Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Endonezya'ya gitmek


gleoddyn

Öne çıkan mesajlar

  • 3 hafta sonra ...
Jakarta'da hicbisey yok, Istanbul'dan beter trafik ve pislik ustune AVMler haric gorulecek bisey yok

Bandung guzel, volkanik bir bolge oldugu icin bolca kaplica var

Bali'ye en son iki sene once gitmistim, tam manasiyla tourist trap'e donmus, Aus/Yeni Zelandali coluk cocugun alkol alip parti yapmaya gittigi bi mekan olmus

Bali civarinda Lombok adasi var, kafa dinlemek/gezmek amacsa Seminyak veya Nusa Dua yerine oraya yonel bence
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok yerini dolaştım.

Maddi durum iyi ise, Baliye git oradan küçük uçaklar ile
1- Jogjakarta
2- komodo
3- dalış seviyorsan sulawesi (kuzey)
4- lombok adası (şelaleler vs)

Dalış yapıyorsan Bali de dalış noktaları çok güzel, manta point ve kuzeydeki Tulamben batığı muhakkak görülmesi gerekli

Doğa sporu seviyorsan Bali de güzel rafting var.
Yine Bali'de Ubud a git, tapınaklar ve ortam güzel.

Balide doğu kuta da kal, pahallı ama rahat.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
Yeni başlık açmak istemedim bunu up'layayım.

Eylül'de Bali'ye gidiyorum hanım ile. Aslında balayı için ye-iç-yat tarzı bir tatil düşündük ama işte Maldivler falan baya ayağa düşmüş, Antalya'da suit oda otel baksan zaten yurtdışından pahalıya geliyor. O yüzden seçenekler Mauritus, Tayland ve Bali'ye düşmüştü. Tayland'a gittik, Mauritus uçak biletleri baya uçuk. Bu sebeple Bali'de karar kıldık, tavsiye verebilecek noktada tecrübeliler var ise:

1) Aslında tatilimiz 10 gün, Bali için fazla olabilir. Low-cost uçuş vb. Jakarta veya başka komşu bölgelere gitmeye değer mi? Bali'de kalacaksak 10 gün Ubud, Kuta falan bölgelere ayırıp 2 ayrı noktada konaklayalım diyoruz 5'er gün. Nereler olur? Hatta otel tavsiyesi veren olursa çok makbule geçer. Otel fiyatları oldukça düşük o yüzden 5 yıldızlı falan da olur tavsiye
2) Tanah Lot tapınağı, Mount Batur, pirinç tarlaları, maymun ormanı, vb. noktalara otellerden tur satılıyor ama sokarlar muhtemelen, rehber kiralama hizmeti falan varmış bütün gün sizinle takılıyor; güvenlir iş mi bu?
3) Restaurantlarda bile menüdeki fiyatın pazarlığını yapın derler; dendiği gibi Aussie dolu ve adamların parası çok değerli, fiyatlar kalın kaçabilir sanırım. Nasıl yapalım?
4) Yanımıza ne kadar dolar almak lazım? Otel vs. hariç yeme-içme-gezme günlük ortalama ne kadar gider?
5) Giderken yanınıza olmazsa olmaz alın dediğiniz kilit item'lar var mı? Kıyafet olarak, ne bileyim adaptör çevirici olabilir, ilaç vb.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Topiği takipteyim, bullet ucuz biletleri nerden buldun skyscanner mı? Seneye biz de böyle bişiler düşünüyoruz, 6 ay önceden rez. falan yapsak uyguna getiririz heralde? Trde hepsi dahil 5 yıldızlara bayılacağım parayla mis gibi tatil olur hem


6 ay önce daha pahalıydı istediğim tarihler; son 2 ay iyice düşüyor Asya biletleri; tabii 1 ay kala da yine yükseliyor. Borsa gibi takip etmek lazım. Ben turna.com üzerinden Emirates biletleri aldım. Gidiş Dubai, dönüş Malezya aktarmalı. Kelle başı 2300 TRL, Emirates'in kendi satış fiyatı da 2450 idi. Ama mesela 1900-2000 arasına düştüğünü de görmüştüm. Skyscanner'dan aratabilirsin, gideceğin ay ve gün sayısını girersen aylık bir takvim çıkarıyor sana, en ucuz gidiş ve gelişi bulursun öyle

