Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mal ev sahibi vol.99262671


darkwingduck

Öne çıkan mesajlar

Heh o ok. Ama o da ufe oranina denk geliyor. Sozlesmede de oran o. Istesin ekimden itibaren verelim o orandan zamla. Ama 200 300 lira zamla geliyor bu herif. Neye dayandirdigini anlamis degilim orayi cozmeye calisiyorum boyle bir hakki var mi diye. Yani 5.80 den ya da hadi en kotu 7 den 100 tl falan zam orani varken 300 lira zammi neye dayandiriyor yani. Rayic bilmemne biseyler bikbiklamis ama legal bir gecerliligi yok gibi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 yildan once tahliye edemez.

bu arada rayic mi emsal mi? ikisi farkli seyler. yasaya gore bir evi belediye tarafindan belirlenen emsal degerin yuzde 5 inden asagi kiraya veremezsin ve sozlesmende ufe oraninda artis olsa bile otomatik emsal degere yukselir.

rayic baska bir sey. arttiramaz rayice gore.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş


Namessar said:

kontratinizda artis maddesi varsa, o size soylemeden sizin zaten zamli yatirmaniz lazim. geriye donuk catir catir isletir. oyle bos bos bakarsiniz. odemem diye tutturursaniz da ihtarnameleri seriden cekmeye baslar. kapinin onunde bulursunuz kendinizi.

mal sahibiyim, ama sirf bu ve benzeri sebeplerden ev kiralamiyorum. ev kiracisi basa bela. genelde eve verdigi zarar da, ozellikle kiralayanin yasi gencse bas agritiyor. yaptiracagim depozitodan dusup ustunu verecegim diyorsun, bu sefer ben yaptiririm diyor, bu sefer de en ucuzundan en kalitesiz malzeme ile ilk kiraladigi gun aldigi kalitede teslim etmiyor, o depozitonun da cingeneligi oluyor sonra.

kontratta kavga eder. ay atlatir, farketmedim sanir, soyleyince camura yatar. zam yansitmaz, ses cikarmaz 1-2 ay beklersin, farketmedin sanir. tesisati ustune almaz, mecbur kalir kestirirsin elektrigi suyu, cemkirir. aidatlari odemezler, apartman yoneticisi seni arar, ugrastirir. bu ay odemelerim var bir ay idare edin der, tamam dersin, 1 ay olur 3 ay.

onunla ugrasacagima evi bos tutarim.



Valla ben hiç ev sahibi olmak isteyen bir adam değilim. Kendimi bildim bileli de kiracıyım ve mutluyum. 17 senedir oturduğumuz yere ilk gün 2500$ depozito vererek girmiştik, çıkarken de depozitoyu tastamam geri aldık. Eve ne bir çivi çaktım, ne de boya badanası eksik ettim, ne kapısı kaldı yenilenmedik ne penceresi ne balkonu. Bazı kiracılar dediğin gibi ama bazıları da değil. Şimdiki eve de halıfleks kaplatıp girdim, kapıyı değiştirdim, badana boya oldu, tüm camlar elden geçti. Ben yaşıcam sonuçta, 4 5 sene de otururum kafasıyla girdim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden ev kiracilari cok cok kuvvetliydi. borclar kanunu ile 5. yilda rayic hakki ve 10 yilda da tahliye hakki ile durum duzeldi biraz. adam surundurur, gecikmeli oder, komsularla kavga eder, evi mahveder, ihtarnameleri duzgun cekmediysen, yumusak karnina geldiyse vs bir turlu atamazsin herifi. tek yol oglum/annem/babam oturacak diyecek, 1-2 sene bos tutacakdin. oyle bela idi bu isler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Namessar said:

10 yildan once tahliye edemez.

bu arada rayic mi emsal mi? ikisi farkli seyler. yasaya gore bir evi belediye tarafindan belirlenen emsal degerin yuzde 5 inden asagi kiraya veremezsin ve sozlesmende ufe oraninda artis olsa bile otomatik emsal degere yukselir.

rayic baska bir sey. arttiramaz rayice gore.


Detayini yarin ogrenmeye calisicam. Emsal de olabilir. Peki bu emsali belirleyip kiraciya iletme sureci nasil isliyor? Ne kadar surede belirleniyor? Biz de ogrenebilir miyiz emsal bedelini? Yine sozlesme yenilenme tarihinden itibaren mi (yani ekim geriye donuk) ya da sene basindan itibaren falan mi odeme isteyebiliyor?

Bir de rayic nedir? Cunku rayic gibi birseyler demis anladigim kadariyla.

Edit. Yok 3. Senenin icindeyiz sanirim. Ya da 4 maks.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 sene degil ya bir sene yapmadi sadece. Bu sene de yapmasaydi 2 sene olacakti.

Adam cirkef bir adam demin de dedigim gibi. Evi bastan sona yeniledigimiz halde depozito falan asla vermeyecek geri. Yani normal bir adam olsa zaten sorun etmezdik ama biz birsey demedikce bagira cagira herseti kabul edecegimizi dusunuyor. Zoruma giden o. Zami bile dogru durust yapmiyor yani dusun. Kafasina gore hareket ediyor full. Bari kanuni sinirlar icinde hareket etmeye zorlayabilelim adami. Adamin 7 tane dairesi var butun kiracilari surekli kaciyor. En sakin uzun dayanan biziz.

