Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İşte yerli otomobil


Xaero

Öne çıkan mesajlar

@OlcaytoCengiz/Twitter said:


Şu "Türkiye'nin otomobili" ve "2007 Cadillac" konusu ile ilgili bir bilgilendirme yapmak isterim. Beni de sevgili @ozgurkaracak aydınlattı..

Mesele şu ki aslında biz kendi otomobilimizi yaptık. Yaptığımız şey de motor bloğu ve diğer önemli olan kısımlar. Ancak öncesinde de bunu..

..test etmek gerekiyor. Bu test süreci ve otomobil üretimi de "GM Epsilon Platformu"nu kullanıyor. Burada mantık şu: Siz aracın mekaniğini..

... üretip bunu bir "donör kasa" ile teste tabi tutuyorsunuz. GM'nin bu platformu da bunu sağlıyor. Bu platformu kullanan araçlar var...

...yani fotoğraflara yansıyan gerçekten bir Cadillac 2007. Ancak burada mevzu onun donör gövde olması, nihai tasarım değil...

...buradaki nahoş durum ise, henüz daha ciğeri test edilen bir gelişmeyi tam seçim öncesi bitmiş gibi lanse etmek ve bu tuhaf duruma...

...sebep olmak. Konuyu merak edenleri şöyle alabilirim: http://gmauthority.com/blog/gm/gm-platforms/epsilon/ … Burada amaç hiçbir zaman bizim mühendisleri kötülemek olmadı

...Aksine burada bitmemiş bir projeyi çat diye ortaya koyarak o insanların emeklerinin yanlış anlaşılarak çarçur edilmesi asıl mesele.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya yerli araç goygoyu çok boş ve işe yaramaz bişey. hiç bir getirisi yok. biz şu mevcut montaj pazarımızı güçlendirsek zaten ihya olacağız farkında değiliz.

illa yerli yerli yerli kafası aptalca. bütün büyük firmalar ortak çalışmalar yapıyor artık fiat gidiyor crysler modellerini falan yapıyor
aynı model araçları farklı markalarla satıyorlar vs. argesi vs. zahmetli ve biz sabredemeyiz montaj kısmında kalalım keyfimiz olsun diyoruz onu da kaçırmak için vergi üstüne vergi falan sokuyoruz habire.

misal şu aralar yaşanan rezillikleri bi kenara koyuyorum kaçırdığımız bir başka fırsat VW kaçırdık daha geçen yıl.

http://www.milliyet.com.tr/turkiye-volkswagen-i-kacirdi/dunya/detay/1853599/default.htm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vodan said:

Benim iki önerim var:

- Bu sadece arabanın prototipi, kasası ve görünen parçaları başka bir markadan alındı. Asıl detay aracın motorunda ve görünmeyen aksamlarında. bla bla

- Tubitak'daki mühendisler yerli otomobil ürettik diyerek malesef ki var olan bir modelin parçalarını alarak kullanmışlar ve yetkililerimizi yanlış bilgilendirmişler. Bu münferit olayla ilgili soruşturma başlattık.


aynen buraya geliyorlar.

O kadar yerli uretim arac varken kasa mi bitti test edecek hakikaten. Neden bir renault C platformu degil mesela? Hali hazirda turkiyede herseyi de var ustelik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yerli aracı sanayi devriminde yakalayacaktın aslanım
yıl olmuş 2016 millet bilişim çağında biz de hala yerli otomobil umudu.

bi kere karlı değil neye kasıyorlar?
sen ekonomik istikrar yarat montajı yığ buraya

araba üreticen de pazara giricen de onu popülist ve kapitalizme hayran marka bağımlısı bir topluma sunmaya çalışıcan da... öehh

hala araba..

yap robot yap lan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Abi bunca sayfayı okuyayım dedim, çok kastı ama bitirdim.

Otomobil üretiminde bir de artçıllar vardır. Mesela üretimi başarılı olmayan bir aracın üretim hakkını satın almak için markaya gidersiniz ve satın alırsınız. Size tüm gövde ve şase kalıplarını verir, anlaşmaya bağlı olarak teknik dokümanları(rijidite hesapları falan filan) da alabilirsiniz. Sonra da çat diye üretime geçersiniz. Bu size zaman ve para tasarrufu sağlar. En büyük dezavantajı ise zaten tutulmamış olan bir model ile alacağınız riskdir. Ama kaporta üstünde oynama yaparak daha farklı bir araç da ortaya çıkartabilirsiniz. Tüm kalıpları burada kullanıp basınca da alın size yerli üretim bir araç.