Xaty, sen beni zorla Seyşellere yollayacaksın da aldım biletleri abi jsadfsdj
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir üstünde birşeyler yazmıştım
Nusa dua tarafında kalın , iyi oteller orada.
Yemek her fiyata var.
Ada küçük gibi ama ulaşım felaket. Haritaya bakip bir saatde gidilir deme

Komodoya gidin , özellikle küçük sana özel tekneler ile gece kalmalı tur var, çok zevkli.
Borabodur görülmeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bali'de 10 gün fazla gelir 3-4 gün gayet yeterli zaten denize girmek falan için çok uygun değil daha çok surf falan için uygun. Ben gittiğimde özel tur rehberi tutmuştum gayet iyiydi hizmeti. Günlük 30-40 dolar mı ne veriyordum özel araba ile gezdiriyor seni benzin falan hiç bir şeye karışmıyorsun. Tapınaklara ya da o tarz yerlere giriş ücretlerini kendin karşılıyorsun. Monkey forest tarafında bir yerde kalmıştım baya güzel bir oteldi ama ismini hatırlayamadım şimdi. Bir de komodo adasına falan kesin gidin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bali'den Labuan bajo ya uçakla gidiyorsun. Uçaklar o kadar küçük ki eşyalarla beraber seni de tartıyorlar. Zaten yanınıza çok az eşya alın.
Sonra Labuan da küçük tekneler var, onları kiralayıp Komodo'ya gidiyorsun. İlk gece teknede kalınıyor, Komodo sabah, sonra başka bir kaç ada daha. Kesinlikle gidilmesi gerek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
Gittim geldim. Çük kadar ada ama 10 gün zor yetti. Mükemmel bir yer, lafla anlatılmaz. En azından öğrenci günlerinden Tayland dışında Güneydoğu Asya deneyimim olmadığı için bana müthiş geldi. Avrupa'da tatil yapmaktan buraları unutmuşuz. Malezya'da aktarma yaparken bavul kayboldu yalnız, Emirates yolladı allahtan 1 gün sonra tek aksaklık oydu. Kalınacak yerleri, tatil bütçesi, yerlilerden kazık yemeden gezmek vb. detaylı yazacağım buraya gitmek isteyenlere yardımcı olsun.

Surf yapmayı az buçuk biliyorsanız Aussie mekanlarını da yazacağım; Türk gezi sitelerinde tapınak, yeme-içme dışında birşey yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bali öncelike saf turistik bir ada. Pirinç yetiştiriciliği hariç temel başka bir gelir kaynağı yok ki pirinç yetiştiriciliğini bile turizme dökmüşler. Rice terrace dedikleri tarlalar setler halinde müthiş bir görsel

GENEL

Turistik ada derken Maldivler tarzı akvaryum gibi deniz ve dingin bir ortam beklemeyin ama, direkt okyanus kenarı ve surf için elverişli sahiller. Aşağıda bölgelerden bahsederken söyleyeceğim denize girmelik yerleri ancak denize girerim bol bol diyerek beklentiniz yüksekse çok karşılamaz.

UÇAK

Öncelikle Bali'ye direkt uçuş yok İstanbul'dan. Dubai, Doha, Kuala Lumpur ve Singapur'dan aktarma yapabilirsiniz. Ben 2.500 TRL civarı bilet Emirates'ten buldum Dubai aktarmalı, fakat sanırım en uygunu Singapore Airlines oluyor. Bali'de Endonezya Rupiah geçiyor, çok değersiz bir para. 1 USD=13250 IDR. Havaalanındaki ofisler kuru çok düşükten açıyor ve para kaybınız oluyor. O yüzden size önerim USD'lerinizi gideceğiniz yerde bozdurun, şehir merkezlerinde komisyon yok ve kur gerçeğe çok yakın. Fakat tabi Denpasar havaalanından gideceğiniz yere gitmek için taksi paranız olması lazım. 50 USD falan bozdurun ilk etapta sadece. Ulaşım için Blue Taxi dedikleri normal taksimetreli taksiler var kilometrde 7.000 IDR atan ama çok kullanılmıyor onun yerine heryer normal araç taksi. Zaten Denpasar'dan çıkarken onlarca herif taksi taksi diye yapışıyor size. İşte bu adanın en kötü kısmı pazarlık, menüsü sabit bar ve restaurantlar dışında heryerde pazarlık yapmanız lazım, tatilinizin %10'u pazarlıkla geçiyor. Taksi konusunda gideceğiniz lokasyonu UBER ile mevcut lokasyondan yazın ve çıkan fiyatı teklif edin taksiciye, UBER'in çektiği fiyatlar çünkü en normali ve ederi, kabul edeceklerdir. Kabul etmezlerse teşekkür edip devam edin, koşuyorlar arkanızdan ve orta yol bulmaya çalışıyorlar, tekrar teşekkür edip gidin, dönerse sizindir. Dönmezse de sizi duyan başka taksici sizin fiyatı kabul ediyor ben götürürüm diyor. Simcard işini de havaalanında halletmeyin, burada da kaçıyor.

