Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[Talep] Evde zeytin yapma tutosu


Drall

Öne çıkan mesajlar

bugün pazardan bi kilo yeşil bi kilo siyah zeytin aldım, yeşil zeytinin taşla kırıp üç dört hafta her gün suyunu değiştirerek yapılan bi tarifi varmış, siyah zeytinin de tuz basıp her gün yuvarlayarak acı suyu çıkınca onu süzerek falan yapılan bi tarifi. bugün pazarda bodrumlu bi kadın anlattı. o iki tarifi arıyorum, bilen var mı? Teşekkürler şimdiden
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu kadar uğraştırıcı bişeyin aldığımız hazırları eminim o kadar uğraşılmadan yapılmış dandik şeylerdir dedim ilk kez gireyim dedim. bi de annemler falan iğrenç yapar zeytini, egelilerden tavsiye alam dedim.


bi de ekmeğimi bile kendim yapmaya başladım ben, sağlıklı yaşam hede hödö
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 kilo ziyah zeytin bir çuvala konur , arasına 1 kilo kaya tuzu eklenir ve çuval ağzı kapatılarak çalkalanır. Bu çuval balkonda gölge bir alda üzerine agırık bırakılarak ( ezmiyecek şekilde ) gün aşırı çuval çalkalanarak suyunu salmaya bırakılır. 2-3 ay içinde zeytinler olur. Buna SELE zeytin denir . Yemeden önce zeytin tuzunu almak üzere silkelenir. Çiftçi abilerimiz zeytini masaya tane tane vuracak zıplatack tuzunu alacaksın der. Bu zeytinin dadından yenmez.

[video]http://www.dailymotion.com/video/x146sk2_sele-zeytini-yapim-tarifi-nefis-yemek-tarifi_lifestyle?feature=oembed" width="459">



Yağlı salamura denilen yöntemde aynı siyah zeytin 2 Lt lik pet şişelere doldurulur araya tuzda eklenir birazda zeytin yağı. Kapakları kapatılır. Bu şekilde 7-8 ay hafta 1 defa şişeler çalkalanarak tuzun ve yağın zeytinle karışması sağlanır. Bu şekilde 8-9 ayda en erken zeytinler olmaya başlar yenilebilecek kıvama gelir. Söre ne kadar uzarsa o kadar iyi olur.

Sofralık Zeytin egeliden değil Gemlikliden alınır.

Selamlar saygılar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya ama hakkaten öyle, bi de ımmm nefisss nefissss diye diye yerler o leş şeyi ahah

dandik bi sitede bahsettiğim tarifleri buldum, reklam olur mu buraya koyarsam? neyse bana ne kimse ilgilenmiyo zaten isteyen olursa koyarım sdf

üstteki mesajı yeni gördüm, teşekkürler. ama malesef evimde o kadar yer yok, ama tarifi kaydettim bi köşeye. gemliği de rotaya ekledim bir gün yolum düşecektir muhakkak : )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lezzeti yok abi market zeytininin. radikal adımlar atmak lazım şehirleri değiştirmek lazım. sütü çiftlikten almaya başladık, ekmeği kendimiz yapmaya başladık, zeytine de başlıyoz hayırlısıylan. sırada unu değirmenlerden almak var. istanbulda değirmen var mı bilen var mı sdf

edit: nolax bekliyorum senden de tarifi. yarın eminönünden gereken malzemeleri alıcam yarın yapıcam zeytinleri bakalım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben her sene yaparim anlatayim biraz.

yesil zeytinleri duruma gore ya kirma ya da cizme yapabilirsin. sertlerse 3 cizik yanlarda biraz yumusak ise direk bi cekicle cok incitmeden tek vurusta halledecek sekilde kiracaksin zeytinleri.
hepsini kirinca bi tur yikayip pet siselere dolduracaksin.

hergun suyunu degistirirsen 20 gun max 1 ayda aciligi gidecektir zeytinlerin.
zaten aciligi gittiginde az hava yapacak az kopurecektir anlarsin orada bi tanesininde tadina bakarsin tam anlayabilmek icin.

aciligi gidince buyuk kavonozlara salamura suyu hazirlayip zeytinleride icine doldurucaksin. onun icindede 2 3 hafta beklettinmi zeytinlerin tam bir cerez halini alacaktir.


