Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Game of Thrones (2011) - HBO


di

Öne çıkan mesajlar

Abi hangi klise olmayan son. Hep sonuca odaklaniyorsunuz su tarz dizi/filmlerde. Process'e hikayeye gelisime bakin biraz.

Spoiler

 

NK'yi kimin oldurdugunun bir onemi yok. Illa olecekti elbette de oraya getirirken ki gizemi hikayeyi bir kenara atip oldurmek icin olduruyorsan sorun olan o zaten.

Dizinin 'game of thrones' kisminin guzel olmasi da yazarin political intrigue becerisiydi her zaman, senaristlerin diyalog veya senaryo becerisi degil. Hal boyle olunca muhtemelen Euron Greyjoy dramasi izleyecegiz simdi 3 bolum. O yuzden ben meraklanmiyorum King's landing'de ne olur olayiyla. Soap opera tarzinda insan dramasindan ileri gidemeyecegini tahmin ediyorum cunku. NK'ye karsi olmeyen bir cok ana karakter Cersei-Euron tarafindan oldurulecekse zaten fail. Tyrion'da hand in his wine, mouth in his cock'iyla rahata erer. NK senaryosu muhtemelen bu adamlarin altindan kalkamayacaklari bir durumdu genel hikaye olarak - final sezonun ortasinda aradan cikartildi. Bundan fazlasi degildi bolum benim icin. Hala tek umudum var o da Bran flashbackiyle biraz aydinlanmak. Birakin sonunu, 8 sezonluk asil villan olan, winter is coming denilen settingin gizemini aciklayin bana. Yoksa Iron Throne'a kim oturmus - bu adamlarin elinde basit Hollywood dramasindan oteye gitmez.

 

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

19 dakika önce, Jaegerjaquez dedi ki:

rewendor çok haklı hem kitabı çıkınca okuruz martinin kafasından geçenleri

Çıkmayacak boşuna bekleme, en son kitap çıkalı 8 yıl oldu. Hadi bir tane çıkardı diyelim. Bir sonrakini imkanı yok yazamayacak. Kaldı ki 7 kitapta da bitiremeyecek, bu kitabı çıkardıktan sonra(çıkarabilirse) 8 kitap lazımmış falan derse şaşırmam. Bu seriyi Martin bitiremeyecek, kaderi bir grup yazara verilmesi ve onların bitirmesi olacak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Spoiler

"Ana boss" karakterin sezon ortası ölmesi gayet anti-klişe hareket. Epik disney duel yerine (hatta bu duele fırsat varken "ana kahraman"ı iplemeyip al creeple oyna diye gitmesi, sonra da daha kılıcını bile çekemeden bok yoluna tinerci misali bıçaklanması daha da büyük anti-klişe. Kaç zamandır build up edilen Jon'un patlaması yine özgün hareket. Kaldı ki Bran'in o kadar süre neye wargladığı hala şüpheli, 2 karga değildir heralde. Hala subplot çıkabilir. İş bilir bütün komutanlar birbirini doğrayınca taktik strateji bilmeyen bebelerin saçma sapan taktiklerle ordu yönetmeye kalkması yine güzel hareket.

NK'yi öldürmek için öldürmek diye bir şey yok. Herkes davranışının karşılığını alıyor. Buna "gerçek kötüler" de dahil. Adam fazla şımarınca cezasını çekti.

Kafaya takmışsınız NK ana boss olsun, en son o çıksın, kahraman karakterlerden biriyle yarım saat kılıç dövüştürsün, öyle yenilsin, kahraman tahta geçsin ve the end yazsın diye. Klişe olmadığı için beğenilen GoT klişe olmadığı için eleştiriliyor.

Gerçi bu isyanın benzerini 1. sezonda da görmüştük "Ned Stark nası ölür ya, ana kahraman oydu, ben bunu daha izlemem" diyenler vardı ortada. Aynı kişiler mi bilmiyorum, bakmadım ama bakış aynı bakış.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 dakika önce, eldar dedi ki:

Çıkmayacak boşuna bekleme, en son kitap çıkalı 8 yıl oldu. Hadi bir tane çıkardı diyelim. Bir sonrakini imkanı yok yazamayacak. Kaldı ki 7 kitapta da bitiremeyecek, bu kitabı çıkardıktan sonra(çıkarabilirse) 8 kitap lazımmış falan derse şaşırmam. Bu seriyi Martin bitiremeyecek, kaderi bir grup yazara verilmesi ve onların bitirmesi olacak.

