Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Büyük veba salgını


Feamer

Öne çıkan mesajlar

Remus said:

Veba salgın(lar)ı avrupanın din ile olan ilişiğini zayıflattı. Ondandır.

doğru. bundan dolayı reform hareketleri hızlandı, tanrı bizi siklemiyor dedi insanlar. kilisenin sattığı oyuncaklar bi boka yaramıyor dediler silkindiler.
yine o dönem önüne geleni cadı şeytan diyip vebayı bu getirdi diyip, yakmaları da kiliseye dine nefreti körüklüyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insanlar baslarına gelenler yüzüdnen ileri veya geri gitmiyo zaten.

"eskiden cok iyidi artık bok" mu diyosun "abi ugrasıp bişiler yapalım gelecek cok iyi olsun!" mu diyosun konu bundna ibaret.

antik cağlar kral arturlar romantiziyle gecmise bakan avrupa geri gider, arap fars matematiğini tatmış, antik yunan kalıntılarına yaızlarına felsefesine tekrar kavusmus bu haycanla (ve kıskanclıkla) bilimde sanatta yeni birşeyler yapmaya calısan avrupa ileri gider.


her zaman bu işler böle. 20lerden 70'lere geleceğin dünyası fuarları yapan amerika ileri gider "bizim zamanımızda cocuklar böle deildi öle deildi savas gidip ölyoduk AMERICA FUCK YEAH" diye geleceği yerip geçmişi öven amerika geri gider.

kanuniye kadar ileri bakan bilimda sanatta teknolojide yeni şeyler arayan osmanlı ileri gider, kanuniden sonra "ecdadımız =(((" diyen osmanlı geri gider.


endüstirip devrimi diyen, yeni bilim dallarına acılalım diyen, teknolojinin gelişmiş olduğu dillere daha kolay ulasalım diyen, isnan haklarıda geri kalmıyalım daha fazla özgürlük arıyalım diyen türkiye ileri gider; turan diyen, ecdadımız diyen, ırk diyen, millet diyen, atatürk devrimleri, diyen türkiye geri gider.



insan hayvanı baktığı yönde yürüyen bi hayvcan. mevzu bundan ibaret.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Vaktinde bunu yazmistim:

Ronesans'i tetikleyen sey temel olarak ekonomik. Ozellikle The Black Death'den sonra temel ihtiyaclarda dengeleri tamamen bozarak artan arz, guclenen sinif ayrimiyla soyluluk kavrami ve bunlar sayesinde genel ekonomik durum halini alan ticari kapitalism. Veba'nin topluma yasattigi ruhsal cokuntu de etkenlerden biri tabii.

Yazida adamin dedigi Ronesans'i 13. yuzyildan baslatma fikrine katilmiyorum ben. Ekonomik donusum 11.-12. yuzyilda basladi ama Ronesans farkli bir sey, kulturel bir hareket. Ayrica yine yazida dendigi gibi bir Platon cevirisi ile olmadi bu isler ki Platon'un ve oteki Yunanlilarin bilinmiyor oldugu buyuk bir yalan. Anselm'de, ondan once gelenler de pekala farkindaydilar Yunan felsefesinin.

Aslinda bu konuda bir suru teori var, benim yazdigim da bana ozgul degil. Yillarca ekonomi tarihi calismis ve ozel olarak 12.-18. yuzyillar arasi Avrupa'ya odaklanmis biri olarak dusuncem bu. Muhsin Öztürk kimdir bilmiyorum ama hatali. Propagandali lise basitlestirilmesinin islam ayagi olmus sadece.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Cüce; Ona eyvallah, Türkçülük kadar Kürtçülükte zararlı elbette. Hatta alttan gelen hırsla gelen taraf olduğu için artık daha yıkıcı oluyor eğer dikkat ediyorsan.

@Feamer; ümmet dinsel bir kavram, o dinin mensuplarının kardeşliğini diğerlerinin düşman olduklarını savunuyor. Yani birleştirici bir faydası olamaz insanlığa, anca kavga körükler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Ronesans kulturel olan iste, ekonomik kalkinma (merchant capitalism diye arayin) ve dlack death'in sonucu ama bu demek degil ki Ronesans'in baslangici da merchant capitalism ile ayni tutulsun.

Konu o degil gerci. Black death arz/talep dengelerini asiri bozdu ve devasa bir surplus (marxist anlamda) yaratti uretimde. Ondan boyle faydali oldu. Ebola gelip insanlarin %50'sini oldurursa black death gibi yine olur aynisi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

para olmadan hiç bir şey olmaz olmamış zaten, rönesans ve reformun temelinde zenginleşen bir kesim var

ayrıca daha önce dediğim gibi germenler beşeri bilimlere özelikle metal ve mekanik işlere çok yatkın adamlar, kilise gibi üstlerinde sallanan bir baskı unsuru kalkınca adamlar bu alanlarda yardırmaya başlamışlar, doğudan da bilim ve yeni icatlar gelmiş zaten,

misal kuzey italya ve güney italya, şimdi genetik olarak bu ikisi ayırmak şu şudur diye çok uçuk olur ama sonuçlar ortada veya kuzey ve güney ispanya, aynı şekilde fransa
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...