Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SpaceX Thread


razzRaziel

Öne çıkan mesajlar

Elektrikli otoda yaptıkları inanılmaz değil hatta ideolojik hype olmasa tesla çoktan nanaydı da spacex'in yaptıklarını 10 yıl önce biri söylese herkes miktiri çekerdi herhalde. devletlerin milyarlarca dolarla ite kaka yaptıklarından daha iyisini private company ile başardı adam.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nasil degil abi..in hindsight hersey 20/20 de, ben cocuklugumdan beri ne zaman elektrikli araba muhabbetini acsam/okusam vs hep imkansiz oldugu soylendi. Benim kafamda ilkokuldayken bu isin hic basarilamayacagi kalmis. Ha bunu bana soyleyenler isi bilmediklerinden tabii ki ama ben o isi de hic hafife almiyorum. 

Musk gibi adamlar cok az. Yani bakiyorsun tonla genius adam finans alaninda, hukuk alaninda ya da internet sitesi pesinde. Facebook, instagramin bile icat sayildigi cagda eski anlamda mucit yok gibi - ha dunya tabii ki oyle ilerlemiyor artik, specialization ve collaboration uzerine kurulu o ayri da. Bu adam bildigin Jules Verne kitaplarindan cikmis gibi.

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, µh dedi ki:

devletlerin milyarlarca dolarla ite kaka yaptıklarından daha iyisini private company ile başardı adam.

musk'in iyi bir girisimci oldugu dogru, cok fazla girilmemis alanlara girdigi de. ancak devletin milyarlarca dolara ite kaka yaptiklarinin daha iyisini private company ile basarmasi ise oldukca normal dogrusu.

karli olan tum alanlarda zaten boyle gerceklesiyor bu durum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Adam Guney Afrika'dan kalkip neler yapiyor, ama dasaaa efendiye gore pisligin teki sfsds...

Abi pislik olsa ne olur olmasa ne olur. Siz kavramlari karistiriyorsunuz sanirim. Neler yaptigi neler sundugu onemli bana. Steve Jobs da pisligin tekiydi muhtemelen ne yapalim yani. Kalkip da birine zarar mi vermis. Adami damat olarak eve mi sokuyoruz.

Private company ile elbette basaracak oldukca sig bir bakis acisi. Bunun nedeni sektorun aerospace olmasi. By definition hernangi bir kar yaratmasi mumkun olmayan bir sektorun, private sirket olarak bunlari basarmasi inanilmaz birsey. 

Butun aerospace endustrisini degistirdi adam. Herseyi kendi design ediyor Spacex. Monitorunden, softwarene roketinden bilmemnesine. Bunlar basit seyler degil. Gunumuz dunyasinda da boyle baska bir ornegi yok. Ha bunlari yaparken adam ayni anda Tesla ile ugrasiyor. 

Dunya'ya baktiginizda insanligin select visionary kisiler tarafindan ilerledigini gorururuz hep. Yoksa al iste masses dedigin kalabaliklarin bi boka faydasi yok adam magaza lootluyor. Nufusun yuzde 99'unun herhangi bir seye yaramadigi dunyada boyle insanlari elbette ozel konumlandirmak gerekiyor. Ve bu adam cidden calisiyor. En cok saygiyi hakeden kisim o. Sen ben 40 saat calisip Netflix'te dizi acip oyun oynarken adam hala belki 80 saat 100 saat calisiyor. Elbette bu adam ozel konumlandirilacak. 

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi toplumlar derken? 

Toplumlardan cikmis herhangi bir fikir soyleyebilir misin bana? Galileo'ya karsi toplumu mu savunuyoruz mesela veya Martin Luther'e karsi toplumu mu?

Tarih her zaman visionary insanlar uzerinden ilerlemis. Buna askeri ve politik dehalardan tut filozoflara bilimadamlarina herkesi sayarsin. 

Ataturk iste en basit ornegi. Yasadigi toplumun cok otesinde olan bir visionary. 

Buyuk degisimler, belli istisnalar haric, her zaman top-down gelmistir. Bottom-up cok nadirdir fikir degisimleri. Once fikirler daha ileriyi gorebilen, dusunebilen insanlar tarafindan ortaya atilir. Toplum zamanla buna ayak uydurur. Dinler bile boyle gelismis baktigin zaman. Bugun hukuk kurallari, kanunlar bile belli insanlar tarafindan dusunulmus, ortaya atilmis. Toplumlarin fikirleri sorularak mi olusturulmus? Hayir. 

Tarihe bakarsan toplumlarin cokusleri ve yukselisleri bile her zaman liderlerin kapasitesi ile dogru orantilidir. Dunyanin en alakasiz noktasinda bile iyi bir lider tarafindan yonetilmis toplum refah seviyesi yuksek olurken beceriksiz yonetilenlerin her zaman sonu gelmistir.

Toplumlara gereginden fazla onlem yuklemeyin. Ben bugun demokrasinin ve herkesin esit oy hakki oldugu sistemin bile en dogru sistem oldugunu dusunmuyorum ama o baska bir tartisma konusu. Bugun toplumlar uzerinden ilerleseydi dunya tas devrinden zor cikardik. 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...