Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC Gaming #2


axedice

Öne çıkan mesajlar

oo anti epic hareketler de başlamış. gerçi evet şimdi düşününce epic'in daha katetmesi gereken baya yol var. valve az uğraşmadı davalarla, featurelarla. yine de hızlıca yol alabilirler zira ortada örnek alıp üzerine koyabilecekleri bi platform var.

https://old.reddit.com/r/pcgaming/comments/akwwqg/can_we_please_all_boycott_the_epic_games_store/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

okuyan kişi, nasıl okunacağını hangi dil oldugunu bilmediği zaman olabilir diye düşünmüşler heralde
edebiyat dersinde öyle öğrenmiştik 20 sene önce asdf


abi aynen öyle. eki okunuşuna göre getirmek pratikte kesinlikle uygulanamaz. Herhangi bir isim veya şehir adı versem kim nerden bilecek Liberya'dan mı bu, Kamboçya'dan mı nerden.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

store konusunda "her yerim store oldu ayh yeter 7 tane client kurdum" diyordum da aaa stüdyolarının kendi store'larını açması, gog falan derken steam'in sırf boş beleş indie çöplüğüne dönme riskini görüp bişeyler yapması iyi olur cidden.

hani "bişeyler" yapsa bize yapmaz, %10 alıyorsa %7'ye düşürür falan muhtemelen.

rekabet olsun çeşit artsın son kullanıcıya yarar kısmına katılıyorum da fakirland'de yaşadığımız için local pricing'den torpilli bizde steam <3 (nintendo store'u görünce anladım kıymetini :()
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Epic Games Fortnite gazı ve gelen ciddi paranın keyfi ile çok sert oynuyor ama işleri ilerisi için hiç kolay olmayacak. Şimdi verdikleri servis Steam yanına yaklaşamaz, tamamen onları kopyalamak zorunda kalacaklar ama şayet bunu abartırlar ise başlarına dava açılması olası.

Şimdilik milleti kendine çekmek için tamamen ceplerinden para verip zararına 2019 sonuna kadar her ay 2 beleş oyun verme planları devam ediyor ama onuda en fazla 1 yıl devam ettirecekler. 2. koz olarak firmaların para hırsını kullanıp kendi store üstünden 1 yıl özel olarak sattırma hedefi; bu planların ben başarılı olacağını pek sanmıyorum. Ve şimdiden deli gibi tepki alıyorlar üstüne Steam buna nasıl bir karşılık vereceği belirsiz. Fortnite modası geçtiği gibi ortada kalacaklarını kendileri de bildiği için şu 1 yılda olabildiğince Steam zora sokup oyun satış işinden bir % kapma amaçları bakalım ne kadar gerçek olacak.

Biz yani 4. dünya ülkesi insalarının yapacağı ise yeni gelen AAA oyunlarında cpy güvenmek beklemek veya ciddi indirim zamanında oyunları almak. Yok ben dayanamam diyen var ise (solo oyunlar için) offline hesap satışı olan plati ru sitesinden 3-4 dolar AAA oyunları alıp yükleyip offline bitirebilir. Arayan her türlü yolunu bulur yoksa AAA oyunlar Steam içinde bile (Aral anlaşması var ise) 400 tl'ye sabitlendi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fartnite disinda beklemen yeterli ilgiyi cekmeyince cogu exlusive storeda oldugu gibi epic store'a aylik game Pass, origin pass vs tarzi birsey gelmesi cok muhtemel bence bunlara ilerde. neden normal bir gunde microsoft storedan bisi almiyorsak burdanda almak icin sebep yok netekim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Resident Evil 2 Remake (Codex) 6 günde koruma önlemleri delik değiş oluyor iken bence boşuna tartışıyoruz. İyi ki crack grupları var ki 2-3 ay içinde tüm oyunlarda ciddi indirimleri görmemize olanak sağlıyorlar. Yoksa iş firmalara kalsa nintendo gibi 40 yıllık oyunu 60 $ dolardan satmaya devam ederlerdi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence yegane ise yarayabilecek strateji fiyatlarin Steam'in altinda olmasi 3-5, bkz netflix zam yaparken hulunun indirim yapmasi ertesi gun.

ama bunun yerine %12'nin yetmedigini kabul edip cdkey satan sitelerdeki gibi belli ulkelerden "kredi karti cekim ucreti" falan aliyor adamlar su an :P

https://twitter.com/TimSweeneyEpic/status/1091025939109199879?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1091025939109199879&ref_url=https%3A%2F%2Fs9e.github.io%2Fiframe%2F2%2Ftwitter.min.html%231091025939109199879
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

epic halbuki iyi gidiyordu developer'lardan daha az kesicez diye yapımcıları doğal olarak çekmeye çalışırken. ki steam'in %30 falan kesmesi zaten büyük haksızlık. ona okey. ama gelip de futbolcu transfer eder gibi oyunlara para/anlaşma yedirip ulaşabilecekleri oyuncu kitlelerine kilit vurmak ters teper.

