Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şarap Tutosu


Somon

Öne çıkan mesajlar

selamlar

yarın sabah şarköy'e gidip 200 kilo kadar şaraplık üzüm alıcam
internette bi on gündür bir sürü kaynak okudum izledim lakin çözemedigim bir kaç soru var, bu soruları yarın üzüm bağına gittigimde orada yapan birisine sormayı düşünüyorum, yine de yapan varsa burada bir sorayım dedim.

*üzümleri ezme işleminden sonra damacanalara koyarken kapağını kapatayım mı açık mı kalsın. bazı tutolarda kapağı kapatmışlar bazılarında tülbent gibi birşeyle örtmüşler sadece.

*bir de kükürt şarap mayası gibi şeylere gerek var mı, gördüğüm kadarı ile satış için yapılanşaraplara veya yerel markalar kükürt ve maya kullanıyor bunun dışında homemade yapanlar bunlara gerek olmadığını söylemiş.

Yarın akşam saatlerinde resimleri adım adım buraya yollarım ne yaptım ne ettim diye, burası da şarap tutosu olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tamam o zaman

nasıl yapılacagını hiç bilmiyor değilim, adımlarını ne yapmam gerektiğini biliyorum yalnızca hangisi doğru olur nedir inceliği diye merak ettim. boğma rakı yaparken kapağını kapatıyordum ancak şarapta biraz fazlaca yol var yapımı için inceliğini merak ettim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gastronomi okuduğumdan şarap üretimi ve şarap hakkında yeterince olmasada bilgim var. bu urla şaraplarının üretim yerini tanıdık vasıtasıyla gezme, processi görme/dinleme fırsatım oldu.

ben sana direkt bu sorduğun sorular ve bunların dışında yaşayabileceğin problemleri yazayım. gene sen bilirsin.

ilk önce kapak olayını anlatayım. şarap bağdan zaten üzerinde mayayla gelir. kendi mayasıyla fermante olması lazım. en doğalı budur. ama bunu evde sağlaman çok zor. ışık-vibrasyon-ısı gibi birsürü etmen üzümün cinsine ve toplanan bağdaki üzümün üzerindeki mayanın cinsine bağlı olarak değişir. kapağını kaparsın, içerisinde fermantasyon başladığında kükürt birikecek. camda falan yapıyorsan, ya tıpa atacak ya şişe iç basınçtan patlayacak. bu yüzden kapak açık yapman lazım. bu seferde fermantasyon tam olmayacak. bunun için, çıkardığın şırayı potasyum metabisülfit ile içindeki mayayı öldürmen lazım işleme başlamadan. ortalama 100 litreye yakın şarap çıkar o kadar üzümden. kg/2 lt. 100 litreye 5 gram potasyum metabisülfit eritip mayayı öldürmen lazım. daha sonra şarap mayasıyla mayalayacaksın. bu sayede kapağı açık yaparsın.

bunun dışında kullanacağın üzümün cinsi ne? cinsine göre çok tatlıysa, burukluk hiç yoksa içine belli bir oranda cibre ilave etmen gerekebilir. ne kadar cibre ilave edeceğini neye göre karar vereceksin?

üzümün içindeki şeker miktarı, fermantasyondan sonra şarabın ihtiva edeceği alkol oranıyla doğru orantılıdır. bu yüzden üzümün ne kadar şeker ihtiva ettiğini ölçmen için hidrometre lazım sana. değer olarak şırada 1100 görene kadar şekeri azsa şıranın, şeker ilave etmen lazım. yoksa %13 alkolü elde edemeyeceksin. hidrometre bul.

bir başka sorun. fermantasyonu ne zaman keseceğini bilmen için, vinometreye ihtiyacın var. fermantasyonun biteceğini düşündüğün son günlerde ölçeceksin bununla alkol seviyesini. %13 alkol tayin etmen lazım. tam o noktada şişeleyeceksin.

çekirdekleri kırmadan nasıl evde cibreyi şıradan ayıracaksın? o çekirdekler kırılırsa burukluktan o şarap içilmez.

damacana yada camda fermantasyona sokacaksan, meşe fıçısı kullanmadığın için buke çok zayıf olacak. aroma da artık allaha emanet ne çıkarsa :D

ha evde yapanlar nasıl yapıyor o zaman? önceki yaptıklarından yola çıkarak aynı üzümle farklı denemeler yaparak kendilerine has değişik bir şarap elde ediyorlar. içilemez kalitede sirkeden bozma bir son ürün çıkma ihtimali her daim var homemade lerde.

random aroma random buke, berrak yada tortulu, random buruk bir şarap elde edeceksin büyük ihtimalle. en azından 20 litrelik 5 ayrı damacana/fıçı/kova da içlerine farklı cibre miktarlarıyla fermante etmeni öneririm. çıkan farklı tatlara göre kupajımsı bir sistem kullanarak son ürünü deguste etmeye çalışırsın. en hoşuna giden miktardaki karışımı ayarlarsın tat açısından. kolay gelsin :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mümkünse metal tank kullan fermantasyon için ve kükürt ile temizle tankı mutlaka. Fıçıda zaten fermantasyon olmaz, tamamlandıktan sonra meşe fıçıya aktarman gerekir, ama meşe fıçı olayı epey zahmetli iş çünkü sürekli gözetim ve aktarım ile uğraşman lazım, yıllandırmıcaksan zaten fıçı filan salla.

