Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

vücut geliştirme #5


AthleT

Öne çıkan mesajlar

Martta tam antremanimin zirvesindeydim. 1 saat full body çıkarıyordum köpek gibi. Salon kapandığından beri 5 kilo aldim vıcık vicik pizza waffle bira yağları. Evde devam edemedim bi. Salona gidemeyecez uzun süre evde başlamak lazım. 2 senedir düzenli gidiyordum tam kivama geldik derken üzdü. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dediğin o temel bilgileri varsaymıştım zaten bu işi yapıyorsan onları biliyorsun demektir .

Ben 3 yıl yaptım bu sporu bu süre zarfında çok iyi gelişme gösterdim, yıllar oldu bırakalı o videodaki adamdan çok daha iyi gözüküyorum hala ? 

Göbek çıktı biraz o olmazsa olmaz zaten

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Goeringüstadım niye bu türk fitnesscıları takip ediyorsun. İngilizce bilmesen anlayacağım ama ingilizce bilen biri kesinlikle türk fitnesscılarını takip etmemeli çünkü çok büyük kısmında doğruyla yanlış hep birbirine girmiş durumda.

Akın'ın da koyduğun bu ilk videosuna önyargısız şekilde baktım ne demiş diye ama saçmalamış. Sırf kendi fikrini desteklemek için konuyla böyle çok uzaktan alakalı kıyısından köşesinden geçen iki üç makale bulmuş oradan kendince çıkarımda bulunmuş. O çıkarımlar da tipik yok şunu yapınca bu oluyormuş da o olunca bu da olurmuş da bunun da böyle etkisi oluyor da o halde bu da vücuda şöyle yapar gibi fitness camiasında çokça yapılan bir hata. Vücut o kadar basit çalışmıyor. Çok kompleks ve tam anlaşılamıyor tüm parçaları. Haliyle sonucu o küçük parçalardan yola çıkarak tahmin etmek imkansız oluyor çoğu durumda. Bunun yerine büyük resme bakmak lazım. Yani yapılması gereken iki grup oluşturulacak biri aç biri tok çalışacak haftalarca ve sonunda sonucuna bakılacak.

İşin komiği bunu zaten yapmışlar bile ama Akın bunlardan hiç bahsetmiyor halbuki tam da aradığı soruya yanıt olacak çalışmalar. Sonuç olarak aç veya tok kardio yapmanın bir farkı yok demiş bu çalışmalar. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25429252/

https://www.mdpi.com/2411-5142/2/4/43

 

Özetle ingilizce biliyorsanız türk fitnesscılarını takip etmeyin, iyi niyetli olsalar bile kemikleşmiş yanlışlar var çoğunda veya bilimsel yaklaşımın nasıl olması gerektiğini bilmiyorlar, elde veri olmasına rağmen onu doğru yorumlayamıyorlar. Bu da aslında hiç şaşırtıcı değil çünkü Türkiye'deki eğitim genel olarak kötü ve bu alana yönelen insanlar zaten çoçukluklarından beri akademik başarısı zayıf insanlar çoğu zaman.

Fili tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Fili

ayrıntılı cevap için teşekkür ederim, ben bu konuda bilgisiz olduğum için her şeyi takip etmeye çalışıyorum.

 

(daha önce bir kaç sene boks-wingchun / 1 sene crossfit'le uğraştım - uzun süre tenis oynadım) 

birlikte crossfit yaptığım herkes patır patır bel-sırt sakatlığı geçirdiği için bıraktım.

bir de protein-shake'li gainer'lı creatine'li balon vucüt sevmiyorum, hedefim pro-boxer ve ufc fighter tarzı vücut.

-yani bir kamaru usman / khabib olamayacağımı biliyorum tabii ki-

 

 

kaynak olarak asıl "faithfully" takip ettiğim chris algieri var. (eski world boxing champ)

(benim yaş 34 - 1.70m - 62kg'ım o yüzden welterweight / lightweight / super-lightweight sikletinde elemanlara ve antremanlarına bakıyorum özellikle...)