siyah zeytin ondanda basit. bir legene doldur zeytinleri ustunu kaya tuzuyla ort. az karistir o bekledikce suyunu salar. hava almasi onemli yoksa kuflenir. biraz fazla su birakinca suyunu legenden suzdurup az daha tuz ekleyip isleme devam edeceksin. zeytinler burusunca ve biraz kuruyunca yenecek hale gelir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim buldugum yesil tarifi de tam senin anlattigin gibi, siyahi da sey yaptim pet sisenin icine tuzla birlikte doldurdum siyahi dibini deldim sisenin onu da icine tam oturamadigi bi kaseye koydum aci suyu ciktikca aksin ordan diye, her gun gelip gecip sallicam onu. oyleydi yani soyaha dair buldugum tarif. bi dahakine seninkini deneyeyim daha kolay duruyo, tesekkurler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zeytinin seçimi de önemli sanırsam ya.
annem zeytini alıyor pek şişenin içinden tek tek atıyor araya kaya tuzu serpip atmaya devam ediyor.
ağzına kadar zeytinle doldurduktan sonra su ile doldurup 1-2 ay turşu gibi bekletiyor. mis gibi de oluyor açıkcası...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Drall said:

lezzeti yok abi market zeytininin. radikal adımlar atmak lazım şehirleri değiştirmek lazım. sütü çiftlikten almaya başladık, ekmeği kendimiz yapmaya başladık, zeytine de başlıyoz hayırlısıylan. sırada unu değirmenlerden almak var. istanbulda değirmen var mı bilen var mı sdf

edit: nolax bekliyorum senden de tarifi. yarın eminönünden gereken malzemeleri alıcam yarın yapıcam zeytinleri bakalım


Yağlı Sele Zeytini

Öncelikle zeytinler gemlik-mudanya zeytini olmak zorunca kıvırcık zeytin dediğimiz türden.
5kglık su bideonuna 4kg zeytini boşaltıyoruz.
1çay bardağı iri taneli tuz atıyoruz.
1 çay bardağı mısır özü yada ayçiçek yağı ekleyin.
2küçük parça limontozu yada 1/2 limon(dilimlenmiş olarak)

Bunların hepsini bidona koyup ağzını kapatıyoruz. Birkaçgünde bir bidonu sallayıp zeytinlerin yer değiştirdiğinden emin oluyoruz. Bu işlemi 5-6ay boyunca tekrarlıyoruz.

Yok ben o kadar sabredemem daha kısa sürede olsun diyorsan iyi dinle.

Yukardaki tariften yağı çıkar tuzu 2-3misli arttır. 1-2ay sonra zeytinler suyunu salmış olacak. Suyunu boşalttıktan sonra yap ekle.

Zeytinler bidonda kahverengi gözükse de çıkarttıktan 1gün sonra kararmaya başlıyacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Drall said:

benim buldugum yesil tarifi de tam senin anlattigin gibi, siyahi da sey yaptim pet sisenin icine tuzla birlikte doldurdum siyahi dibini deldim sisenin onu da icine tam oturamadigi bi kaseye koydum aci suyu ciktikca aksin ordan diye, her gun gelip gecip sallicam onu. oyleydi yani soyaha dair buldugum tarif. bi dahakine seninkini deneyeyim daha kolay duruyo, tesekkurler

yesil zeytinin baska tarifi yok gibi bisey zaten
ciziyorsun icine su girsin diye ya da çıtlatma yöndemiyle yarıyorsun işte
20-25 gün acısı geçene kadar her gün suyunu değiştiriyorsun
acısı geçince tuzlu suya koyup yiyecegin zaman zeytinyağı ve limon falan ekleyip sofraya getiriyorsun işte
yani antalyada biz öyle yapıyoruz
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan haklı yeşil zeytinin aman aman bi tarifi yok fakat yaptığın zeytinlerin tadı cok farklı olabiliyor zaytinin cinsine bağlı olarak. Eğer bilgi sahibi değilsen zeytin almak tamamen şans olayı. Bazan bildiğin zeytin, aynı ağaç olmasına karşın bile yıldan yıla fark ediyor. Kısacası zeytin işi zor iş ama kendin yapman çok güzel.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...