Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Man in the High Castle (2015) - Amazon


Norak

Öne çıkan mesajlar

zevkler ve renkler tartışılmaz, zaten izlemeyin veya izlenmez gibi bir yorumda yapmadım ama bu konun içine daha önce yazmış olmam lazım, vakit geçirmek için çekilen çok sahne, bölüm sayısı işlesin diye yapılmış çok bölüm var ilk iki sezonda, ve bu dizinin çıkmasını merakla bekleyen beni o kadar baydı ki bu durum üçüncü sezonun çıktığını dün öğrendim.

zaten fırsatını bulduğum ilk anda izleyeceğim ama dediğim gibi çok daha iyi olabilecek bir seriyi biraz çarçur etmişler

ama çok iyi yaptıkları kısımlarda var, nazi mahalle yaşamı kurgusu, nazi berlini öngörüsü, ikinci sezon finali ve öncesi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 7 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 5 hafta sonra ...
  • 3 ay sonra ...

Geçen hafta 3. sezonla kombo yaparak bitirdim. Genel anlamda dizinin zirvesinin 3. sezon olduğunu söylemem mümkün. Hatta Game of Thrones tier'inde ve izlerken "holy s..." tepkisini verdiğim birkaç süpriz ölüm sahnesi bile vardı. Öte yandan: 

Spoiler

Denver direnişi gg olunca

4. sezon zaten hikayeye pat diye sokulan zenci komünist direnişe çok fazla zaman ayrıldı ve bu ister istemez hikayedeki çoğu şeyin sonda aceleye gelmesine sebep oldu. Ekşi'deki spoiler'leri yemeden bitirebilmiş olsam da birçok kişinin son sezonda bozma açısından Lost'a benzettiğini biliyordum, izlediğimde gördüm ki aslında pek de haksız değiller, son bölümün gerçek anlamda hikayeyi ne yönde ilerlettiği bile belli değil.
 

Spoiler

Sadece bir kişiyi öldürerek tüm paralel evrenleri resetlemeleri fazla soyut bir final seçimi olmuş. Kitabı, çeviren yayınevinin kötü çevirilerinden ötürü bitirememiştim ama yakın zamanda okumak şart oldu, bitirdiğimde daha net bir yorum sunarım sanıyorum. 

Genel anlamda bir kitap uyarlaması ve alternatif tarih dizisi olarak ben başarılı bulsam da dizinin görkemini final sezonuna yansıtamadığını düşünüyorum. Zaten Japon istihbaratçıların Kido'ya yolladıkları raporun İngilizce yazılması gibi bazı abukluklar bile Kido'nun yaverinin raporu uzatırken kazmalık yapıp tek elle uzatması, sonra farkına varıp iki elle uzatarak durumu kurtarması gibi önceki sezonun bazı ince düşünülmüş sahnelerini yer yer bozuyordu.
 

Spoiler

Julianna'ya dayadıkları plot armor'un bir noktadan sonra bokunun çıkması (kadınla sevişenler bile ölmeye başladı bir noktadan sonra), Nasyonal sosyalist yaşam tarzını kötülemek için abuk bir lezbiyen draması başlatıp sonra finalde bunu tüm bu lezbiyen dramasını fiiler hale getirmeler, Smith'in ailesinin ilkokullu veledin kraldan çok kralcılık noktasında ailesine faşistlik yapmasına varan şekilde bir noktadan sonra sıkmaya başlayan kendi dramaları, Japon'ların zencilerden tek bir terör saldırısına uğrayınca tüm kıtanın yarısını onlara terkedip Almanların onlara iyi fiyattan petrol verecekleri umarak kaçmaları vs gibi birkaç çok bariz eksisi var dizinin. Son sezonun izlerken yükseldiğimi hissettiğim yegane kısmı Hail Smith sahnesi oldu ama onun hemen sonraki bölümünde tüm o planın mastermind'inin Tom & Jerry ucuzluğunda harcanması affedilir değildi. Dediğim gibi, tüm sezonu o sahne için izleyecekseniz OK ama son bölüm gerçekten o görkemi harcamak dışında bir şeye hizmet etmiyor.

