Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitcoin #6


-Bonesoul-

Öne çıkan mesajlar

2 saat önce, sipeyskeyk dedi ki:

Haklısın ama, ben kriptoyu genel anlamda riskli yatırım kategorisine koyuyorum. BNB de bir sonraki bull marketta epey yükselir diye öngörüyorum, 0$ olursa umursamayacağım bir tutarda yatırım yaparım zaten. 100 lira falan. 

sardalya'nın dediğine hiç katılmıyorum da, bnbyi cazip yapan şey binance smart chainde transfer ücreti ödemek için kullanılıyor olması temelde bu da ethye rakip çünkü ethdeki gas fee yüksekliği transferlerin uzun zaman alması gibi sorunlar var. ethye gelecek güncellemeler ile bu sorunların büyük ölçüde çözülme ihtimali güçlü bence. Ayrıca polygon matic gibi ethyi hızlandıracak çözümler de var.

Haliyle binance smart chain şu anki cazibesini kaybedecek gibi görünüyor. Ayrıca bunlara rakip ada ve dotda da sağlam gelişmeler gelecek. 

Bir portföy yapmak en mantıklısı aslında, şu videoya bir bakmanı tavsiye ederim. Genel hatlarıyla fikir verir.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bnb ethereum'a rakip mi ?

ethin gas fee, transferin uzun zaman alması sorunları var diyosun da bi bak bakalım neden var o sorunlar. binance chain de, ethreum gibi decenteralized bir blockchain olsaydı aynı sorunları yasayacaktı, cunku decenteralized bir sistem için urettiği çözümler yok.

bnb'nin bu bahsettiklerini hızlı ve ucuz yapabilmesinin tek nedeni centeralized olması ve bütün verifier node'ların binance'a ait olması. sardalyanın dedigi gibi, binance varsa bnb var, kilidi vurup kapatmaya karar verirlerse, güle güle binance chain/smartchain demektir. bu aynı zaman da binance'ın chain üzerinde tam kontrole sahip olması demek -> basite indirgersek, bu chain üzerinden gonderilen butun tx'lere mudahele edip, değişiklik yapabilirler anlamına geliyor. işte bu yüzden binance chain'i ethereum'a rakip göstermek ancak ve ancak komik.

ha bi de üstüne binance chain ve smartchain zaten başlı başına sıfırdan geliştirilmiş blockchain bile değiller, cosmos üzerinde kosturuyolar (https://cosmos.network/).

bahsettigin eski adıyla matic yeni adıyla polygon, layer 2 cozum. yani sorunu kokten cozmeyen ama yan yollardan gecici cozum uretmeyi amaclayan proje. uzun zamandır da cozduk cozezecez diyip duruyorlar, ortada halen bir sonuc yok. zaten optimism gibi diger layer 2 cozumlerde elde patladı, istenilen sonucları vermedi. 

asıl cozum ancak ve ancak PoS'a geçiş sonrasında sidechain'lerle olabilir. bu konuda çalışmalar hızlandı, mainnet ile 2.0 stakenet merge islemleri kucukten basladı hatta, yeni bir testnet'te stake işlemlerine ek olarak ilk tx yapıldı bile 1 hafta kadar önce. sidechain cozumlerine bu kadar yaklasmısken artık layer 2 cozumlerle ugrasmaya pek gerek kalmadı gibi.

cardano (ada) hakkında gecen de yazdım burada, yıllardır geliştirme sürecinde olan, sunu yapacaz bunu yapacazdan öte gidemeyen bir proje. öyle çok hızlı olacaz sorunları cozecez demekle olmuyo, yapsın once implementasyonu sonra bakarız cozum yaratıyo mu yaratmıyo mu.

dot yani tam adıyla polkadot ve test chaini kusama, vitalikle birlikte ethereumu geliştirien developerlardan Gavin Wood'un projesi oldugundan credible bir projeydi. ama sıkıntı su ki ethereumun ortaya koydugu pos + sidechain cozumunun kopyası. ethereumdaki 64 sidechain yerine 100 sidechain olusturması temel farkı. ama bakıldıgında asıl temel fark, Gavin Wood ve diger polkadotcuların cakal olmaları ve sidechain'leri satmayı bırak kiralayacak olmaları. yani cozum uretme hedefli bir proje olmaktan ziyade hayvan gibi commercialized bir proje.

