Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

God of War 4


progamer

Öne çıkan mesajlar

bence tekrar bi oku yazdığımı. adamı aklamıyorum veya bir pozisyona koymuyorum. seni de aynı şekilde. ikinizi birbirinizle referans alarak karşılaştırıyorum. yani adam sjw değil veya sen ırkçısın değil sonuç. onun swj olma ihtimali senin ırkçı olma ihtimalinden daha düşük diyorum yukarıdaki tepkine bakılırsa (ki onun da neden olduğunu yukarıda açıkladım). anlatabiliyorum değil mi?

ki adamın argümanı da gayet doğru çünkü, oyunda mavi cüce varken kimse sorgulamadı, şimdi esmer tenli bi karakter çıkınca hemen etiketleniyor, oo böyle mitoloji mi olur vs.

senin argümanın da doğru, bu ürünler ana hedef olarak amerika'ya üretiliyor ve orada bu konu hala problem, müşterilerin de önemli bir kısmı siyahi. bunu oyun sadece çin'de satılsaydı belki çekik gözlü karakter ekleyeceklerdi. olabilir. bizde de yerel tüm içerikler ırkçı aynı gözle bakıldığında. hani kaç tane türk yapımı medyada siyahi karakter var. ya da bunun adı ırkçılık mı, yoksa bir hedefe odaklanmış içerikler mi? vs vs yani dipsiz kuyu girince içinden çıkamıyosun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

14 saat önce, neutrino dedi ki:

Cidden zencinin konulma sebebini masum buluyorsaniz diyecek bir seyim yok. 

Nedir burada söz konusu olan suç, ben de onu merak ettim.

Şahsen "color blind casting" denen zencilerin beyaz rolünde oynamasına karşıyım, ama mitolojiden bir tanrının zenci yapılmasından rahatsız olmam. Mitoloji toplumsal kültürün bir parçası, sahibi, yazarı yok. Toplumsal kültür değiştikçe içindeki karakterlerin ve öykülerin yorumu da değişebilir. Benim mitoloji anlayşıma daha uygun bu. Dondurup müzeye kaldırılan bir şey değil de sürekli kendini yenileyen ve geçmişle köprü kuran, dil benzeri bir öğe.

Bu konularda İsa'nın ten rengi üzerine bayağı yazı var. Filistinli Yahudiyi beyaz tenli, düz saçlı olarak tasvir etmek ne kadar normalse aslında zenci olarak tasvir etmek de o kadar normal. İkisi de normal, ikisi de toplumsal kültürün uzantısı. Tasvir gerçeğin kopyası değil hiçbir zaman, toplumsal kültürden beslenen belirli bir zamanın ve dönemin estetik anlayışını yansıtan bir imaj. Sen bunu ezeli gerçek gibi sunarsan asıl o yanlış.

Neticede oyun ve filmlerde karakterlerde etnik köken ve cinsel eğilim çeşitlendirmesi değişen toplumsal kültürün ve ticari tercihlerin bir sonucu. Oyun ve filmler kültürü değiştiremez, tam tersine egemen kültürün yansıması bunlar. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

orta ve kuzey avrupa da hristiyanlığı yaymak için doğal olarak onlar gibi bir "isa" sunmaları gerekiyordu, o yüzden isa beyaz oldu, hata silahlı ve zırhlı savaşçı bile oldu

bu bakımdan, pazar kaygıları yüzünden, hikayeye çokça teşne olacak bir karakteri renkli yaptık deseler aslında sorun çözülecek

bu arada devlerin soyundan gelen birinin afrikalı olarak betimlenmesi, diğer mitolojik karakterlerden daha akla yakın bir hareket olmuş, ve zaten iskandinavlar bu milteri yazarken "afrikalıların" farkında olsalardı büyük bir ihtimal devleri "afrikalı" olarak bile tasvir ederlerdi zira

"devler" dediğimiz şey mitolojide, "mitleri anlatanların güçlenerek yendikleri, ve kendilerinden önceki olanlardan ne kadar güçlü ve yüce oldukları anlatmak için kullandıkları" varlıklar olarak karşımıza çıkıyorlar genelde.

bu bakımdan aslında beyazlarında değil siyahların itiraz etmesi gerekiyor başta bu konuya.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, dreagloth dedi ki:

Yüz yıldır anlatılan hikayedeki beyaz karakterin siyahi yapılması zaten sorun edilen, yaratılan bir karakter değil bu, onu mu anlamadın acaba.

yüz yıldır anlatılıyor da bunu bu adamlar anlatiyor. assassin's creed'de de aynı karakteri mavi yapmışlar mesela. orda da benzer şekilde sorun edilmiş mi?

