Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

8.8-cm Pak 43/1 auf GW III/IV "Nashorn" (Sd.Kfz.164)


fedaykin

Öne çıkan mesajlar



Ağırlık: 24000 kg
Mürettebat: 5
Motor: Maybach HL 120 TRM / 12 silindir / 300 beygir
Hız: 42 km/s (yol) - 20-24 km/s (arazi)
Menzil: 260 km (yol) - 130 km (arazi)
Silah: 88mm Pak 43 L/71 & 1 x 7.92mm MG34/42 (ilk modeller)
88mm Pak 43/1 L/71 & 1 x 7.92mm MG34/42 (ileri modeller)
Makinalı tüfekler araca monte olmayıp içeride taşınmaktaydı.
Zırh: 10-30mm



1941 kışı geldiğinde Alman mühendisler Panzer III ve IV şaselerinin bir karışımı olan Geschutzwagen (gun carriage) III/IV'i projelendirdiler. Motor, yakıt pompası, kumanda mekanizması gibi parçalar Panzer III'den alınırken süspansiyon sistemi IV'den alındı. Yeni oluşturulan bu gövde üzerine yerleştirilecek silahın özellikleri gereği bazı modifikasyonlara tabi tutuldu ise de ana yapısında çok büyük bir değişikliğe gidilmeden çeşitli tank avcısı hücum toplarında kullanıldı. Bunlardan birisi de Nashorn idi. Hashorn çok kuvvetli ve bir o kadar da ağır 88mm Pak 43 L/71 ile donatıldığından mevcut yapının onu taşıyabilmesi için ince bir zırh ile donatıldı. Ayrıca iç hacmi büyük oranda kısıtlayan bu büyük top nedeni ile 24-40 arası top mermisi taşınabilmekteydi. Ayrıca üstlerinin açık olması da kötü havadan mürettebatın etkilenmesine yol açmaktaydı. Bu sorun ölçüde üste açılan kalın bezden bir örtü ile giderilmekteydi. Bu güçlü hücum topundan 1943 - 45 tarihleri arasında toplam 494 adet üretildi. Çok daha iyi bir zırhla donatılmış olan Pagdpanzer IV ve Pagdpanter'lar ile değiştirilene kadar çok başarılı bir araç olduklarını defalarca kanıtladılar. Hatta Avrupa'da imha edilen tek M26 Pershing tankını da 93. Tank Avcısı Tugayına bağlı bir Nashorn 6 Mart 1945'de 250 metreden tek atışla Niehl şehri savunması sırasında vurmuştur.



Hünerli ellerde Nashorn ne derece ölümcül bir rakip olduğunu defalarca ispatlamıştır. 4000 metreden bir çok T-34 tankı imha edilmiştir. Ayrıca bir çok SU 152 ve ISU 152 gibi son derece kalın zırhlı Rus hücum toplarını da yok etmişlerdir. Mart 1945'de Teğmen Beckmann komutasındaki bir Nashorn'un 4600 metre mesafeden bir IS-2'yi imha etmesi en dikkat çekici başarılardan birisidir.

Ancak hepsinin ötesinde en başarılı Nashorn kumandanı 519. Tank Avcısı Tugayına bağlı görev yapan Teğmen Albert Ernst'dir 23 Aralık 1943'de Vitebsk yakınlarında gerçekleşen bir tank savaşında 21 atış sonucu 14 Sovyet tankını imha etmeyi başarmıştır. Bu başarı sonrasında Vitebsk Kaplanı lakabını alan Ernst Aralık ayı boyunca toplam 19 tank imha etmiş ve şövalye haçı ile ödüllendirilmiştir.



Bütün bu başarıların kuşkusuz en büyük etkeni mükemmel bir topla donatılmış olmasında yatmaktadır. 30 derece eğimli 153 mm'lik bir zırha 2000 metreden etki edebilen bu topun karşısında hasımlarının çok fazla bir şansı olmamıştır. En büyük dezevantajları ise çok ince zırhlarıdır ki bu onların ancak uzak mesafe savaşlarda kullanılmasına müsaade etmiştir. Hele içinde piyadenin bulunduğu bir savaşa hiç uygun değildirler.