Martin'in olayı aşırı gerçekçi yazmasıydı. Adam karakterleri öyle bir yere getirdi ki, gerçekçi şekilde hareket ettiremeyecek şekilde kilitledi senaryoyu. Dizide "oradan atladı gemiye, hop şurada çıktıı" diye geçtiler oraları. Ama kitap gerçekçi olursa o yolda öyle olmayacağını biliyor adam. Elinde bi deus ex machina var aslında (horn) ama onu da kullanmak istemiyor nedense heralde.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

26 dakika önce, Rewendor dedi ki:

Adamlar herkesin kafasındaki epic dueldir, final bosstur, boss killdir, karakterlerden beklentidir bütün planları yerle bir eden alternatif 8. sezon yarattılar, "niye hepimizin beklediği klişe hikaye sonu yapmadılar" diye serzeniyorsunuz. Ayıp ya.

Yoo tam tersi asıl. Normalde hiç böyle bir beklenti yoktu. Kaç sezondur aman winterfel'de insanlar ve ölüler karşı karşıya gelse de, ejderi ejdere buzu ateşe kırdırsak da  datmin olsak diye bekleyen bir kitle hiç olmadı. 6. Sezon finaliyle tavan yapmıştı bence hikaye ve tamamen taht üzerinde yoğunlaşmıştı. Sonradan bize asıl tehlike ölüler diyip sürekli semboller vs. ile ilgiyi oraya çekip ölüm kalım mücadelesine çevirdiler. Üstüne bittersweet end olacak dendi, Lotr seviyesinde savaş sahneleri olacak dendi geldiğimiz nokta bu. Büyük gizem yaratıp "yea o kadar da büyük değil be olm bak işte bitti, hadi taht oyunlarına geri dönelim şimdi çok uzatmadan" demiş oldular. Genel olarak itirazımız bu tutuma

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bahsettiğim beklenti taht kavgalarından da öncesinde 1. sezon açılış sahnesiyle başlayıp sezon sezon build-up etti ama. Taht oyunu kısmında da arka planda zaman zaman vardı. Üstüne taht savaşlarında çoğu oyuncu elimine olunca az çok heyecan fırtınasıs öndü. Zaman yaklaştıkça ağırlığın WW'ye kayması normaldi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dizinin ilk bölümünden winter is coming diye hypleyanların hiç hatası yok mu, tek bölümde oldu bittiye gelip suikaste kurban giden 1000 yıllık night king içinize siniyor mu

epik dövüş arayışım yok,haşa,o ejdera aleviyle ölüp bitse night king, valla daha çok tatmin olurdum çok daha anti-climatic olacağı halde

aksine zorla epik sahne sıçma uğraşları beni soğutuyor , bknz: theon ve mormontların umutsuz son charge'ları , 2si bi bölümde...

bundan sonra cersei yahut goldcloakların nası bi tehlike arz etmesi lazım ciddiye alınmaları için? nası hype olcaz?

ben ikna olmadım

 

 

ya bu şikayet edenleri çok pis ters köşe yapacak bi şekilde dizi , yahut dandiri writing we fan service'le marvel filmi kıvamında bölümler gelmeye devam edecek

 

 

 

DoGMeaT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi tamam da şamalamayan filmi gibi bağlıyorsun. supernatural kısımla entrikalı saray muhabbetleri aynı şey değil ki, hani sizden büyük allah bi de nk var dedirtmeleri lazımdı izleyiciye. özgünlüğü başka türlü verebilirsin. epiklik ile verirsin hikayeyi finalize ediceksen artık. böyle vasat bi senaryo ile değil. ben yazdım işte kimse ölmez bu bölümde diye zaten öyle de oldu yancının yancısı karakterler öldürebildiler anca lel.

hiç kimsenin ölmediği bi senaryo mu daha iyi? all men must die olmalıydı abi. herkesin kıyım yiyip ne bileyim noone arya, raven bran bi de belki katip samwell'in hayatta kalacağı şekilde bitebilirdi hikaye. tahta kim oturacak derken oturacak kimsenin kalmadığı bi senaryo yani.

Xenus tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Rewendor
Daha öncede belirttim abi, Geoffrey'in ölümüyle kıyaslayabilirsin son bölümü direkt. O ne kadar başarılı bir gizem açıklama ve yaratma hikayesi ise bu da tam tersi o kadar gizem varki boşver onları sonuca odaklan önemli olan o, artık tahta dönüyoruz mesajı veriyor. Sanki biz sonuca şaşırmışız, sanki klişelere üzülmüşüz gibi. Alakası yok. GoT standardını en güzel özetleyen hikayelerden biri Geoffrey'nin ölümü.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 dakika önce, allahless dedi ki:

bu da tam tersi o kadar gizem varki boşver onları sonuca odaklan önemli olan o, artık tahta dönüyoruz mesajı veriyor.

Bunu söylemek için erken bence, tek başına bölümden bu mesajı almadım ben. Bekleyip görmek lazım.

