Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Matilda 2 Tankı- Bilinen Matilda Tankı


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Matilda 2 tankı, herkesin bildiği ünlü Matilda tankıdır, ancak ikinci modeldir, pek çok insan bu tankın ilk modelini bilmez.

Matilda 2, İngiliz Hükümetinin etkili bir piyade destek tankı arayışlarına cevap olarak doğmuştur.
Daha Matilda 1 ler servise girerken, İngiliz hükümeti düşman tanklarına karşılık verebilecek, güçlü bir top taşıyan ve ağır zırhlı bir tank istemiştir. 1937 yılında tahtadan ilk prototipi hazırlanan tank daha ilk araç yapılırken 65 sipariş almıştır. 1939-40 yılları arasında hizmete girmeye başlayan Matilda 2ler, bu sürede Matilda 1lerle aynı anda hizmete girmiş, fakat Dunkirk faciası sonrası eldeki Matilda 1ler hizmetten çekilince, Matilda adını almış ve böyle anılmaya başlanmışlardır. Pek çok kişinin Matilda1 i bilmemesinin sebebi işte budur.



Matilda 2de (Bundan sonra Matilda diyelim biz de) 4 kişilik klasik mürettebat mevcuttur. Sürücü ön ortada oturur, kalan üç kişilik komutan, doldurucu ve topçu biraz sıkışık olarak taret bölümündedir. Top olarak "2 pounder" denen orta boy top tercih edilmiştir. Dunkirkte, Matilda 1ler fıslarken, Matilda2ler düşmana karşı rüştlerini ispatlamış ve başarılı olmuştur.

Matilda, aynı zamanda ilk çift motorlu tanklardan biridir, her palete ayrı bir motor güç vermekteydi. Paletleri için özel bir koruması mevcuttu, aradaki oluklarda özellikçe çamur ve kum için ayıraçlar vardı ve buralardan paletin üzerinde birikmeden kum ve çamur dışarı atılıyordu. Bu resimde oluklar daha iyi görünüyor.




Bu tanklar daha sonra dünyanın etrafında bir çok İngiliz birliğine dağıtılmıştır, fakat Matilda tank olarak ününü çölde kazanmıştır. 1941 yılına kadar çölde, İtalyanların bu tankın zırhını delecek bir silahı olmadığı için Matildalar pek çok başarı kazanmış, Almanların gelişi ile birlikte bu durum biraz değişse de 1942 yılının sonlarına kadar aktif olarak çarpışmalara katılmışlardır. Özellikle Alman 88lik tanksavarının Matildaları uzaktan hacamat etmesi ve Matildaların "2 pounder" denen toplarının aynı mesafeden onlara karşılık verememesi sıkıntı yaratmış; daha geliştirilmiş olan "6 pounder" tipi topun Matilda taretine uymaması ve büyük gelmesi sonucu, Matildaların çöldeki hizmetleri sona erdirilmiştir. Piyade tankı olmaları yüzünden Matildalar yavaştır, 24km/hlik hızları açık arazide etkili tanksavarlara karşı zayıflıklarıdır, bu yüzden zırhlarını uzak mesafeden delen 88likler bu tankların görevini çöl için bitirmiştir.


Çöl kamuflajıyla bir Matilda. Bu mavi-sarı kamuflajın amacı, özellike gün batımı ve doğuşunda uzaktaki tankların ufka karışmasını sağlamak. Gerçekten işe yaramış. Gündüz vakti ise zaten toz bulutu çıkardıkları için tankların kamuflaj boyanmasının bir anlamı yokmuş.

Çölde pek çok başarı kazanan Matilda, daha sonraları Sovyetlere ve Avustralyaya da verilmiş, savaş boyunca aktif hizmette kalan sayılı tanklardan biri olmuştur. 1939-1945 yılı boyunca süren hizmet hayatları 1945te tümüyle bitmiş, Matildalar envanterlerden çıkartılmıştır.


Malta adasında, özel kamuflajıyla bir Matilda.

Bu da Matilda, Rusya'dan Sevgilerle....


Teknik Özellikleri:
Mürettebat: 4
Silahlar: Bir adet 2 pounder top- bir adet .303inch Vickers mark I makinalı tüfek. Veya bir adet 2 pounder top, bir adet 7.92 mm BESA makinalı tüfek(Mark 2). Veya bir adet 3 inchlik Howitzer, bir adet 7.92 mm BESA makinalı tüfek
Zırh: 0.55inch(14mm) en ince yerinde, 3 inch(78mm) en kalın yerinde
Boyutları: Uzunluk: 18ft 5 in (5.61 metre), en:8 ft 6 in(2.59metre), yükseklik: 8ft 3in (2.51metre)
Ağırlık: 26,926 kilogram
Motor: İki tane AEC altı silindirli düz dizel, toplam 147 beygir gücü. Veya iki tane Leyland altı silindir toplam 190 beygir (Bu Mark III modeli için)
Performans: Yol hızı 15 mil/ 24 kmh. Arazi hızı 8mph/12.8 kmh. Menzili: 160 mil/ 256 kmh
Engel kapasitesi: 0.61 metrelik dikey engel, 2.13 metre eninde siper geçebilir, 0.91metre sudan geçebilir.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.

[Bu mesaj fedaykin tarafından 05 Ocak 2005 14:52 tarihinde değiştirilmiştir]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu ingiliz tanklarının toplarını bir türlü anlayamadım gitti. 2 inch toptu howitzerdi vs. vs. Şu ingilizler her bir nanede çıkıntı mirim :)[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...