Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Magic The Gathering: Pauper


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Tanıtım olması, insanlar görsün kaygısıyla buraya açtım. Taşımayın lütfen, orada genel konuşmasını yaparız. Açmamın ikinci nedeni de yeni istemcinin (beta hala) epey iyi çalışması artık. Bug görmüyorum epeydir. Sistemi de kasmıyor artık (sanal makinada kullanıyorum).

İlk önce Pauper nedir onu anlatayım. Pauper genelde sadece online oynanan bir Magic The Gathering formatı. Oyunun kuralları diğer formatlarla aynı, tek bir fark var ki ama bu fark Pauper'ı bence en zevkli ve erişilebilir Magic formatı yapıyor. Pauper'da sadece common kartlar kullanılabilir. Detaya girmeden önce öteki formatları anlatayım, temel olarak iki format var:

Standart: Son serilerden çıkan kartlara izin var. Bu sürekli değişen metalara neden oluyor ve oyunu her zaman dinç tutuyor. Sürekli de para yiyor tabii bu nedenle. En popüler format.
Classic: Bu az sayıda banlı kart dışında (çok güçlü oldukları için) çıkmış tüm kartlara izin veriyor. Standart'tan sonra en çok bu oynanıyor.

Bir de bunlara eklenmiş Pauper var işte, Online'da çok oynanıyor Pauper. Sadece common kartlara izin var demiştim, bunu da açayım: MtG'de kartlar nadirliklerine göre sınıflandırılıyor. En altta common var, sonra uncommon, rare, mythic rare diye gidiyorlar. Common kartlar adı üzerine neredeyse beleş. Online'da bir common kartı 0.01 USD'de bulmak mümkün. 0.0025 USD bile mümkün. Değerli common kartlar da var tabii ama. En değerlisi 5 USD kadar sanırım, 15000 USD'ye kartı olan bir oyun için kıyasını yapın. MTGO Academy denen bir dükkanda mesela 750 common 9 USD'ye satılıyor Online için. En çok kullanılan, en iyi common kartlar bunlar ayrıca.

Standart'ta son serilere izin veriliyor demiştim, bu açıdan Pauper daha çok Classic'e benziyor. Bir kaç banlı kart dışında tüm common kartlara izin var. Bu da çok büyük bir çeşitlik sağlıyor. Bunun en iyi yanını meta konusunda görüyoruz. Bildiğiniz gibi çoğu oyun metalar etrafında döner; şu takım iyidir, bu yıl şu üç deste ile oynanır... Pauper'da bu yok. Oynaması kolay olduğu için sık rastlanan deste tipleri var ama turnuva kazanan desteleri takip ederseniz sürekli farklı desteler göreceksiniz. Benim en başarılı destem en çok kullanılan desteler arasında yeri olmayan bie graveyard control destesi mesela. Şu anda da bir Vampir temalı deste kurmaya çalışıyorum. Daha önce hiç Pauper'da vampir temasıyla karşılaşmadım ama şimdilik 1/3 gibi bir başarı oranım var. Deste üzerine çalıştıkça bunu yarı yarıya çıkartacağımı düşünüyorum (Merak eden için Red-Blue vampir destesi şu anda).

Pauper çok erişilir demiştim. Tutup da tüm common kartları almak istiyorum demiyorsanız bir tane turnuva kazanan deste 2 USD'ye çok rahat kurulabilir. Sideboard yapmazsanız 1 USD civarına deste kurabilirsiniz. Yani her hafta binlerce kart arasından 2 USD verip deste kurarak (ki temel kartlar biriktikçe masraf cent ile hesaplanır seviyeye düşecek) deste kurmanın keyfini çıkartabilirsiniz. En sevdiğim yanı TCG'lerin deste kurma ve sonra oyunlar oynayarak bu desteyi adam etme. Normalde bunu yapmaya kalksam deste başı 50-100 USD gidebilir, ama Pauper'de bu başlarda 2 USD ile, sonra da neredeyse beleşe oluyor işte. Asıl Pauper'ı eşsiz yapan bu. Scrolls ya da Hearthstone gibi oyunlarda da çok ucuza ya da para harcamadan deste kurmak mümkün ama onlarda Pauper'ın kart sayısı ve MtG'nin mükemmelliği ortada oynanışı yok. Genelde ben her hafta bir draft atıyorum Online'da, sonra oradan çıkan işime yaramayan kartları oyun içinde satarak bir Pauper destesi kuruyorum ya da Classic destelerime destek oluyorum.

Pauper için gereken şeyler de daha farklı biraz. İlk önce güzel bir database edinmeniz lazım, binlerce common kart var, database kritik önemde oluyor hepsini görüp hangi kartları alıp deste kuracağınıza karar vermek için. Şunu kullanıyorum ben: http://www.deckedbuilder.com

Ardından database'de desteyi kurup, oyun içinde kartları alıp, oynamaya başlayacaksınız.

En büyük masrafı 10 USD olan Magic The Gatherin Online fiyatı.

