak

eğer gıda veya belli bir şeye alerjiniz yok ise ama alerjik bir bünyeye sahipseniz en etkili şey kendi doktorunuz olmak. hayatınızda yaptığınız değişikliklerin before-after etkilerini çok dikkatli takip etmeniz gerekiyor.

en yaygın alerjilerin testleri yok. parfümler, vücut hijyen ürünleri, deterjanlar, ev temizleme kimyasalları en çok alerjiye sebep olup da bir türlü tespit edilemeyen şeyler. bu konuda öncesi sonrası durumunda nelerin değiştiğini sorgulayıp, biraz araştırmacı olup akılcı davranacaksınız. hiçbir doktor size bu konularda yardımcı olamaz. doktorun bu konuda sunabileceği çözüm kısıtlı. evinize gelen değişim sonu eve giren etkenleri tespit edemez. bunu sadece ve sadece siz yapabilirsiniz. örnek olarak yeni parfüm aldınız ve sabah evden çıktıktan sonra saatlerce süründüğünüzü fark ettiniz. hemen parfümden şüpheleneceksiniz. parfüm alerjen evden atayım değil tabii ki demek istediğim. eğer şüpheleniyorsan parfümü sıkarken burnunu kapatacaksın, sıktığın odayı terk edeceksin ve nefesini tutabildiğin kadar burnunu kapalı tutup - uzaklaşıp açacaksın. böylece havadaki partiküllerin burnundan girişini minimalize etmiş olacaksın.

aynısı evde temizlikte kullandığın şeyleri değiştirmeniz sonucu önceden olmayan etkileri yaşamanız konusunda geçerli. kıyafetlerinizi ne ile yıkadığınız çok önemli. iyisi kötüsünden ziyade neyin neyi tetikleyeceği belli olmuyor. eğer bu konularda güvende olduğunuz limanlar varsa hiç maceraya atılmayın. eğer gündelik sorunlar yaşıyorsanız ne zaman, ne yaptıktan sonra ortaya çıktığı araştırın ve etkenleri değiştirip farklı sonuçlar elde etmeye çalışın.



8. Doktora Her Zaman Danışın

8. Doktora Her Zaman Danışın

doktorların alerji konusunda yaklaşımları çok nettir. neler yapılması gerektiği, testler, tedavi yöntemleri bellidir. macera arayışı için doktora giderseniz sizi savuşturur. kediye alerjin olabileceği riskini göz önünde bulundururken senin "kediyle yaşasam ne olur" soruna "olmaz" der. doğrusu odur çünkü fakat bu demek değil ki doktora gitmeyelim internetten fikir edinmeye çalışalım.

ilk olarak söz konusu belli şüpheler var ise ve test edilebilir türden alerjenler ise size direkt bir yanıt verebilir. deterjandan, kedi alerjenlerine, gıda türlerine kadar hemen her şeyin testi var ve baya accurate testler. test sonrası sana neye ne kadar dikkat etmen gerektiği konusunda güzel bir yol haritası verebilir.

eğer burunda deviasyon varsa, ameliyat önerebilir. alerjiye çözüm olmasa bile alerjinin hayatını zindan etmesine engel olabilir.

Immunotherapy önerebilir. gıda gibi alerji türlerinde çok ciddi iyi sonuçlar alınabiliyor bu tedavi yöntemi sayesinde. alerji yok olmasa bile semptonların kişiye zararlı olmayacağı noktalara kadar zayıflatılması mümkün.

burun alerjilerinde burun etine yapılan müdahalelerde kişilerin çok memnun kaldığı örnekler söz konusu. "yaşamıyormuşum" dedirtten bir çok örnek var.

ondan doktor her şeyin başı ve temeli, diğer maddeler hep doktora danışıldıktan sonra denenecek şeyler.

ps. kronik alerjiniz varsa kesinlikle doktora gitmeyi atlamayın, kronik alerji astıma dönebilir.



paylaştığım bilgilerin çoğu araştırma ile elde edilmiştir. taşa kakılmış gerçeklikler olarak kabul etmesin kimse. profesyonel kişilerin çok farklı fikirleri veya yaklaşımları olabilir, bunun farkında olarak paylaştım siz de bunun farkında olarak okuyun ve sindirin.

ihtiyacı olan kişilere birazcık da olsa derman olması dileğiyle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...
  • 5 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...