yakın donemde sidechain'lerin kullanıma sunulacagını iddia ediyorlar ve bu chainleri acık arttırmaya cıkaracaklar. 2 senede bir her sidechain icin yeniden acık arttırma olacak, birileri fiyat yukseltirse (acaba kim yukseltecek :D), chainin mevcut sahibi yeni fiyatından kiralamak zorunda kalacak. diyelim ki acık arttırmadan cekilip, sidechain'i kiralamaktan vazgectiniz, kısa bir grace perioddan sonra sidechaininizde ki data dusecek ?butun olayı decenteralized ve persistent olması olan bir teknolojide datanın destroy olması ne kadar güzel. acıp bakabilirsiniz, butun bu bilgileri faq ve dokumantasyonlarında mevcut, rumor filan degil.

bu durumda standalone blockchaine ihtiyacı olan olan bircok proje icin cosmos, gayet yeterli oluyor. halihazırda zaten binance, kucoin gibi cogu standalone chain'de cosmosu kullanıyor.

tabi crypto dunyasında ne yaptıgınız pek onemi yok, shitcoin, memecoinler bile para kazandırken, kusama, dot, ada gibi projeler haliyle iş yapıyor. işin ucunda para oldugunda, mallara olmayan island'ı satanların hikayeleriyle dolu tarih. 

cardano (ada), polkadot gibi projeler hiçbir şekilde ethereum killer filan olamaz. kısa vadede ethereumu replace edebilecek yeniliklere ve cozumlere sahip hic bir proje yok ortada.

ha ben de elimde bir miktar dot tutuyorum malum crypto dunyasının altı boş hypeından illa para kazandıracaktır diye. adayı da geçen exitledim peak dönem de yapacağını yaptı, projenin bi yere de gittiği yok zaten diye.

bnb'de teknolojik olarak buyuk yenilikler sundugu icin degil, arkasında binance oldugu icin para ediyor, ben de ilk çıktığı dönemde alıp atmıştım bi kenara.

-Bonesoul- tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Deathblade dedi ki:

Tebrikler az önce tüm altcoinleri öldürdünuz.

sardalya haklı, nedeni de binance chain'in tum denetimini binance'da olan centeralized bir proje olması. bildigimiz anlamda decenteralized altcoinlerle hic alakası yok.

-Bonesoul- tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla postunda o kadar cok misinformation varki hepsini tek tek ele aldım işte, konuya ilgisi olanlar yararlanasın en azından diye.

ilk cümleden gaza gelmede filan da yok, bnb, layer 2 cozumler, ada, polkadot değinidin bütün konulara cevapları yazdım. ha varsa karşı argumanların yaz tartısalım. 

ama yeterli bilgiye sahip olmadan teknik konularda misinformation malesef görmezden gelebildiğim bir konu değil.

-Bonesoul- tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

misinformation nerede var?

wot döşeyip detayına girmemek misinformation mı oluyor?

ethde gas fee bscden yüksek mi? yüksek. Niye yüksek olduğunu yazmayınca misinformation mı oluyormuş. zaten bu sorunların güncellemeler ile çözüleceğini düşündüğümü yazmışım.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Deathblade teşekkür ederim, anlatmak istediğim anlaşılmış demek ki.

kısaca ve detaya girmeden yazdım diye tam anlatamamış olabilirim düşündüklerimi. Yoksa bone'nun dedikleriyle benim dediklerim arasında bir fark göremiyorum, tam tersine dediklerimi destekleyecek şeyler yazmış zaten asdasdas. O yüzden anlamsız geliyor itirazları bana, misinformation kısmı hele hiç anlamadım. 

-Şu an bscde gas feenin ethden az olması mı misinformation

-polygonun eth üzerinde yapılan işleri hızlandırması mı misinformation

-ethdeki güncellemelerle gas fee düşme beklentisi mi misinformation

neresiymiş tam olarak misinformation verdiğim yer

Fili tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

32 dakika önce, sipeyskeyk dedi ki:

Sabah buraya yazdığımda 2000 liralık ETH aldım, 2100 lira olmuş. Acaba kârımı alıp çıksam mı diyorum.

ahahah

btcye bakarak hareket etmek lazım. binlerce coin olsa da hepsi üç aşagı beş yukarı aynı hareketi yapıyor. 

day trade yapabiliyorsanız şu an onun daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Risk büyük şu sıralar, saçma bi haber geliyor bütün coinler %10-20 düşüyor bir anda. 

btc nin 30k altına düşeceğini pek sanmıyorum ama 40 üstüne atması için de erken bence şu an. Bu sıralar böyle bir kanal içinde yukarı aşagı yapacaktır birkaç ay. Sonbahar gibi asıl hareketine başlayacağını düşünüyorum. 2013 benzeri bir senaryo.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...