 

spoiler'da sıfatım var ama kamera çöp ve ışık yanıltıcı.

Spoiler

BdgOTxb.jpg

eWPgc6D.jpg

 

şu an 1 aydır falan kettlebell / calisthenics / yoga hand stand-balance gidiyorum.

bir de antreman derken, uzun km'ler yürümek dışında ben cardio nerdeyse hiç yapmıyorum. kondisyonum baya baya iyi. (3-4 set tenis maçı çıkarıyorum) covid'den turnuvalar iptal olmasa nisan/mayıs tenis turnuvalarının hepsini katılacaktım.

 

5-6 kilo lean muscle gain almam lazım o da imkansıza yakın herhalde kısa sürede.

hedef soyle

Spoiler

maxresdefault.jpg

 

YAN_PETR_L_0.png?kyRH36pZmHfLV0nh3kmvJ0r

 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben aç yapmanın bi artısı olmadığını biliyorum da adam bahsediyo mu veya ne sallıyor merak ettim. tıklayıp da youtube algoritmamı bozmak istemedim sdfs. olay türk fitnessçılarının TÜRK olması da değil. zaten dünyada az sayıda var söyledikleri takip edilecek kişi. onlar da türkçe kullanmıyor

tiLi tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, Goering dedi ki:

birlikte crossfit yaptığım herkes patır patır bel-sırt sakatlığı geçirdiği için bıraktım.

 

iyi yapmışsın crossfit zaten sıkıntılı, bir de dövüş idmanlarıyla birleşince iyice zorlamıştır recoveryi. Temel sakatlanma sebebi vücudu uzun süre tamir edebileceğinden daha fazla zorlamak. Liftingde başlangıç seviyesini geçen ve sakatlanmak istemeyen herkes fatigue management konseptine hakim olmalı diye düşünüyorum. Sizin bir de ek başka bir sporla birleşince daha da önemli oluyor. 

 

7 saat önce, Goering dedi ki:

5-6 kilo lean muscle gain almam lazım o da imkansıza yakın herhalde kısa sürede.

 

mevcut kilonu ve boyunu düşündüğümüzde bence 6 ayda rahat alırsın o miktarda kası. Ama sorun salonlar kapalı nasıl yapacaksın çoğu hareketi, evde illa ki bir şeyler yapılıyor ancak ne kadar verimli olduğu tartışmalı. İmkanın olunca Greyskull LP gibi bir program ile başlayabilirsin.

 

4 saat önce, tiLi dedi ki:

olay türk fitnessçılarının TÜRK olması da değil. zaten dünyada az sayıda var söyledikleri takip edilecek kişi. onlar da türkçe kullanmıyor

evet aslında bu doğrusu benim demek istediğimin. 

 

4 saat önce, tiLi dedi ki:

tıklayıp da youtube algoritmamı bozmak istemedim sdfs

ben yaktım kendimi :)

Fili tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vay anasını ya, ne güzel bir sürü şey öğrendim bugün. Tahmin edebileceğimden verimli geçti. Aç karnına spor yapmanın etkili olduğunu düşünüyordum ben de. Glikojen deposu zart zurt diyordum ama bir yandan da mantığım saçma buluyordu, sonuçta yakılan kalori aynı, ha önce eksilmiş ha sonra eksilmiş aldığın kalori aynıysa diye. Abi takip ettiğiniz kanalları da yazsanıza onları takip edelim, savaş cebeciye falan kalmayalım.

