Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Manga: Shingeki no Kyojin


Milamber

Öne çıkan mesajlar

Evet dediğin gibi olması mantıklı.

bu hallucigenia’yı ilk 2019’da bağdaştıranlar olmuş ama ilk defa son sayıda tam olarak çizdi. Ben hiç görmemiştim, kendi tasarımı sandım. Hatta dedim spore’dan fırlamış gibi lol. Gerçek çıktı.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...

138

Spoiler

Oha ne oldu öyle

Mikasa sonunda yapması gerekeni yaptı. Ama Erenle olan konuşmasını tam anlamadım, geçmişte olan bir şey miydi, titan path'te mi konuştular, tamamen Ackerman imprintingle alakalı olarak hayal mi gördü? Finalde açıklarlar herhalde. Dialog ilk chapterdan alıntı, roller değişmiş olarak.

Eren'i de ilk chaptera bağlaklarına göre öldü herhalde, time loopta aynı şeyleri yaşayıp duracak mı tekrar tekrar? (tabi Ymir kısmı çözülmedi daha, son sözü o söyler).

Yalnız chapterın en iyi yanı Gabi'nin titan gazı yemesiydi. Umarım parazit öldü/Ymir vazgeçti hepsi tekrar insan oldu demek gibi bir saçmalık yapmazlar.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

138

Spoiler

good night sweet prince. rest in pepperonis. gerçi bu eren taaa ilk sezonda da öldü gibi yapıp geri gelmişti, kesin mi öldüğü ben tam emin değilim, çok hızlı ve kolay oldu çünkü onlarca chapter boğuştuktan sonra.

yalnız "it was all a dream bro" tarzı birşey yapacak veya mikasa "hayır gene de öldüremem" diyecek diye korktum bir an ama gene şunu nasıl bağlarsa bağlasın bayağı controversial bir son olacak gibi. ben şahsen şu ana kadar hiç tatmin olmuş değilim time skip hikayesiyle. ymir ne anlatacak bakalım.

jean ve connie'ye yazık oldu, gabi de bunca screentime almaya değecek birşey yapmadan gabirmiş oldu.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Spoiler

annie'nin babası titan oldu da annie savaşıyordu en son, titanlara birşey olmadı, sadece eldia'lılar gg toptan. şu noktadan sonra geri döndürse bir dert, döndürmese bir dert.

ymir'in kırkayak paktı 2000 yıllık dert çıkarmış dünyanın başına.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...

139 final

Spoiler

burada tahmin ettiğimiz gerçekleşti ama bir boka da yaramadı soykırım, benim tahminimden de kötü bir son. beyinsiz eren’e kızarken armin ve mikasa’ya da kızdım. yazık oldu, zerre birşey değişmedi, dünyanın canına okudular sadece. paradis’i toptan öldürselermiş keşke. sonunu da spin off yapabilecek gibi açık bırakmış.

adam resmen watchmen'i izlemiş ve üstüne oturup time skip'i yazmış. ama demiş ki öyle bir yapayım ki herşey evvelkinden kötüye gitsin ve hayatta kalan charlardan nefret etsin insanlar.

bir devam yazarsa da third reich paradis'i toptan silme yoketsinler bu sefer. umarım türkler gelip ocağına incir ağacı diker hepsinin. eren de isimsiz mezarında dönsün erke dönergeci gibi.

keşke evin bodrum katına indiği yerde bitseymiş hikaye. time skip sonrası hep yokuş aşağı gitti. devam spin off yazabilecek gibi bırakmış, boruto gibi devam eder aç kalırsa artık.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

139

Spoiler

Final geçen bölümdü zaten, bu bölümde geri kalanları bağlamak için extra chapter olmuş. Beklediğimiz gibi bitti, Code Gayass ending geleceği bayağı uzunca bir zamandır belliydi zaten.