Pauper öteki bir farklı yanı da (bence üstünlük) daha ağır ve taktiksel geçen oyunlar. Standart ya da Classic'de olduğu gibi çok güçlü bir mythic rare kart çıkarıp oyunda büyük oranda önce geçme yok. Tüm kartlar zayıf, bu da deste kurmayı ve oyun içi taktiği çok önemli kılıyor.

Oyundaki adım imzamda yazıyor. Oyuna girmeye karar verirseniz ama kullanıcı adınızı söyleyin, oyun biri ekleyince karşı tarafa haber vermiyor.

Örnek olsun diye yazayım, bu aralar çok oynadığım bir deste; Selesnya metası, özgün değil ama zevkli:

Selesnya

4 Concordia Pegasus
4 Seraph of Dawn
5 Plains
4 Selesnya Guildgate
4 Sentinel Spider
3 Forest
2 Smite
4 Travel Preparations
4 Attended Knight
4 Avacyn's Pilgrim
4 Centaur Healer
5 Forest
3 Pacifism
4 Evolving Wilds
4 Dawntreader Elk
2 Plains

Sideboard
1 Plummet
2 Smite
2 Plummet
3 Deadly Recluse
3 Righteous Blow
1 Pacifism
3 Ray of Revelation




Bunlar da Pauper hakkında temel internet siteleri:

http://pdcmagic.com (resmi site gibi bir şey burası)
http://www.starcitygames.com/tags/Pauper/
http://www.castingcommons.com
http://mtgostrat.com

Pauper'ın son değineceğim üstün yanı da bu siteler. Normalde Stardart için bir makale okuyup makaledeki komboları ya da desteleri denemek isterseniz 200-300 USD harcamanız bile gerekebilir, Pauper'da bu durum yok tabii. Bu da daha bir içli dışlı olmanıza neden oluyor toplulukla. Okuduğunuz her desteye sahip olabiliyorsunuz rahatça.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Magic the Gathering Online bilgisayar oyunu sonucta. MtG disinda obur digital TCG'lerin konulari da burada. Baska uygun bir yer varsa burasi gibi oraya da acalim ama.

Pati'den adam gelsin, oynayalim benim derdim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ihtiyacı anlıyorum, fazla bakılan bir bölüm değil ama yapabileceğim azami şey taşırken başlığın izini burada bırakmak. ilk sayfadan kayana kadar 2-3 gün görünür herhalde.

hadi diablo3 oynarken birkaç saat daha geç gördüm varsayıyorum. :) sabaha karşı taşırım bir ara.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Para harcanıyor tabii. Yukarda verdiğim ve son turnuvaları kazanan destelerle de yarışabilen desteden örnek verirsem,

Ana deste 1.28$
Sideboard 0.39$

Sideboard olmadan oynanabilecek bir deste değil ama. 2-0 epey yaptım ama bir o kadar da 2-1 yaptım ilk el kaybettikten sonra bunla.

Bir de bu destedeki kartların bir kısmı neredeyse tüm beyaz destelere giden kartlar. Bu nedende ikinci beyaz desten daha da ucuza gelecektir. Para harcanıyor yani ama bu oranlarda. 1-2 hatfada bir yeni deste yapıyorum ben, epeydir para harcamıyorum ama özel olarak Pauper için. Draft ile geliyor yeterince.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Vampir destesi bu halde, tavsiye var mi:

Mountain Coven

Creatures

4 Bloodcrazed Neonate
2 Crossway Vampire
4 Erdwal Ripper
4 Guul Draz Vampire
4 Heirs of Stromkirk

Spells

4 Read the Bones
4 Terminate
4 Tragic Slip
2 Vampiric Fury
4 Flame Slash
2 Geth's Verdict

Lands

9 Mountain
7 Swamp
4 Rakdos Guildgate
2 Evolving Wilds

Sideboard
2 Consume Spirit
1 Crypt Incursion
2 Lightning Bolt
2 Shadow Slice
3 Smelt
3 Builder's Bane
2 Whispersilk Cloak



En pahali Pauper destelerimden oldu bu arada. 3.02$ kendisi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Stormborn

4 Akroan Crusader
4 Wingsteed Rider
4 Hopeful Eidolon
4 Nyxborn Shieldmate
4 Akroan Skyguard

4 Ethereal Armor
4 Gods Willing
4 Lightning Strike
4 Shock
4 Titan's Strength

4 Boros Guildgate
10 Plains
6 Mountain

Sideboard
4 Keening Apparition
1 Pacifism
4 Revoke Existence
3 Rootborn Defenses
3 Smite



Cok populer bu aralar Boros Heroic desteleri, bir tane de ben edindim. Pek zevkli gelmedi ama bana. Ana deste 1.96$, sideboard 0,44$. 3-4 tur icinde kazanmak gerekiyor, acilis eli cok onemli yani, mulligan da tutmazsa gidiyorsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Benden baska kac kisi ilgileniyor bilmiyorum ama dunden beri calistigim bir deste var, kurdugum en pahali deste oldu. Main: 3.11$, Side: 2.74$.