Akhlaur tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

15 saat önce, tiLi dedi ki:

ben aç yapmanın bi artısı olmadığını biliyorum da adam bahsediyo mu veya ne sallıyor merak ettim. tıklayıp da youtube algoritmamı bozmak istemedim sdfs. olay türk fitnessçılarının TÜRK olması da değil. zaten dünyada az sayıda var söyledikleri takip edilecek kişi. onlar da türkçe kullanmıyor

ben sana özetliyeyim reyz.

söylenene göre açken antremana girdiğinde, kasların içinde bulunan açlık halinde kullanılacak olan yağlar yakılmaya başlanıyormuş haliyle de vucut yerine yağ koymak için yağlı bölgelerdeki yağı çekiyormuş. en düz özeti bu, kişiden kişiye de farkedeceğini söylüyorlar

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, Cheaz dedi ki:

athlean-x ile buff dudes iyi baya . kendi programını , diyetini yapana kadar güzel bir dünya örnek oluyor yaptıkları kardeşlerin . jeff de idman çeşitliliği  ve yoğunluğu konusunda faydalı

Jeff kim abi ? Athlean ı takip ediyordum ama adam sanki bilinmeyen şeyleri söyleyeceğim diye çok zorluyor gibi gelmişti. Emin olamıyordum söylediklerinden, bir de onun bazı söyledikleri ( şu hareketi böyle yapmayın etmeyin ) başka yerlerde okuduklarımla çelişiyordu. İnternetten de biraz araştırmıştım adamı geçmişiyle ilgili biraz shady falan diye okumuştum sanki.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

athleandeki adam jeff , 10 tane videosu varsa 9 unda bilinen şeyleri şekil cümlelerle anlatıyo ama gerçekten bilgilendirici kanal. hareket önerilerinide vücudunun nasıl tepki vereceğini görmek için tek tek denemekte fayda var. birde full body barbell curl yapan tiplerden ziyade full range motion odaklı gösterdiği çoğu hareket. özellikle evdeki 60-70 kg ağırlıkla antrenmanı zorlaştırmak için güzel önerileri

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu büyük kanallar bence sorunlular. İlgi çekebilmek için sürekli döndürüp döndürüp şu kası nasıl çalıştırmalısın temalı videolar çekiyorlar. Bu videolar hem ilgi çekiyor hem de kolay tüketiliyor ama başlangıç seviyesini geçmiş birine pek faydası olacak şeyler değiller. 

Athelan-x ile buff dudes yine kendi klasmanlarında V Shred gibi kanallarla kıyaslandığında iyi kanallar.

 

@Akhalur

Benim tavsiye edeceklerim şöyle

1) Hem kolay anlaşılsın hem de bilimsel bir şeyler olsun istiyorsan Jeff Nippard'ın kanalı gayet güzel bir kanal. Training pek öğrenilmez ama genel manada fitnessla ilgili sorulara bilimsel yanıtları bulabileceğin bir kanal.

https://www.youtube.com/user/icecream4PRs

 

2) Daha bodybuilding ağırlıklı ama Mike Israetel'in doktoralı olması sebebiyle bilimsel yönü de eksik olmayan bir kanal. 

https://www.youtube.com/channel/UCfQgsKhHjSyRLOp9mnffqVg

 

3) Youtube'a da podcast atıyorlar ama asıl makaleler için takip edilmesi gereken ve genel olarak lifting ve fitness camiasında tartışılan konulara bilimsel yönden cevapların olduğu  bir site.

https://www.strongerbyscience.com/articles/

 

4) Kurucusu 2 tıp doktoru ve kuvvetli adamlar haliyle pek lifting camiasında bulunmayan bir özellik. Hem sitelerindeki makaleler hem de youtube kanalları güzeldir.

https://www.barbellmedicine.com/

https://www.youtube.com/channel/UCMcGFPjX2aQy31KYdEvT2-Q

 

5) Brian Alshrue'nun kanalı strongman ve strength odaklı, bodybuilding dışında farklı şeyler görmek için güzel bir kanal.

https://www.youtube.com/user/AlphaTnation/

 

6) Powerlifting odaklı bir kanal, meraklısına form check videolarını tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/channel/UC9Cph05W6T461_FEXLWcPvQ