Bence kötü değildi de yavandı. Bir çok şeyi havada bıraktılar. Time Loop Theory'yi düzgün bağlasalardı bari. Eren hiçbir şeyi hatırlamadan sonsuza kadar aynı loopa sıkışmış bir şekilde aynı şeyleri tekrarlayacak herhalde? Historia'nın rolü de gereksiz kaldı, bir şekilde hikayeye tekrar bağlar diyordum ama bir şey çıkmadı o kısımdan.

Bölümün en sevmediğim kısmı Gabi'nin kurtulmasıydı. Bari o ölseydi. Gerek yoktu bütün charların kurtulmasına. Şu zamana kadar kıtır kıtır char kestin seri boyunca, 3-5 tane daha ölse kimse bunlar niye öldü demezdi.

Timeskip sonrasını spinoff sayabiliriz zaten, gerçekten de bayağı büyük bir kopukluk vardı asıl hikayeye kıyasla. Hem konu olarak, hem de hikayenin tonu olarak. Tabi yazar açısından büyük ihtimalle tam tersi, bu kısım asıl seri, öncesi hikayeyi getirip oraya bağlayacak prequel gibi düşünerek yazmış bence.

Bundan sonra devamı gelir mi, bilmiyorum. Ama pek sanmıyorum. Devam olarak çizebilecek pek bir şey yok bence. Eldianlar nazi oldu dünyaya sataştı derlerse 3-5 chapter anca çıkar, sonra ağızlarını kırarlar titan güçleri olmadan. Belki Annie/Levi spinoffları gibi kısa parçalar olabilir başka charlar hakkında. Mikasa'ya çocuğu koymuş olsa Boruto çizsin derdik te onu da yapmadı =p

Aç kalırsa Time Loop Theory açık kapı bırakıyor gerçi. Belki başa sarıp oradan devam eder Eren en baştan beri her şeyi hatırlayacak şekilde, Shingeki no Re:Zero güzel olabilir ^^ Ama tabi saçma olur, bu seride yaptığı her şeyi boşa yaptı demek olur o. Öyle bir yola sapacak olsa çok daha önceden sapardı.

ShadowFury tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

shadow

Spoiler

bence kötü çünkü sadece hikayenin bitişi kötü değil, karakterlerin bitişi de kötü. armin eren'e kendileri için soykırım yaptığı için teşekkür etti. üzülünen ölen milyarlar değil, ahmak eren'in aşk hikayesi. diğer karakterlerin arasından da bir rorscach çıkmadı, hepsi yalana ortak oldu. sahte kahramanlığı kabul ettiler, tam böyle the boys tarzı 'hero' oldular. hepsinin itibarı sıfırlandı gözümde. birisi gelse 140'ta hepsini kesse gram acımam.

jqz5m8gr8tr61.jpg

bad ending yapacaksan bile en azından aklı başına 1-2 char bırak. me3 gibi ama bir shepard'ı bile yok.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Spoiler

Asıl plot point soykırım değil de Ymir'e "bak sen buna aşık olsan bile göt herifin tekiyse kellesini alabilmen lazım" ı kabul ettirip titanların sonunu getirmekti bence. Soykırım bonus.

Eren in omnitemporal/omniscient olmadığını da göz önünde bulundurmak lazım yalnız, kendisinin de bilmediği şeyler olduğunu söyledi (muhtemelen kendi ölümünden sonrakileri göremedi?). Yoksa fanatik Jaegerist nazileri arkada bırakması absürd tabi, yapmaya çalıştığı herşeye ters. Bilse ona da engel olurdu herhalde. Tabi dünya nüfusunun %20si de hala hayatta, onlar da Paradis Islanda dalacaklar öyle bir problem de var. 80% de durması da saçma o açıdan, ha 80% öldürmüşsün ha 100%, bari tamamen bitirseydin de ileride savaş çıkmasaydı. 80% boşu boşuna ölmüş oldu.

