Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Klasik traş bıçağı (Double-edged razors)


GERGE

Öne çıkan mesajlar

Selam,

@GERGE sözünü dinliyorum ve hangi ayarlı peki; ve neden? Hep merak ediyorum; tıraş olurken ayar kayabiliyor mu?

@miyaw33 Feather'ın şu ustura benzeri tek parça aletleri hoşuma gitmişti. Ama usturalarda her iki eli de düzgün kullanmak gerekli demişler ? Benim sol elde hassasiyet olmadığı için beni doğrayacağını düşünerek paşa paşa DE ile yola devam edeyim dedim ?

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Abi ben önce Parker Variant aldım ayarlanabilir olarak, birkaç noktasından memnun değildim, araştırıp Merkur Progress 510'a (uzun sap model) geçtim. Neden derseniz:

  • Progress'in ayarları daha geniş, ikisi de ilk ayardayken Progress daha az agresif, son ayarda zaten ikisi de uçuyor.
  • Progress'in kafası daha ince, bıyık gibi yerlerde kontrolü daha rahat.
  • Progress'in ağırlığı daha dengeli geldi, Parker'ın kafası büyük, ağırlık merkezi yukarıya kaymış.

İkisinde de kullanırken ayar hiç kaymadı bu arada.

Aklım Merkur almadan önce Rockwell 6S'e kaydı ama Variant ile traş olurken perdeler arası ayar değiştirmeye alıştığımdan vazgeçtim.

Şu yöntemleri izliyorum ben, iyice rutinleştirdim her duruma göre:

  • Uzun sakat varsa, on gündür falan kesmediysem (bayram, izin, pazartesi kesmedim sonra üşendim zaten bu hafta toplantı da yok) 4-5 gibi uzunluğa göre bir ayarla bir ön kesip, 3 ve sonra 1,5 ile iki perde gidip, sonra 3'de bir perde daha yapıp bitiriyorum. Ya da ne uğraşacağım ya diyip berbere gidiyor, sonra taksiyle işe yetişiyorum.
  • Günlük, hemen keseyim bitsin dediğimde 2,5 ile bir perde atıyorum, inceleri tekrar bir alıp çıkıyorum.
  • Üç günlük keserken (Pazartesi sakalı) hemen bitsin diyorsam (Pazartesi sabahı) önce 1,5 atıyorum, sonra 2,5 bitiriyorum.
  • Güzelce keseyim dediğimde, toplantı filan olduğunda üç perde yapıyorum. 1 ile başlıyorum, sonra 2 ve 3 ile gidip bitiriyorum.

Normal keserken agresifleşmek daha iyi oluyor. En hafif yöntemde tüylere takılma, kesme riski olmadan bir perde yapıyorsun. Sonra her perdede daha da agresif ayara geçerken tüyler de azaldığı için takılma ve kesme ihtimalleri de azalıyor. En son yaptığın 3 zaten sinek kaydı yapıyor.

Tavsiye ederim abi anladığın gibi, deneyimi daha farklı. Parker Variant ile bu kadar rahat değildim ama, dediğim gibi dengesizdi ve ayarlar aradı sabit curve ile artmıyordu sanki. Merkur Progress 510 al, uzun sap olandan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 dakika önce, paramecium dedi ki:

Selam,

Onca para verdim, kenar süsü mü olacak şimdi ?

Saygılar.

tarakla arasına yarım jilet koyup aralığı artırma gibi yöntemler var. ben herşey bimilyoncu gibi yerlerde satılan bıçağın tarağını kullanıyordum orjinal tarağın yerine aralık artsın diye.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
17 dakika önce, paramecium dedi ki:

Selam,

PermaSharp DE89 ile çok iyi oldu. 100'lük paket alıp atayım kenara ?