TR sadece ürün bazında değil, hammadde ve ara mamül bazında da ithalatçı bir ülkedir. Bursa Bosch'dan alacağınız ateşleme sistemini isterseniz yerli kabul edin ama Almanya'ya verdiğiniz paradan çıkış olacak.

Kimse tamamen kendi üreteceği bir otomobil işine girmez. Ancak kapalı bir ekonomi olacaksınız ve rekabet olmayacağı için üretip satabileceksiniz. Zaten üreticiler kendi çatıları altında değişik markaları ile size farklı fiyat skalası sunabiliyor.

Hedef, belirtildiği gibi, cari açığı düşürecek şekilde uygun fiyatlı ve yerli kullanım oranı yüksek bir otomobil yapmak. Ama ıskalanan nokta, zaten açığın büyük payı lüks markalardan kaynaklanıyor. 1 tane 520d fiyatına neredeyse 4 tane i30 alınabiliyor. İ30'un bulunduğu segmente kasmak manasız.

Sadece kamuda kullanılan araçları bile revize etseler ve ucuz elektrikli araç kassalar daha iyi. Zabıtanın altına ver gitsin. Belediyenin araçlarını yapabilirsin. PTT'nin dağıtım araçları falan. Bu liste uzayıp gider. Kafadan periyodik bakımdan bile tasarruf yaparsın, yakıttan yapılacak ekonomiyi saymıyorum bile. Koy güzelce kamu binalarına da şarj istasyonunu, koy çatılarına da güneş panellerini. Bu işi devlet ekonomisi politikası haline getir. Taksilere uygula, durak mantığını yerleştir...vb.

Bence stratejik olarak yersiz bir hareket : Zaten uygun fiyatlı Dacia falan mevcut yani. 39bin TL'den başlayan fiyatlarla Linea var; kaça satacaksın ki daha?

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

a. Yabancı arabanın 1/3 kalitesinde araba yapıp 2/3 fiyat çekerler -> Dev fail olur, çöp yatırım.
b. Kalite ve fiyat ikisi birden 2/3 olur -> Popülistler burun kıvırır, orta direk alamaz, ikisinin arasında kalan dar bir kesim alır.
c. Kalite ve fiyat ikisi birden 1/3 olur -> Her yer bundan dolar, yolların iyice suyu çıkar, yeni Şahin olur.

Hiçbiri hayırlı senaryolar değil. Bir yerlerden teknoloji devşirmezsek yakıt, emisyon ve dayanıklılık konusunda bok gibi olacağı da garanti. Amerika'yı yeniden keşfetmek resmen. Seçimlerde billboard'lara "yerli otomobil yaptık" yazsınlar yeter, kafa o yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Akboylar yardırıyor twitterda.

Cadillac siyosu bizim araba değil demişmiş. Kaos lobisi ve hdedape cehape gene devredeymiş, çekemiyorlarmış.


Saab 9-3 diye bir arabaya da çok benziyormuş. Hatta hürriyette önü cadillac arkası saab falan yazıyordu. Eğer öyleyse "biz deneme amaçlı kasa kullandık ehe" demek de kesmez.

Aptal basının suyunu çıkarana kadar üzerine gitmesi lazım bence. Milli uçak olayında da firma isyanı dikiyordu, radyoda 30 saniye anca haberi yapıldı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lan harbiden aklım almıyor ya... Pimpmyride a fln. versinler bari abi... Daha güzel sahte konsept araba hazırlar kimse şüpelenmez sahte olduğuna , nasıl olsa 2020'de cıkıcakmış o vakte kadar unutur millet. Bu ne rezillik ya

http://galeri8.uludagsozluk.com/444/hdp-ye-oy-verme-sebepleri_607660.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

bone, başlıkta okuduğun senin yazdıklarınla paralel mi yoksa oradan buradan arak çakma sanayi göstermelik üretim mi? keşke context içinde wotlasaydın, random wot döşemişsin yine.


ne diyon la saçma sapan konuşma
sorduğuna cevap verdim gelip artislik yapmaya çabalıyon
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...