Toplamda 6 adet Tank Avcısı Tugayı Nashornlar ile donatılmıştır. Her birinde 30'ar adet Nashorn bulunan ve bütün cephelerde savaşmış olan bu birliklerin numaraları şunlardır ; 88, 93, 519, 525, 560 ve 655 .[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tiger'ların topları 88mm KwK 36 L/56. Bunlar esas olarak hava-savunma topları ile aynı tipte. Zaten Panter'in 75mm topa sahip olmasına rağmen tanklara karşı Tiger'dan daha etkili olması ona anti-tank silahı olan daha uzun namlu ile donatılmış olmasından kaynaklanır. Nashorn ise her ikisinden de çok daha kuvvetli olan 88mm Pak 43 L/71 ile donatılmıştır. Hem kalibresi hemde namlu uzunluğu daha fazladır. Kısaca ilk bakışta Tiger'ın 88'lik topu ile aynı zannedilsede gerçekte çok ama çok daha güçlüdür.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Az üretilen tanklardan biri Nashorn da . içinde Piyadelerin olduğu bir savaşta hiçbir şansı yok. Soğuk , yağışlı havaya karşı top mürettebatını koruyan tek şey ise Bezden yapılmış kaplama üst kısmındaki . Ayrıca yine topçular için olan alanı dar ve cephane kapasitesi oldukça düşük . Basit bir el bombası veya makinalı tüfekle bile mürettebatının kolayca harcanabileceği bu tank ancak ve ancak uzun mezilli çatışmalar veya topçu desteği olarak kullanılabilirdi heralde .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eh zaten bu tank sınıfından bir alet değil gördüğüm kadarıyla, tank destroyer olabilir..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten bu hücum topu Ruslara karşı yapılmış bir aygıt. Amacı sonsuz bozkırlarda gerçekleşen tank çarpışmalarında çok uzun mesafelerden düşman tanklarını avlamak. Yoksa kimse bunları sokak muharebelerinde kullanmak için tasarlamamış.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu bir tank değil, Türkçede "hücum topu" olarak adlandırılan bir çeşit silah. Amacı da piyade avlamak değil, bakarsanız dönemin tanklarında bulunan makinalı tüfekler bunda yok.
Her tür aracın eksiği ve gediği vardır, ama bunlar amaçlarına uysun diyedir. Sonuçta ağır bombardıman uçağı da manevra yapamaz, eeeöööh ne biçim uçak diyemezsiniz çünkü manevra yapması zaten amacına hizmet etmez.

Nashorn ise amacıyla kıyaslarsak çok başarılı olmuş korku salıcı bir alet. Bir de kuzeni vardır bunun, Tiger Elefant, ki o da bu sınıfta Ruslara kan kusturan araçlardandır. O bakımdan poh atmayalım.

Mathias pati kardeşim, 88lik top Rommel tarafından değeri keşfedilen bir silahtır. Aslen uçaksavar olan bu alet, Afrika'da Almanların 50lik tanksavarları yetersiz kalınca "Elimizde daha ağır ne var ki?" sorusunun cevabı olarak uçaksavar olmasına rağmen kullanılmış, tanksavar olarak dehşet verici bir silah olduğu ortaya çıkınca bu amaç için değiştirilip kullanılmaya başlanmıştır. Silahın değeri 1942 civarında iyice kendini belli edince, Almanlar bu silahı tanklara da yerleştirmeye çalışmış ve Tiger serisi ile bunlara benzer tankları bu silahların "etrafında" yapmışlardır. O tarihte hemen hemen hiçbir tank silahı 88lik ile boy ölçüşemediği ve 88lik her türlü tank zırhını deldiği için Tiger, Panther, Nashorn, Elefant gibi bu topun türevlerini taşıyan araçlar çok başarılı olmuştur.

[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.

[Bu mesaj Deli_Haci tarafından 20 Ocak 2005 22:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Modern tankların bile 2.000 metreden düzgün çatışabildiğini düşünürsek, 4000 metreden II.Dünya Savaşı döneminde etkili olmanın ne demek olduğunu daha iyi anlarız. Özellikle hedefe işaret edecek birileri mevcutsa, bozkır veya çöl gibi düz arazide bu tarz araçların ne kadar paha biçilmez olduğu ortada.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Deli_Haci, 20 Ocak 2005 22:25 tarihinde demiş ki:
Bir de kuzeni vardır bunun, Tiger Elefant, ki o da bu sınıfta Ruslara kan kusturan araçlardandır. O bakımdan poh atmayalım.



Öncelikle Hatamı düzelteyim Nashorn'a tank demek yanlış bir sınıflama oldu haklısın , Görevine göre dizayn konusunda da nisbeten haklı olsan da Nashorn'un başarısı tartışılabilecek durumda bence .

Asıl "poh" atacağım Tank Destroyer ise Kesinlikle Elefant'tır . Elefant görüntü itibariyle heybetlidir , hatta bir kale gibidir amma velakin öyle rezil bir manevra kabiliyeti hızı ve ağırlığı vardır ki Savaş alanlarında başarısı oldukça sınırlı kalmıştır . Ruslara Kök söktürdüğü konusunda da katılmıyorum . Elefantın ortaya çıktığı Kursk savaşında Elefantlar piyadeler tarafından keklik gibi avlanmıştır . Tanklara karşı kuşkusuz güçlü bir silahtır her iki Tank Destroyer de ama mobilitenin gereklerini yerine getirememişlerdir . Kanaatimce .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dogmeat,
Senin dediğin şey kuru kuru menzil. yani mermisi 3.6 kmye gider. Benim dediğin "çatışabilmek", etki mesafesi denen şey. Yani adam gibi yüksek isabetli atışlar yapıp hedefi bulmak vesaire için modern tanklardaki mesafe genelde 2km kabul edilir(miş). Gerçi sanırım şimdilerde 2.5 falan diyorlar, 2 km 1990 civarındaki bir raporun rakamı. Bu rakam II. Dünya savaşı tankları için 1200-1500 metredir ki her babayiğit tank o zamanlar düşmanı o kadar mesafeden dövemiyordu.