BÜTÇE

Bütçe olarak ben balayı için gittiğimden çok backpacker takılmadım ve iyi harcadım. Vereceğim bütçe konaklama hariç. Otelleri gitmeden önce Booking'den ödemiştim. 500 USD gibi bir bedel tuttu 11 gece konaklama. 2 kişi günlük 150 dolar gitti bizim ama 2 kişi 100 dolar ile de kral gibi takılırsınız. Kişi başı bütçe veremiyorum çünkü paranın çoğu taksiler vs. tuttuğu için 2'ye bölme hesabı gerçek bir sonuç vermez. 60-80 USD/kişi diyelim. Simcard için benim şirket kurumsal hattı Endonezya'da sabit günlük fiyat ile tüm tarifem kapsamında geçerliydi. Ama eşime sadece 5 GB ınternet olan bir card aldık, 10 gün fazlasıyla yetti, 15-16 dolar idi fiyatı sanırım. Tüm süpermarketlerde bulabilirsiniz, bu arada süpermarketler 24 saat açık, aranmıyorsunuz.

LOKASYONLAR

Biz 11 gün kaldık, 2 gün Seminyak, 6 gün Ubud ve 3 gün Uluwatu şeklinde. Seminyak uzun sahlilleri ve sabahtan akşama patlayan beach club'ları ile ünlü, ayrıca havaalanına en yakın bölge Kuta harici. Kuta'yı önermiyorum, biraz şehir gibi, sadece Hard Rock Cafe için gittik. Seminyak'ta Double Six Beach güzel, Potato Head var Infinity Pool'lu okyanus kenarı, biz gittiğimizde şansımıza Kygo'nun headliner olduğu bir gündüz partisi vardı, ona girdik baya eğlendik. Seminyak'ta tarihi olarak Tanah Lot tapınağı müthiş, okyanus kenarında, gün batımında güzel oluyor ama Japon dolu ve çok kalabalık. Bu tapınağa giderken Canngu adlı bir bölge var sörfçülerin takıldığı Old Man's Pub var, güzel ortam mutlaka burada yemek yiyin. Seminyak otel önerisi : Ping Hotel Seminyak

Ubud, sayısını yazamayacağım tapınak, tarihi yer, şelale, dağ, göl heryere yakın. Ubud'da ilk 2 günümüzde havuzlu teraslı falan özel villa tuttuk (Geceliği 400 TRL, Alaçatı'da high season'da butik otelde bu paraya kalıyorsunuz dandik bir tane), inanılmaz lüks muamele, odana gelen Bali masörleri falan. Sonraki 4 günümüzde ise full gezeceğimiz için mütevazi otel bulduk, fakat genel anlamda otelcilik çok ileri adamlarda, en ortalama otel bile tertemiz ve ferah odalı. Bali, Ekvator çizgisine çok yakın olduğu için yaz kış güneş 6 civarı batıyor, sıcaklıklar 25-30 arası tüm yıl. Nem inanılmaz fazla bu arada. Havlu bile zor kuruyor. Ubud'da 4 gün boyunca Goa Gajah, Mother Temple, Pirinç tarlaları, Batur dağı ve gölü, Bat Cave, Gitgit Waterfall, Tegenungan Waterfall, Tirta Empul Su Tapınağı baya gezdik. Son dediğim tapınakta güya kutsal bir havuz var ama kontaminasyon var deniyor suda, Yeni Zelanda'lı bir kadının gözü baya enfekte olmuş bu yaz, ama ben yine de girdim. Bu arada tapınaklara cinsiyet ve pantolon giymeniz farketmeksizin Sarong adı verilen şalları belinize bağlayarak giriyorsunuz, zorunlu. Akşamları ise Ubud şehir merkezinde takıldık, şehir merkezi olarak en güzel bölge burası Bali'de. Eski kralın evi ve ünlü Maymun ormanı da burada. Maymunlar çok tatlı, girişte ucuza muz alın ve besleyin hemen geliyorlar, güneş gözlüğü takanlara ayar oluyorlar, saldırabilirler; onun harici uyarılara rağmen uysal hayvanlar. Ubud'da her mutfağı bulabilirsiniz, yeme-içme kısmında değineceğim. Ayrıca hediyelik eşya olayını Ubud Market adlı pazarda halledin derim, en ucuz bölge burası, pazarlıklarla bir bavul hediyeliği 30-40 dolara çözersiniz. Ubud'dayken adanın en doğusuna Virgin Beach (White Sand) mutlaka gidin, adadaki en güzel deniz bence burada. Ayrıca Bali'lere özel çok güzel balıkçı tekneleri var burada yanları ayaklı aparatlı, figürleri de satılıyor işportada, ben limancı olduğumdan feci hoşuma gitti. 2-3 dolara güzel maketler alabilirsiniz gemi.

