Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

tavsiye - Gundam 0080 War in Pocket


hired_gun

Öne çıkan mesajlar

bandai visual imzalı 6 bölümlük 25er dk dan oluşan ve tüm gundam serilerinin vermek istediği mesajın eksiksiz bir özetini ilk okul çağında silahların ve savaşın oyun olduğunu sanan bir çocuğun gözünden bize göstermektedir ...
savaş bir oyun değildir ve savaşmak acı çekmek demektir ...

konusu için: http://www.animenfo.com/animetitle,192,xvqxjk,gundam_0080__wa.html[signature][hline]I love my solitude¹
¹Yalnızlığımı seviyorum

[Bu mesaj hired_gun tarafından 26 Mart 2004 16:29 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 9 ay sonra ...


Mobile Suit Gundam : 0080 , War in the Pocket

Yapım yılı : 1989

Bölüm sayısı : 6 OAV



Federasyon'un Zeon asteroid üssü A Bao A Qu'ya yaptığı başarısız saldırı sonucunda Federasyon ile Zeon arasında ateşkes anlaşması imzalanmasından birkaç ay geçmiştir. Her ne kadar savaş resmi olarak bitsede hala iki taraf arasındaki gerginlik sürmektedir.

Savaşta büyük hasar alan Federasyon elindeki savaş araçlarını geliştirmek ve "Newtype" adı verilen üstün insanların kullanabileceği MS'ler geliştirmek üzere gizli bir proje başlatırlar. Bu proje "ALEX" adlı Newtype kullanımı için bir Gundam üretmekle ilgilidir.

Proje öncelikle Federasyonun Kuzey Kutbundaki üste başlar. Fakat bu gizli projeyi haber alan Zeon komutanı Yarbay Killing , "Cyclops" adlı bir komando takımını ne pahasına olursa olsun yeni Gundam'ı yoketmekle görevlendirir. Cyclops takımının Kuzey Kutbundaki Federasyon üssüne yaptığı ilk saldırı başarısızlıkla sonuçlanır. Alex'in parçaları üsten kaçırılır ve Cyclops takımının üyesi Andy Strauss hayatını kaybeder.

Alex'in geliştirmesine Side 6 kolonisinde devam edilecektir. Bütün gizlemelere rağmen Zeon'un Side 6 kolonisindeki bu projeden haberi olur. Ve bu kez yeni Gundam'ı kesin olarak yoketmek üzere Cyclops takımı gizlice koloniye yollanır.

Cyclops takımı'na ölen Strauss'un yerine Bernie Wiseman adlı tecrübesiz bir asker yollanır. Takımın diğer üyeleri bu yeni yetme askere karşı başlarda soğuk davranırlar. Bernie ise arkadaşlarına kendisini kanıtlamak için bir fırsat aramaktadır. Side 6, Libot kolonisinde yeni Gundam'ın tutulduğu yeri bulmak için araştırma yapan Bernie, bir kaza sonucu Zaku'su ile koloniye düşer ve orada Alfred Izuhara adlı 10 yaşında bir çocuk ile karşılaşır.

Al'ın en büyük tutkusu MS'lerdir. Bütün gün boyunca MS savaşlarını görmeyi düşlemektedir ve odası MS resimleri ve modelleri ile doludur. Bernie ile bu karşılaşmaları sonucunda bir şekilde birbirlerine karşı abi-kardeş yakınlığı duymaya başlarlar. Al Bernie'e bir Zeon apoleti karşılığında telsizini verir ve Bernie takım arkadaşları ile kontak kurup koloniden uzaklaşır.

Herşey Bernie'nin şehirde dolaşırken Al ile yeniden karşılaşması ile başlar. Bir yanlış anlaşılma sonucu Bernie, Al'ın kapı komşusu olan güzel Christina McKenzie'den dayak yer. Bu kötü karşılaşmaya rağmen gün geçtikçe Bernie ile Chris birbirlerine yakınlaşmaya başlarlar.

Bernie bir yandan takım arkadaşları ile yeni Gundam'ı bulmaya çalışırken bir yandanda nedenini anlayamadığı bir şekilde yakınlaştığı Chris ile görüşmeye başlar. Bu arada Operasyonun son günüde yaklaşmaktadır ve Cyclops takımı bu yüzden elini çabuk tutmalıdır. Komutan Killing , Cyclops takımını başarısız olması durumunda bir "İkinci plana" sahiptir...

Bernie'nin bilmediği ve belki asla öğrenmek istemeyeceği şey ise, hoşlandığı kız Chris'in aslında yoketmeye çalıştığı Gundam'ın pilotu olduğudur...