Üzümleri sıkma delikli bir çamaşır sepeti bul, bir miktar üzüm koy elinle çevir tanelerin saplardan ayrıldığını görüceksin kolayca.

İlk etapta sapları ayır tanelerden, sonra taneleri elinle patlat ama sıkma zaten butik üreticen yüzde 30-40 alsan bile ilk tecrübe için yeterli.

bome'ye bak üzümleri almadan önce bir miktar üzümü sıkıp şekerine bakmak gerekli yoksa fermentasyon için şeker eklemen gerekebilir.

Deneyerek geliştirlen bir iş bu çok fazla kaynak var ve çok fazla faktör var etkileyen, hobin hayırlı olsun.

Birde 50kg ile başla.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sene ben de yaptım 50 litre kadar. Çok güzel anlatılmış yukarda. Benim yaptığım işlemden notlar:

Üzüm Merlot.

1Ben cibrenin tamamını 1 hafta kadar içinde bıraktım üstü tülbentli sonra sıktım, süzdüm. Bu sayede koyu, hatta kıvamlı koyu bordo neredeyse ışık sızdırmaz bir şarap elde ettim.

Mayayı cibreye 24. saatle 32. saat arası vermem önerildi. Öyle yaptım. bir de maya besini verdim ki şekerin daha çoğu alkole dönüşebilsin.

Airlock ve damacana kullandım. Mutfak kapısının arkasında bekletiyorum belki daha karanlık güneşsiz biryerde yapsam sonuç daha iyi olabilirdi.

Potasyum metabisülfiti sedece takımlarımı/leğenlerimi/hunilerimi hazırlarken kullandım. Yabani mayanın tamamını öldürmedim.

Çok zevkli uğraş kolay gelsin. Bağ bozumu çok geç kalmamış mı?


Edit: malzemelerin mayanın v.b. tamamını buradan aldım:http://magaza.hammaddeler.com/Sarap-Malzemeleri,LA_178-2.html#labels=178-2

Çiğli'de yerleri çok kolay Kent hastanesine yakın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fıçı yok Erikli damacana var :P Küçük çalışacaksan beş litrelik pet şişelerle ve bir serum seti ile de yapabilirsin şarabın tamamını. Maya bile şart değil. Youtube'da var videolar. Ama şu airlocklar hayatı çok kolaylaştırıyor.
http://www.noblehound.com/resources/03_18_2007_airlock_mlf.jpg
Alternetifi serum hortumunu yalıt şarabın olduğu kapağa, ben hamur kullanırdım, un tuz az şeker ve su, diğer ucunu sok yarım dolu pet şişeye, gaz çıksın O2 girmesin bitti gitti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazamadım birkaç gündür maserasyon aşamasına bıraktım şuanda işlemlerin fotoğraflarını fermentasyona geçirirken yapıcam son aşamayıda bitirdikten sonra ondan sonrası zaten şişelemeye gidiyor,

teşekkürler 200 kilodan birazını eşe dosta dağıttık toplamda 110 kilo cibre çıktı muhtemelen 50-60 litre bi şarap alacagız bakalım haftaya pazartesi kabasını alıp fermenteye bırakıyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de baska bisey sorayim,
Bazi sarap siselerinin ustunde (Gurcistan mesela) Dry, Sweet, SemiSweet, SemiDry vs.. seker, tatlilik orani yaziyor.
Ancak cogu sarapta MERLOT, CABERNET SAUVIGNON vs.. yaziyor. Iste meyve aromasi var full body gibi cesitli tanimlari var ama tatlilik orani yazmiyor. Genelde et ile iyi gider, makarnayla falan yaziyor. Bir Merlot'un tadi baska Merlot'a benzemiyor.
Ben mesela tatli sarap icemiyorum, Fransiz saraplari da cok sert oluyor, asitli bir tadi var. Genelde Italyan saraplari daha hosuma gidiyor.
Bu sekerlilik orani yila gore falan da degisiyormus galiba. 2010 yili mahsulu sarap ile 2008 yili mahsulu sarabin tadi farkli gibi seyler duydum.
Bu tad olayini anlasilir sekilde anlatan bir kaynak ya da birisi var mi? Sarap secerken daha bilgili olalim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
hmps mis gibi olmuş bugun içtim içimi çok güzel ancak alkolü hafif yüksek gibime geldi yarın vinometre yardımı ile alkolünü ölçücem haftaya bugun tam içime hazır hale gelmiş olur ki zira şuanda içilir durumda yine de ben tam bitmesini beklemek istiyorum fermentenin,
sonra kışlık alkolüm beleşe gelmiş olacak >:D<
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...