Hücum topu kullanmak da avcı-bombardıman veya kara saldırı uçağı kullanmak gibidir. A10 uçağı ile neredeyse her tankı konserve gibi açarsınız ama havadan gelecek bir avcı uçağı kolaylıkla A10 indirebilir, hava üstünlüğü veya avcı koruması olmadan kullanmak aracın bir işe yaramamasına sebep olur Elefant veya Nashorn kullanmak için de yakın destek verecek zırhlı-hafif zırhlı araçlara ihtiyacınız vardır. Açık arazide piyade veya zırhlı desteği olmadan bu araçların zaten bir etki yapabilmeleri, işlerinin Allah'a kalmasıdır.

Elefant konusunda da, evet heybetliydi ve kodu mu oturturdu, ama koruma olmadan kendi başına bir hiçti. Teketek zaten savaşamaz bir tankla, piyadeye karşı silahı bile yok. O yüzden "Tank" değil zaten, "hücum topu". Bu bakımdan manevrası da koruması da kötü olsun, ne olacak, amacı çook uzun mesafeden düşmana darbe vurmak, çatışmanın göbeğine dalmak değil ki!

Örneğin, Marder, Wespe gibi araçlar da var, bunlar daha ufak "kundağı motorlu top" diye geçen araçlar. Amaçları, kamyona veya başka birine muhtaç kalmadan, tank şasisi kullanarak arazide yüksek manevra-hareket kabiliyetine sahip toplara sahip olmak. Ama sen gider de bu tip araçlarla piyadeye, tanka kafa tutarsan seni yerler. Geçen mesajlarda da bin kere söyledim, amaçlarına ters zaten.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hacı üstadıma sonuna kadar katılmakla beraber ufak bir düzeltme yapma itiyacı duyuyorum, Marder kundaklı top değilde o da hücum topudur. Sanırım Hummel ile karıştırdı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim bildiğim kadarıyla (yanlış hatırlamıyorsam) elefant zaten özel olarak o iş için tasarlanmış değil, hitler tarafından porsche'ye henschel tiger'leri yetiştiremezse diye ilaveten sübap babında bir sipariş veriliyor, henschel tankları vaktinde yetiştirince porsche'nin hazırladığı 90 civarı tank hücum topuna dönüştürülüyor, modelin esas adı da ferdinand ama elefant diyegeliyorlar sonradan..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir marder i havan topuyla almak mümkün sanarsam.
Da elephatn dediniz konuyu biraz bulandıracağım ama
close combat 3 oynarken zamanında,
bir elephant i alabilmek için açık arazide 4 t - 34 ile karşına çıkmış ve her mermim "ping-pong" sesleri çıkararak zırhtan tepmişti.

Hatta Hatırlarım bir tiger ı ön tarafından sıkı bir atele maruz tutmuş "6 t-34 tadında tank ile (şasi farklı ama namluları aynıdır)" Dakikarlarca mermim bitene kadar dövmüş ama bir netice alamamıştım. (etrafından dolaşamıyordum köprü de bir tank enkazı vardı) ama en sonunda sürekli tank ateşine maruz kalan tiger mürettabatı gavur deyimiyle "pined down" arkasından bir bzouka takımı ile işini bitirirmiştim.

Ama hitler 2ci taaruz öncesi yeni oyuncaklarını beklemekle iyi etti mi, etmedi mi tartışılır.[signature][hline]Berk, 17 Ocak 2005 01:54 tarihinde demiş ki:
mimarlık2.sınıf adam tasarımdan ne anla diyorum sadece...


haklıdır anlamam.

http://golge-i-khan.deviantart.com/gallery/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet Fedaykin, ben o aletleri sevmediğim için Hummel Marder Elefant Nashorn hepsini karıştırıyorum, sevmiyorum kardeşim, şekilsiz aletler :)
Elefantlar Tiger şasisi üzerine oturtulmuş hücum toplarıdır, tankların zaten yerine geçemezler. Bu konuda bir yanlış olmasın? Tiger tankında Henschel ve Porsche yarışmış, Henschel kazanmıştır. Porsche tankların da iki prototipi o halleriyle savaşa katılmıştır savaş sonuna doğru. Elefantlar ise, Tiger şasisi üzerine oturtulduklarını düşünürsek, zaten tanklarla eşit zamanlarda çıkmış cihazlardır.

Tiger zırhını, tam kafadan (yani önden) II. Dünya savaşındaki hemen hemen hiçbir tank delemez. Ya Sherman Firefly amcaların 400 metreye kadar sokulması gerekir(Tiger'a karşı intihar demek) ya da bir şekilde tankın arkasına geçip oradan motora isabet kaydetmek gerek. Öbür türlü tek başına 6-8 Shermana falan kafa tutan Tigerlar var.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...