İlla ters köşe yapacak diyemem, ama hala açıklamalar gelebilir, açıklamanın yedirilebileceği karakterler var.

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir kere 2. eposide tamamen ozelligini kaybetmis oldu. sfds. Niye cektiler abi o zaman 2'yi herkes hellalesti filan. Sacmalik otesi.

Adamlarin yaptiklari anti klise degil tam tersi. Altindan kalkamayacaklari bir hikayeydi NK hikayesi - klise olan insan dramasi zaten onumuzdeki 3 bolum gorecegimiz.

Dizi A song of ice and fire'a dayaniyor. Game of thrones ilk kitabin adi. Daha once dedigim gibi taht oyunlarini gercekten bu kadar iyi kilan sey GRRM'in yazi becerisidir senaristlerin diyalog veya senaryosu degil. Hal boyle olunca insan ister istemez hikayenin epik kisminin daha farkli tamamlanmasini bekliyor. Whitewalkers basli basina bir setting, 3. bolumde aradan cikartalim tarzi birsey deil. Kizdigimiz nokta o. Ben karakterler kadar arkadaki dunyanin hikayesini de merak ediyorum bircoklari gibi. 

Kaldi ki o taht oyunu kismini beceremeyeceginde de zaten kimsenin olmemesi sayesinde anlasiliyor. Hollywood Ned Starki oldurmez, Red Weddingi yapamaz. Bunu source material yapabilir sadece. Hollywood'un yaptiklari ise kliseden fazlasi degil.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten 2 ana setting kalmıştı, 6 bölümlük senaryonun yarısını 3 bölümü bi tanesine harcamaları "üç bölümde aradan çıkarmak" olmuyor, en kötü ihtimalle eşit paylaştırmak oluyor. Bir sezon boyu boostlanan Young Wolf substory de tek kalemde Red Wedding'le kesilmişti. Aynı şey işte. WW'de kaç sezondur adım adım gelişlerini görüyoruz zaten, yer yer combatlar warlar da uçuşuyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam da dedigin gibi iste - 8 sezonluk build-up Whitewalkers. Ilk sahnesi, winter is coming. Bunlar Cersei-Euron dramasi veya Iron Throne'a kim oturacak sorulari degil. Haliyle dizi WW'ler aradan ciksin da tahta yogunlasalim dizisi degil ilerleyis olarak.

NK tarafindan oldurulmeyen main charlar Cersei-Euron tarafindan oldurulecekse eger buna da kizarim.

Benim tek umudum Bran flashback tarzi birseyle bazi seylerin aciklanmasi. Yapilmazsa pis kufrederim. 

Ama bunda senaristlere ne kadar kizilabilir bilemiyorum sonradan dusununce de. Adamlar denizin ortasinda kaptansiz kaldilar bir yerden sonra. Bu diziyi dizi yapan zaten kitaplara bagli kalinmasiydi. 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dizi komple dönemi anlatıyor, en büyük olay son olay olacak diye bir şey yok ki, o da klişe olurdu. En main char'lar en epik savaşta ölecek diye bir şey de yok. Pisi pisine ölümlerin, kalleşliğin kazancının kitabını yazdılar şimdiye kadar zaten. Kitap serisini hatta. 

Bölüm içindeki mantık hatalarından ve karanlıktan ben de çok rahatsızım, ama ana senaryo ilerleyişinde yolu yanlış bulmuyorum. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hollywood'un GRRM tarzi oldurdugu hangi char var abi. Tam kesildigi yeri bilmiyorum cunku kitaplarin.

Main char epik savasta olmek zorunda degil de Tier C yan charlara drama yapip, ana charlari da her seferinde ayni klise ile olecekmis gibi yapip oldurmemek tam hollywood isi. A tierleri gectim B tier Greyworm Brienne gibi charlar Hollywood ile plot armor giyiyorlar. Neredeyse tum unsulliedlar kesilmisken arkada greywormun takilmasi bana itici geliyor. Sam'in filan battlefield'da isi yok - eger battlefield'a cikiyorsa olmesi gerekir kitap mantigiyla.

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sotto +1

Ben her türlü ölüme veya sona açık girmiştim sezon başlarken ki zaten heyecanlı kısım da bu. Ölümlerin veya kayıpların farklı sonuçları oluyor, doğru kurguda biraraya geldiğinde her şekilde datmin edici oluyor. Şu an bu eksenden kaymış gibi gözüküyor. Senelerdir hayvan gibi GoT teorileri vs konuşulmasının da sebebi bahsettiğim durum zaten. Hiç bu sezondaki kadar vasatlık muhabbeti yapmamıştık heralde.

