Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yeşil mercimek


Joker

Öne çıkan mesajlar

üni evindeyken yeşil mercimek faciasını çok yaşamış birisi olarak:
yeşil mercimeği akşamdan suda bekletmeye gerek yok.
AMA pişirmeden önce haşlayıp suyunu kesinlikle dökün. ondan sonra normal pişirme işlemine devam edin.
berbat bişey oluyor böyle yapmazsanız. acı oluyor vsvs.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mal said:

Esh said:

Yaparsin ama suzme mercimek olmaz


illa süzme olmasına gerek yok taneli mercimek çorbası diye aratıyım yarın.


Taneli çorba yaparsın. Tarifi var.

Orta boy tencereye (ya da büyük, artık göz kararı) mesela 1 çay bardağı kırmızı mercimek koyacaksan yarımşar çay bardağı da bulgur + pirinç koy

en az 1 saat kaynatman lazım bunları.

Kenarda bir büyük soğanı (Bayağı büyük) zeytinyağında salçayla birlikte kavur. Baharatı bas.Kavrulmadan sonra tencerede kaynayan mercimekbulgurpirinç triosuna katıp bir taşıp daha kaynatıyorsun (hpsi helva gibi olacak). İçine nane vs katıp içebilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu anda fotolu motolu tuto yapamıycam ama yazılı olarak hemen buyurabilirsiniz:

Malzemeler:
1 bardak yeşil mercimek
bir büyükçe soğan
1 diş sarmısak
1 avuç erişte
2 çorba kaşığı salça/biber salçası
sıvı yağ + 1 kaşık tereyağı (opsiyonel)
su
tuz, pul biber, nane

yapılışı:
mercimeği tuzlu suda 15 dakika haşlayın. (suyu önden kettle ile ısıtıp hemen haşlamaya geçebilirsiniz)

mercimekler haşlanırken soğanı ve sarmısağı ince doğrayın.

haşlanmış mercimekleri süzgeçle süzün, suyunu atın, mercimekler beklesin.

aynı tencerenin dibini kapatacak kadar sıvı yağ koyun, ısınınca soğan ve sarmısakları ekleyip kavurun.

soğanlar pembeleşince 2 kaşık salçayı ekleyin, onu da mutlaka kavurun azcık, lezzetini yağa versin.
bu aşamada neşenize göre tuz ve pul biber de koyun.

daha sonra haşladığınız mercimekleri tencereye alın, mercimeklerin üstünü en az 3 parmak kapatacak kadar da sıcak su ekleyin.

kaynadıktan 5 dakika sonra bir avuç erişte (dolu bir avuç, ben bir buçuk koyuyorum ama hanımefendi olduğum için ellerim narin :P) ve bir avuç da nane ekleyin (itiraz istemiyorum, naneyi mutlaka ekleyin, mercimek yemeği nanesiz sası olur).

eğer tereyağı da koyacaksanız (koku ve kıvam verir, iyi olur, ben koyuyorum) şimdi koyun, ama koymasanız da olur.

kapağını kapatın, altını kısın, 20-30 dakika pişecek.
ara ara kontrol edin, suyunu çok çekerse kettle'dan su ekleyebilirsiniz.

erişteler şişip, mercimekler pişince yemeğiniz hazır.
servis etmeden önce 5 dakika dinlendirirseniz daha iyi olur.

afiyet olsun :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sindirimi kolaylaşsın diye suda bekletiyorlar. Hatta nohutu filan 2-3 gün beklettiğinizde tabi ki suyunu her gün değiştirmelisiniz, o zaman göreceksiniz ki daha kolay sindiriyorsunuz ve de tadı daha güzel oluyor. Bu baklagiller en zor sindirilen gıdalar. Birde çok fazla antinutrient barındırıyor içinde fakat uzun süre suda bekletildiğinde ve iyi pişirildiğinde bu antinutrientler in bır kısmı gidiyor. Yine de sindiriminiz çok güçlü değilse sürekli yememek gerek. Bir de herkes 1 gün bekletir siz 2-3 gün bekletin su da suyunuda her gün değiştirin. Farkı göreceksiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...