 

7) Stan Efferding bodybuilding ve powerliftingde kendini kanıtlamış birisi ama asıl beslenme konusunda öne çıkıyor. Björn Hafthor ve Brian Shaw gibilerine diet konusunda destek veriyor. Eski Rhino Rant videoları güzeldir.

https://www.youtube.com/user/stanefferding/ 

 

8) Kendisi strongman ama genel manada lifting konuşuyor. Kanalı yeni açtı sayılır ama diğer kanallardan farklı olarak training üzerine de çokça konuşuyor.

https://www.youtube.com/user/SirAlexandertheRED/ 

 

9) Kıymeti bilinmeyen gerçek bir üstad. Mark Rippetoe ile Practical Programming for Strength Trainingi yazdı. Uzun yıllardır koçluk yaptığı ve kafası da iyi çalıştığından tecrübesini güzel yorumluyor. Genel olarak training üzerine konuşuyor. Kanala artık pek bir şey atmıyor ama kendi sitesindeki bloguna yazmaya devam ediyor. O blog training/programlamaya meraklı olanlar için okunması faydalı olacak bir yer.

https://www.youtube.com/channel/UCqAWkW0bgtmDdLSZue6zBOA

https://www.andybaker.com/blog/

 

Takip ettiklerim arasında faydalı olacağını düşündüğüm kanallar bunlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biimsel araştırmanın lafına kanmayın. bi sabah 10 da kahvaltı edip öğlen 2 de spor yapın. birde aynı sporu sabah yemek yerine kahve içip yapın, kendiniz karar verin.

bilgi almak için kaynak arıyorsanız youtube doğru adres değil. savaş cebeci mesela türkiyede en bilgili insanlardan ama oda magazinsel olaylara giriyor ister istemez, youtube da olunca işin goy goyu çok oluyor. en temiz ve net bilgiyi şu siteden alabilirsiniz.

https://www.kasvekuvvet.net

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet

bütün araştırmayı okuyacak kadar gelişmiş ingilizcem yok. ama şunu anlayabiliyorum, o araştırmalar tok karnına spor yapmak mı iyi aç karnına yapmak mı iyi sorusuna cevap aramıyor. sadece kilo kaybına etkisine bakıyor. yani bunun sonucuna bakarak evet tok karnına spor yapabilirim demek yanlış olur. ayrıca yine okuyamadığım için bilmiyorum ingilizcesi yeterli olan yazabilir, yemek derken neyden bahsediyor. mesela meyve mi yiyor, yulaf ezmesimi yiyor patates mi yiyor. meyve dese bile üzüm yiyorsa bambaşka olur sonuç muz yiyorsa bambaşka olur.

ayrıca deneklerin sağlık durumu ne? metabolizması düzgün çalışan insanlardan mı seçilmiş yoksa metabolizması bozuk sindirim sorunları yaşayan insanlarda var mı deneklerin içinde, oranı ne vesaire.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mal için bölüm banı demiştim...

Fili'nin yazdığı ilk 4 kanalı ben de endorse ediyorum. onun dışında:

Revive Stronger kanalının "The Improvement Season" hariç videoları. @revivestronger instagram hesabı

team3dmj kanalı. @helms3dmj instagram hesabı. Eric Helms'den ne çıksa yiyorum.

MASS (Monthly Application in Strength Sport) paralı aylık bir yayın, araştırmaları inceleyip pratik önerilerle sunuyolar. Eric Helms, Greg Nuckols ve Eric Trexler(strongerbyscience) ve Mike Zourdos tarafından çıkarılıyor. ben bunları korsanlıyorum bi yere upload edebilirim bakmak isteyenler için.

Iron Culture Podcast

kanalı veya IG'si çok verimli olmayan ama isim olarak gördüğünüzde güvenilir diyebileceğiniz Brad Schoenfeld ve James Krieger

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...