kendi yapacağın süper oyunu bu şekilde pazarlarsın ona eyvallah da, gidip piyasayı toplamaya çalışmak nedir. hadi oyunu kendi marketine exclusive yapacaksan da git şirketi al senin için çalışsınlar madem. yani kendi ürününü kendine özel yap. genele hitap edeni kanırtma. hele hele duyurulduğundan beri steam'de ön sipariş alan oyunu çıkmasına 1 ay kala iptal ettirmek critical hit.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Xcon said:

Resident Evil 2 Remake (Codex) 6 günde koruma önlemleri delik değiş oluyor iken bence boşuna tartışıyoruz. İyi ki crack grupları var ki 2-3 ay içinde tüm oyunlarda ciddi indirimleri görmemize olanak sağlıyorlar. Yoksa iş firmalara kalsa nintendo gibi 40 yıllık oyunu 60 $ dolardan satmaya devam ederlerdi.


ya bu iş garip biraz

oyunlar kırılmasa, dediğin gibi 60$ a 10 yıllık remake oyunları kitleyecekler ve AAA oyunlar çok uzun süre indirime girmeyecek.

e çatır çatır kırılınca da adamlar pc e oyun çıkarmaktan uzaklaşıyor, tamamen konsol veya mobil odaklı oluyorlar. ya da her oyuna online entegre etmeye çalışıyorlar.

bugün bir şey olsa ve crack tamamen ortadan kalksa, 1 yıla kalmaz pc component sektörü iflasa doğru gider herhalde. amd, intel, nvidia asla istemez böyle bir şey.

komplike bir döngü var
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Norak said:

ben steam olsam o %30 bunlara bunlara gidiyor hizmetler serverlar vs diye cat diye belgeleri dokerim su an tam zamani oyle birseyin eger %25 kar %5 masraflar falan gibi absurd bir durum yoksa.


pazar sahibi olmanın standart payı bu. yani adam diyor ki, bak güzelim ben sana müşteri getirenim, ben yoksam sen hiç olmazsın o yüzden benim payım bu.

sadece steam değil aklına gelebilecek tüm user driven content store'lar bu şekilde çalışıyor. bazılarında sen satışlarını arttırdıkça payını da arttırırsın %75-80 falan. yoksa steam'in %30'luk gideri + karı değil olay. çoğu karı. çünkü dediğim gibi ben sana müşteri getiriyorum ben yoksam sen de yoksun.

ha yapımcılar da olmasa içerik dolayısıyla bugünkü steam de olmazdı. uplay gibi anca kendileri çalıp kendileri oynardı. ama tüm yapımcılar öyle bir kararı nasıl alacak. bi de dediğim gibi işin standartı bu oran. e bi de milyonlarca oyuncu olunca yapımcının da işine geliyor. yani pazarlama da işin içinde, oyunun bi dünya ulaşamayacağın adama ulaşıyor zonk. eskidendi o, şimdi çöplük içinde kayboluyor. bu satışların düşmesi ve senin az satmanla birlikte oranın da aynı kaçması demek. (eskiden 7.000 kişiye kendi çabamla satmak yerine steam'e %30 vereyim 10.000 satışın üstü benim avantajıma derdin mesela)

hadi 3d model yapar cgtrader yok turbosquid'de 30/70 oranla satarsın, ya da after effects template'i yapar aynı oranda videohive'da satarsın, ne bilim commercial müzik yapar audiojungle'da satarsın. ama bunlar zaten tek kişilik işler. oyun ise tek kişi için çok çok zorlu, özünde ekip işi. masrafların çok daha katlandığı işler. ve gerçekten çok emek var işin içinde, seni sadece oyuncuya ulaştırıyor diye bu oranda para kesmek (ki ulaştırma işi de sallantıda) bana haksızlık geliyor. konsoldaki aynı oranı da anlarım adamlar kendi platformlarını geliştirmişler, ne bilim pazarlamasıymış yeni cihaz için arge'siymiş falan vardır. ee pc'de? ne pc'nin reklamını yapan var ne geliştiren var. ulan bari windows'a rakip bi işletim sistemi geliştir yatacağına... (he var steamos)

zaten o yüzden epic yapımcıları toplamak için oranı düşürdü, yoksa işin masrafı fasa fiso. kazanılan paralara baktığında hele.

Epic Games has announced a sweeping change to the Unreal Engine Marketplace, whereby creators on the store will now receive 88% of their product sales, an increase from the common 70% / 30% split of other digital stores.

ee sonuç, olabildiğince içerik onayla, zaten paranın %30'u bize geliyor, half-life 3 yapıp 10 milyon adet satmak yerine 3 tane 10 milyon satan oyun bize aynısını kazandırsın, ya da 6 tane 5 milyon satan oyun, 12 tane 2.5 milyon satan oyun...vs çıkış yapan oyundan fazla ne var. bi ekim - kasım ayında 2-3 half life parası kazanıyolardır zaten.


ek: yani sonuç olarak bırak da emeği veren yapımcı 70 yerine 85 alsın, para onların daha çok işine yarayacak ve belki hepsi olmasa da pek çoğu bu sayede daha iyi iş yapabilecek. uzun zamandır valve'e giden paralardan bi geri dönüş göremedik, boşluğa gidiyor resmen. hangisi oyun dünyası için daha faydalı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...