Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SdKfz. 234/2 PUMA ( SonderKraftfahrzeug 234/2 )


fedaykin

Öne çıkan mesajlar



Teknik Özellikleri

Mürettebat: 4 kişi (Komutan, sürücü, nişancı, yükleyici ve geri sürücü)
Uzunluk: 6.8 metre
Genişlik: 2.33 metre
Yükseklik: 2.38 metre
Ağırlık: 11740 kg
Maksimum hız: 90 Km/s
Menzil: Yolda 1000 km, arazide 600 km
Zırh: Taret 38 mm, önde 30mm, yanlarda 8mm ve diğer yerlerde 6mm
Silahlar: 50mm KwK 38 L/60, 1 x 7.62mm MG42
Mühimmat: 55 adet 50mm'lik top ve 1.050 adet 7.62mm mermi
Top açısı: -10 +20 derece

İspanya İç Savaşı'nda alınan dersler ışığında Almanlar zırhlı arabaların da en az tanklar kadar önemli bir silah olduklarını anlamışlardı. Tanklar kadar yüksek ateş güçleri yoktu, onlar kadar ağır zırhlı değillerdi ancak çok büyük bir avantajları vardı, o da hız. İkmal ihtiyacı olmadan ortalama bir tank bir seferde 200-300 km yolu 5 ila 8 saat arasında alırken, örneğin Puma 1000 km yolu 11-12 saatte alabilmekteydi. Ayrıca tanklara göre çok daha kısa sürede ve çok daha ucuza imal edilebilmekteydiler. Bunlardan başka ilerleyen piyade birliklerine de hem yakın ateş desteği verebilmekte hem de cephedeki birlikler arasında telsiz iletişimini sağlamaktaydılar. Hepsinden önemlisi hızları sayesinde çok başarılı birer keşif aracı idiler. Ancak Guderian'ın da belirttiği üzere hiçbir zaman tankların yerini alması düşünülemezdi ancak onların keşfi olmadan da tanklar kör gibi ilerlemek zorunda kalırlardı.


1. SS Panzer Tümeninde yer alan bir Puma. Normandiya'da müttefik hava üstünlüğünden dolayı çok yoğun bir kamuflaj yaşamsal önem arz etmekteydi.

İkinci Dünya Savaşı süresince üretilen her milletten zırhlı arabalar arasında bir tanesi açık bir şekilde aradan sıyrılıp en başarılı konumuna tartışmasız bir şekilde oturmuştur, SdKfz. 234/2 Puma. Amerikan ve İngiliz ordularınca yapılan testler sonunda müttefiklerde Puma'ların bu savaşın en iyi zırhlı arabaları olduklarını kabul etmişlerdir.

Savaşın ilk yıllarında üretilen zırhlı arabalar makinalı tüfek veya düşük kalibreli otomatik toplar taşırken 1942 yılına gelindiğinde daha yüksek ateş güçlerine ihtiyaç duyulur olunmuştu. Ayrıca Kuzey Afrika gibi cephelerde su soğutmalı motorların çok fazla sorun çıkartmasından dolayı hava soğutmalı motorlara ihtiyaç duyulmaktaydı. Hız zırhlı arabalar için hayati önemde olduğundan geliştirilen geri sürüş sistemi sayesinde Puma'lar hem ileriye hem geriye aynı hızda sürülebilmekteydiler. Yani zor bir durumda kaldıklarında kaçmak için geriye dönmeye çalışıp hem vakit kaybetmeyecek, hem de daha güçsüz olan yan ve arka zırhlarını düşman topçusuna dönmek zorunda kalmayacaktı. Ayrıca Puma'ların aks sisteminde yapılan bir değişiklikle yerden olan yükseklikleri benzerlerine göre çok daha azaltıldı. Bu da düşman topçusuna daha zor bir hedef olmalarını sağladı.


Panzer Lehr Tümeninden bir Puma

Esas olarak ayda 80 tane Puma yapılması planlamıştı. Ancak üretimdeki darboğaz nedeniyle bu rakama hiçbir zaman ulaşılamadı. 1943 yılında 7 tane, 44 yılında ise 94 tane olmak üzere toplam 101 tane üretildi. Bunlardan 25'er tanesi Panzer Lehr Tümeni ve 2. Panzer Tümeninde, 16 şar tanesi 1. SS Panzer Tümeni ve 20. Panzer Tümeninde, 6 tanesi 7. Panzer tümeninde görevlendirildi. Kalan 13 tanesi ise içlerinde 2. SS Panzer Tümeni Das Reich ve 12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugent"inde bulunduğu birliklerce dağınık olarak diğer tiplerde SdKfz. 234'ler ile birlikte kullanıldıysa da kesin birlik numaraları ve adetleri hakkında bilgiye ulaşamadım.