Sliver destesi:

Sliver Rabble

4 Crypt Sliver
4 Virulent Sliver
4 Muscle Sliver
4 Striking Sliver
4 Predatory Sliver
2 Hunter Sliver

2 Distant Melody
4 Tainted Strike
4 Terminate
1 Bone Harvest
3 Abundant Growth
3 Dirge of Dread

4 Swamp
4 Forest
3 Mountain
2 Rakdos Guildgate
2 Dimir Guildgate
3 Golgari Guildgate
4 Gruul Guildgate

Sideboard
4 Builder's Bane
2 Diabolic Edict
2 Homing Sliver
2 Hush
3 Spinneret Sliver
2 Two-Headed Sliver



Cok net dovuyor deste.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Bu son aydir en cok Standart Pauper ile ugrasiyorum. Standart'in surekli degisen metalari Pauper'a epey iyi uyuyor.

Gelin oynayalim. Ilk desteniz benden hediye hatta =)

Standart turnuva destemi son hale getirdim bu arada:

http://tappedout.net/mtg-decks/black-merchant-15-04-14-2/

PS. Inatla bu konuyu guncel tutacagim. Er gec birisi ben de oynayayim diyecektir =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nasıl oluyor şimdi bu, nereden üye olmalıyız vs?
İş yerinde boş zamanlarım oluyor bazen, günde 1-2 saat oynayabilirim.
Şu an hatta warofomens oynuyorum epey, fakat 3 deste kullanılabiliyor hali hazırda çok kısıtlı kaldı bu yüzden oyun benim için.
Daha önce MtG oynamışlığım var Planeswalkers fln.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Planeswalker oynadiysan oynamayi biliyorsundur zaten.

Sunu soyleyeyim once, kart fiyatlarina genel olarak suradan bakabilirsin: http://www.mtgotraders.com/store/index.html

Ek olarak ilk basta Standard Pauper'i oneririm. Daha kolay erisiliyor. Cok daha ucuz bu arada, Legacy Pauper ile deste fiyatlari ender de olda 5-10 dolar arasina cikabiliyor. 2 dolarlik desteler hep Standard Pauper, orada daha pahalisi olmaz. Premier Pauper'in aksine Standard Pauper turnuvalari da bedava.

https://accounts.onlinegaming.wizards.com

Buradan indiriyorsun. Sonra yine ayni siteden 10$'a hesap aliyorsun. Yeni hesaplarin yaninda 5 Event Ticket geliyor. Event Ticket'lar MTGO'nun para birimi. Tanesi 1$ ederinde. Oradan rahatliklar (Standard gidersen ayni uc renk ile mesela) 3-4 deste cikartabilirsin competitive oynayabilecegin. 20 tane de New Player Point geliyor, bir tane M14 Draft'a 2 New Player Point ile girebiliyorsun. Yani bir suru de bedava draft oynayabilirsin. Yaninda da 650 kart'in oldugu Starter Kit geliyor ki bunun icinde Standard Pauper icin gerekecek karlarin %70-80'i vardir. Bu da 5 Event Ticket'in ile cok daha fazla deste kurmana yok acacaktir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Orada biraz karisiklik olmus. Pauper normalde tum common kartlarla oynanan format, Classic'in common versiyonu gibi orada da dedigim gibi. Ama orada Standard nedir yazmistim, su anda mesela sadece Return to Ravnica ve devami serilerle oynaniyor. Standard Pauper da kartlarin ayni Standard gibi bu serilerle sinirlandigi Pauper altturu. Surekli oynandigi kartlar degistigi icin daha bir degisken ve akici oluyor oyun Standard Pauper'da. Bir de son serilerde pahali common olmadigi icin 1$'a filan deste kurulabiliyor. Normal Pauper'da da kuruluyor gerci.

Legacy ve Classic ayni sey, biri MTGO'daki adi, biri kagitlarla oynadiginda verdigin ad. Fark etmeden degistirerek kullanmis olabilirim onlari. Legacy Pauper normal Pauper iste.

Premier Pauper format degil, sadece MTGO'da WotC'un duzenledigi Pauper turnuvasinin adi. Pauper dendigi surece hep ilk bahsettigim Pauper oldugunu anla bu arada, Standard Pauper olunca Standard Pauper denir ayrica.

Genelde haftalik (bazen hafta atlayabiliyor) ucretsiz girilen Standard Pauper turnuvasinin adi da MPDC. Bu da sitesi: http://pdcmagic.com

Son olarak 45$'lik deste kurdum dedim ama bu elimde kartlar oldugu icin, 2-3$'lik desteyi daima yener diye bir sey yok. Hatta ayni destenin 2$'lik Standard benzerine yenildim dun. Daha once 2$'lik Standard destelerle 10$'lik Pauper destelerini yendigim de oldu. Su mesela cok ucuz bir Pauper destesi: http://tappedout.net/mtg-decks/keep-my-grave-open/ Ama bu yaptigimi soyledigime benzer pahali destelerle kafa kafaya gidiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...