Amerikalı fahişeyle sevişirken Japonca inlemesini bekleyen, Weaboo'ların efendisi Robert Childan reyis, unutulmayacaksın. Kido reyis senin de giderayak barda John Wick aksiyonu yaparak ölmeni bekledim ama ölmedin, kendine yazık ettin.

İlk 2 sezona 10 üzerinden 7, 3. sezona 10 üzerinden 8.5, son sezona 10 üzerinden 6 diyebilirim. Ayırdığınız zamanın hakkını verir ama daha iyi olabilirdi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 10 ay sonra ...

Yilbasindan once 1. sezonu izlemistim, 2 haftada geri kalani bitirdim. Genel olarak setting iyi, konsept iyi, casting iyi, ozellikle bazi aktorler cok iyi (Smith, Kido, Himmler). Kitabi okumadim, direk dizi uzerinden yorumluyorum.

1. sezonda, bolum 1, 9 & 10 haricinde, hikaye asiri derecede yavas ilerliyor. Belirli karakterlerin buildup lari var, setting tanitimi var, ama setting i sevmiyorsaniz ittire ittire izlersiniz.

2. sezonda hikaye hareketlenmeye basliyor, ozellikle 2.sezon finali benim cok hosuma gitmisti.

Spoiler

Alternatif evren kavraminin net olarak ortaya cikmasi, Smith in savasi durdurmasi, oy beybi ya.

3. sezonda, Netflix yapimi etkileri gorulmeye basliyor. Ama finalde toparliyor.

Spoiler

3. sezon, hikayede miladi dolmus karakterlerden kurtulma sezonu. Joe, Frank, Nicole u emekliye ayiriyor. Zaten Frank in arci bitmisti, jewish airtime hatrina tutuyorlardi. Hikayede bir suru kotu adam varken, Joe nun hitman modunda gezmesi cok itici duruyordu. Hikayeden ciksada kurtulsak diye bakiyordum. 3. sezonda islenecek cok konu varken, hikaye ile alakasiz lgbt konseptine gereksiz airtime verilmis. Bunun etkisi 4.sezondaki hikaye orgusunde daha cok hissediliyor, bkz. asagisi.

4. sezon, bazi seylerin cok hizli gelistigi icin altinin doldurulmadigi bir sezon. Iddialara gore Amazon la 5 sezon olarak anlasilmis. Ama Amazon 3. sezon sonrasi, 4.sezonda final yapilmasini istemis. Senaristler 4. ve 5. sezon icin yazdiklarini birlestirmisler. Bir nevi GoT un son sezondaki etki var bazi bolumlerde. 3.sezon ile 4. sezon arasi 3,5. sezon gibi bisi lazim.
 

Spoiler

Tagomi story arc i pat diye, bitti. Prenses in gelisi, Tagomi nin Prenses i cekilmeye ikna edisi, vs. hic gormedik.

Ed e ne oldugu belli degil.

BRC in nereden ciktigi, nasil guclendigi belirli degil. Mevcut hikaye anlatimi Japonlarin geri cekilmesi cok mantiksiz gosteriyor.

Kido nun oglunun gelisi, Kido'daki degisim

Smith lerdeki degisim.

Diger alternatif duzlemlerdeki durum, Smith ler vs.

Bu konularda hikaye anlatimi neresinden tutsan elinde kaliyor. Ending de zaten cok open-ended kalmis. Butun seri boyunca alternatif Tokyo yu, Londra yi, Paris i, Mancurya daki savasi gormedik. Esasinda alternatif Berlin i de net gormedik.

Ek olarak, butun seri boyunca unutulmayacak bir yan karakter olan Weaboo'larin efendisi Robert Childan reis ? En boktan durumlarda bile antikalarinin tanitimini yaptin ya, helal olsun sana ?

Gallant tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dizi Amazon Prime. Netflix etkisi diye tanimladigim olgu, hikayeye uygun yada uygun olmayan sekilde lgbt, minority konseptlerinin sikistirilmasi. Genelde Netflix yapiyor bunu. Benim tahminim o donem Netflix in baslattigi bu furyadan dizinin yapimcilari etkilenmis, konjekture uygun olarak bizde bisiler ekleyelim demisler.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...