Bu arada zaten legalse yaptigi yine veririz. Ama sehir eskiyasi moduna gectiyse yine biraz burnu surtmesi lazim bence. Kendin gibi dusunme adami hic. Sen dogru bir insansin belli ama bu adami allaha havale ettik yani
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

günün sonunda zararlı sen olacaksın.

yeni eve çıkarken kira+depozito+emlakçı+transport parasını ver, eski depozitoyu unut kimin burnu sürtüyo göreceksin.

bu konuda ev sahibi haklı, zam yokken güzel diye ses cıkarma, zam olunca da vay efendim cok yapılıyor. senin geçen yılı da düşünerek orta yolu bulman lazım 300 olmaz da 200 olur gibi. eğer yukarıda saydığım maliyetleri karşılaştırdığında 200 lira yine de çok geliyorsa yeni eve geçebilirsin.

ayrıca adamın burnu niye sürtsün ? sen çıkarsın en fazla 2 ay içinde başkası senden daha yüksek bir kiraya girer + depozito verir.

tam bir şark kurnazı topiği olmuş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi dedigimi anlamiyorsunuz herhalde? Kanuni sinirlar icinde istedigi halti yesin bisey dedigimiz yok. Ama bir tarafindan zam uydurup geliyor. Kiranin neredeyse 4 te biri oraninda zam istiyor senenin ortasinda. Adam sehir eskiyasi psikopatin teki.

Yedigi halt legal olsa bisey demiycez yine zate.

Ben cikana kadar istedigini alamadiktan sonra benden sonra isterse 10000 tl ye kiraya versin banane. Ama hemen istedigi olmayinca agzi kopure kopure bagirmaya basliyor. Onu izlemek bile yeterli bir tatmin birkac ay ugrasir oturur. Sonunda baska bir eve ciksak da meh yani. Bu eve girerken de hayvan gibi kaziklandik bundan sonralari koymaz zaten. Ve tekrar soyluyorum konu tam olarak para degil. Kafasina gore hareket etmesi hukuk kitap iplemeden.

Ne savundunuz arkadas iyi misiniz? Adami tanimiyorsunuz etmiyorsunuz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok drama yarattınız, kira hukukunu hiç sevmesem de (ve kafam pek basmasa da) bir el atayım.

Not: enflasyon dediğim yerde tefe tüfe üfe her ne boksa onu anlayın

1000 tl kira bedeliyle 01.04.2014 tarihinde ev kiraladın.

01.04.2015 tarihinde enflasyon oranında zam yapman lazım ama nisan ayına ilişkin oranlar mayıs ayında açıklandığı için nisan ayını eski kira mayıs ayını yeni kira+ nisan farkı olarak yatıracaksın

burada ev sahibi zam yapmamış, tarafların karşılıklı iradesi ile 2015 yılı kira dönemi için zam yapılmamasına karar verildi denilip üstüne yatılabilir.

01.04.2016 yeni kira dönemi enflasyon oranında zam yapman gerekiyor. Ev sahibi bunun üzerinde bir bedel talep etse de ödemek zorunda değilsin senin yükümlülüğün sözleşmede belirli oranlarda zam yapmak

Ev sahibi ne yapabilir, muadil konutlar ve çevrede gerçekleşen değer artışlarını ileri sürerek mahkemeye başvurmak vasıtası ile güncel kirayı tespit(bunun daha caf caflı bir terimi var)ettirebilir o zaman mahkemece belirli meblağı ödersin ama ondan sonrada bir daha 4 yıl boyunca benzer bir dava açılamaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

darkwingduck said:

Emsal de olabilir. Peki bu emsali belirleyip kiraciya iletme sureci nasil isliyor? Ne kadar surede belirleniyor? Biz de ogrenebilir miyiz emsal bedelini? .


emsalleri belediyeler m2 basina sokak sokak aciklar ve her yil tekrar duyurur. buyuk belediyelerde emsal tutarlar internette duyurulur. kucuk belediyelerde sokaginizdaki emlakcilar mutlaka belediyeden liste almistir. siz de ogrenebilirsiniz.

kiranin emsal yuzde besinden asagi olamama nedeni stopaj(ticari) ve kira gelirlerine (stopaj ustu ve bireysel) uygulanan vergidir. yatirdiginiz paranin tamami ev sahibinin cebine gitmiyor. devlet vergisini aliyor. devlet diyor ki emsal in yuzde besinin altinda kira kabul etmem, vergiyi bu tutardan hesaplarim. ayrica hayir icin ya da akraban diye cocuklarina birer ev ve anne/babaya bir ev disinda bedelsiz ikamet kabul etmem, emsal in en az yuzde besi kadar kira var sayar vergi isterim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ancak genelde emsal bedel gercek rayicin cok altinda kaldigi gibi dusuk olsa da kiraya yetisemez. eski kiracili (15 sene) cok artis yasayan istisna semtler var. kosuyolu ornegi gibi. beyoglu gibi. ama oralarda bile sadece cok cok eski kiracilar icin istisna olaylar. piyasanin en dusuk kirasi bile cogu semtte emsal ustunde seyreder.

m2 yi de belediyede ruhsatta yazan brutten hesaplayacaksiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...