Alman ordusunun 1943 yılından itibaren kullandığı koyu sarı renginde boyanmış bir Puma.

Modelciler için Not

1. SS Panzer Tümeni'nde yer alanların koyu sarı üzerine 3 renkli ile boyanmışlardı. Ayrıca haçlar ve 3 haneli numaralar taşımaktaydılar.

2. Panzer Tümeni 1. Bölüktekilerde koyu sarı ana rengine boyanmış olmakla birlikte bazılarında 3 renk tipi kamuflaj uygulanmıştı. Kamuflajı olanlarda haç ve numaralar mevcuttu. Ayrıca hepsinde 2. SS Panzer Tümeni "Das Reich" ın amblemi olan miğfer ve üç çatallı zıpkın sol önde yer almaktaydı.

20. Panzer Tümeni'nde yer alanların beyaz kış kamuflajı ile boyanmış olması muhtemeldir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"


[Bu mesaj fedaykin tarafından 27 Aralık 2004 15:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pumanın ayrıca "Puma olmayan versiyonları mevcuttur. Aslen 234/ serisi 234/5'e kadar gider. 234/3, pumanın taretsiz ama 20lik uçaksavar taşıyan versiyonu. 234/4 sanıyorum yine taretsiz, iyice alçak ve telsiz taşıyıcı, kontrol etmem gerek.

Güzel modelleri var, özellikle Italeri tarafından üretilmiş olanlar.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok hacı 234 serisinin tamamına Puma denmiyor. 234/2'ler sadece Puma. Benim yazdığımda 234/2[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

SdKfz. 234/1 - 20mm KwK 38 L/55 Açık taretli



SdKfz. 234/3 - 75mm KwK 37 L/24 Üstü Açık (taretsiz)


SdKfz. 234/4 - 75mm PAK 40 L/48 Üstü Açık (taretsiz)

[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fedaykin pati biladerim...
Bakınız sarfettiğim cümle şöyledir: "Pumanın ayrıca "Puma olmayan versiyonları mevcuttur".
Üşendiğimden Sdkfz 234 tipi araç yerine bir kere Puma dedim diye niye günahımı alıyorsunuz efendim? Pumanın zaten Puma olması taretindeki topudur. İstirham ederim, beni yanlış anlamışsınız.
Tcık tcık tcık... (Ehehehehhe)[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öeh nickimin içinde en çok geçtiği topik olarak yorum yapmazsam olmaz :) özellikle savaşın başlarında almanların avrupayı işgalinde çok işe yaramış bir araç.piyadelere, hafif zırhlı diğer arabalara ve hafif tanklara karşı hızı ve çevikliği sayesinde ilaç olmuştur.blitzkrieg oynarkende oldukça işime yaramıştır :P[signature][hline]Azmodai, 18 Aralık 2004 20:28 tarihinde demiş ki:
arkadan ben bile cok guzel gorunebilirim kimilerine
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Puma pati kardeşim
Eğer savaş başı ve avrupayı işgal oynadıysan, orada çok Puma yok, söyleyeyim. Seninkiler muhtemelen 243/1in çeşitleri, Puma, yani 234/2 1943 model bir mal çünkü.
Bir de 234/1 e benzeyen bir kaç araç daha var, onlarla da karıştırıyor olabilirsin, ama haklısın, aynı sınıf zırhlı araçlardan hem daha hızlı hem de daha güçlüler. İngiliz Humberlar var mesela, onlar hantal kalıyor bunlara göre.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kültürsüz Mathias'ım,
Alt kat komşum olarak, bu kadar fütursuzca cahillikleri beni kızdırmak için kasıtlı yaptığını düşünüyorum ister istemez.

Rusların yarı kamyon zırhlı dediğin araçları, Amerikan malı olan M3 Halftrack denilen yarı paletli(Halftrack) kamyonlarıdır. Rusların savaş dönemindeki koşulları yüzünden kamyon veya hafif zırhlı üretimi yoktur, belgelere bakarsan askerler tankların üzerinde taşınır (Mekanize piyadeler yani... Normalde kamyon ve zırhlı taşıyıcıyla gitmesi gereken herifler) kalan askerler de yürür veya koşarlar. Ayrıca, M3 aracı, buradaki PUMA ile kıyas götürmez, çünkü tek olayı arkasında palet bulunması ve kasası normale göre biraz daha kalın olduğu için zırhlı sayılmasıdır.