454784265.jpg

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 9 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...

yarısına kadar falan oynadım. pek yenilikçi diyemeyiz. açıkçası reboot sonrası gameplay'i çok sevmemiştim ben o yüzden bunda da gameplay açısından sarmadı çok. hikaye açılma aşamasında ama olay gelişimi güzel. önceki oyun kadar polish değildi, 3-5 hata çıktı onları release'de ya da hemen sonra düzeltirler.

detay, çevre, yapılacaklar, geliştirmeler falan yine önceki gibi. o açılardan doyurucu kasmak isteyene. zaten gameplay'i ana senaryo için bile aşırı uzun diyorlar, bir de üzerine yan görevler falan var dolu.

görsellik çok iyi, ps4 pro'da oynadım, 5'te daha da iyidir. 

şöyle minor bi spo'dan bahsedicem, hikaye değil de gameplay ile alakalı

Spoiler

bi sekansta atreus'a geçiyoruz ve 1 saat falan oynuyoruz. daha ileride var mıdır bilmem ama muhtemel.

o kısımlardan nefret ettim. sevenleri olacaktır ama çiçek böcek sevgi pıtırcığı konsepti god of war gibi bir oyunda olmamalı bence. zaten reboot ile baya geri çektiler kratos'u, geçmişinden ders aldı durgunlaştı diye. yani yardım isteyen adamı bile kesip geçiyorduk eskiden. kratos'un "olgunlaşması"nı anladım da, çocuğuna verip evcilik oynatmayın lan bize. bu, hikayeden ziyade serinin yumuşatılarak genel kitleye daha uygun hale getirilmesi olarak geliyor bana.

 

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet, ona ek olarak yeni oyunun gameplay konsepti sürekli ana karakter ve companion değiştirme.

ama şu detayı es geçiyorlar, god of war = kratos. kratos'la oynamama zaten uyuz bir durum ve karakteri benimsemeyi bozan bir şey. olay karakteri yaşamayı geçip iyice hikaye anlatmaya dönüyor.

companion olayı ise maşallah herkesi elden geçiriyoruz ama o da oyuncunun odağını kaydırıyor. tek ok diyeceğim karakter mimir, o da zaten companion değil kıçımızda gezdirdiğimiz bi kelle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 05.11.2022 at 10:25, razzRaziel dedi ki:

zaten reboot ile baya geri çektiler kratos'u, geçmişinden ders aldı durgunlaştı diye. bu, hikayeden ziyade serinin yumuşatılarak genel kitleye daha uygun hale getirilmesi olarak geliyor bana.


GoW 1-2-3 ile bu reboot GoW arasında ton olarak epey bir fark var. GoW'un gameplay'ini seviyordum ama hikayede tüm tanrıları anlamsızca biçmek bana çok sıkıcı geliyordu. Polat Alemdar gibi onu bunu kesip öldürdüğümüz acımasız ve aşırı Nihilistik ve Narsistik hikaye tarzı bana itici gelmişti.

öte yandan eski seri ve yeni seri yanyana koyup baktığında, aslında eski seride olması gereken şey oydu belki de. Yunan mitolojisi de aynı o kafa, bu Blood of Zeus çizgi filminde de dikkatimi çekti. tanrılar birbirini kesiyor, öldürüyor, titanları öldürüyor, fazla acımasız ve hatta insanlara bile köle gibi bakıyorlar felan.

İskandinav mitolojisine baktığımda ise brutal eylemler var, kışın gelmesinin aslında "Ragnarök" olarak görülmesi gibi. tabii her Ragnarök'ün aslında bir "yenilenme" dönemi olması ve sonunda baharın gelecek olması gibi "çiçek böcek sevgi pıtırcığı konsepti" de var.

o yüzden anlattıklarında yanlış bir şey göremedim ve iyi ki öyle yapmışlar dedim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

her şey bir kenara peak gaming denilecek bir oyun sonuçta bu gow. bütçesinin inanılmaz fazla olduğu her ufak ince detayının muhteşem olduğu bir oyun. böyle başka bir oyun yok pek. birincilik için Elden Ring ile kapışacaktır. 

ilk 3 oyunla bir tutmanın da anlamı yok. hem karakter olarak hem de gameplay olarak aralarında dağlar var sonuçta. ama hikaye olarak muhteşem bağlamışlar. tüm dünyalara sinirlenen herşeye atarlanan kratos'un intikamın bi halta yaramadığını anlayarak sinirini kontrol altına almasını izliyoruz. çok güzel karakter gelişimi hikayesi var serinin.

bu oyunun diğer bir güzel tarafı da tüm karakterler sağlam karakterler. merak ediyorsun hepsinin hikayesini. horizon zero dawndaki gibi hiç hatırlanmayacak gereksiz yan npc karakterler değil hiçbirisi, bağ kurabiliyorsun hepsiyle. hikaye çekiyor çok güzel.

gameplaye gelirsek gow4 ile pek bir farkı yok aslında. çoğu kişi expansion pack diyor, çok da haksızlar diyemem. var tabii ki bir sürü yeni gameplay elementi.

günün sonunda "daha fazla gow4 istiyorum"a verilmiş cevap bu oyun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...