Saygılar.

https://www.razorus.com/rapira-swedish-super-steel-razor-blades-5pcs
 

bunu al , permasharp’tan buna terfi ettim asfg. Permasharp’ta cok iyi ama rapira swedish daha konforlu.  Permasharp daha keskin , rapira’da daha konforlu diyim degismeli kullaniyorum. Ha bir de  test icin 5  tras oldum ayni jiletle  banamisin demiyor jileti. Hala konforlu tras sagliyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Jiletlerin konforu kisiden kisiye degisiyor,tavsiyem hepsinden 1 kutu alip denemen,fiyat performansi iyi olandan 1 kartela alman.Misal jilette sari ile rapiradan ayni konforu aliyorsan jillete o kadar para vermenin anlami yok,birde bazi jiletler isleme teknolojisi ve materyali yuzunden bazi bunyelerde alerjik reaksiyon gosteriyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Derby Extra kullanıyorum kaç yıldır. 100'lük paketim az kaldı bitiyor, buna geçeceğim: https://www.razorus.com/derby-usta-yaprak-jilet-100lu

Feather filan düşündüm ama pahalı geldi, gerek yok. Her traştan sonra atıyorum ben bıçağı. Üzerinde bakteri birikir, kirlenir, sonra bir kesik atarım... Her seferinde yenisi iyi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mis gibi makinalar konusup sonra maket bicagindan hallice jiletlerden bahsetmissiniz abi. Derby, permasharp, rapira falan kor oldum resmen.

Tamam cilt, sakal kalinligi, sertligi, esnekligi falan jilet seciminde cok etkili de bunlarin basarili oldugu kil bi etek bolgesinde cikiyor. 

miyaw in son soyledigine de katiliyorum. Ornegin ben feather ile Nacet arasindaki farki neredeyse anlamiyorum; neredeyse 1/5 fiyata benzer performans.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam, benim bir sorum olacak. Çalıştığım zamanlar da her iş günü traş oluyorum. Ayda 15-20 kere falan. Bazen üst üste 5-6 gün, bazen birer gün aralıklarla oluyor. Gilette fusion kullanıyorum, boyun bölgesi tahriş oluyor 3. günden sonra. Çok sık sakalım var, hızlı çıkıyor da oldukça. Sertliği orta sert arası gibi. Bu tarz bir makine alsam hayatımda ne kadar değişiklik olur ? Aslında bir tane var wilkinson sanırım, zamanında merak edip watsons tan almıştım. İlk denemede kesikler olur mu bile önemli şu an. İşe her yerim kan gitmek istemem.

 

Nasıl bir hazırlık içine girmeliyim ve beklentim nasıl olmalı ?

Akhlaur tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Tahriş azalır, harcadığın para azalır, rahatça sinek kaydı alırsın. İlk kullandığımda kesmemiştim ben, nasıl kullanacağını bilmen lazım sadece. Bu konudan biri - hatırlamıyorum kim - yanlış kullanıp kesik içinde kalmıştı. Katırdan inip Dodge Viper'a binmek gibi bir şey abi kartuşlu makinalardan yüzüne uygun bir DE'ye geçmek. Kesmesi daha kolay, kullanması öğrendikten sonra daha kolay, tahriş de olmuyor.

Eğer ben bunu kullanırım diyorsan Merkur Progress epey iyi, ama pahalılardan. Hayat boyu kullanılacak makine. Önce basit ama çok iyi bir alet alayım, kullanması kolay olsun diyorsan DE89 işte. DE89 başlangıç için iyi, eğer traş sıklığına ve sakal tipine uyuyorsa da hiç değiştirmene gerek yok.

Agresiflik olayı önemli seçerken. Ona göre DE89 diyorum. Agresiflik şöyle: 1'den 10'a kadar sakal sertliğini ve sıklığını gösteren bir scale düşün. 10 en agresif işte. En agresif makineler en sert ve sık sakalları daha rahat kesiyor. Tarak genişliği gibi yerler de önemli burada, tarak ne kadar genişse, o kadar uzun sakal daha rahat kesilir. DE89 ile tarak dar, 2-3 gün en fazla mesela yani, daha uzununa ne kadar iyi gider bilmem. DE89 agresiflik olarak 3-4 işte. En sert ve sık sakalı da keser ama, kesmez diye bir şey yok. Tam uygun olanla bir kere geçiyorsan bunla iki kere geçersin belki ama.

