Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Karışık Tarih Bilgileri


Feamer

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...

buyuk bizans arastirmacisi, cyril mango vefat etmis.

abi kardes cok onemli turkiye arastirmacisiydi bunlar, abisi andrew mango da onemli bir insandi birkac sene once vefat etti

bu cyril oxford harvard kings collegeda  fln hocalik yapan, dunyaca taninan, bizans konusunda en cok atif almis adam olabilir, referanslik kitaplari var, ve istanbul buyukada dogumlu

 

abisi daha meshurdur, ataturk biyografisi sebebiyle, ama cyril de onemli bir abimizdi, mekani cennet olsun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kırım'da yaşayan Gotlar.

Roma İmparatorluğu'nu bitiren kavim olan Gotların tarihi 1. yüzyıla kadar dayanıyor. Roma ve Cermenler Ren'i sınır kabul ettikten sonra bu defa da Tuna Nehri civarında mücadele etmeye başlıyorlar. Roma'nın krallık, cumhuriyet ve erken dönem imparatorluk zamanları dünya genelinde hakim olan sıcak iklim nedeniyle Cermenya ve Baltık bölgesinde hızlı bir nüfus artışı yaşanıyor. Galya tarafında ilerleme olanağı bulamayan Cermen kavimlerin Doğu Avrupa ve Polonya'nın Güneyindeki daha verimli topraklara yerleşmeye başladığı görülüyor. O dönem Baltık Denizi güney kıyılarında yaşayan Gotlar da yağma ve daha verimli topraklar bulma amacıyla Tuna'ya doğru inmeye çalışıyor. Burada da diğer Cermen kabileleriyle mücadeleye tutuşuyorlar. Markoman Savaşları'nın bir sebebinin de Kuzey'den inen ve daha fakir kavimler olduğu söylenir. 2. YY'de Gotlar'ın ismi Roma kaynaklarında sıkça geçmeye başlıyor. O tarihlerde daha da doğuya, Ukrayna'ya yayılım gösteriyorlar.

Bu ilerleyiş esnasında arkeolojik keşifler sayesinde özellikle Gotların önemli değişimler geçirdiği gözlemleniyor. Baltık civarında yaşadıkları dönem İndo-Aryan kavimler gibi ölüleri yakarken güneye doğru indikçe ölüleri gömmeye başlıyorlar. Burada yaşayan Daçyalı ve Sarmat kavimlerle etkileşim söz konusu. Hatta Doğu Roma'dan gelen Arius adlı Hristiyan din adamının etkisiyle Aryanizmi benimsiyorlar. Sonrası ise malum, Hunların baskısıyla imparatorluk topraklarına sığınma ve İtalya ve İspanya'da krallık kurmaya kadar gidiyor iş.

Hunlar gelmeden önce Karadeniz kıyılarına hakim olan Gotlar doğal olarak Kırım'ı da ele geçiriyor. İşgal başlayınca Ukrayna ve Tuna boylarını terk eden Gotların aksine Kırım'da yaşayan Got kabileleri Hun işgali ve kavimler göçünden fazla etkilenmeden yüzyıllar boyunca varlığını sürdürüyor. Kırım'ın dağlık ve zorlu coğrafyası sayesinde dışarıyla fazla etkileşime girmeden kalabilmişler. 16. yüzyılda bölgeye gelen Avrupalı gezginler Kırım'ın dağlık ve ormanlık alanlarında Cermen lehçesi konuşan halkların varlığını rapor ediyor. Öncesinde Bizans'ın elindeyken İstanbul'da çok sayıda Got yaşadığını bildiren Avrupalılar da var.

Doğu Avrupa'yı yaşam alanı olarak gören Hitler ve Naziler'in bu doktrinlerine dayanak noktalarından biri de Gotların ve Cermenik kavimlerin Doğu Avrupa'yı mesken tutmuş olması. Sivastopol'ü ele geçirdiklerinde şehrin ismini Got kralının adı olan Theoderichshafen (Theoderic'in Limanı) olarak değiştirmeyi bile düşünmüşler.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_Goths

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayrıca Ukrayna, rusların (vikinglerin) de sonradan gelerek yerleştiği bir yer.