Uluwatu ise surf sevdiğim için en sona bıraktığım yerdi. Bu bölgede tarihi olarak tek görülebilcek yer (Bence Bali'nin en güzel tapınağı) Uluwatu Temple. Gün batımını burada izleyin ve Kecak dansı adı verilen yerlilerin yaptığı sadece insan korolu Hindu dansını izleyin. Dans gün batımı ile başlıyor ama en geç 5 gibi bilet alıp amfiye geçmeniz lazım. İzdiham oluyor yer kalmıyor zira. Kecak dansını size heryerde satmaya çalışacaklar ama en iyi dans ekibi ve ortam bu tapınakta. Uluwatu'da; Padang Padang beach'i öneririm. En son Julia Roberst'ın oynadığı Eat,Pray,Love'da Bali sahnelerinin çoğu buradan.
Surf için hem öğrenenlere hem de yapmayı biliyorsanız yapanlara hitab eden Single Finn'i öneririm. Zaten adanın bu bölgesi sadece Avustralyalı kaynıyor, başka bir millet yok nerdeyse. Gece ise Single Finn'de happy hour'a katılın, gün batımıyla parti başlıyor ve sabaha kadar sürüyor. Uluwatu'da; Swiss-Belresort grubunun otelini öneririm; Pecatu adı verilen Belek tarzı bir resort bölgesinde otel.

ULAŞIM

Biz takılacağımız mekanlara Uber ile gittik, Uber havaalanı ve bazı turistik merkezler hariç heryerde geçerli ve çok uygun fiyatları. Fakat Uber yasaktır denen bölgeler var ve belki de dünyanın en sakin insanları olan Bali'lerin bamteli bu Uber. Gördükleri an deliriyorlar ve kapışıyorlar. Zaten Uber sürücünüz sizinle iletişime geçiyor buraya gelemem, 50 metre ilerde bekle diye. Günlük tapınak turlarımızda ise herkes gibi bir guide/driver ile anlaştık. Sabah 9'da sizi otelinizden alıyor ve akşam 6'da bırakıyor. 100 dolar'dan açıyorlar günlük ama işin piyasası 30 dolar civarı. Bizim şoför çok kraldı, arkadaş olduk, gidecek olan varsa telefonunu veririm özelden. Hem sizi gezdiriyor, hem anlatıyor falan. Kanka hiç kasmayız araba kiralarız diyenler varmış, madara olup 2 saat sonra geri iade ediyormuş, gitmeden önce anlamıyordum ama ben hayatımda bu kadar kaotik bir trafik ve dar yol görmedim. Bu ülkeden değilseniz araba kullanmanız imkansız, 2-3 yıl pratik lazım. Trafik sağdan akıyor. Motorsiklet kiralamak da bir çözüm, trafiğin zaten yüzde doksanı motorsiklet. Ben hiç bulaşmadığım için bilmiyorum günlük fiyatını. Ada küçük olmasına rağmen yollar çok dar ve tek şeritli olduğu için 2-3 km'lik mesafeyi akşam dönüş trafiğinde 40 dakikada gittiğimiz oldu.