Aynı şekilde agresif makineler daha sert kestiği için kan içinde kalma ihtimalin de artar. Bu nedenle doğrudan agresif bir şeyle başlama.

Pahalı dediğim Merkur Progress ayarlı, agresifliğini ayarlayabiliyorsun.

Bunun dışında fırça (çok para vermeyeceksen domuz/at, yoksa porsuk iyidir. ucuz porsuk alma), sabun ya da krem, traş sonrası losyon minimum gerekli şeyler.

Yani girişte çok para vereceksin. Makineler 200-500 arası, fırça 50-100 TL'ye bulursun domuz alırsan, 300-500 arasına en iyi porsukları alırsın. Gerisi çok ucuz, 100'lük jilet setini 30TL'ye alacaksın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim disimda edwin jagger DE89 kullanan bir kac kisi var daha forumda.

baslangic icin cok iyi makine.

bu arada DE = Double-Edge.

su anki aklim olsa ayarli makine alirdim. (su an tras olmam elzem degil, kasininca kisaltiyorum)

 

ilk trasta biraz temkinli olursun, dogru aciyi bulursun.

daha sonrakilerde baya cok seversin.

1. makine 2. jilet

daha once yazilmis ama jilet'e bagli kizarikliklar olabiliyor // nick diyorlar gavurlar.

 

ben en en ucuz RUS rapira jilet kullaniyorum ama dogru aci ve modifiye (kirik jiletle agzi genisletme) ile rahatsiz etmiyor. bir de 10 sene oldu herhalde alali makineyi, gozum kapali tras ederim kendimi.  *su: rapira RUS

 

modifiye = shimming

*

Spoiler

image-asset.jpeg

 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkür ederim, şu karantina olayları bittikten sonra deneyeceğim. Fusion la traş olmak çok hızlı, 5 bıçak gerçekten tek seferde geçerek temizliyor çoğu yeri. Saçma sapan yarı uykulu bile olsa traşı nispeten temiz yapabiliyorum.

Köpüğü bir yerde köpürtmeye ihtiyaç var mı yoksa suratımda direkt kullanabilir miyim ? Yani fırça köpürtmek için kap vs daha mobil pratik bir çözüme ihtiyacım var. Veya normalde kullandığım traş jelleri veya köpükleriyle iş görür mü ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

isi ogrendikten sonra sabah tirasin 1 dk yi gecmez double edge ile.Ben dus cikisinda tiras oluyorum,sabunu yuzde kopurtmek 10 saniye falan suruyor,tirasi zaten gozum kapali yaparim,2 tur atip cikiyorum.Eskiden bende fusion vs kullaniyordum,o daha hizliydi ama sorun yuzum cok yoruluyordu,boyun altim vs kizariyordu,simdi oyle bir problem yok.

Goering,ben celik ustura ve kayis aldim tiras olmak icin,3 kere denedim,benim diyen babayigidi korkutur abi,elinde ekmek bicagi ile ayna karsisinda gibi hissediyorsun.Haftasonu vs ozel gunlerde yavas yavas olmak kaydiyla ancak tiras olabiliyorum,ama bitince verdigi tatmin hissi elle tutulacak kadar yogun

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Yüzde sivilce varsa veya tıraş bıçağını jilete paralel çekiyorsan kesik oluyor. Ben daha hiç kesmedim; her tıraşta da 4 perdah atıyorum.

@Masticore Rapira kullandım 2 paket kadar, iyiydi ama PermaSharp ile kıyaslayınca PermaSharp daha iyi geldi. Her jilet ile tek traş olup sonra atıyorum ben de @GERGE gibi. Jiletin kaplaması gidiyor ve keskinliği çok değişiyor, bir de steril olma durumu var ki; atıp yenisini kullanmak daha rahat  :)

@KHaRoN artık kıl ve tüy noktasında %1'i kovalıyoruz ?

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...