Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitcoin #6


-Bonesoul-

Öne çıkan mesajlar

Bitcoin atm;



>> Well he landed on the side of the escalator that will get him straight up to the top again.

---

Bought at $19,500 AMA - https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/7leq7t/bought_at_19500_ama/

>> fuck me

---

Bitcoin has declined 34% over the past 4 days, its 5th 30+% correction of the year. $BTC.X

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düşükten aldıysanız boşuna panik satışı yapmayın bence. Kısa vadeli bir operasyon bu. Bitcoin patladı lafları falan yalan.

Tezgah şu;

-18 Aralık'ta Bitcoin Future çıkmadan 2-3 hafta önce spotta alımlara başladılar (G. Sachs başta olmak üzere)
-Future'lar işleme başlayınca yüklü shortlamaya başladılar. Short poz.lar arttıkça zaten ibre aşağı dönmeye başladı.
-Future öncesi spottan topladıkları bitcoinleri satmaya başladılar, işlemler yüklü oldukça bitcoin tepetaklak inmeye başladı.
-Spotta 1 birim üzerinden kaybederken shortladıkları future'lardan kaldıraçlı kazandılar. Allah bereket versin.

Eğer yarın öbürgün herhangi bir altcoinde de future çıkacakmış diye duyarsanız bilin ki aynı senaryo işleyecek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Future denen nane özetle şu;

İleri bir tarihte bitcoin'in fiyatı X dolar olur üzerine fiyatlanan bir türev ürün. Daha doğrusu bu dediğim şeyin adı forward, bu forward'ın piyasalarda işlem gören türü future. Future'lar hisse senetlerinde, currencylerde, emtialarda falan çeşit çeşit var.

Şimdi işleyişine forward'dan başlayalım. Örneğin Dolar Ocak Sonu Vadeli bir forward sözleşmesi olsun, fiyatı da 3.95 olsun. Bu demektir ki 31 Ocak 2018 geldiğinde, piyasada kaç olursa olsun, 3.95'ten dolarımı alacam. Diyelim ki 31 Ocak günü dolar piyasada 4.10. Oh ben 3.95'ten aldım, temiz kar. O sırada dolar 3.80'se pırıl pırıl zarar.

Bu forward tanımından sonra gelelim future'a. Future'un özelliği şu, bu forward'ın sabit hale getirilmiş, sürekli günlük olarak bir borsada işlem gören hali. Dolar örneğinden gidersek, Ocak Sonu Vadeli Dolar Future'u mesela güne 3.94'ten başlıyor, alanlara satanlara göre 3.96 olluyor, 3.95 oluyor falan. Future'un bir olayı da kaldıraçlı işleme girilmesi ve çift yönlü işlem yapılması. Yani foreksten bildiğiniz olay, 10 kaldıraç varsa, 10.000 lira koyup 100.000'lık para koymuşsun gibi işlem yapma olayı. Çift yönlü işlem ise şu; doları almak gibi doları satabiliyorsun da. Yani elinde hiç dolar yokken dolar satıyorsun, dolar düşerse bu sefer dolar alıp kar elde etmiş oluyorsun. Bu alemlerde satmak shortlamak, almak ise longlamak olarak ifade edilir. Türkçede uzun pozisyon ve kısa pozisyon derler. Birisi dolarda longdayım diyorsa bodoz bildiğimiz dolar almış bekliyor demektir. TL shorttayım diyorsa da dolar almış demektir. Falan filan.


Tanımlardan sonra gelelim bitcoin'e.
Bu bitcoin'de daha önceden future yoktu, 18 aralıkta ilk kez çıkardılar. Şimdi yukarıda ne dedik, future'da iki olay var, kaldıraç ve çift yönlü işlem. Şimdi future shortlayacaklar, yani düşünce para kazanacaklar. Bitcoin'i düşürebilmek önce yükseltmeleri lazım. Başlıyorlar 2-3 hafta önceden bitcoin almaya. Aldıkça yükseliyor, aldıkça yükseliyor, geldi 20k dolara kadar. 18 Aralık'ta future'lar işlem göremeye başladığında haliyle fiyatı güncel 20k doları baz alarak fiyatlanıyor. Bu adamlar başlıyorlar bitcoin future shortlamaya, yani düşerse para kazanacak. Nasıl düşürecek peki? 18 aralıktan önce topladığı yüklü bitcoinleri bir anda satarsa düşürür. Nitekim öyle yaptılar, ellerindeki bitcoinleri bir anda sattılar. Bu satış para kazandıran kısım değil. Parayı kazandıkları kısım kaldıraçlı shortladıkları future'lar. Normal al sattan 1 kaybettiler, ama kaldıraçtan 10 kazandılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...