Dediğim gibi İngilizlerin HUMBER denilen Scout Car diye tabir edilen aracını(M18 miydi neydi yahu unuttum) Sdkfz 234lerle belki kıyaslayabilirsin.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben m3 ten bahsetmiyorum .. dur bir bulayım fotoğraflarını (half track değil armoured car olarak geçenlerden. ).

Bekle hele :)


Şu biiir

BA-64



Hatta daha detaylı bilgi için .... DIKLA ! http://www.battlefield.ru/ba64.html

şu ikiii

BA-6



şu üçççç :

BA-10 VE BA-20

http://www.saunalahti.fi/veijju/tankit/tank012.html

son link anca boyle çalışıyor .. buyrun bakın

Ben bunlardan bahsediyordum .. baksana şunlara :)[signature][hline]What we do in life,echoes in eternity.

edit fedaykin = forumun canına okuyan url değiştirildi :)

[Bu mesaj Mathias tarafından 02 Ocak 2005 02:32 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj fedaykin tarafından 03 Ocak 2005 17:38 tarihinde değiştirilmiştir]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mathias, tam dayaklıksın. Gösterdiğin aletler, BİRİNCİ Dünya Savaşının aletleri, hatta bunları Türkiyeye bile verdiler. Bunlar ikinci savaşı doğru düzgün görmedi bile, demek ki Pumaların karşılarına dikilemezler. Artı Puma tipi bir aracın silahları bunların çoğunu konserve gibi açar.

Xanthe, Almanların yarı paletli araçları Skfkz 250/ ve Sdkfz251/ araçları. İkisinin de 250/1 den 250/10a falan kadar türevleri var. Amma velakin bunlar hafif zırhlı araçlar (son modelleri daha iyi olsa da), yani sen bunlara belki tabanca tüfek kurşunu işletemezsin ama hafif tanksavar kurşunuyla vurur yolda bırakır, bazuka veya tanksavar topu tipi silahlarla darmaduman edersin. (tipleri mipleri çok güzeldir ama, maketleri güzel yapılır, bak o konuda çok haklısın)

Bakınız PUMA tipi araçlar bu konularda daha iyi. Bu tip araçları indirmek için daha ağır tanksavar silahları lazım, artı bu araçlar tam geri basıp kaçabilir, diğer tüm araçların çekilmek için sırtlarını dönmesi lazım, sırtını dönmek zırhının en ince yerini dönmek demek, bu da ölüm demek. Skdfz 234ler, geri geri normal hızda giderek ve aynı anda ateş açarak çekilebilir. Top ve nispeten ağır silah taşıyabildikleri için kendilerini daha iyi savunabilirler. Hiçbir personel taşıyıcı bir tankın yerini tutamaz, ama Puma tipi araçlar hafif tank/zırhlı araç kırması oldukları için her iki işlevi de başarıyla yerine getirebilir. Süperliklerinin kaynağı budur.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet hacı teşekkürler bilgi için...ha bu arada doğrudur yanlış biliyorum herhalde eğer Puma 43'de başladıysa üretime mümkün değil savaşın başında bişeylere ilaç olması :) zaten başında üretilseymişde üretildiği sayılara bakınca insanın "yanlış zamanda doğru araç" diyesi geliyor.eğer almanlar bunu darboğazda değilken ve büyük sayılarda üretebilselerdi muhtemelen müttefiklere 2-3 kat daha fazla kan kustururlardı...arkadan panzerlerle desteklenseydi hem piyadeleri hemde shermanları hareket kabiliyeti sayesinde rahatça alırdı sanıyorum...tabii amerikan uçaklarına yem olmazsa :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Almanyanın zaten başlıca sıkıntısı silah teknolojisinin en geliştiği anda elde hammadde olmaması ve üretim yapılamamasıydı. 1943 yılından itibaren Almanlar diğer ülkelere "uçuk" gelecek buluşlar yaptı ve yeniliklere imza attı. Bunların örnekleri ilk aktif savaş jeti Messerschmitt Me-262, Tiger tankı, V1-V2 füzelerinin geliştirilmesi, burada bahsi geçen Puma, vs vs...
Ama toplama bakıldığında cephelerde bu silahlar neredeyse hiç yoktu. Bu yüzden büyük bir etkileri olamadı. Ayrıca dediğin gibi, Luftwaffenin çöküşü ile hava avantajını ele geçiren Müttefikler Almanların zaten darboğazda olan silah sanayini fabrikaları imha ederek ve destek birliklerini, konvoyları vurarak işlemez hale getirdi.
Bu bakımdan PUMA gibi devrinin ilerisindeki silahların tam kapasitesini asla bilemeyeceğiz. Bunlar Ruslara ve Amerikanlara meze oldu, planları ve örnek araçları alıp götürüp söküp öğrendiler :)[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...