 

Hikayeye veya karakterlere lafım yok, o yazarın tercihidir de atlanan/unutulan kısımlar canımı sıktı benim. Aceleye gelmiş gibi.

a3E1xv7_700bwp.webp

 

Bir de Hallucigenia'dan sonra algoritma bunu da tavsiye edebilir, şimdiden söyliyim =p

axMBnnM_700bwp.webp

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işte her bakımdan bad ending, bad ending'lere de tamamım ama en azından elle tutulur 1-2 char bırak. yazarın tercihi berbatsa bunu da eleştirmek lazım. me3 tier hikayelere tolerans göstermemeli okurlar.

Spoiler

ben artık eldian reich ve jazi diyeceğim şahsen. dünyanın kalanı manhattan project yapıp tümden siler umarım adayı.

of cidden böyle birşey de varmış lol.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

110'dan baslayip az once bitirdim. meh

Spoiler

tldr: isayama nin bi oturup soluklanmasi, sonra timeskip sonrasini tekrar yazmasi lazim. Ne kadar buyuk bir potansiyel harcanmis belli degil.

Hadi bi sekilde 115-116 ya kadar yenip yutulur halde yine de- sonrasi gercekten korkunc.

Rumbling sonrasi bolumler, hele ki founding titan kilcik form ustundeki gereksiz titan kalabaligi inanilmaz bir sacmalikti. 3-4 tane pure + 1 abnormal ortamda olunca komple 2 manga survey corps anca yeterken burda tum 9 lar ve gecmis formlari varken sanki ortada kapisma olanaklari varmis gibi o sahnelerin sundurulmesi falan...

Daha once anca 1 defa titan donusumu gecirmis falcoya "yuzugu neden kartallarla goturmuyoruz?" geyigi yaptirmalari, bir de desteklemek icin arkaya at kopek essek keci titanlarini serpistirmeleri  (anime sezon 4 ilk bolumde insallah falco > falcon geyigi yapmazlar diye icimden geciriyordum bir yandan)

path da zeke ve eren in uno oynamalari, 3 defa reverse uno karti basmalari,

ymir hikayesini komple stockholm sendromuna baglanmasi ve sanki alakasi varmis gibi eren-mikasa paralelerine isaretlemeler (masa sahnesine kadar tam tersiydi halbuki)

historia nin figuranligi,

orman sahnesinden sonra cozulemeyen levi / zeke karsilasmasinin dunyanin en anti-climactic sahnesi olmasi,

erenin komple sasuke titan olmasi,

anami uveyime aslinda ben yedirdim detayi, 

daha birsuru sey.

chapter 50 civarlarinda baslayan ve resmen su finalden daha uzun diyaloglari olan o ic duvar siyasetini yazan adamla (ki o bolumler icin kendimi kaptirdim diye ozur dilemisti animede kesildi buyuk bir kismi hatirladigim kadariyla) su son bolumleri GoT final sezon tier yazan adam ayni olamaz. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hepsine katılıyorum, çoğunu ben de her ay okudukça yazmıştım. timeskip sonrası büyük hüsran. doğruya doğru gerçi şimdi perşembenin gelişi çarşambadan bellidir, "finale kadar iyi gidiyordu" diyenlere katılmıyorum.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Spoiler

Timeskip sonrası demeyelim, Marley raidi manganın/animenin en güzel yerlerinden biriydi bence.

Ama Rumblingden sonrası çok zayıf cidden, ona bir şey diyemiyorum.

 

11 saat önce, Sam dedi ki:

işte her bakımdan bad ending, bad ending'lere de tamamım ama en azından elle tutulur 1-2 char bırak. yazarın tercihi berbatsa bunu da eleştirmek lazım. me3 tier hikayelere tolerans göstermemeli okurlar.

Orada kastettiğim finalin tırtlığı hikayenin/karakterlerin bitişinden kaynaklanmıyor, aceleye getirilmesinden kaynaklanıyor bence. Aynı şekilde bitecek te olsa çok daha güzel yapılabilirdi final.