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kiev_Knezliği

*-*

Varyaglar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveçli olan Varyaglar doğuya doğru yayılmış, 11. yüzyılda Karadeniz'e, hatta İran'a kadar uzanmışlardı. Bunların çoğu Rusya'da, Novgorod ve Ukrayna'da ise Kiev'e yerleştiler, barışçı ticaret erbabı olarak ipek karşılığında kürk ve köle alışverişi yaptılar. Bunların içinden prens Ryurik Hanedanı Rusya'da 16. yüzyıla kadar hüküm sürdü.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Doğu Avrupa nehir sistemi batıya göre çok daha avantajlı olduğu için bu kadar güney bölgelere inebildiler. Bazı yerlerde nehirlerin arasındaki uzaklık 4-5 kilometreye kadar düştüğünde botları ufak olduğundan dolayı karadan devam ederek diğer nehire geçiş sağlıyorlar. Zaten büyük akarsulara bir kere ulaşınca Karadeniz senin Hazar benim dolaşıyorsun.

Zaten ben bu Avrupa nehir sistemine hastayım. Çok büyük bir coğrafi avantaj ve adamların gelişmesine doğrudan katkısı var. İlk Alman bourgları Ren kıyılarında kuruluyor. Keza Ruslar bu nehirlerden faydalanarak Sibirya'yı ele geçiriyor. Gel gelelim Osmanlı kadırgalarla bu avantajı neden kullanmamış anlamıyorum. Kiev 900'lerden bu yana önemli bir siyasi merkez konumunda. Karadeniz filosunun desteklediği bir ordu ile Viyana yerine buraya sefer düzenlense ve alınsa hem nehir sisteminin kilit taşı sende olacak. Hem Rusları erkenden baskılayacaksın hem de Kırım Tatarlarını daha rahat kontrol edebileceksin. Mesela Ruslar Azak Kalesi'ni bir türlü ele geçiremezken Büyük Petro nehirlerde tersaneler inşa ederek donanma kuruyor. Ne zamanki gemilerle kale kuşatılmış garnizon hemen vermiş anahtarları. Sonrası malum zaten.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 6 ay sonra ...
Alıntı

Karabisianos, İmparator II. Justinianos döneminde en geniş şekilde güçlenmiştir, imparator İmparatorluğun güney sahillerine birkaç bin Merdei kökenli insanı kürekçi ve denizci olarak istihdam etmiştir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karabisianos

Alıntı

Merdeiler (Yunanca: Μαρδαΐται) or al-Jarajima (Süryanice: ܡܪ̈ܕܝܐ; Arapça: الجراجمة / ALA-LC: al-Jarājimah), Nur Dağları'nın yükseklerinde yaşarlar. Merdeiler, ya Miafizitizm ya da Monotelitizmi takip eden erken Hristiyandırlar. Muhtemelen fakat doğrulanmamış şekilde Maruniler ile bağları vardır.[1] Kökenleri konusunda çok az şey bilinmektedir, Fars ya da Ermeni olabileceklerine dair spekülasyonlar vardır, ancak diğer kaynaklar Levant yerlisi ya da muhtemelen Arap yarımadasından olduklarını iddia ederler.[1] Diğer Arapça isimleri, al-Jarājimah, bazılarının Kilikya'da (Tachkastan) bulunan Jurjum kasabası yerlileri olduklarını ima eder. Daha sonraları onlara, isyan eden kaçak köle ve köylüler katılmıştır ve bölgelerinin Kara Dağlar'ın "Kutsal Şehri" olduğunu iddia ettikleri söylenir.[2]

https://tr.wikipedia.org/wiki/Merdeiler

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 5 ay sonra ...
  • 7 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...