 

allahless tarafından düzenlendi
ekleme
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karakterler kahramanca çarpışıp ölse "oo klişeye bak", hayatta kalsalar "plot armor", buradan kurtulup plot armor olmadı diye diğer main plotta ölseler "burada ölmeyen orada ölürse kızarım". Sizi mutlu etmek imkansız abi, yapmayın. GoT'un olayı belirsiz olması işte. Şansa 7 sezondur hayatta kalan karakterler de var, pisi pisine ölen de, her şeyi doğru yapıp ölen de var, ölüp sonra geri gelen de. Burada biraz da abartılarak hayatta kalması illa plot armor olduğu anlamına gelmiyor. Sadece kurgularken fazla şımarık kurguladılar aradaki atlamalar bozdu diyebiliriz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

49 dakika önce, eldar dedi ki:

Çıkmayacak boşuna bekleme, en son kitap çıkalı 8 yıl oldu. Hadi bir tane çıkardı diyelim. Bir sonrakini imkanı yok yazamayacak. Kaldı ki 7 kitapta da bitiremeyecek, bu kitabı çıkardıktan sonra(çıkarabilirse) 8 kitap lazımmış falan derse şaşırmam. Bu seriyi Martin bitiremeyecek, kaderi bir grup yazara verilmesi ve onların bitirmesi olacak.

ben de böyle diyordum da dizilerin bitmesini bekleyip seyircinin tutumuna göre kitapta değişiklikler yapabilmek için mi acaba çıkarmıyo diye geldi geçen aklıma, ha 1 sene içinde çıkmazsa tamamen ümidi kesicem :d

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kahramanca savasan heronun olmesi klise olmaz ki genelde. Cok az yapim vardir ana charlarin oldugu. Klise olan olecekmis gibi olup muhtemelen olmesi gereken ama olmeyen ana karakterler olur ki bunlardan tonlarca sayabiliriz heralde. 

Bu settingde gercek main char yok (en azindan dizideki kadar yok) , olmamasi gerekiyor, kitaplar bunu soyluyor zaten. Elbet birileri hayatta kalacak ama bu hayatta kalanlarin zeki ve sansli olmalari gerekiyor bu settingde. Sam gibi kilic sallamayi bilmeyenin battlefield'da isi yok. Unsulliedlar patir patir giderken bizim greyworm'un hayatta kalmasi yok. Brienne gibi on saflarda savasan birinin gordugumuz ortamda hayatta kalmasi mumkun degil. Uzar gider yani. Hani boyle olacaktiysa Barristan Selmy'den ne istediniz arkadas. 3-5 capulcu harpy'e yedirdiniz reyisi. Simdi 100 tane undead bi gotu boklu Sam'i alamiyor. Demek istedigim bu. 

Ve evet, burada olmeyip gidip Cersei-Euron veya herhangi bir ask dramasinda Hollywood tarzi oleceklerse kizarim. Taht oyunlari kismini becerebileceklerini dusunmuyorum cunku. Yapilan diyaloglardan cok acik bu. 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Martin laf etmediğine göre ben onun vizyonuna uygun çekildiği sonucuna ulaşıyorum. İşi görsele döktüğünde uyarlamada bazı şeyleri atıp bazı şeyleri eklemen lazım fakat orada ne kadar serbestler, yazar elinde sopayla başlarında mı duruyor bilmiyorum. Ben bölümü beğendim yine de yönetmen daha iyi iş çıkarabilirdi(eli ne kadar serbest o da önemli). Senaryoda sorun olduğunu düşünmüyorum bu bölüm özelinde.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

28 dakika önce, Rewendor dedi ki:

Karakterler kahramanca çarpışıp ölse "oo klişeye bak", hayatta kalsalar "plot armor", buradan kurtulup plot armor olmadı diye diğer main plotta ölseler "burada ölmeyen orada ölürse kızarım". Sizi mutlu etmek imkansız abi, yapmayın. GoT'un olayı belirsiz olması işte. Şansa 7 sezondur hayatta kalan karakterler de var, pisi pisine ölen de, her şeyi doğru yapıp ölen de var, ölüp sonra geri gelen de. Burada biraz da abartılarak hayatta kalması illa plot armor olduğu anlamına gelmiyor. Sadece kurgularken fazla şımarık kurguladılar aradaki atlamalar bozdu diyebiliriz.

GoT'un olayı belirsizlik kabul ama burada tad kaçıran kısım bunun zekice kurgulanmayışı ve ucunu nereye bağlayacaklarını bilemedikleri "winter is coming" hype'ını bir bölümde kestirip atıp aradan çıkartmaları, bunu yaparkende yönetmenin sırtındaki yükten kurtulmak isteyişi gözümüze gözümüze sokulmuş. Lost'un çok eleştirilen sonundan farksız.

tambjk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • tarihinde GERGE tarafından bu konu kilitlendi
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...