Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

MLB Play-Off 2016


Celtics

Öne çıkan mesajlar

Bu gece itibariyle mlb'de playofflar basliyor. Bilmiyorum forumda ne kadar beysbol takip eden var ama 1 kisi dahi olsa geyik ceviririz ehuhe.

blue jays-orioles ve giants-mets wildcard maclari oynayacaklar. texas, red sox, indians, dodgers, nationals ve cubs'un spotlari garanti. bu gece blue jays-orioles guzel mac olur.

en buyuk favoriler cubs ve red sox olarak gozukuyor ama cubs'un laneti var, 100 seneye yakindir adamlar sampiyon olamiyor, finalleri bile yok hatta. bu yuzden finale red sox cikarsa favori red sox'dir. onlar curse'i 2004'te kirdi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir de bilmeyenler icin azcik beysbol kurali kasayim. turk halkinin yarasidir, 100 filmin icinde gecen beysbola dair hic kural bilmemek. maci izlerken anlamaniz icin gereken temel noktalari cok net sekilde ozet gecmeye calisacagim:

oyun 9 inning seklinde oynanir. yani her takim 9'ar kere hucum eder. maca deplasman takimi baslar, en son inning'de ev sahibi oynar. inning'in basina top of the inning, diger hucum eden ev sahibi tarafinda bottom of the inning denir.

her inning'de hucum takiminin 3 out hakki vardir. 3 oyuncusu oyun disi kalirsa inning biter. her bir oyuncunun oyun disi kalmasi icin de 3 strike yemesi lazim. nedir bu? yani strikezone'a gelen topa ya iska gececek ya da faullu vuracak. (arkasina, arka caprazlarina, saha cizgisine bakarsaniz net anlarsiniz zaten demek istegimi) 3 kere toplamda bunlar olursa oyun disi kalir. bunun disinda ise eger bu strike zone'un disina atici dedigimiz pitcher kisisi 4 kere topu atar, bizim batter yani vurucumuz bunu sezip topa hamle yapmazsa, otomatik olarak 1.base'e yurur. (base doluysa 1'er sira ilerlerler) strikezone dedigimiz yer basit tabirle vurucunun omzuyla dizi arasinda bir yerdir, sanal bir cizgidir. arkadaki hakim ball mu strike mi karar verir. bunun disinda out olma sekilleri de var. cok basit sekilde topa vurur ama havada top yere degmeden yakalanirsa ne olursa olsun out olur. isterse ilk vurus olsun. bir de topa vurdu, yere degdi ancak yerdeki topu alan rakip oyuncu 1.base'de bekleyen arkadasina topu atar, bizim vurucu 1.base'e gec kalirsa oyun disi kalir. ya da 1.basedeki arkadas top elindeyken bu vurucuya dokunursa yine vurucu oyun disi kalir.

peki sayi nasil alinir? cok basit. 3 tane base vardir beysbolda, bir de home plate vardir, 4.base diyebiliriz anlasilmasi acisindan. vurucunun vurdugu yerdir. mount dedigimiz yerde pitcher'in bulundugu alandir. vurucu vurdu topa, 1.base'e yerlesti diyelim. ancak burada eger topa guzel vurduysa, rakip takim zaman kaybederken 2.base'e de kosabilir. he, yakalanirsa donlar asagi olur yine oyun disi kalir. her neyse, yerlesti diyelim. arkadan diger arkadas geldi, o da vurdu, 1.base 3.base'e kadar kacti, o da 2.base'e geldi diyelim. siradaki vurucu geldi, o da vurdu. bu arada 3.base gidip home plate (4.base)e yetisirse 1 sayi almis olurlar. 2.base giderse 1 sayi da o alir. eger vurucu topu sahanin disina gonderip bilinen tabirle home run yaparsa, her base icin bir sayi olur. vurucu 1 sayi alir, base'lerde oyuncu varsa hepsine 1 sayi. bu anlattigim durumda 3 sayi olur. butun 3 base doluyken vurucu homerun vurursa, 4 sayi olur ve buna grand slam denir. beysbolda 1 vurusta alinabilecek en yuksek puandir.

pitcher olayi da ilginctir. bir takimin ya 4 ya da 5 ana pitcher'i vardir rotasyonda. bunlar 9 inning'in 6-7 inning'inde kullanilirlar. omurleri 90-110 pitch arasidir cunku. butun mac oynadiklari nadir gorulur. bazen cok iyi giderlerse onemli macsa da 8 inning oynadiklari olur ama. bir pitcher en azindan 3, tercihen 4 gun dinlenir. bu yuzden 4-5 kisilik ana rotasyon vardir zaten. peki bu kalan 2-3 inning'de kim oynar? relief pitcher dedigimiz, ya da bullpen dedigimiz diger ekip. 6-7 tane pitcher olur genelde duzenli burada. bunlardan en azindan 1 tanesi babadir, cok iyidir, ozellikle fast ball dedigimiz sert toplari cok hizli atar, temel ozelligi budur yani. bu adam closer pitcher olarak kulllanilir. son inning'de skoru koruma gorevi bundadir, en stresli is yani. rakip takim batter'lari nispeten yorgun oldugu icin sert top atmalari tercih edilir ama en onemlisi mental ozellikleri ve celik gibi sinirleri olmasidir. kalan diger relief pitcherlarda 7-8.inninglerde oynarlar. buradaki pitcherler 10-20 arasi pitch yaptiklari icin mac basina arka arkaya mac oynayabilirler. arada 1 gun dinlenirler falan bazen. boyledir yani.

daha ne anlatayim anasini satayim. yine de sorularinizi beklerim. maclari digiturk fox sports'tan izleyebilirsiniz bu arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o tekrar maci abi, 2-0 yapti zaten seriyi blue jays. evlerinde de bitirirler gibi.

sampiyonluk favorisi cubs 2-0 onde giants karsisinda. 2 macta toplam sadece 2 sayi verdiler. yardiriyorlar. dodgers 1-0 onde yine.

american league favorim red sox agir sicislarda ama. :( indians karsisinda yakin gecen ilk maci kaybettikten sonra 2.macta da 220 milyon dolarlik pitcher david price'in pacalardan akitmasiyla blowout yediler ve ne oldugunu anlamadan 2-0 geri dustuler. elenmemek icin 3 maci ust uste kazanmalari lazim. bundan sonra her mac potansiyel emeklilik maci david "big papi" ortiz icin. bu aksamki mac cok kritik bilhassa. eger alirlarsa 4.macta pitching'de rick porcello olacak ve muhtemelen seriyi esitliyecek. ama bu macta buchholz var ve hic guven olmaz. o yuzden regular season'da sezonun acik ara en cok skor yapan takiminin kendine gelmesi lazim. bogaerts, betts, pedroia, ortiz, ramirez... hepsi cok cok vasat kaldi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...