1988'de Char's Counterattack yayınlandığı zaman herkes artık Gundam efsanesinin bittiğini sanıyordu. Ama bir yıl kadar sonra 0080 yayınlandığı zaman herkes bu efsanenin bitmemesine sevindi. War in the Pocket 6 bölümlük bir OVA olarak televizyonlara verilmiştir. Yapılmasındaki amaç, hem Gundam'ın 10. yılını kutlamak hemde "One Year War" günlerine bir dönüş sağlamaktır. Aynı zamanda ilk Gundam OVA serisidir ve ilk defa Yoshiyuki Tomino dışında birinin , Takayama Fumihiko'nun yönetmenliğinde yapılmıştır. Karakter dizaynlarını Macross'tan Haruhiko Mikimoto yapmştır.

War in the Pocket, "One Year War" yerine , Al adlı MS savaşlarını düşleyen küçük bir çocuğun etrafında gelişen olaylara odaklanır. Al her ne kadar savaşları görmek istese de hikaye içerisinde değişerek savaşın aslında ne kadar anlamsız ve korkunç birşey olduğu anlar. Bu bize savaşa bir çocuğun gözünden bakma imkanını veriyor.

0080'de bir önemli nokta ise Zeon'a faklı bir açıdan baktığımızdır. Seri, Zeon'un tamamiylen kötü insanlarla dolu olmadığını gösterdiği gibi, Federasyon'dada aslında herkesin "melek" olmadığını göstermektedir.

(Bu inceleme Heero tarafından hazırlanmıştır)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 yıl sonra ...
Gundam 0080'i ilk izlemeye karar verdiğim askere gitmeme 1 gün vardı ve son gece oturup ilk 3 bölümü izlemiştim. Öyküsü ve kurgusunun zaman içinde ortaya çıkacak bir OAV serisi olduğunu henüz farkında değildim ve hatta Ending'ine bile 3 saniyeden daha fazla dayanamayıp kapatmıştım. Ama adını koymak zor birşey ama öyle bir seri idi ki bitirmemin bir zorunluluk olduğunu hissettirdi ve aklımın hep bir ucunda takıldı kaldı.

İzinde döndüğümde ilk işim odaya kapanıp 4-5-6'yı izlemek oldu işim. Ve ilk kez bir Anime'yi izlemiş olduğuma bu kadar sevindim, bitmesine bu kadar üzüldüm. 3 saniyeden uzun tahammül edemediğim Ending bile son bölüm akabinde tamamen dinlemem ile beni erkeksi gözyaşlarına boğmayı başarmıştır. Serinin en akıcı yönü "bunlar düşmanlar , yoketmeliyim" yerine "başaramayacağımı biliyorum ama yapmam gereken bu" düşüncesinin vurgu gücü. Ve ilk kez tamamen özgün bir son düello izliyoruz arkadaşlar. Bir Anime'de bazen bir bölümde yüzlerce kişi ölür ve hiçbirşey hissetmezsiniz. Fakat son bölümün akabinde ölen tek kişi bile gerçekten size birşeyler hissettirebiliyor. Yeni serilere takılıp kaldıysanız 0080'in başlardaki ağır temposu sizi aldatmasın. Zira seri anlatmak istediğini sapa yollara sapmadan , izleyiciyi tavlamak için kaçak dövüşmeden, ve anlatmak istediğini görmek istediğiniz sürece görüp hissettirebiliyor izleyiciye. İzlediğim en iyi "final bölümü" sahibi serilerden biri ve kesinlikle "en iyi son dövüş" sahnesi, bence budur: Zira son dövüşte iyi - kötü taraf olmadığı gibi dengeler kesinlikle eşit değil. (Mesela... NT1 Alex'in Amuro'nun efsane olmuş RX 78inin tüm üst limitlerinin neredeyse 2 katına sahip karşısında ise... neyse)

İşte tüm bunlar, yani izleyiciye "birşeylerin yitirildiğini" hissetirmek drama kavramı adına benim için "iyi bir serinin" işaretidir. Bu seri de eskimeyecek bir klasik olarak bu özelliklerin bütünleştiği animelerden biridir benim için. Sevdiğiniz tür ne olursa olsun, bu seriye mutlaka bir şans vermelisiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir gaz arkadastan UC koleksiyonunu almisim 0083 izle akcmaz diye vermisti ki UC den bi zeta izlemisligim var aldigimda

kaempfer maketi almsitik ama MG efsane biseydi silahalr keskin detaylar vesaire arkadas dedi bak bu kaempfer 0080 de 12 gemi 30 mobiel suit bissurude insan harciyor cok piskopat mecha filan

bu gazi alip eve geldim 83 u bi kenara atip 0080 e basladim ve gerisi omrumde yasadigim en buyuk hayal kirikligiydi cunki bana anlatilan adrenalin dolu yapim yerine cocukalrin hoplayip zipladigi bir yapim vardi onumde

chris olmasa yarida da birakirdim heralde :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...