İyi tercih/kötü tercih demek istemiyorum, hikaye öyle. Adamın anlatmak istediği hikaye buymuş demek ki. Yazarın işi o hikayeyi okuyucuya aktarmak. Anlatmayı beceremiyorsa, tutarsızlıklara, plot holelara laf edilir tabi ama hikayenin kendi gidişatı için bir şey demiyorum düzgün aktarıldığı sürece -ki o açıdan bayağı tutarlı bir manga aslında, en ufak detaya kadar ilmek ilmek işlemiş, onlarca chapter sonrasında öylesine ince bir detayı bile çat diye çıkarıp vuruyordu mesela, bu manganın en çok o yanını seviyordum.

Hikayenin düzgün aktarılmaması konusuna dönelim:

Mesela Daenerys'in delirmesine karşı değilim, 100% yazarın tercihidir, o konuda bana bok yemek düşer. Ama onu düzgün aktarmaları şart. "'I'm not here to be queen of ashes" diyen kadın finalde "blood for the blood god" moduna geçecekse hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde izleyiciye açıklamaları, aktarmaları lazım.

Aynı problem burada da var. 2000 yıllık trajedi yavşak kölenin tekinin krala simplemesinden kaynaklanıyor, yazar onu 2 konuşma balonuyla geçirince finalin tamamı havada kalıyor. Hadi ondan kaynaklandı, tamam dedik. Bütün o 2000 yıllık takıntısını Mikasa Eren'i kesti diye bırakıyor. Yine açıklama yok. Bunun motivasyonu nedir, iç dünyası nedir, derdi nedir, 2000 yıl boyunca simpleyince eline ne geçeceğini düşünüyordu, hiç bir şey yok. Saçma sapan dialoglara, clusterfuck aksiyon sahnelerine sayfalar chapterlar harcayan yazarın şu konuyu havada bırakması çok büyük bir ayıp.

Acelesi mi vardı, birkaç chapter daha uzatıp Ymir'in hikayesini, Eren'in motivasyonunu, Mikasa ve Armin'in rolünü doğru düzgün aktarabilirdi bence, mangakada kesinlikle o yetenek var. Editörünün/yayıncısının hadi bitse de gitsek diyeceğini de hiç sanmıyorum, mevcut en popüler mangalardan biri. Üşenmiş mi desem, sıkılmış mı desem, bıkmış mı desem bilemiyorum, ama nedense çok aceleye getirmiş atlaya atlaya bitirmiş.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

timeskip sonrası dememin nedeni hikaye düzgün yönde ilerlemiyor, aksiyon olarak da ben şahsen titanlara karşı kılıç kısımlarını özgün ve keyifli buldum hep. timeskip öncesi de darbe kısmı mesela en zayıf bulduğum kısım.

bu zaman yolculuğu, yok efendim mind control filan hangi seri bunlara ağır girerse saçmalıyor. heroes, got filan aynı sorunu gördük hep, bunlar serbest radikal gibi yazarın inşa edeceği akışı follofoş ediyor. çok çok limitli, 1-2 kere yapılıp biten şeyler olursa ancak. ama yok ben üç gözlü raven oldum, parazitik jaeger oldum, hep zamanda uçup hem zihin kontrol ediyorum filan yapınca görüyoruz işte durumu. neyin ne olduğu, kimin ne yaptığı tamamen birbirine girdi ilerledikçe ki timeskip öncesi başlamıştı o sorun zaten. frene basacağına gazladı timeskip sonrası.

yazar amaçlarına ulaşamayan, başarısız olan, neden sunup yoldan dönen protag yapabilir, bunda sıkıntı yok. ama böyle time travellı, mind controllü batman gambitler filan kasıp ortaya çıkan sonuç manganın başından daha kötü olunca facepalm yapmamak elde değil. cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla örülüdür filan demeye çalıştıysa bile başarısız çünkü “just according to keikaku” dendi, bu muydu keikaku means plan? tonla big brain moment var işte bazısını ben özetledim, daha fazlasını da meme yapıyorlar habire. bu kadar çetrefilli görünen bir hikaye geliyor işte senin dediğin gibi, o ona aşıkmış, bu buna aşıkmış vsye bağlanıyor.

