Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kararsızlık ve seçim yapmakta zorlanmak


Bone

Öne çıkan mesajlar

son zamanlarda bunu çok yaşıyorum.

başkası veya hayat senin yerine seçim yaptığında işler daha kolay, elinde tek bir ihtimal var demek oluyor. seçeceğin bir şey olmayınca da sonuçlarına katlanıyorsun.

ama seçimi senin yapman gerektiğinde işte orda ne yapacağımı bilemez oluyorum. daha önceki seçimlerimin hep kötü sonuçlandığını düşündüğüm için de tamamen boka sarıyorum ben.

olayı basitleştirmek için şöyle bir örnek vereyim.
100 tane şirkete başvuruyorum. sadece bir tanesi geri dönüş yapıyor ve beni işe alacağını söylüyor. elinde tek iş imkanı bu olduğu için itiraz etmeden şartlara bakmadan gidip başlıyorsun.
öte yandan bir şirket gelse sana, "Bodrum'da deniz kenarında iş imkanı var, evin de bizden ve deniz kenarında, ama 1.5 milyar vericez aylık. Hakkari'de bir iş var, onu seçersen 15 milyar maaş vericez" dese, işte orda ne karar vereceğini bilemez hale geliyorsun. ne yapacaksın hangisini seçeceksin, kararsız kalıyorsun.
elbette en iyisi Istanbul'da Kadıköy'de 7.5 milyar maaş olurdu, ama öyle bir imkanın yok, şirket sana onu vermiyor. illa şu ikisinden birini seçeceksin...

seçim yapmaktan korktuğun için de boş geçiriyorsun ve iki iş alanı da başkasına gidiyor.

hayatta böyle bir döngüye girmişsek nasıl kurtulmalı?
bahsettiğim tarz şeyi yaşamış başkaları var mı vs...
daha kolay karar verip kararlarının arkasında durabilmek için neler yapmalı...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pros vs cons bakıyorsun hangisinin daha iyise onu seçiyorsun (araya duygusal bişey girmediği sürece).
Mesela google da çalışmak istiyorsun ama sana microsoft(çok alakasız ama olsun) benzer pozisyon teklif ediyor. Google mı zorlayacaksın yoksa microsofta razımı geleceksin?

Bekarken kafan daha rahat ama bir bağlılığın oldumu beynini patlatman lazım çünkü verdiğin karar birtek seni etkilemiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

masa "biraz büyü" demekle olmuyor işte. bir tarafta Hakkari'ye gidip riskli yüksek maaşla işe girmek diğer tarafta Bodrum'a gidip konforlu ama düşük maaşla çalışmak gibi iki uç örnek var. "biraz büyü sorumluluk al" diye gidip Hakkari'de çalıştığın zaman bu sefer sürekli kendi kendini eleştiriyorsun, "yahu işte maaş var diye geldin buraya, bok mu vardı, üç kuruş daha fazla para var diye hayatını rezil ettin" diye kendine kızıp duruyorsun. ne kadar büyümek olarak bakarsan bak, bu bahsettiğim pişmanlık içinde yaşamaya devam ediyorsun.

Daesu said:

sadece analiz et, secenekler üzerinden senaryolar yazma şöle olur böle olur diye onun sonucu olarak evde oturuyorsun sürekli olarak. senaryo yazdıkça %99 kötüye gidiyodur olaylar kesin sonrada geciyo zaman işte


hmm mantıklı, bu dediğini deniyeceğim.
benim sorunum sürekli senaryolar yazmak, sürekli düşünmek ve diğer seçeneğin ezikliğini çekmek gibi gözüküyor.
senaryo yazmak yerine giriştiğim işin devamını getirmek için çabalamak kafamın daha rahat olmasını sağlayacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone demek istediğim seçimlerine güvenmelisin. Kimse senden daha iyi bilemez seni mutlu edecek şeyi. Eğer iki seçenek arasında kalıyorsan. Hangisi seni hedeflerine daha çok yaklaştıracak onu düşünebilirsin.
Eğer hedeflerinin ne olduğuna emin değilsen. Hayal kurmalısın.
Bone 5 yıl sonra nasıl bir insan olacak, nasıl bir iş istiyor, nasıl bir hayat istiyor?
Ayrıca hakkariye vali yapsalar dahi gitme(:
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Napolyonun bi sözü var ''Kararda duygusallığın yeri olursa hata payı artar.'' Öncelikle herşeyini bi gözden geçir.Şu an ülkenin durumu ortada. Hakkari'de 15 bin kazanıp hergün ölüm tehlikesi atlatacağıma giderim deniz kenarında 1.5'k ya razı olur rahat yaşarım diye düşünebilirsin. Bu sadece bi örnek. Bi tarafta para seni cezbeder ama hayat tehlikem varsa ne edeyim o kadar parayı. İnsan için huzur, mutluluk en önemlisi sağlık denen kavramlar daha önemlidir.Nasıl ve ne şekilde mutlu olacaksan oraya yönel. Mutluluğun huzurun ilk planda olacak şekilde karar verirsen en azından o yönde bi pişmanlık yaşamazsın. Ha dersen ki ben para hastasıyım ne olursa olsun fazla para daha iyidir git hakkariye kazan paranı o ortamda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zaidral said:

bende de benzer durum var, san franciscoya gidip kuzenimin restoranında (illegal) çalışmak mı, istanbulda gayet güzel bir işte devam etmek mi ya da ne kadar devam etmek? plaza hayatı rahatlığından kopmak korkutuyor biraz.


kos san francisco ya sonra bir sekilde work permit almanin yolunu bul.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

karar verememe sorununu, tamamen farkli sartlar altinda ama cok cok temelde bakarsak ayni sekilde diyebiliriz yasayip hata yaptigim icin.. (tam olarak is degil :P)

oncelikle para odakli dusunme (bunu is icin diyorum. karar verme/vermeme icin degil) geldigim son yerde para odakli yasayanlari goruyorum da.. abi iyisi de var ama kotusu daha cok. gelecek odakli dusunmek lazim. (ben hakkari'ye gidersem ve 15sene burada kalirsam?? ya da buradan cikmak istersem nasil cikarim? diger insanlarla iletisimim gelecegime nasil etki eder? vs vs) ben 5sene sonra bu isi komple yapmayi birakirim diye hedefliyorum. akilli insan isi degil.

karar verememek aslinda karar verecek yeterli bilgi olmamasi ya da dogru sorulari soramamak aslinda. pros-cons cok bi boka yaramiyor bu durumda (terazisi tezekten olanin dirhemi bok olur misali, bilgi cok toplanamamissa, dogru sorulari aklina getiremiyorsan ulasacagin sonuc sonucsuzluk olabiliyor) e bu durumda hangisini kacirirsan uzulurdun gibi bir duruma dayanarak karar alamiyorsun.

kisa vadede bir cozum degil ama dogru sorulari sormayi ogrenmek lazim hacit. bir de sebep sonuc cikarimlarini unutmamak.

"karar al, bas gec brah!" bu da sikintili yalniz. cok kotu karar, karar almamis olmaktan daha kotu aslinda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...