Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuantum Gürültüsü Ölçülmüş


Mal

Öne çıkan mesajlar

evet türk fizikçi mete atatüre bunu ölçmeyi başarmış

kuantum gürültüsü ne derseniz; Bir foton ya da elektron akısının içindeki parçacıklardan ötürü işaretteki rasgele salınımlar. Kuantum gürültüsü maddenin ayrık ve olasılıksal doğasından kaynaklanır ve optik iletişimde en son sınırlamayı getirir.

Atatüre halkın anlayacağı şekilde şöyle anlatıyor: “Işık sinyalindeki gürültüye ‘kuantum gürültüsü’ denir. ‘Deniz seviyesi’ dediğimiz şeyin aslında dalgalar yüzünden değişiyor olması gibi düşünebiliriz. Işık şiddeti arttıkça gürültü de artar. Lazer ışığındaki ile araba farından gelen ışığın gürültüsü birbirinden farklıdır. Hepsinin ortak noktasıysa tam karanlıkta bile var olan kuantum gürültü seviyesinin altına inemiyor olmalarıdır.”

Atatüre 35 yıldır üzerinde çalışmalar yapılan ve imkansız olarak kabul edilen buluşunun önemini “Doğayı ya da ışığın doğasını daha iyi anlamak. Yani, CERN deneyleri ile aynı kategoride denebilir.” diye tanımlıyor.

http://www.gazetebilkent.com/2015/09/08/bilim-dunyasina-adini-altin-harflerle-kaziyan-bilkentli-mete-atature/
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/30011489.asp

şimdi gürültü kelimesi ingilizce noiseden çevirilmiş ama bu bildiğimiz ses gürültüsümü yoksa parazit karıncalanma anlamındaki gürültümü acaba. yani karanlıktaki bu gürültü seviyesini normalin altına mı indirmiş hiç korkmamış mı acaba bişey mişey olur diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

tv de karıncalanan ekrandan gelen sesin %1 inin yarısı büyük patlamanın sesiymiş


büyük patlamanın sesi değil, kozmik mikrodalga fon ışınımının algılanması o. Bu fon ışınımı evrenin şeffaflaştığı an (büyük patlamadan 380 bin yıl sonra) serbest kalan ve tüm evreni kaplayan ışığın günümüze kadar gelen, soğumuş hali.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...