YEME-İÇME

Yerel mutfakları tırt. Biraz Malezya biraz Tayland esintisi var. Streetfood olayı Tayland kadar yaygın değil, olanlar da hijyenik değil pek bulaşmayın. Tüm restaurantlarda %10 ila 20 arası vergi ve servis ücreti var, onu da hesaplayın. İki kişi yemek ve bira ucuz yerlerde 10, ortalama yerlerde 15-20, lüks mekanlarda 30-40 dolar civarı. Tavuk ve domuz yaygın. Hindu olmalarından mı yoksa hayvancılık için elverişli topraklara sahip olmamalarından mı bilmiyorum kırmızı et çok pahalı. Nasi Goreng adlı etli pilav ve satay adlı şişler yaygın mutfaklarında. Onun dışında noodle ve pirinçleri daha çok kızartarak tüketiyorlar, kahvaltıda bile ağırlık bunlar var. Bence lezzetli. Turist ve Avustralyalı çok olduğundan global mutfaklar yaygın. İyi pizzalar, makarnalar, hamburgerler bulabilirsiniz, Foursquare'den 9+ yerleri deneyin. Ben karavana gittim çoğuna, hep memnun kaldım. Uluwatu'daki Single Finn'in yemekleri efsane. Jimbaran adlı deniz kenarı bir bölge var, bizim balıkçı kasabaları gibi sahil deniz ürünü satan yer dolu. Kiloyla alıyorsunuz, jumbonun jumbosu king prawn karidesleri ve kalamarları uygun ve çok lezzetli. Kalamarı bizim gibi kızartıyorlar. Kum midyesi de tüketin mutlaka, özel sos ile kabuğuyla ızgaraya atıyorlar. Balık olayına girdim ama okyanus balığı yaramaz, çok beğenemedim, bir de iç organlarını pek çıkarmıyorlar :) Bu arada soya kullanımı pek yaygın değil, kızartmalar genellikle coconut yağı ile yapılıyor ve tadı da kokusu da hafif. Tayland'da en tiksindiğim şey olan o sokaklardaki ağır yağ kokusu yok

Alkol konusunda ise gittiğim en zayıf ülke. Sadece yerel biralar ve Heineken var marketlerde, bir de Smirnoff Ice türevleri. Bira markette de mekanda da 2-3 dolar bandında. Bintang adlı yerel biraları çok yaygın. Bir de Bali Hai var. Ben ikisini de beğenmedim, Heineken bulduğum yerlerde oturdum. Şarap çok pahalı ve sadece Yeni Zelanda-Aussie şarapları var genelde. Çok tatlılar. Kokteyl konusunda tropik bir ada olmalarına rağmen iyi barmen pek yok, genelde Daiquri'yi güzel yapıyor barmenler. Ayana Resort otelinin içinde Rock Bar var. Rock müzikten öte kayalıkların üstüne kurulu müthiş bir tesis olduğu için adı buradan geliyor, en iyi kokteyller burada. Ama fiyatlar Bali'ye göre çok fahiş. Bu barda oturmak istiyorsanız 2 kişilik masada en az 50 dolar harcamanız lazım kota olarak. Çeşme'de bu parayı sadece giriş ücreti diye veriyoruz gerçi ama ucuz bir adada bu fiyatı çekince garip geliyor insana.

Meyveleri çok güzel ve ucuz. Honeydew, Dragonfruit ve adını hatırlamadığım tatlı greyfurtları müthiş. Günde 3-4 kez meyve suyu içtim bunları karıştırıp. 1 dolar bile değil çoğu yerde. Hem çok iyi beslenemediğiniz için gün boyu enerji niyetine iyi oluyor. Coconut yerine young coconut dedikleri daha değişik bir hindistan cevizi var, bunu kestirip için sonra yiyin içini, çok güzel.

Luwak kahvesine ben hayvansever olarak karşıyım, fakat gittiğim bir Luwak kahvesi yetiştiricisinde hayvanlar serbest ortamda gezip yiyip içtikleri için içime sindi (Bilmeyenler için Luwak cinsi Minsk tarzı bir kedinin kahve çekirdeklerini yemesi ve sindirimi sonucu bildiğiniz bokundan çekirdekleri çıkartılarak öğütülüyor; gitmeden önceki araştırmama göre Luwak kedileri bütün gün kapalı kafeslerde sadece bu meyveleri yemeye zorlanıyor idi), Panter Emel'lik yapmadan denedim kahveyi, prosesi falan da anlatıyorlar. İlginç bir üretimi var. Kahve çok sert ve bizim Arap kahveleri gibi telveli. Olmasa da olur. Dünyanın en pahalı kahvesini içtin mi derseler şekliniz olur. Fincanı 5 dolar civarında.