fanatikler best manga evurrrr gibi kendilerini gazlamışlar da zaten evvelden de atmosfer, gaz filan diye görmezden geliyorduk arada bazı şeyleri. onlar da kalmayınca alttan alasım gelmiyor. herkesin burada yazdığı gibi rumbling sonrası toptan trainwreck zaten. aceleye geldiğini de söyleyemem yani adam 10 yılda, bazı kısımlarda (darbe) hele geviş getire getire yazdı. 10 yılda neler yazıyor aynı sürede insanlar. ben yerinde olsam şahsen yanıma çizer alıp kendim hikayeye odaklanırdım. götürememiş yanyana, zor zanaat.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 saat önce, ShadowFury dedi ki:
  İçeriği gizle

Timeskip sonrası demeyelim, Marley raidi manganın/animenin en güzel yerlerinden biriydi bence.

Ama Rumblingden sonrası çok zayıf cidden, ona bir şey diyemiyorum.

Orada kastettiğim finalin tırtlığı hikayenin/karakterlerin bitişinden kaynaklanmıyor, aceleye getirilmesinden kaynaklanıyor bence. Aynı şekilde bitecek te olsa çok daha güzel yapılabilirdi final.

 

Spoiler

Ben su kisma katilmiyorum.

Marley raid i ve oraya kadar gelen build-up ne kadar keyifli olsa da yine de asiri bosluk vardi. 

Koskoca bir ark ayrilmis ymir(survey corps da olan) historia iliskisi bosa dustu, historia figuran oldu, ymir i offscreen oldurduler. En azindan -firk firk ozur dilerim historia- commentli jaw titan yedirme sahnesi bile olsa olurdu ama su haliyle bence kabul degil. 

Illa original ymir bi yerlerden stockholm kompleksini yenecegi materyal bakiyorduysa kendi krali ve arasindaki paralelin cok daha makul hali historia ve ymir arasindaydi. Eren/mikasa son malzeme bu noktada. Ordaki paraleli burusturup cope atip sonra much love so scarf diye mikasaya gelirse o gorev elbette fandom yav he he ye donuyor. 

Ha bu noktada bi paralel e isaret edilmeyecektiyse o kadar fazla ymir ve historia benzetme panelleri neye hizmet ediyordu? (su kovasi tasiyan sari sacli kiz ,birisi royal birisi kole / rocking chair da hamileyken oturup croplara bakmak v.b.)

Historia ve eren in gebelik sohbeti de ayni bomboslukta. Hadi okuyucuya "acaba?" tohumu ekmek istendi, ona da he diyip gectik.

Sonrasinda yine post time-skip / pre shit-show u konusacak olursak tybur ailesini de aslinda rahat icinde yasayan eldialilar var, hatta sozleri de geciyor bakin diye 5 bolum anlattilar (ki finalden daha uzun o ayri), sonra basement da eren vs reiner sahnesini gorduk. burda a) eren gelecegi gordu ve bu noktanin gelecegini biliyorduysa neden tybur a mudehale etmedi? b) gelecek goruntuleri ustunde o kadar kontrolu yoksa neden daha iyi bir plan yapmadi? 

Hadi huylu huyundan vazgecmedi pre-timeskip eren in impulsive ve dusuncesiz hareketleri desek oyle birsey de yok ortada, gunlerce haftalarca kalip infiltration kasip falcoyu manipule etmesi, zeke ile gorusmeler v.b. kendi icinde yine bir tutarlilik yok.

Deveye sormuslar boynun neden egri diye, nerem dogru ki demis hesabi; o kadar cok sey var ki bahsedecek. Sadece post-timeskip sacmalarindan bi 139 chapter daha yazilir. 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...