Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tuto isteği: Hızlı Okuma ve Meditasyon


Clauvn

Öne çıkan mesajlar

Bilgisi ve deneyimi olan patilerin bunların nasıl yapılacağına ve kafama takılan birkaç soruya da cevap verirlerse çok süper olur.

Hızlı okumada anlam kaybı yaşanır mı yaşanıyorsa da bu kaybı azaltarak tekniği sağlamak mümkün mü? Bu konuda başaralı olan yöntemler nelerdir? Hızlı okuma tekniklerini uygulamış ve işine yaramış patiler var mı?

Meditasyon nedir ve nasıl yapılır?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ikisinin aynı konuda olması tuhaf olmus konu iki yöne de kayabilir.

hızlı okuma da anlam farkı olmaz ama okuduğun şeye göre zevk almayabilirsin. okuduğun şeyin kafanda canlanması falan çok daha zayıf olur. hızlı okumak biraz daha özet gibi. okuduğun şeye bağlı olarak değişiyor işte. ezberlenecek şeyleri okuyorsan akılda kalma oranı daha düşük olabilir.

diye düşünüyorum hiç kursuna falan gitmedim sdf


meditasyon iyidir, duygu ve düşüncelerden arınmanı sağlar. zihnini berraklaştırır. kendini toparlamanı sağlar. seni kendinle baş başa bırakır denilebilir. biliçaltının bilincine doğru yükselmesine, iç içe geçmesine benzetirim ben. nasıl yapıldığını anlatabilir miyim bilmiyorum. oturup kendini soyutluyorsun etrafından, düşüncelerinden ve duygularından. değişik yolları ve çeşitleri mevcut.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Meditasyonun birçok çeşidi var. Ben mindfulness meditation öğrenmiştim.

Mindfulnes meditation budistlerin kullandığı bir meditasyon çeşidi. Tek bir objeye odaklanırken -- bu meditasyon çeşidinde nefes alıp verirken burnunda havanın oluşturduğu his veya nefes alıp verirken karnının inip çıkmasına odaklanma oluyor (ben buruna odaklanıyordum) -- bir süre sonra aklının bi düşünceye kapılıp gittiğini farkediyorsun ve o düşüncenin ne olduğunu kafanda yargılamadan kabullenerek mental olarak not edip tekrar odaklandığın objeye geri dönüyorsun sonra süreç gene aynı oluyor böylece bilinçaltında dönen şeyleri fark etmeye başlıyorsun. (Kafanda geçenleri farkederken egolarından arınmak için olan şeye olduğu gibi bakman lazım güzel çirkin iyi kötü bunların hepsi senin şu zamana kadar olan birikimlerin sonucu oluşan yargılar ama örneğin bir çiçek kırmızıysa kırmızıdır veya bir masa yuvarlaksa yuvarlak kafandan geçen şeyi bu şekilde ayıklamak gerekiyor).

Sonra tekrar odaklanmaya devam ediyorsun ve zamanla odaklandığın objede daha uzun süre kalabiliyorsun dikkatin dağılmadan dağılırsa problem değil farkedip not edip tekrar devam. Bu süreçte varolduğun an'a (şimdiki zamana) odaklanmayı öğrenmiş oluyorsun. Nefes alıp verme şimdiki zamanda geçen bir durum dolayısıyla şimdiki zamana odaklanmak için bu noktaya odaklanılıyor diye biliyorum. Bu süreçte ilerledikçe daydreaming (türkçesi hayal kurmak olsa gerek) durumundan çıkıp etrafında gelişen şeylere daha çok odaklanıyorsun beyninin yarattığı düşünce transını farkedip çıkabiliyorsun. Aynı zamanda bu süreçte varlık bilincini de geliştiriyorsun ve sen denilen şeyin aslında beynindeki o farkeden izleyen mekanizma olduğunu sen istemesende beyninin düşündüğünü ve işlem yaptığını görüyorsun ama zamanla ufak ufak bunu kontrol etmeyi öğreniyorsun.

Nefes işinde iyice ilerledikten ve odağını iyice kaybetmemeye başladığında başka objelere de odaklanmayı öğrenebilirsin mesela bu süreçte sıkılıyorsan sıkılmayı inceleyebilirsin sende yarattıkları hissi vs. vs. oraya odaklanıp durup inceliyorsun yargılamadan veya mesela bir budist rahip kendini ateşe vermişti sanırım adam cayır cayır yanarken parmağını bile oynatmadı büyük ihtimalle beyninde yaşadığı durumun yarattığı hissi inceliyordu neyse şimdilik eyyorlamam bu kadar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

güzel başlıkmış, öğrendiğin bişeyler varsa atsana buraya.
hızlı okuma için şey diyebilirim, okurken blok blok okuyorsun atlayarak gidiyorsun. hızlı okuma kursları var bi sürü, kitapları da var. emin değilim ama melik duyar ın sitesinde ücretsiz dersleri var sanırım. mail adresinle üye oluyorsun haftada 1 sana mail geliyor otomatik. onun dışında hızlı okuma kurslarında göz egzersizleri de yaptırılır. odanın köşelerine odaklanırsın vs. vs. bundaki mantık da şey, diyorlar ki göz de bir kas, e kas ise bunu geliştirebiliriz. anlam kaybı da umduğun gibi olmaz diye düşünüyorum. özellikle kpss gibi sınavlarda çok işine yarar. bi de okurken içten seslendirmeyi azaltmaya çalışırsın. o da seni yavaşlatan etmenlerden.
meditasyona gelince Soris diye bi pati var o baya bilgili o konuda. ben de merak ediyorum bikaç kere yaptım ama düzenli olarak gitmedim hiç. nefes teknikleri falan da öğrenmek istiyorum (:D yani güzel kaynaklar bulur buraya atarsan 10 numara olur.
kolay gelsin :)o
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...