İNSAN

Bence bir yerin en önemli olgusu insan, en sona bıraktım. Ben hayatımda bu kadar iyi niyetli, saf ve yardımsever bir halk görmedim. En medeniyim diyen Avrupa ülkesinde bile ayakta ütmeye kalkan çakallardan eser yok, sadece pazarlık ve UBER konusunda biraz agresifler ama orada da yola geliyorlar. Endonzeya dünyanın nüfus olarak en büyük Müslüman ülkesi ama Bali bir şekilde Hindu kalmayı başarmış ve buna göre yaşıyorlar. Ailelerin birleşerek kurdukları tapınaklar var heryerde, götüne giyecek donu olmasın ama tapınağı, heykeli falan tam teçhizat adamların. Her sabah, öğlen ve akşam sunak adı verilen palmiye yaprağından kaseler için çeşitli tütsü, çiçek ve gıda maddeleri yakıyorlar. Değişik bir kokusu var, heryerde bunu duyacaksınız tatiliniz boyunca. Genel anlamda gelirleri düşük olduğu için çalışanlar harici gittiğiniz hiçbir yerde yerel halk görmüyorsunuz. Ada genel olarak Avustralyalı dolu. Diğer uzakdoğu ülkelerinden de turist bol. Avrupa'ya çok uzak olduğundan İngiliz ve Rus hariç baskın bir turist güruhu pek görmedim. Hollanda ile sömürge ve işgal dönemlerinden acıları var. Heineken dışında Dutch giremez tarzı duvar yazıları var çoğu yerde. Ahşap ve metal işçiliğinde doğuştan yetenekliler, Çin malı satılan çoğu hediyelik ahşap ve taş heykel, biblo vs. buradan toptan alınıyor. Mutlaka birkaç hediyelik alın. Ben kolum kadar Komodo Ejderi ahşap figürünü 15 dolara kapattım. Burada olsa, 1000 TL çekerdi ustası en az. Kadınların hepsi ata sporu olarak masör, heryerde yaptırdık, standart asla düşmüyor ama SPA'lı otellerde daha iyi seviyedeler. Masaj işin şehir içinde 3-4, SPA'larda 7-8 USD'nin üstünü vermeyin.

HABİTAT

Bali Zoo, Bali Safari, Kuş parkı vb. işlere pek girmedim. Para tuzağı diyorlar ve daha çok çocuklara yönelik. Doğal habitatta sokak hijyeni ve kanalizasyon güçlü olmasa da pek fare yok Tayland ve Kamboçya'nın aksine. Sürüngen ve amfibi nüfusu oldukça fazla, ben korkmadığım için sorun yaşamadım ama Ubud'da kiraladığımız villanın bahçesinde kolum kadar kertenkele vardı. Onun dışında heryer yan tarafı hardal sarısı Bali kertenkelesi dolu, bu vatandaşların otel ve ortamlardaki varlığı iyi birşey zira sivrisinek ve sinekleri tüketiyorlar. Pirinç tarlalarında yılan olabiliyor, ancak kobra vb. türler olmadığı için korkmayın. Adanın güneyinde yoğun dev su kaplumbağası nüfusu var, bir üniversitenin gönüllü kurduğu ve bağışlarla dönen kamlumbağa kampına gidip bağışta bulunduk, deftere hatıra notu falan yazıyorsunuz, yumurtadan yeni çıkan kaplumbağaları görüyorsunuz. Buraya gidip 3-5 bağış birşey attırın hayrına, adamlar gerçekten feci uğraşıyor kaplumbağaların nüfusu için, ambulans kadar teçhizatlı kurtarma araçları var. Sivrisinek için eczanelerinden vücut spreyi alın, çok görülen bulaşıcı hastalık vakaları olmasa da sivirsinekleri baya etkli ve soktuğu gibi inanılmaz bir kaşıntı yapıyor. Çok pimpirikli olanınız varsa Türkiye'de liman başkanlıkları gemi-adamları için uyguladığı prosedürü isteyebilirsiniz sıtma, sarı humma aşısı falan.

Hadi hayırlı işler WOT'u bıraktım buraya
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...